Varenie

Bazalka a iné

veronika1984 - fotkaveronika1984, 18. novembra 2010

Mohli by ste mi poradiť ako sa starať o "koreniny v črepníku", ako ich polievať a kde ich umiestniť? Vždy keď si totiž kúpim živú bazalku alebo inú rastlinku, vydrží mi tak maximálne 2 týždne. Rastlinky mám na parapete v kuchyni, kde svieti priame slniečko celé predpoludnie, a zalievam ich asi raz za 3 dni, keď vidím, že je už suchá pôda. Skúsila som ich už aj premiestniť na kuchynskú linku, aby nemali priame slnko, ale bolo to skôr horšie. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

alena45
Veronika, tie rastlinky čo kúpiš v supermarketoch sú "vyhnané" v skleníkoch, prenesené do inej klímy a preto chradnú. Možno by pomohlo ich ostrihať, aby si samé prirodzeným rastom vyhnali nové lístky. Neviem, či mám pravdu, nikdy som v obchode bazalku nekúpila.
ketty3811
Aj ja mám ten istý problém.Už som skúšala rôzne miesta,ale nedarí sa.Aj teraz mám na linke bazalku s dvoma výhonkami,ostatné už "zahynuli".To isté sa mi stáva aj s petržl.vňaťou.Ja to kupujem väčšinou v lídli,asi to nieje vhodné na dlhšie pestovanie.Aj ja budem rada ak niekto poradí.
evusik
ja som nikdy nekupovala bylinky v supermarketoch, sú určené na priamu konzumáciu a nie na pestovanie. Ja si vždy na jar vypestujem zo semiačka a mám bazalku aj tri druhy až do neskorej jesene. Mám jej dosť takže si na zimu dám do mrazáka. Ja to robím tak, že do truhlíka vysejem semiačka, nechám vzísť a pretrhávam a aj tie najmenšie výhonky spotrebujem do jedla. Prethávať prestanem až keď sú bylinky tak 10cm od seba vzdialené, tie potom nechám rásť a už len oštikávam lístky keď potrebujem. Bazalku sa nesnažím uchovať cez zimu, je to jednoročná rastlinka. Najdlhšie mi vydržala, skoro až do jari, trpasličia bazalka ktorá je aj krásna - taký malý kríček.
nbert
@evusik , vystihla si to presne. Keby supermarkety predavali rastlinky ktore by si kazdy mohol dalej pestovat, tak by to nerobili. Vypestovat zo semiacka na jar a po zbytok roka mate vystarane. Viem na stopro ze rozmarin je viacrocny, mozno aj tymian. A nejaku extra starostlivost nepotrebuju, ved to rastie ako burina ;)
evusik
je veľa byliniek a liečiviek ktoré sú trvalky, viacročné byliny. Väčšinou sú nenáročné na pestovanie a často sa chovajú ako burina, neuveriteľne sa rozrastajú. Rozmarín, medovka, tymián, rasca, pažítka..... sú trvalky ale to neznamená, že majú byť aktívne celý rok. V zime majú vegetačné obdobie, takže ich netreba nútiť prežívať v byte ale dať im priestor aby si oddýchli aby na jar mohli zase rásť v plnej kráse...
veronika1984
Aj mňa napadlo, že tie rastliny v supermarketoch, asi nebudú natrvalo.... ale aspoň mesiac by ozaj mohli vydržať :) Takže na jar začneme záhradkárčiť :))) a aspoň som zistila, že nie u mňa je chyba :)
Ďakujem za rady.
alexdidi
Ja som sa snažila pestovať zo semena, ale nedarilo sa mi...kupujem si bazalku v Lidli, mám ju na parapete na severo-západnú stranu,1-2x ju prihnojím,vydrží mi 2-3mesiace,už ju aj spotrebujem do vtedy a kúpim novú.Chce dosť veľa vody.Bývam však v rod.dome.Dcére v paneláku nevydrží dlho.Rozmarín je viacročná bylinka,mám ho tiež z Lidlu a drží sa mi, ten však nechce veľmi polievať.
kuchticka
@evusik , presne ako pises. Vidim ze mas o bylinkach prehlad. Ja tiez pestujem svoje bylinky, ale nikdy som sa ani nepokuslala "nutit" jednorocne bylinky ako Bazalka, aby mi rastli celu zimu. Robim presne ako ty. V lete namrazim, nieco nasusim a na jar zacnem odznova. Teraz si pestujem v kvietnikoch take bylinky (salatove), ktore vysejem a spotrebovavam malicke cele i s korienkami. Nepoznam slovenske nazvy, ale u nas : arugula, crest, ores apod.
xanadu1955
Kúpila som v Kauflande bazalku, rozmarín aj bazalku a mám ich do teraz asi tak po 3 dňoch sa zdalo že neprežijú a tak som sadla a vygúglila ako treba pestovať tieto rastlinky bazalka potrebuje veľa vlhkosti a tepla a slniečka takže ju nestačí poliať raz za 3 dni v lete som ju polievala aj 2 krát, mala som ju na balkóne na priamom slnku a vody mala toľko že v nej až stála a teraz bylinky pravidelne zastrihávam aj keď nepoužívam uvidím do kedy vydržia
dorisa
Ja som si myslela, že my nevieme pestovať tieto kúpené črepníkové bylinky, ale ako čítam, tak v tom nie je nedostatočná starostlivosť. Takže, na budúcu jar si idem vypestovať svoje zo semienok. Ďakujem.
evusik
ak nemáte trpezlivosť na pestovanie priesad zo semienok stačí ísť na jar na tržnicu a kúpiť od záhradníka priesady, predávajú všetko možné, len je to drahšie ako zo semienka, ale to nás čaká až na jar :-)
wevewe
zase som sa nieco naucila...uz som si zacala mysliet, ze ma tie bylinky nemaju rady...
tinca
ja som mala z marketu bazalku,pažítku, petržlen a rozmarín a ešte dotsrihávam posledok. Boli na balkóne.