Vianocna pohroma :(

dendo12 - bez fotkydendo12, 25. decembra 2013
Ahoj vsetci a prajem pekne sviatky :) sviatky su v pohode, len mam
pokazenu naladu kvoli pokazenej kapustici, hladal som po nete no
normalne mi to ani nevygooglilo :D kapustnica sa mi po necelom dni
pokazila a buble rovnako ako pokazeny gulas (to boli zaciatky :) )
neviem kde sa stala chyba, snad mi niekto poradi, ze sa tomu
nabuduci rok vyhnem :) robil som ju podla receptu, vsetko som
pekne dodrzal a chutovo bola vyborna....vcera, bolo v nej udene
koleno, udena krkovicka, 6 klobas, polkila pliecka a polkila krkovicky a
samozrejme kapusta, z korenin len c.k, mleta paprika a sol, vsetko
kupovane a pred varenim ochutnane alebo ovonane a pokazene
nebolo nic a hneva ma to, keby to bol hocijaky iny den v roku tak
by mi to az tak nevadilo, dakujem za rady a tipy, paa paa :)
@zareaguj


Diskusia k článku

radost
včera varená-v žiadnom prípade nemôže byť pokazená..vydrží nám -aj týždeň-keby sme nezjedli..v chlade..
dendo12
prave preto som to tu napisal, ze tomu nerozumiem ani ja :)
zdezda
Ja si myslím, že to preto, lebo takáto kapustnica sa má variť na Silvestra. To je asi pomsta z nebíčka :-)
hubata
No toľko škody, veď si tam dal veľa mäsa, aj údené, aj klobásy - niečo muselo byť s mäsom. Pochybujem že by údené alebo klobása boli na vine. A nezabudli ste ju schovať na noc do chladu?
Veď 3-dňová kapusta je najlepšia......
janealli
Nevytvoril sa ti na vrchu kapustnice celoplošne mastný povlak? Vtedy ten obsah hrnca nevychladne a začne vo vnútri kvasiť. Mne sa to ešte s kapustnicou nestalo, ale s gulášom už áno. Uvarila som 8 litrový hrniec gulášu a odišla som na 3 hodiny z domu, guláš nikto za tú dobu nepremiešal, vytvorila sa na ňom súvislá mastná vrstva a večer, keď sme sa desiati zišli a robili si chuť na guláš, už sme si na ňom nepochutnali.
danenka
Nebola zapražená s múkou, neboli v nej zemiaky alebo smotana ?
dendo12
zdezda taku kapusticu som nauceny papat aj na stedry vecer aj na silvestra :)
hubata vela toho az tak nebolo, bolo to zhruba 8 litrov polievky, husta bola tak akurat ako ju mame radi :)
danenka ani jedno z toho som tam nedal, len to co som opisal vyssie, z tych veci co v nej bolo bola husta dost :)
janealli ty si najblizsie :) bol povlak, po uvareni som ho povyberal co sa dalo a kusok som nechal a uz asi nebudem nechavat ziadny, sice som dal polievku aj s hrncom po dovareni schladit, ale nebolo to rozhodne dostudena, podla toho co si mi napisala mi to aj vychadza :) tak si dam pozor a na silvestra sa uvidi :) dakujem vsetkym, ze ste si nasli cas :) pekny zvysok sviatkov :)
evanaaa
To je iste záhada, kapustu varievam už roky, ešte sa mi nič také nestalo, ani neviem o aký mastný povlak ide, už tu bol nedávno spomenutý.......dal si tam ozaj všetko, čo má byť v nej a pochybujem, že by si dal skazené mäso. Ja uvarím a do večera je na sporáku, potom, ak sa mi nezmestí do chladničky, dám ju na balkón. Mal si ozaj smolu, a človeka to potom odradí, ale nedaj sa, skús znovu ( aj keď teraz asi už nie) a uvidíš, bude dobrá. Alebo na Silvestra, ja už na Vianoce nerobievam, lebo máme iné na jedenie, ale ž k Silvestru a potom až na Veľkú noc.
rulik
nám sa raz pokazil guľáš ked sme ho ešte teplý dali zakrytý do chladničky, ráno bol kyslý, ale kapusta má byť kyslá,
raz na sústredení sme varili guľáš a každý čo mal tam dal, niekto chcel aby bol na pive, niekto mal náped, že víno ho pokaziť nemôže a nakoniec tam bolo aj nejaké poldeci-aj tak dopadol, jedli ho len silné osobnosti
hannah22
tak toto je ozaj pohroma, dávam menej masa a klobás , do večera v izbovej teplote potom na balkon, odoberám a jeme aj tri dni, bud bolo maso alebo klobása chytené,baktérie sú potvory, ináč si to neviem vysvetlit, škoda.... :)
mariamka
mozno pohroma, mozno zakonitost,, naozaj skoda prace, surovin a dobreho umyslu, nam sa to tiez raz stalo, varili sme u sestricky na PSP poctivu masovu polievku, dobry pol den a dali chladit do suterenu, zial smola bola, ze on to bol poctivy nerezovy hrniec a este sme ho zakryli, do rana bolo po polievke..
evamia
ahoj nechcem mudrovať, ale tuho som rozmýšľala. Jediné na čo som prišla mohla byť snáď kapusta . Keď bola z obchodu tak ktovie ?Škoda.

sovka62
Prečítala som od začiatku, o tom aká bola kapusta sa nikde nepíše. Bolo to vôbec kyslá kapusta a ak áno, bola dobre vykysnutá? Lebo ak nie, práve ona by mohla spôsobiť ten problém.
bubaya
Jeminenku toľko kapustnice, to pre celý okres?
lubicka64
pridala by som sa k názoru,že bola zakrytá a "zdusila sa",musíš ju chladiť odokrytú.
molinka
Ja si myslím, že príčinou mohla byť kapusta. Som zo Stupavy a to je kapustársky raj. Kapustu vždy kupujeme len s "dvorov", ktorých je u nás niekoľko a práve pred dvoma dňami som kupovala a náhodou mi ten pán porozprával, aký je rozdiel medzi ich kapustou a kupovanou. Kupovaná je nedokvasená, preto býva aj veľmi kyslá. Ich kapusta je taká lahodná, že ju môžete jesť ako šalát. Tak si myslím, že ak bola kupovaná, tak to mohla v kombinácii s pokrievkou na hrnci spôsobiť ona.
mijaita
Nevim sice jak pokazena, ale prvn co me napadlo, jestli jsi horkou polevku nezakryl poklici a nenechal do druheho dne!? presne tak jsem prisla o 5l svickove omacky, jeste nezalite smetanou. Pecene maso se zeleninou, pak vybrane, propasirovane a teple hezky zaklopila a odesla k synovi . Druhy den se vrham domu delat knedliky a dodelat omacku pro 6 lidi.... odklopim a ona bublala. Byla zkysla!! na ten den nikdy nezapomenu! Vsude zavreno, nemela jsem ani jiny spek doma, ani zeleninu. Pouceni? Stale je se cemu ucit!
astheart
Já tedy nevím, ale já nechávám všechna podobná jídla chladnout zakrytá a nikdy mi nic nezkyslo... Protože se to dlouho vařilo, nevěřím, že by to mohlo být něco ze surovin. Spíš to chytilo nějakou sporu ze vzduchu a zůstal hrnec dlouho v teplé místnosti. Já vařím pravidelně na Silvestra segedín a pokud jsou mrazy, mám ho na balkóně i několik dní. jen odebírám a ohřívám. Když mrazy nejsou, jako letos, stojí hrnec v ledničce. Kadopádně, aby se jídlo zkazilo, musí se do něj dostat baktérie nebo plíseň ze vzduchu a teplota urychlí jejich množení.
mirop
Suhlasim s @astheart - vsetko chladim zakryte, ziadny mastny povlak neodoberam a nikdy mi (zatial nastastie) nic neskyslo, skor si myslim ze nieco zo vzduch alebo sa tam dostala omrvinka nejaka chlepova alebo take cosi... no skoda, musela byt vyborna (keby neskysla)
vanilka111
No ja mám podobnú skúsenosť, keď som dala variť huspeninu. Večer sa dovarila, vlastne až v noci a som ju nechala do rána na sporáku, že ráno pooberám mäsko a ponalievam,ale ráno bola skysnutá. Povedal mi vtedy môj známy mäsiar,že sa ,,zatiahla" a skysla, bolo s tým treba robiť hneď lebo mastnota uzavrela tú horúcu polievku a nemala kadiaľ unikať para a preto sa to stalo. človek sa naozaj učí stále..
fortune2k79
suhlasim s molinkou, kupovana kapusta nie je dostatocne spracovana ako domaca. U kopovanych jestvuje jeden druh co rychlo vykysne a potom narychlo balia do sacikov/plechoviek je bez farby a chut je moc kysla. Poctiva kysla kapusta je krasna zltucka, nadherne vonia a chupka pod zubami.
lubieta
Ak ste kapustnicu hned este horucu dali do chladu tak vtedy sa moze skvasit, treba nechat vychladnut uplne do studena a potom do chladu ..a s tym povlakom mastnym ja to mam stale a nikdy som to dole nedala nikdy sa kapustnica nepokazila :)
zizazi
kapustnicu varim roky a toto sa mi este nestalo, budem musiet davat pozor. Ja robim pravidelne v zime cca 30 l. Nieco necham na jedenie a zvysok este horuci davam do poharov - nesterilizujem, len necham vychladnut pod dekou, vydrzi dlho, moji chlapi ked nie je navarene ju pomaly vytahuju, dokonca som na to naucila aj kolegyne....



 



TOPlist