Zaváranie čerešní

arasidka - fotkaarasidka, 11. júna 2011
Tak som si včera urobila výlet, samo že na bicykli. A na našu záhradku. Čerešňa košatá sa veľmi potešila, že idem aj s košíkom. Už sa jej nechcelo držať na svojích pleciach to bremeno. Obrala som za chvíľku čosi vyše osem kíl a zjedla cca kilo. A čerešne sa furt nie a nie uľaviť. Pomohol jej aj silný vietor, čo nám znepríjemňoval počas búrok dva dni, pod stromom sa červenelo more opadaných bobuliek.
O hodinu sme s mamou čerešne čistili na balkóne. Vtedy som si lepšie všimla, že sú chuderky riadne poznačené. Každá tretia mala akoby materinské znamienko - a ryhy po krúpoch.
No a tak som zavárala. Z veľkej misy umytých čerešní som vyberala tie zdravé , jednu po druhej. Dotlčených pribúdalo .
Čujte ludé, to sa mi ešte v živote nestalo, aby som ich hádzala do pohárov jednu po druhej. Musela som každej urobiť výstupnú kontrolu a keď som to konečne skončila, prehlásila som, že práve u nás úspešne prebehlo "sčítanie čerešní" , aj bez číselného kódu .
@zareaguj


Diskusia k článku

3sandra3
krásne si to napísala... aj keď chudiatka čerešničky trpeli,,, a my ľudia potom trpíme s nimi
hubata
Veru, toľko sa na ne celý rok tešíme a ľadovec to za 10 minút obije. Keď sú poškodené, tak dávam do mrazáka a snažím sa ich rýchlo schosnovať, tam zostanú v pôvodnom stave - ďalej sa nekazia ako keď sú zavárané.
kuchticka
@arasidka , este ze si zachranila z bohatej urody aspon nieco. Prajem vam to z celeho srdca. ;-)) U nas je vsetko NANIC. Meme stale zimu, vsetko co nasadim a zasejem hnije v zemi. konecne mi zacaly naberat na kvet maliny cervene. Prisla srna a vsetky mlade vyhonky malin i s kvetmi spasla a rovnako kvitnuce muskaty, lalie a fuchsie. Podupala a znicila sadenicky kalerabov, fazuliek a hrasku, ktore sa zacali trochu rozrastat. Nmozem nic pestovat. Skoda mojej roboty.
pivonka
Toto je tá práca s pôdou. Človek sa narobí, teší sa na úrodu ale zaručené nemá nič. Vždy niečo príde, sucho, povodeň, pleseň... @kuchti čka, je mi ľúto tvojej márnej práce a čerešničiek tiež. Zdá sa, že čerešne tohto roku zarodili. Práve dnes ideme zavárať, dcéra má priniesť, čo jej darovala kamarátka. V akom pomere dávate čerešne:cukor:voda?
sovka62
Je to na šľak trafenie, keď počasie ničí úrodu. Vie niekto dokedy to tu bude také na hlavu? Som už dosť stará, ale takého pliagy, a hlavne aby šli jedna za druhou, si nepamätám. Čo sme to spravili s prírodou, veď nie je normálne aby niekoho napr. vytopil za rok tri razy!
sovka62
@pivonka , keď zaváram čerešne, nevarím sirup, na čerešne v pohári nasypem tri zarovnané polievkové lyžice cukru, dolejem vodou, zavriem, vysterilizujem a hotovka (rýchlovka).
verka1
ja idem urobiť kandované / presladené / čerešne
arasidka
tak hoď recept, ja chcem ešte marmeládu spraviť, ale nechce sa mi veľa toho robiť, lebo mám dosť bohatú úrodu lekvárov v komore. Rebarborový som tento rok už raz varila, teraz spravim z čerešní.
arasidka
Sovka, mám obavy, že si musíme zvykať na zmenu počasia, nemôžeme ani iné očakávať, keď sa topia na severe ľadovce. Kolobeh vody v prírode, čím ďalej, tým viac akoby tej vody pribúdalo. A kam s ňou? Jo, vedela by som jednu radu - mali by chlapi menej piva piť a viac vody !
kuchticka
@no jo, arasidka, ved to je ono - vodu pit nebudu a nebudu :-))))
Prezrad mi dobry recept na rebarborovu marmeladu. Este mi len rastie, lebo toto srny nezeru, ale kym bude cas robit marmeladu snad mi i dorastie.
arasidka
dobre !
No, vieš, že marmeláda sa robí zo stebla, listy hodiť do kompostu.
Na kilo očistených stebiel dávam 8O Dkg cukru, vieme, že je kyslá jak šlak, tak treba viacej prisladiť. steblá nakrájam na kocky, dám do veľkého kastróla,zasypem cukrom, nechám tak stáť pár hodín, ale niekedy ani tých pár hodín tomu nedoprajem a varím po hodinke.Vieš, že rebabrboa sa veľmi rýchlo mení na kvapalné skupenstvo, jednoducho sa s cukrom roztopí na vodu. A to je všetko, varíš, varíš, miešaš, miešaš. Ak to robíš z viac ako jedného kila rebarbory, je dobré, keď to máš asi hodinku povarené na slabšom plameni, že odoberieš z tej veľkej masy do veľkej panvici, alebo nízkeho širokého kastroĺika zo 2 - 3 naberačky - po našom "žufany" a varíš v malých dávkach, tam to rýchlejšie hustne. Ja som tvrdohlavý mezeg v tomto smere, nedopustím, aby sa do lekváru strkala chémia. Ak to zhustne na požadovanú hmotu, rebarbora stmavne a vyzerá hotový produkt ako poctivý lesný med, myslím farbou.
Dávam to do pohárov, zaviečkujem a aby som mala istotu, že lekvár prežije zimu aj bez akejkoľvek chémie, alebo urýchľovača hustnutia, dám lekvár do hrnca, podlejem vodou a nechám "zavariť" asi na 10 minút, viečka sa nadujú a keď to vyberiem von, tak krásne pukajú ochladzovaním - sťahujú sa a ja viem, že je to dobré. Zásada, ktorej sa držím je - naliať do pohára iba tak, že hladina lekváru je od okraja pohára max. l - l,2 cm.Nikdy nie do úplného naplnenia.
arasidka
jej.....mám palec hore , a čo fčul?:)))))
sem sa zlakla - jako f tych slovenských filmoch po fronce, že : Hende hoch!
evanaaa
No, Kuchtička, najlepšie, keby si tie drzé srny-nesrny postrielala. J aby som ich aspoň nakopala.....no, to píšem len tak, chuderky, sú hladné. Veď teraz každú chvílu dávajú v telke ako sa lesná zver prestáva báť ľudí, kde sú časy, keď uviedieť srnku, medveďa, bolo vzácnosťou. Arašidka, ja zaváram ešte jednoduchšie - šup do úst, lebo nemám ani záhradu ani dodávateľa, Práve dnes som si kúpila kilo čiringličiek a vieš za čo? Za 1,38 eur v Lídli, kým inde sú po 4 až 5 eur! A vieš asi prečo? Lebo pochádzajú zo Španielska! J alen dúfam, že nie sú nasiaknuté nejakou pliagou, musím ich poriadne vydrhnúť. Už sa na ne teším, lebo lacnejšie už v tejto sezóne nebudú.
arasidka
No, nie je to žiadna sláva! U nás boli na rínku po 2 eurá. O jahodách ani nehovorím. Včera sme boli v Lídli, a počudovane som pozerala na cenu cibule. 1,19 euro za kilo - z Austrálie!
Tak reku, strčte si ju do čižmy. V Terne som kúpila dnes po O,79 euro - česká cibuľa.Pokakalo sa to všetko, polí ubúda, my ich už nikdy nebudeme potrebovať, treba všetko zabetónovať a hotovo. V našom meste , kúsok za našim sídliskom preorali lúky, a už sa budujú cesty aj s neónmi. A srnky z nášho lesa sa môžu zblázniť. Nie je zriedkavosťou, keď ich vidieť ako prebehujú cez cestu z vinohradov, na miesta, kde boli zvyknuté popásť sa. Nechápu, čo sa to okolo deje, veď ako aj, keď to niekedy nevieme pochopiť aj my.
evia
Sovka, ja zaváram čerešne tak, že ich zalievam sirupom a to preto, že keď som dávala lyžice cukru, tak ten cukor mi zostával stvrdnutý na dne pohára. Ako to robíš, že sa ti cukor neusádza dolu?
kuchticka
@arasidka mila, dakujem za radu. Ved ja som sa narobila marmelaaaad..... len tu rebarborovu som nikdy nevarila a tak som nebola ista ci to zvladnem. Ked sme mavali vonku psa, vsetky srny a racoony (medvedik mival) odhanal a ja som mavala svoje jahody, maliny, slivky. Mala som vzdy z coho varit dobru marmeladu najma malinovy na vianocne pecivo. Teraz musim kupovat, lebo vsetku nasu urodu pestujem iba pre tie lesne zvieratka. Slivky vzdy oberu ti medveici a co je na zemi tak srny a zajace. Teraz vyuzijem aspon rebarboru.
dorisa
Ja to mám jednoduché so zaváraním čerešní(a myslím,že aj iného ovocia) tento rok. Čerešne sú na strome, zelené a tak málo, že ich ani medzi listami nevidieť. Takže zas zbehnem do pivnice a budem sa vytešovať zo zásob:)
arasidka
kuchtička, to si neviem ani predstaviť. Ja som mala obavy, že moju čerešňu pod horou na záhradke navštívia dvojnohí medvedi. Ale na šťastie, nestalo sa tak. Dnes sme naoberali a idem si to "prihotuvať" na marmeládu, lebo za tie dva-tri dni už nádherne dozreli, tak idem "Opáčiť", či tam vnútri je prázdno, či sú v nich už podnájomníci. Takže, zalejem teplou vodou a pridám ocot. Ale zatiaľ som ešte ani jedného červíčka nenašla.



 



TOPlist