Rôzne

Baklažány

jamalinka - bez fotkyjamalinka, 8. augusta 2012

prosím Vás o radu, tento rok máme bohatú úrodu baklažánov, aj keď porozdávam mám ich toľko, že ich neskonzumujeme. V zime by sme si určite na nich pochutili. Prosím vie mi niekto poradiť ako si ich na zimu uchovať či už mrazením, sterilizovaním ako postupovať, aby sa dali použiť tak ako čerstvé? Už vopred Vám veľmi pekne ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

mijaita
@jamalinka ja nevim, co nasledne z baklazanu delas, ale ja pouzivam vice mene nejcasteji platy neebo kolecka. Kdyz mam vic (je levny) tak nakrajim, stetcem potru olejem, lehce osolim a polozim na plech a zlehka upecu. jen aby zavadnul. Pak udelam bud stusky, nebo velke sacky, do kterych naplacato poskladam a na prkynku prenesu do supliku do mrazaku. Stusky nedelam vysoke, aby se to lepe rozmrazovalo. Takhle uskladneny lilek pak pouzivam treba na parmigiano, nakladam do oleje a pod.
Mensi lilky, ktere staci jen prekrojit na polovinu prekrojim podel a chvili oblansiruju, necham oschnout a do mrazaku dam kazdou pulku zvlast.
V Turecku lilky susi, najdes na Googlu.
Nekolik lilku bys mohla ve slupce upect v troube na baba ghanoush (pokud delas), vyskrabnout duzinu a tu rozmackat a dat naplacoto do pytliku. Takovy jako kdyz najdes ztreba za pul roku ! Pak jen rozmrazis a muzes zpracovat. Je jako cerstvy.
Lilky hodne pouzivam a proto kazdy uchovavam na zimu, to se za cerstvy nedoplatim.
Snad jsem trochu pomohla.
2010
U nas bol tiez teraz strasne lacny a robime takuto Lutenicu ,




2010
toto som omylom nasiel ale nerobil nikdy takto nakladany



lubjak
@jamalika bezne mrazim baklazan,potom ho pouzivam vsade, kde sa dusi zelenina,mame radi baklazan v akomkolvek recepte,nerozmrazujem,vzdy pridam este zmrazeny.Namraz si ho nadrobno nakrajany,alebo na kolieska,tie si ale najskor zmraz rozprestrene ,az potom uloz do sacku.
mijaita
kazda zelenina a houby se maji pred zmrazeni nechat prejit varem, nebo kratce troubou. To neni z hlavy moji. A dokonce je to tady i nekde na Varese.
1x arama
marianne69
Tie videa su uzasne,normalne mam chut to spravit.Mozno raz.Ta pani v druhom vidiu nemala chybu,zlata,tomu sa povie rokmi overeny recept 60 rocny...
jamalinka
veľmi pekne Vám všetkým ďakujem, budem skúšať. K tomu sušenému baklažánu. Včera som obrala 8 krásných, dosť veľkých baklažánov, neviem sa toho chytiť, myslím s tým sušením. Mám ich zavesiť len tak voľne pod strechou vonku a nechať voľne vysušiť aj s tou dužinou a keď budú vysušené, nebudú také zvráskavené? Na obrázku vyzerajú, akoby boli bez vnútornej dužiny, alebo to ma len klame zrak. No človek si narobí robotu a ešte aj starosti, ako všetko využiť, aby nevyšlo nič nazmar.
mijaita
Ja je videla vsude jen prepulene, navesene na spagatkach, opravdu prazdne jakoby. Jestli se to tak seschne, to nevim, ale nezapomen, ze tam je horko vsude. Spis bych to nejak vyzkousela jestli mas horkovzdusnou troubu. Za zkousku by to stalo.
kimlo
Záleží od množstva baklažánov, zaliať len tak aby nasiakli a získali kyslosť, ten ocot sa aj tak nakoniec vyžmýka a omyje..
wzorin
A co treba zkusit Baba Ghanoush ? Recepty jsou k nalezeni i zde na Vareche...
skaredec
Dobry den,ja jsemse zamilovala do nakladaneho baklazanu - recept podobny jako kimlo ...
Baklazany omyjeme,naktajime na centimetove koleska - do cedniku skladame po vrstvach,ktere posolime - pouzivam hrubou sul,takto je nechame 2 hodiny odpocinout,oak omyjeme a nechame malinko okapat.V hrnci si nechame svarit ( original recepr rika pul litru vody a pul litru octu ) ja davam na litr octu pul litru vody ... do varici vody si je pak po castech vkladame - podle velikosti nechat povarit 1 minutu az 3 ... vytahnout a nechat v cedniku okapat a vychladit,pak vkladame do sklenic s olejovym nalevem ... NALEV - pul litru oleje,4 lzice suseneho oregana,2 listky bobkoveho listu ( ja davam 2 listky bobkoveho listu i do octove vody ) ,10 kulicek bileho pepre,10 kulicek cerneho pepre,trochu chili - kdo marad pikantni ... a jemne nakrajeny cesnek - asi palicku ... jinak ja si vetsinou nakladam kolem 10 kg,takze nalen delam od oka .... pak se naklada dosklenic vrstva baklazanu,vrstva nalevu ... pekne vtlacit ... nahore nechat vrstvu oleje ... pred konzumaci nechte asi 2 tydny ulezet ... lze bez problemu skladovat az pul roku .... ziju v Uruguayi,ted mame zimu,takze cekam na novy rok az nam tady zacne sezona zavarovani,loni jsem zkousela - vysledek - jemne nakysle,pikantni,mne to velmi chutna .... pouziva se zde ke grilovanemu masu ... ja klidne i s cerstnym chlebem,ryzi nebo testovinami .... pokud se mi urodi,ulozim pakna varechu presny fotorecept.
1x arama
alena45
@skaredec , už sa veľmi teším. Prijala by som aj nejaké písanie do zážitkov o živote v tak vzdialenej krajine. Možno teraz v zime si nájdeš trochu času. Ďakujem.
alena45
vyskúšala som Makdous podľa receptu z inej stránky, tu som taký nenašla :
 www.labuznik.com/recipe.php?ID=22963...

a zatiaľ vyzerá takto :



neviem ako to má chutiť, ale urobila som zo 7 malých baklažánov a teraz sa mi to kvasí v oleji, no uvidím.
nazarboncuk
@2010 patlican tursu je výborna voľba, ak by vám bolo málo, vyskúšajte aj Patlican receli /baklažánový džem/:

6 mini baklažánov
šálku cukru
1 ½ šálky vody
4 klinčeky
2 PL citrónovej šťavy
Baklažány na tenko ošúpeme a namočíme ich na 20 minút do osolenej vody. Potom vyžmýkame. Do hrnca dáme zovrieť vodu a baklažány povaríme asi 8 minút. Scedíme a necháme vychladnúť, potom vyžmýkame prebytočnú tekutinu.
Cukor s vodou a klinčekmi necháme rozpustiť na sirup, keď zovrie, pridáme baklažány a varíme na miernom ohni asi polhodinu. Nakoniec zamiešame citrónovú šťavu a po 3 minútach odstavíme. Necháme vychladnúť.
Myslím, že namiesto mini baklažánov sa dajú použiť aj veľké, nakrájané na väčšie kúsky.