O hodinu sme s mamou čerešne čistili na balkóne. Vtedy som si lepšie všimla, že sú chuderky riadne poznačené. Každá tretia mala akoby materinské znamienko - a ryhy po krúpoch.
No a tak som zavárala. Z veľkej misy umytých čerešní som vyberala tie zdravé , jednu po druhej. Dotlčených pribúdalo .
Čujte ludé, to sa mi ešte v živote nestalo, aby som ich hádzala do pohárov jednu po druhej. Musela som každej urobiť výstupnú kontrolu a keď som to konečne skončila, prehlásila som, že práve u nás úspešne prebehlo "sčítanie čerešní" , aj bez číselného kódu .
Prezrad mi dobry recept na rebarborovu marmeladu. Este mi len rastie, lebo toto srny nezeru, ale kym bude cas robit marmeladu snad mi i dorastie.
No, vieš, že marmeláda sa robí zo stebla, listy hodiť do kompostu.
Na kilo očistených stebiel dávam 8O Dkg cukru, vieme, že je kyslá jak šlak, tak treba viacej prisladiť. steblá nakrájam na kocky, dám do veľkého kastróla,zasypem cukrom, nechám tak stáť pár hodín, ale niekedy ani tých pár hodín tomu nedoprajem a varím po hodinke.Vieš, že rebabrboa sa veľmi rýchlo mení na kvapalné skupenstvo, jednoducho sa s cukrom roztopí na vodu. A to je všetko, varíš, varíš, miešaš, miešaš. Ak to robíš z viac ako jedného kila rebarbory, je dobré, keď to máš asi hodinku povarené na slabšom plameni, že odoberieš z tej veľkej masy do veľkej panvici, alebo nízkeho širokého kastroĺika zo 2 - 3 naberačky - po našom "žufany" a varíš v malých dávkach, tam to rýchlejšie hustne. Ja som tvrdohlavý mezeg v tomto smere, nedopustím, aby sa do lekváru strkala chémia. Ak to zhustne na požadovanú hmotu, rebarbora stmavne a vyzerá hotový produkt ako poctivý lesný med, myslím farbou.
Dávam to do pohárov, zaviečkujem a aby som mala istotu, že lekvár prežije zimu aj bez akejkoľvek chémie, alebo urýchľovača hustnutia, dám lekvár do hrnca, podlejem vodou a nechám "zavariť" asi na 10 minút, viečka sa nadujú a keď to vyberiem von, tak krásne pukajú ochladzovaním - sťahujú sa a ja viem, že je to dobré. Zásada, ktorej sa držím je - naliať do pohára iba tak, že hladina lekváru je od okraja pohára max. l - l,2 cm.Nikdy nie do úplného naplnenia.
sem sa zlakla - jako f tych slovenských filmoch po fronce, že : Hende hoch!
Tak reku, strčte si ju do čižmy. V Terne som kúpila dnes po O,79 euro - česká cibuľa.Pokakalo sa to všetko, polí ubúda, my ich už nikdy nebudeme potrebovať, treba všetko zabetónovať a hotovo. V našom meste , kúsok za našim sídliskom preorali lúky, a už sa budujú cesty aj s neónmi. A srnky z nášho lesa sa môžu zblázniť. Nie je zriedkavosťou, keď ich vidieť ako prebehujú cez cestu z vinohradov, na miesta, kde boli zvyknuté popásť sa. Nechápu, čo sa to okolo deje, veď ako aj, keď to niekedy nevieme pochopiť aj my.