Varenie

Bedle v zime

egreska - fotkaegreska, 16. septembra 2010

..žienky poraďte...dostala som plný kôš bedlí a chcela by som ich uchovať na zimu,ale ako ? čítala som,ževraj ich treba obalit normalne v trojobale ,vypražiť a dať zamraziť.Máte s tým niekto skúsenosti ? ( už si predstavujem tú chuť voňavej bedle a za oknom kopu snehu :-))

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
bedle mraziť tak oko opisuješ som nikdy neskúšala, ale ja si z bedlí robím hubové korenie, bedle pokrájam len tak halabala a usuším ich na plechu v rúre, alebo na papieri na vzduchu trvá to dlhšie, bedle sú vodové a ťažko sa sušia, treba ich často prevracať.... keď sú suché tak ich pomeliem na prášok a používam ako hubové korenie, na mäso, alebo na praženicu a tak.
evas13
Raz som tiež tak dostala bedle a poradili mi, aby som ich vložila do vriacej slanej vody nechala zašumiť a hneď vybrať. Položiť, tak aby to stiahlo vodu, vychladiť a poukladať na potravinársku fóliu tak, aby medzi bedľami bola fólia. Zamraziť.
evas13
Obaľovať neradí, lebo trojobal v mrazáku naberie vlhkosť a potom sú málo chrumkavé.
janazjarku
Nuž tajný recept mojej kolegyne-odborníčky bedľovej :-D Bedle v celku napichneme na rybárske lanko a necháme vysušiť. Pred prípravou ich namočíme do mlieka cca na 2 hodiny, aby "nabobtnali" osušíme , dáme trojobal a vypražíme. Jedla som ich a boli celkom ako z lúky!
zdezda
My sme už veru jedli na štedrý večer aj bedle s kaprom a šalátikom :-) iba som ich obalila v trojobale a dala do mrazáku tak, aby sa navzájom nedotýkali, čiže oddelené potravinárskou fóliou. Vysmážali sme ich spolu s kapríkom a boli vynikajúce. Teraz už mám iba malý mrazák, tak som to dlho nerobila:-(
egreska
Dakujem vam za rady...potom v zime dám vediet ,či boli jedlé :-))
ketty3811
môj manžel má na vás hubárky a hubárov,taký dotaz,ako tie bedle čistíte?On zlupuje,tú vrchnú šupku a ide to dosť ťažko.Už sme počuli,že niekto ju necháva tam.Ale neviem,či by to nevadilo.Možno má niektorá nejaký fígel :-).To sušenie na rybarskom lanku sa mi pozdáva,určite vyskúšam.
jody
My bedle nešúpeme, len ich oprášime štetečkom.
evanaaa
Veru, bedle sa nešúpu, to len šampiňóny, nanajvýš ich poutierame, alebo, ako radí Jody, štetečkom.
ketty3811
dík,tak vyskúšam bez lúpania,možno to nebude ani poznať.:-)
vrbko1
Ja nelúpem ani bedle ani šampiony lúpem len masliaky od slizkej kože na klobúčiku, čo sa týka bedličiek prikláňam sa sušeniu suším v sušičke na ovocie 6 hodín do sucha potom odložím do 3 litroveho pohára a zavíčkujem víčkom z umelej hmoty môžete zasypať trochu mletého korenia aby odpudilo mole pri otvorení
1x kvakac
vrbko1
A ešte robím bedlí prášok aj hrubší len pomrvený v rukách nasypem do litrovej dózy dám trochu mletého korenia. Super na zimu skúste , dobré pod mäso aj do omáčok a keď manželka potrebuje na jemno tak si podrví v rukách alebo na mažiariku.
egreska
určite vyskúšam aj to bedlove korenie,dakujem za napady ...
janicacu
ak dovolíte, ja mám aj teraz zmrazené bedle a keď ich chcem vyprážať tak ich hneď po vybratí také zmrazené obalím a vypražím, to znamená nikdy nerozmrazovať. lebo huba obsahuje veľa vody a v konečnom dôsledku by bola ako handrička
nyja
@Janicacu (14.12.2010 15:18)

No a keď ich vyprážaš také zmrazené, obalené, tak sa z nich voda neuvoľňuje a nerozmočí ten trojobal?
nyja
@Egreska (19.9.2010 07:35)

Ahoj Egreska, tak ako to dopadlo s tvojimi bedlami? Akú metódu si si vybrala? :-)
mijaita
Synova tchyne houby obali v trojobalu, predsmazi do ruzova a da do mrazaku. V zime jen vynda a dosmazi. Kdybych to nejedla, neverila bych. Jako cerstve obalene a osmazene. Jak bedly, tak platky hribu.