prosím Vás o radu, tento rok máme bohatú úrodu baklažánov, aj keď porozdávam mám ich toľko, že ich neskonzumujeme. V zime by sme si určite na nich pochutili. Prosím vie mi niekto poradiť ako si ich na zimu uchovať či už mrazením, sterilizovaním ako postupovať, aby sa dali použiť tak ako čerstvé? Už vopred Vám veľmi pekne ďakujem.
@zareaguj
Mensi lilky, ktere staci jen prekrojit na polovinu prekrojim podel a chvili oblansiruju, necham oschnout a do mrazaku dam kazdou pulku zvlast.
V Turecku lilky susi, najdes na Googlu.
Nekolik lilku bys mohla ve slupce upect v troube na baba ghanoush (pokud delas), vyskrabnout duzinu a tu rozmackat a dat naplacoto do pytliku. Takovy jako kdyz najdes ztreba za pul roku ! Pak jen rozmrazis a muzes zpracovat. Je jako cerstvy.
Lilky hodne pouzivam a proto kazdy uchovavam na zimu, to se za cerstvy nedoplatim.
Snad jsem trochu pomohla.
varecha.pravda.sk/recepty/kuru-patlcan-dolmas-suseny-plne...
Baklazany omyjeme,naktajime na centimetove koleska - do cedniku skladame po vrstvach,ktere posolime - pouzivam hrubou sul,takto je nechame 2 hodiny odpocinout,oak omyjeme a nechame malinko okapat.V hrnci si nechame svarit ( original recepr rika pul litru vody a pul litru octu ) ja davam na litr octu pul litru vody ... do varici vody si je pak po castech vkladame - podle velikosti nechat povarit 1 minutu az 3 ... vytahnout a nechat v cedniku okapat a vychladit,pak vkladame do sklenic s olejovym nalevem ... NALEV - pul litru oleje,4 lzice suseneho oregana,2 listky bobkoveho listu ( ja davam 2 listky bobkoveho listu i do octove vody ) ,10 kulicek bileho pepre,10 kulicek cerneho pepre,trochu chili - kdo marad pikantni ... a jemne nakrajeny cesnek - asi palicku ... jinak ja si vetsinou nakladam kolem 10 kg,takze nalen delam od oka .... pak se naklada dosklenic vrstva baklazanu,vrstva nalevu ... pekne vtlacit ... nahore nechat vrstvu oleje ... pred konzumaci nechte asi 2 tydny ulezet ... lze bez problemu skladovat az pul roku .... ziju v Uruguayi,ted mame zimu,takze cekam na novy rok az nam tady zacne sezona zavarovani,loni jsem zkousela - vysledek - jemne nakysle,pikantni,mne to velmi chutna .... pouziva se zde ke grilovanemu masu ... ja klidne i s cerstnym chlebem,ryzi nebo testovinami .... pokud se mi urodi,ulozim pakna varechu presny fotorecept.
www.labuznik.com/recipe.php?ID=22963...
a zatiaľ vyzerá takto :
neviem ako to má chutiť, ale urobila som zo 7 malých baklažánov a teraz sa mi to kvasí v oleji, no uvidím.
cahidejibek.com/2010/09/24/patlican-tursusu-nasil-yapil...
6 mini baklažánov
šálku cukru
1 ½ šálky vody
4 klinčeky
2 PL citrónovej šťavy
Baklažány na tenko ošúpeme a namočíme ich na 20 minút do osolenej vody. Potom vyžmýkame. Do hrnca dáme zovrieť vodu a baklažány povaríme asi 8 minút. Scedíme a necháme vychladnúť, potom vyžmýkame prebytočnú tekutinu.
Cukor s vodou a klinčekmi necháme rozpustiť na sirup, keď zovrie, pridáme baklažány a varíme na miernom ohni asi polhodinu. Nakoniec zamiešame citrónovú šťavu a po 3 minútach odstavíme. Necháme vychladnúť.
Myslím, že namiesto mini baklažánov sa dajú použiť aj veľké, nakrájané na väčšie kúsky.
ıcan-Reçeli.jpg
ıcan-Reçeli.jpg