Varenie

Aby sa mlieko nepripálilo...

m0nika - fotkam0nika, 4. novembra 2010

Nenašla som tu rubriku "dobré rady do bloku", aká bola v jednom časopise, tak teda pridávam sem...
Keď dávam variť mlieko napr. na puding a nemám čas ho miešať, pretože si pripravujem misky a pod, spomeniem si radu, ktorú ma naučila moja babka - dno hrnca jemne posypem kryštálovým cukrom. NEMIEŠAŤ! S miešaním začnem až keď vidím, že mlieko začína "peniť". Nikdy sa mi takto nepripálilo....

@zareaguj


Diskusia k téme

tothka
@mOnika. pri varení pudingu skús dať vanilkový cukor - efekt je rovnaký a puding chutnejší.
mamina2
super rada, nikdy som to nepocula a toho pudingu sa pri dvoch malych detoch navarim az az... dakujem pekne...
evas13
Ja si roky dávam do hrnčeka na mlieko asi 1 cm vody, ktorá zovrie a potom do nej vlejem mlieko a nechám ho uvariť.
mamina2
evas13 toto robievam aj ja ale musim ho aj miesat pretoze vzdy trochu prihori... aspon mne :)
marianne69
Ja varim mlieko aj pudingy v piskaci a mam svaty pokoj,lebo skoro vzdy sa mi bud pripalilo alebo vskypelo.Mam taky po starke asi 30 rocny a stale je dobry.
morenajea
ja mám vyskúšané, že hrniec treba najprv vypláchnuť studenou vodou. až potom do neho dať mlieko a nechať variť. miešať začnem až keď začne bublať.
sovka62
Človek sa naozaj učí do smrti. Toto je novinka aj pre takú korytnačku, ako som ja. Určite vyskúšam, lebo pískací hrniec som mala hliníkový (aj moju výbornú starú kuchtu) a keď pár rokmi vznikla hystéria ako hliník škodí zdraviu, všetko som povyhadzovala.
marianne69
Aj ja mam hlinikovy,stary ako jetuzalem,ale babka sa dozila 80,ja varim v nom 20 rokov hadam z neho nepomrieme:-)))),ale na mlieko a pudinky je super,raz som nemohla oretovat pec od pripaleneho mlieka a odvtedy som sa zaprisahala,ze bez piskaca ani rana.
dorisa
Aj ja varím mlieko, puding, aj ryžu v mlieku v pískacom hrnci, mám ho ešte od tych čias,ako som mala malé deti( tiž asi hliníkový, teda, určite)
garanco
Výborné rady s tým cukrom, podobne ako @sovka. Len pískací hrniec som vyhodila iba jeden, druhý občas používam, no keď ho nevytiahnem, potom drhnem iný hrniec aj napriek tomu, že ho opláchnem studenou vodou.
zdezda
:-))))) na tom pískacom hrnci som musela vyhodiť píšťalku, lebo aj tak sme boli všetci v kuchyni a to zapišťanie nebolo treba :-), bol to inak dobrý ten hrniec( hoci mojej maminke aj z neho vykypelo mlieko aj keď píšťaľku mal ), no teraz robím ako Evas13, ale aj tak stojím pri sporáru a miešam:-) no s tým cukrom to určite vyskúšam, dík:-)
nbert
povedal by som ze je dobre pouzit kastrolik s hrubym dnom, teplo sa rozptyli rovnomerne takze je mensia sanca ze sa ti na dne vytvoria "horuce body" od ktorych sa mlieko pripali ako v pripade tenkeho a hlavne hlinikoveho hrnca.
Alebo si priprav misky dopredu a poslusne miesaj :)
enge149
aj ja používam starý hliníkový hrniec ale,pozor! iba na mlieko vyplachnem stud.vodou a posypem kr.cukrom.o hliníku sa už popísalo veľa škodlivého,ale na používanie mlieka je povolené,pretože iba pri mlieku sa tieto jedlá neznehodnotia,ostatné potraviny nie sú vhodné/kyselina mliečna neutralizuje hliník,nemali by tam vznikať škodl.látky/..
ela77
Ak môžem pridám svoju skúsenosť. Hrniec tiež opláchnem studenou vodou, ale v časti mlieka rozhabarkujem puding a zvyšnú časť mlieka dám do misky takmer zovrieť do mikrovlnky a potom ho vlejem do hrnca kde chcem uvariť puding. To mlieko sa už potom tak dlho nemusí pripekať na plotni, takže sa mi nič nepripáli. Skúste.
m0nika
Jéééééé, to je dobrý nápad! Stále tvrdím, že Slováci sú veľmi vynaliezaví.... ale predsa v tom vidím jeden malý háčik - viac špinavého riadu :-(
ela77
m0nika- v mojom prípade ide iba o opláchnutie misky od mlieka (to je ako od vody), lebo v tej mikrovlnke sa nepripečie. Puding rozhabarkovávam v krabici kde je zvyšok mlieka, takže mi zostane na umytie iba hrniec od pudingu.
bandurka
no o cukre som nepocula určite vyskušam...ja bezne davam na dno vodu..............
albidartanan
Sice stara diskusia....No hadam ma nik nezabije :-D ...Fungujem v zahraniči v "bojovych" podmienkach tak ak nemate Mliekovar staci použiť 2 hrnce (jeden vačši a druhy menši).Medzi ne vodu (nie privela aby pri zovreti nevybublavala von).Uši medzi timito hrncami zviazat/prichitit bud pevnym plnym drotom alebo nitov ktora sa neroztavy .
+ nemusim stražit,mlieko nevykypí,žiadne pripaleniny,nepotrebujem špecialny hrnniec,hrniec z obsahom možete "uskladniť do chladničky" a pod.
- dva hrnce do umyvania