Kuchyňa a vybavenie

Ako opraviť glazovaný rímsky hrniec?

majki555 - fotkamajki555, 17. februára 2012

Ani nie pred dvomi mesiacmi som kupila rimsky hrniec. Bol dost drahy,ale som si povedala, ze "je kvalitny, urcite ma prezije" :-D
Samozrejme, ta tazka "opacha" sa mi vysmykla z ruky a spadla na zem ...
Nastastie sa nerozbil,iba sa mi vylupilo na bocnej strane malicke okienko velkosti ani nie pol centimetra. Takze ak by sa pieklo maso, ci kacica, tak by vytekala stava.

Neviete mi prosim niekto poradit, ci by bolo mozne to nejako opravit? Ci existuje napr. nejaka pasta na opravu keramiky,alebo nieco podobne?
Dik za vsetky tipy :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
Pokiaľ viem,existujú lepidlá na keramiku,ale nemôžu prísť do styku s potravinami (čiže len na dekoračné predmety).Pokiaľ by si si hrniec chcela nechať na dekoráciu,zlep to sádrou a zatri príslušnou farbou.
evanaaa
Ak je to keramika, možno by ti nejaký ten "keramikár" poradil, či sa to dá sceliť a vypáliť v peci, informuj sa ( keramikári sú v Modre, možno aj v Pezinku alebo aj inde), snáď by to stálo za pokus, veď to nebolo lacné.
irenaw
@evanaaa dobre radí, oni budú najlepšie vedieť ako na to, aby tam mohli ísť potraviny. videla som reláciu s p. Židekom kde bol na návšteve u drotára, oni zatreli prasklinu tuším chlebovým cestom a potom nádobu zdrôtovali, ale vraveli, že nie vždy sa v nej dalo ešte variť.
viera1
Mne to povedal keramikár,takže nie je dôvod mu neveriť(rozumie tomu).Teoreticky by sa dalo,ale nesmel by byť glazovaný,tak som to podala tak,ako som dostala.
babinka
ak by to nikto nevedel opravit, opravila by som si to sama. Dieru zalepila tym, co lepi hocico, len nech sa teplom neodlepi a zacala by som hrniec pouzivat bud s alobalom vo vnutri kvoli stave, alebo s papierom na pecenie pri ostatnych veciach...
hannah22
bohužial , lepidlo bude problém... zostáva len používať na suché pečenie... chlebík a podobne, .. napadlo ma že sa dá použiť len vrchná časť, keď budeš piecť mäsko so šťavou,....už to nieje to pravé , ten odštepený kúsok nezahodiť a skúsiť po porade s keramikárom vlepiť naspäť, držím palce.... :))
ernest
Zachrana existuje ale stat to asi bude viac ako novy je totiž na trhu specialni plazmovy stroj (rusky napad ) ktory teraz predavaju pod nazvom Multiplaz 3500 ten dokaže plamenom o teplote 8000 stupnov natavit aj keramiku snad iba ak by ho mal nejaky šikovný sused .No skusil som .....
evanaaa
@viera1 , nemala som lep na mysli, ale niečo podobné, ako spomína @ernest , ale v jednoduchšom prevedení, že sa to zaláta keram. hlinou, ako s plastelinou, ale asi to nejde, najmä, ak je glazovaná.
frederyka
@majki555 : nie je vidieť okolo otvoru jemné trhlinky? Môže sa stať, že sa Ti hrniec v rúre úplne rozsype. Kedysi sa poškodené riady drátovali. A určite by som neexperimentovala a neskúšala žiadne tmely alebo lepidlá.....Chápem, že je Ti ľúto peňazí, učíme sa na vlastných chybách a som presvedčená, že druhý hrniec Ti už nepadne :-)
sbohemrozume
na dno polož křen, nějakou mrkev a petržel, zasyp hlínou a navrch nasij řeřichu a petrušku. Hrnec tím konečně dojde k velkému užitku. Nezapomeň zalívat.
gubics
Dá sa občas kúpiť hliníkova fólia BBQ FOIL s rozmermi 44cmx10m. Táto fólia sa používa na grilovanie, je extra odolná proti roztrhnutiu a vysokým teplotám, extra hrubá, nemá vplyv na chuť a vôňu potravín. Dieru, ktorá sa ti urobila v tom hrnci zalep akýmkoľvek lepom, ktorý je na keramiku a potom vylož nádobu s touto fóliu na grilovanie a problém máš vyriešený.Presný návod je uvedený na obale,nechcelo sa mi to soem celé opisovať.
(Táto fólia je cca o 10-12 cm širšia ako bežná alufólia)