Rôzne

Bezmäsité jedlá

budim - fotkabudim, 5. apríla 2011

mňa by iba zaujímalo, prečo sa recepty, jedlá v reštauráciách i knihách označujú ako bezmäsité, keď sú v nich produkty z mäsa - viď: slanina, masť (husacia, kačacia, bravčová), klobása, hovädzí, bravčoví, kurací vývar,...?

@zareaguj


Diskusia k téme

nbert
Pretoze cast nasich restauracii a ich menu a zrejme aj tych knih, podla ktorych funguju, je niekde v roku 1983.
julica
Keby len tieto, často sú tak označené bryndzové halušky so slaninou či vyprážaný syr so šunkou... nuž, v našich končinách sme v gastronómii sto rokov za opicami - niekedy :)
2010
@ budim, vela z nich asi videla film "Green card" s Gerard Depardieu ktory si tam plietol vegetarianov s homosexualmi.
eraserhead
celé je to obraz spoločnosti, kde reštaurácie majú svoju klientelu typu "nám to tak chutí" Hlavnou ingredienciou je "najdrahšia soľ" a vrchol slovenskej potravy sú polámané špagety ohnusené najlacnejším kečupom a navrchu tohto tróni duvilaxová krusta z eidamu. Lenže týchto ľudí nevychováte nikdy lebo "nám to tak chutí" a keď im aj nejaký uznávaný odborník z gastronómie (napríklad J.Ž. alebo J.O.) ukáže ako kombinovať a upravovať potraviny nemá to skoro žiadny efekt.
No a preto na SVK je bezmäsité jedlo vyprážaný syr so šunkou, ryba, lokše s husacou masťou.
evusik
občas pozerám v TV reláciu Bez servítky. Nedávno tam jeden mladý amatérsky kuchár povedal vetu: "Ja nejedávam lososa, ja z rýb jem iba pangasa, ten mi chutí najviac." Nuž aj to svedčí o kultúre nášho stravovania...
budim
@evusik Bez servitky som si niekedy pozrela, ked som bola doma, ale ma prekvapilo, ze i nase osobnosti nevedia zakladne zasady stolovania a stravovania - na aperitiv nepodavame dezertne vino, cista voda patri na stol vzdy, biele vino sa nepije po cervenom, vyber syrov ( nie mozzarela, cerstvy syr a ine pochutiny pripravene zo syrov) sa podavaju pred dezertom a kava uplne na koniec, alebo s dezertom, opytame sa. Ak mame hosta, ktori ma na niektore jedlo alergiu, alebo ma specialnu dietu, alebo neje maso, ryby, tak sa vopred informujeme a nevnucujeme mu, co sme navarili.
budim
mna prekvapilo, ze i tu na vareche som nasla bezmasite recepty od kucharov, kde sojove maso namacaju do masoveho vyvaru
budim
@2010 no na mojom kurze francuzstiny to bolo tiez smiesne, trosku, lebo prisla rec na vegetarianov a moji kolegovia - zvacsa azijskeho povodu, strasne dobri a mili, vlastniaci azijske restauracie svorne reagovali a to je co?
evusik
čo sa týka TV relácie to beriem z rezervou, ťažko polemizovť či je to len zábavná relácia, alebo by mala aj niečo diváka naučiť.... mňa skôr zarazilo, že nikto zo zúčastnených mladíka neupozornil na jeho diletantstvo... @tornadolue vystihla si to krátko a presne :-) lebo čo sa týka varenia na Vareche už ma tiež nič neprekvapuje.... najviac ma ale mrzí, že sa tu razí cesta "ak sa ti nepáči nekomentuj" a tým sa myslí nielen dobre mienená kritika ale aj rady všetkého druhu.... ako sa potom začínajúci kuchár má naučiť variť, keď recept ktorý má niekoľko zásadných chýb mu mnohí vychvália a on nadobudne dojem že navaril fantastické jedlo..... a skutočne fantastické jedlo má tak dva-tri komentáre a väčšina si ho ani nevšimne.....
jatanika
@budim , možno preto, že to zas (v dejinách) nie je až tak dávno, čo sa na území Slovenska skutočne bezmäsito takmer nevarilo, pretože sa ako tuk používala najmä bravčová masť... a dochucovalo sa hlavne vyškvarenou slaninou...lebo veľa iných možností nebolo...zvlášť na dedinách ...a bezmäsité sa zrejme vnímalo ako "bez kusa mäsa"...ale máš úplnú pravdu, doba sa veľmi rýchlo zmenila a je načase zmeniť aj toto vnímanie... a prečo niekto máča sójové mäso do hovädzieho vývaru je aj nad moje chápanie...... @evusik , ja by som povedala že veta "Ja nejedávam (drahší produkt), ja jem iba (lacnejší produkt), ten mi chutí najviac." je neraz spoločensky prijateľnejšia verzia vety "Ja toto nejedávam, lebo na to nemám." Žiaľ. A čo sa týka cesty nekomentovania, veď skús byť tou "prvou lastovičkou" ktorá to zmení, iste sa aj iní pridajú...
evusik
@jatanika keby som mala ten dojem tak by som to sem nepísala, ale ten mládenec bol navyše ešte neuveriteľne arogantný v zmysle ja viem všetko najlepšie a losos je fúj ryba, preto ma to mierne vyviedlo z miery.... ja nie som bohatá a lososa mávame ozaj iba občas a hambiť sa zato, že na niečo nemám nepatrí k môjmu štýlu :-)
jatanika
@budim , ešte mi napadlo... dá sa to brať tolerantnejšie v bežnej reči, ale ak sa to vyskytuje u profesionálov (reštaurácie, knihy) je to naozaj neprijateľné...
jatanika
@evusik , ja som túto konkrétnu situáciu nevidela... v takom prípade chápem, že ťa to prekvapilo...
2010
To nie je len na Slovensku , moj starsi syn vegetarian a naozaj sme sa nasmiali z jeho cesty po rusku ale vseobecne cela stredna europa je historicky masozrava , takze to maju dost domotane. Len podla statistiky napriklad Cechy menej ako 1.5% a Polsko menej ako 1% vegetarianov a Slovensko nie je ani v statistike( stale si myslia ze su to homosexuali ) . Ked chces vegetariansku stravu musis sa zamerat na azijsku kuchynu.Kde tradicne bolo vegetarianstvo napriklad india kde 40 % je vegetarianon ( 400 milionov).
evusik
to o tolerancii si napísala presne.... nikto nebude porovnávať amatéra s profesionálom, ale je sympatické keď sa aj ten amatér učí a zdokonaľuje a ovláda nielen základy... a čo sa týka toho písania kritických komentárov?? skús pod recept ktorý nie je celkom správny ale má 1O pochvalných reakcií napísať jeden kritický.... ha-ha kto to skúsil vie.... a teraz myslím pozitívnu kritiku nie nejaké urážlivé poznámky :-)
evusik
@2010 no celkom si ma pobavil, ale že by sme boli až takí zaostalí chudáci čo si myslia že vegetarián = homosexuál???? no tak to hádam nie :------)))
2010
@ evusik, ani nie , ale pre menej ako 1% populacie , mozu sa volat akokolvek , nech radsej neotravuju a najedia sa doma.
Preto aj v Blave v starom meste zavreli jedinu vegetariansku restauraciu.
babidka
Ja sa tomu ani velmi necudujem , mnoho ludi to iba jednoducho nevie , nezaujimaju sa o to , nepovazuju to za dolezite ...Tak asi ako mna zaujimaju auta iba ako prakticke dopravne prostriedky - viem ho nastartovat a soferovat, poznam predpisy a dodrzujem ich a viem kde mam servis a cislo na automechanika :-) Tak mnohych ludi zaujima jedlo - vedia kde sa da kupit , co im chuti a snad uvarit par zakladnych jedal ...Nezaujimaju ich suvislosti , vyzivova hodnota , stolovanie ani nic podobne . pre nich je to IBA jedlo .Smutne je vsak na tom to , ze tak sa spravaju k jedlu aj profesionali -kuchari a ludia ktori priamo v tejto oblasti pracuju . Inak - televizne relacie by som velmi neprecenovala , natoci sa tam niekolko hodin materialu , tie sa potom zostrihuju a "zlepuju" tak , aby to bolo zaujimave a "akcne" a malokedy ukazu skutocnost taku aka naozaj je....to povedal clovek , ktory v tejto oblasti posobi uz roky :-) No a ako si varime doma - je to kazdeho osobna vec ...nebudem predsa poucat o vareni a stolovani niekoho , kto o to vobec nestoji a povazuje to za zasahovania do jeho zivota:-) Ved nielen tieto veci urcuju jeho hodnotu ako cloveka .
lucylee
Ak dávam recept na varechu, musím byť pripravená aj na kritiku. Ak to nie je osočovanie jedla, kritizovanie len na základe fotky, ale dobre mienená kritika, ktorá ma posunie ďalej, tak prečo nie?
A čo sa týka vegetariánstva, tak sme sa už o tom rozprávali, jedna katastrofa. Vegetariáni to majú ťažké.
marika9
tento problém nie je len jednostranný, lebo na druhej strane pre mäsožravcov to naozaj je bezmäsité jedlo. Ja by som to vyriešila zaradením novej kategórie jedál, napr. bezmäsité s príchuťou mäsa, alebo s jemným dodatkom mäsa a pod.
evanaaa
Ja som si myslela, že vegetariánske a bezmäsité nie je jedno a to isté. Čo je vegetariánske, viem a pre mňa bolo bezmäsité ( a aj je) jedlo napríklad - granatír aj vtedy, ak sa cibuľka smaží na bravč. masti, myslím, že sú to dva pojmy. A tiež veľa iných, múčnych jedál, ktoré sú tak pripravované, ako aj bryndzové halušky so slaninkou. Vegetariánska verzia by bola iná. Takže to beriem tak, ako píše Jatanika, pokiaľ v tom nie je vidieť mäso, je to pre mňa bezmesité. Samozreme, vaše názory vám neberiem. A možno ma zaradíte medzi tých nevzdelancov a ostatných nevedomcov, ale to mi nevadí. Jem čo jem, čo mi chutí.
budim
napr.: ja nie som vegetariankou, pretoze jem ryby a produkty z ryb, plody mora mi nechutia, ale moje telo si vytvorilo za tie roky akysi ochranny stit pred masovymi produktami - dokonca dokazem zavoniat a chutou urcit, ci jedlo bolo pripravovane v tom istom hrnci, na tej istej panvici ako maso a potom musim bud vypit vela vina (zalievat to vinom ako minule, ked sme boli pozvani na veceru a tu vo Francuzsku je tiez bezmasite vsetko, z coho sa maso vyberie a obsahuje to zeleninu, tak specialne pripravili pre nas couscous, a priatel mi hovori, musis to zjest z ucty, ta som zjedla z namahou a vypila nezvykle obrovske mnozstvo vina, ale bolo mi zle od zaludka dva dni, a to neprehanam) alebo to ist vyvratit, lebo mi to zaludok nestravi
neviem, preco sa tak stalo, lebo pretym som bola normalny masozravec, ibaze v nasej rodine sme varili maso len v nedelu a potom, co sa zjedlo v skolskej jedalni

maso pripravujem rada a casto a svoje si pripravim podobnym sposobom, len pouzivam zeleninovy bujon a cerstve bylinky, vela cesnaku a cibule, sojovu omacku vynimocne - len na azijske speciality, hlavne dochucujem vinom
budim
vegetarianske restauracie - tu vo Francuzsku je to nedostatkovy tovar, podobne ako za CSSR a CSFR sme si vystali rad na vynikajuce kubanske pomarance, ale ked sme prisli na rad, uz neboli, alebo ti majetnejsi nakupovali v Tuzexe

v Irsku tento problem ustupuje a bola som prekvapena, kolko ludi uprednostnuje vegetariansku stravu - moznoze preto, lebo je to lacnejsie, ale sme mali ludi, co si pretym davali zakazdym steak, po ochutnani vegetarianskych specialit mojej sefky (,ktora sa naucila varit vegetarianske jedla pocas rakovinoveho obdobia jej muza,) si ich i telefonicky predobjednavali
v Corku boli dve restauracie tohto typu, jedna exkluzivna a druha takeho bufetoveho typu a tam to praskalo vo svikoch, pretoze fakt vyborne jedla za minimalnu cenu, napr.: obrovsky tanier za 9 eur, co za to v restauracii dostanete tanier polievky, vodu a kavu

v Argentine v Buenos Aires taktiez tak isto sa vela ludi chodi najest do vegetarianskej restauracie bufetoveho typu, lebo za 10 eur si clovek naberie co chce a zje kolko chce a da si dva dezerty a stravi tam 3 hodiny a maju tam i meetingy, a to je krajina hovadziny!
2010
ja som radsej ticho lebo mi mame vyhodu ze ta najlepsia vegetarianska kuchyna -Indicka sa da u nas kupit tak ako je pre obycajnych ludi to je za uplne normalne ceny.Dnes som mal na obed spenatove curry s tofu a ryzou a papadamom. Porcia pre kona EU 3.