Kuchyňa a vybavenie

Ako čistíte dosky na vaľkanie?

aszabka - bez fotkyaszabka, 19. mája 2013

Viem, že každá druhá domácnosť už disponuje skôr silikónovými
podložkami. Ja mám obyčajnú drevenú dosku a donedávna som ju
čistila len zoškrabaním cesta a múky a pretrela som ju vlhkou
handričkou. Naposledy, ani neviem prečo, som sa ju rozhodla trochu
omyť a už čistú som ju odložila tam, kde inokedy. Bohužiaľ, zistila
som, že odvtedy si z nej urobili mravce korzo :) Hoci som doteraz
mravce v domácnosti nikdy nemala, zrazu je ich neúrekom.Chcem
sa spýtať, či to môže byť práve kvôli tomu umytiu vodou..ako vy
udržujete v čistote dosky na vaľkanie?

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Ako si poznamenala : " len zoškrabaním cesta a múky a pretrela som ju vlhkou handričkou." Stále tak a nie inak. Nájdi odkiaľ mravce chodia, kúp zubnú pastu s chlorofylom ( taká zelená ), natiahni vrstvu do cesty a bude pokoj.
mariamka
mravce prisli od susedov :) takze to treba hubit globalne .. dosku cistim tak ako ty a @abdul a hlavne necham dobre vysusit..
tiginko
vybudujú hnusoby novú diaľnicu vedľa, načim pastovať celú chalupu
abdul
Ak bývaš v bytovom dome, sprácu, SBD, SVB požiadať o postreky v celom dome a vo všetkých bytoch. Inak sa toho nezbavíte.
rulik
tiež som sa kedysi bál namočiť dosku, teraz to hrubé zoškarabem a zbytok umyjem vo vani pod sprchou, ak tereba použijem aj kefku a potom nechám dobre odkvapkať a vysušiť, nie na priamom slnku,ešte sa mi nikdy nič nestalo a nemám ani nijakú háveď doma len ked príde od susedov
janara
ja tiež ako ty, a teraz ked mám parný čistič, tak aj s tým sa dá...a dobre vysušiť
aszabka
Vďaka, skúsim to s tou pastou, no neviem, či sa toho zbavím, začínajú sa producírovať po celom byte..
slnecnicovka
@aszabka , takéto som našla:
 varecha.pravda.sk/diskusie/mravce-/1553-forum.html...

 varecha.pravda.sk/diskusie/prosim-o-radu-s-mravcami/2992-...

Ja kupujem na mravce v záhradkárskych potrebách takú krabičku s vrecúškami veľkosti asi ako čajové. Keďže ich teraz nemám doma, neviem ako sa to volá. Vrecúška otvoríš a rozložíš na miesta najväčšieho výskytu. Prášok, ktorý obsahujú, pôsobí ako antikoncepcia a mravce odídu. U nás to funguje...
lianka
Ja som si na mravce vymyslela taký zlepšovák. Keďže sa vyskytujú obyčajne v špajzi alebo pri potravinách, kde nemôžeme používať chemické spreje, tak si uvarím v malej rangličke asi z 1 dcl vody a cukru asi 10 dkg /ja to robím od oka/ hustý sirup a položím im to do cesty. Oni potvory do toho ponaliezajú a utopia sa. Prišla som na to tak, že raz mi naliezli v špajzi do flašky s medom, bolo ich tam na tisíce, tak som musela fľašu vyhodiť, ale som prišla na nápad ako ich hubiť. Všetko zlé je na niečo dobré. Jasné, že im med nekupujem, ale im robím sirup, je to lacnejšie.
morenajea
Podľa babky: nožíkom čo najviac zoškrabať, potom už iba suchou servítkou. Nikdy nie mokrou, lebo môže splesnivieť a naliezla tam všelijaká háveď. Naviac by sa časom mohla "zvlniť" tak že sa na nej spravia výdute alebo hrboly.
yogy1972
Jednoznacne oskrabat cesto a umyt cistym octom ,cistim tak vsetko drevene v kuchyni .Robila som v pekarni par rokov a tam som to odkukala .Pecie sa tam neurekom a drevene stoly maju stale ako nove .
evanaaa
Aj ja tak ako @morenajea , zoškrabať a utrieť len nasucho, nie vlhkým....len v prípade, žeby sa doska rozchádzala v spojoch, namočiť do vane a nechať tam nejaký čas, aby napuchla, potom poriadne otrieť a nechať voľne ( aj na slnku) vysušiť. Ja mám dosku vo veľkom igelitovom vreci za chladničkou, aby sa nezaprášila, ale občas už používam silikónovú, aj keď tú treba očistiť od múky.
skela
Ja svoju staru 35 rocnu dosku z casu na cas vydrhnem vo vani dratenkou aj s troskou domestosu, dobre vysprchujem a necham dokladne vysusit. Drevo je drevo. plasty nemusim. Proti mravcom dostat v drogerii maly "domcek", ktory im treba prilepit mravcom do cesty. Funguje.
janazjarku
Nuž a ja som si kúpila dosku bambusovú a tá sa normálne umýva vodou celkom dočista - dočista :-) Na mravce zaberá obyčajná kávová usadenina (samozrejme bez cukru) a keď ani to nepomohlo tak som na cestičku mravčiu nasypala čerstvo zomleté korenie bo soľ ako pani suseda radili nepomáhala :-D
martapaula
Mne sa na červené mravce osvedčil prípravok Lafarex.Neviem,či sa to ešte dá kúpiť.Bolo to v takých malých papierových sáčkoch,ktoré sa nastrihnuté prilepili na miesta najväčšieho výskytu, mravce si to nanosili do hniezda,kŕmili tým svoje mladé a prestali sa rozmnožovať.Bla to vlastne aky antikoncepcia pre mravce ako píše slnecnicovka.
afataga
ani s tou hygienou to netreba prehanat :-) podla mna mravce nesuvisia s tym, ze si dosku umyla, ale ak mas po celom byte, tu asi pomoze len dezinsekcia, najdi si na nete firmu v okoli, co urobi postrek
elenka21
Ja som ju čistila parným čističom :p Pred tým klasicky, jar a hubka ale v tých špárach ostávala aj tak špina :(
enge149
my máme špeciálnu kovovú škrabku na čistenie,niekdy aj vlhkou handričkou a dám osušiť a "vydezinfikovať" von na slniečko aj varechy,poháre,všetko dávam podľa možností..využívam slniečko...