Tak som mame na obed odniesla obed , dala som jej ho so slovami, že ideme sa pozrieť do vinohradov, a že ešte prídem o hodinku-dve znova.
A reku, babko, niečo dobré ti odtiaľ prinesiem. No a boli tam dobroty všelijaké, od rybníčka za Kejdou sa ťahali popri cestičkách a úzkej asfaltke stánky, slnečníky a narýchlo pripravené lavice, či stolíky. A už vinohradníci z nášho cechu ponúkali svoje výrobky - ajajaaj, vera - mnohé boli veľmo pitné - pravé a nebančované.No ale ochutnať sa všetko nedalo, zajedli sme si dobré domáce pagáčiky a neodolala som, dala som si aj čerstvý chlebík s oškvarkovou pomazánkou a na moje prianie mi uložili na krajec chlebíka aj čerstvú cibuľu , nakrájanú na kolieska a trošku posolili. Jáj, potom len tie dva-tri hlty Mullera chutili! A že boli pagáče tiež pravé a nebančované, vzala som aj pre mamu.
A tá ti ma hneď víta so slovami: A čo nesieš? Niečo sladké?
Videla som, že síce pagáčik jej chutil, ale ona mala chuť na sladké. Než polo driemajúc v kresle pozerala "Toura de Franciho" , zarobila som trošku na pár palaciniek a povedala som si, že to jabĺčko, ktoré už mesiac obchádza - zúžitkujem. Nastrúhala som ho do cesta , bolo asi šesť kúskov na veľkej panvici. A vtedy mi padol zrak na opustený banán, ktorý babka tiež už niekoľko dní ignorovala a bol najvyšší čas schosnovať ho. Ej reku, keby bola nejaká čokoláda! Ale kdeže, iba krabica Esíčiek zostala v kredenci a Trnavské furé v miske. A potom to na mňa došlo - jak na teho psa mráz!
Reku, počkaj, ideme spraviť inventúru tajných zdrojov v babkinej linke. A tak to vzniklo - to, čo som nazvala "z núdze cnosť" .
A tuje môj recept, kto ste to nikdy nerobili, skúste - máte to za domácu úlohu a napíšte mi, ako sa vám to páčilo a hlavne chutilo.
Z núdze cnosť
-Keď sa vám podarí nájsť v linke kakao / mne sa podarilo :) /,
do misky nasypte dve plné KL kakaa,
-k tomu prisypte jednu vanilku / nešanovala som - fukla som ju celú /
- pridajte dve KL kryštál cukru,
- dve KL sušeného mlieka v prášku
- a nakoniec, ak sa vám podarí nájsť v chladničke dáky jogurt / mne sa podarilo /, otvorte ho a pridávajte po lyžičke zvrchu bielu časť,
- pomaličky to tou KL miešajte, až sa prestane prášiť a vznikne jemná čokoládová hmota - ako puding.
A čokoládová plnka do palaciniek je na svete - jak ručne maľovaná.
A tak boli palacinky natreté kakaovou "polevou", na to na tenko nakrájané banánové kolieska.
P.S: Kalórie priam besneli, cítila som to na nohaviciach, keď som zmastila dve palacinky . Ja budem jesť až niekedy zajtra na obed... možno...
Je to asi tým, že my ženy sme nielen nášmu sobášenému povedali svoje "áno" a prisahali mu vernosť na celý život, ale ani sme si to neuvedomovali, aj šporáku :))) Keď boli časy materskej, peňazí bolo málo, jesť sa muselo, tak sme nejedenkrát improvizovali, aby bolo všetko v poriadku.
Domci4, a to je odpoveď aj pre teba - my ženské sa musíme vždy vynájsť :))
Dnes, keď sa dívam na maminu tvár, vidím babku Terezku, rovnaké husté šedivé vlasy, tie isté oči, pohľad.Tie sté dlane, zvráskavené ruky a veľa ďalších podôb. Náramne sa podobala na tú českú filmovú babičku.
Možno sa niekto spýta, prečo si to nezľachčím a nie je mama u nás. Ale býva, dosť často, ale sotva prejdú dva- či tri dni , už sa pýta domov. A tak sa vraciam každý deň tam, kde bol môj domov pred viac ako 42. rokmi. Keď zas sebou zatvorím dvere , akoby som vkĺzla do úplne iného sveta - kde všetky problémy ľudské nemajú miesto. Žiadny počítač, žiadny mobil, ticho a kľud. Akosi je u nej všetko jednoduchšie, rokmi nezmenené - žiadna hospodárska kríza, žiadna nezamestnanosť, žiadne katastrófy, neustále ten istý chod, aký si zachovala po dlhé roky. Ešte i ten šijací stroj stratil na význame, vlastne - stal sa podložkou pre mikrovlnku, ktorú mama síce neuznáva, frfle na ňu, ale občas ju využíva. Vedľa na chladničke stojí kanvica, je síce pripravená zohriať vodu na kávu, ale lmama vždy povie: " Ale prosím ca, tam je kastrólik, nalej na dve kávy vody, bude to friščí na plyne a aj lacnejší - hento strašne moc žere elektriny ...
A tak zohrievam v kastróliku, zalievam "žufankou", a káva je na svete.
Hubatá, iste ten recept dám na pravé miesto, ale hnevám sa na seba, až som občas bezradná, že nedokážem fotky z mobilu preniesť do počítača a keď už sa odhodlávam, že niekoho zavolám, kto sa tomu lepšie rozumie, buď m do toho niečo príde, alebo od únavy zaspím, alebo ten "odborník" nemá čas. A recepty bez fotografií sú síce dobrá vec, ale tie zábery tam chýbajú. A teraz idem do kuchyni, dovariť obed.Dobrú chuť vám k obedu.
Myslela som tým vzorku nejakého vínečka, čo by mi zachutilo - néčo bapské - sladkavejšé - nečo mnam. A veru, dzedko sa na mňa tak divne pozrel, vyštafírovaný jak Sagan tam negdze na trase ve Franciji, a já mu že "dzedko". Ale táto veta rozprúdila príjemný rozhovor, lebo keď som si z toho Mullera srkla, skonštatovala som, že dobre vybral a vtedy ma oslovil ďalší pán, že či je naozaj chutné, lebo aj jeho žena chce "takú dobrú značku - bapskú" . A tak sme trkotali chvíľočku, než sme zišli dolu stráňou ku konkurencii - k ďalšiemu vinohradu.
No a čo sa týka toho druhého - teda varenia - jo - navarím, aj je to celkom k jedeniu, aj varím niekedy s veľkou chuťou, aj napečiem nejaké tie "matrtáky", ako im zvyknem hovoriť, ale vďaka tomu, že môj dzedko nemá väčšieho koníčka ako varenie, ešte s väčšou chuťou prenechávam blahosklonne žezlo jemu a ja likvidiujem prach, vysávam, alebo sedím za počítačom , alebo venčím psa, jednoducho, aj keby som mala stríkat stromky, alebo vinohrad - idem a postríkam, od radosti, že nemusím stráviť čas pri varení. A čím to je? Že by dlhoročnou každodennou povinnosťou - veď som celé roky kŕmila 5 hladnlých krkov - z toho tri "nenažraté" puberty, kedy bola chladnička viac sledovaná ako televízor, kedy sa potichu aj v noci otvárala a mizlo z nej všetko, čo sa dalo zjesť. A potom prišli vnúčence, prázdniny, a s nimi palacinky, makové šuľance, a zase palacinky a osúchy - dokola celé prázdniny. A tak som rada, že môj dzedko Al Rašid má túto záľubu a ja ho viem k nej dotiahnuť jak na húru aj bez rebríka.A najradšej pečiem - nepečené, alebo keď už - tak tie ľudové - od osúchov , lokší, šuľancov až ku kapustným bálešom.
P.S.: enem nech nám táto varecha ešče dlho slúži, je nám tu dobre ! :)