Veselá Veľká noc

sovka62 - fotkasovka62, 27. marca 2013
Nuž, nám práve vtedy do smiechu veľmi nebolo, ale nezainteresovaní by sa pousmiať mohli.
Veľkonočná nedeľa, do bytu rodičov, kde som víkendy a prázdniny trávila i ja (inak internát) prišla na návštevu sestra s manželom a dcérou. Vyobliekaní, krátko predtým sa vrátili z Egypta, kde bol švagor služobne. Zvlášť švagor vyzeral oslnivo, perlovo sivý oblek zo surového hodvábu, skoro nám oči vypadli.
Naznášali sme na stôl dobroty, ktoré sme s mamou pripravili, otec vytiahol čosi do pohárikov, tak sme sedeli, ujedali upíjali.... ani sme si nevšimli, že otec nie je medzi nami.
Až keď sme začuli hromové ....az apád, az anyád a teremtete... bolo nám jasné, že niečo nie je v poriadku. Hlas sme z počuli z chodby. Keď sme sa tam rozbehli, naskytol sa nám zaujímavý úkaz, vodotrysk v paneláku! Z otvorených záchodových dverí striekal prúd vody presne na vešiakovú stenu, ktorá bola umiestnená vhodne hneď oproti nim, stekala po kabátoch a baloniakoch, ktoré na nej boli povešané a hromadila sa v topánkach na poličke pod vešiakom. Otec bol mokrý od hlavy po päty, koberec už plával, voda začala vytekať do obývačky a aj na panelákovú chodbu. Švagor sa obetavo vrhol do záchoda, že to skúsi zastaviť, ale nedarilo sa, tak som letela zháňať domovníčku, aby zavrela prívod vody v suteréne, lebo byty centrálny ventil nemali. Nebola doma, dovolila si odskočiť na návštevu, našťastie sa asi po desiatich minútach vrátila, vodu zavrela, čím sme sa v deväťposchodovom paneláku určite okamžite stali najobľúbenejšou rodinou....
Až keď som sa vrátila domov, dozvedela som sa, že splachovač celkom netesnil, voda v mise po troche pretekala 24 hodín denne, tak sa to otec rozhodol opraviť. Prečo práve vtedy, to nevysvetľoval.
Všetci sme boli mokrí, ale fešácky švagor dopadol najhoršie. Hodvábny oblek sa v studenej vode zrazil, rukávy nad zápästie, nohavice nad členky a to bolo ešte pred Havlom, ktorý sa neskôr snažil takú módu zaviesť.
Pár hodín nám trvalo, kým sme vodu vytreli, lebo okrem bytu sme umývali i schodište z ôsmeho poschodia až na prízemie, dvere výťahu na každom poschodí, lebo voda si tiekla, kade chcela.
Toto bola jediná Veľká noc, keď sme oblievačku zažili už v nedeľu a nie v pondelok, ako je zvykom.
@zareaguj


Diskusia k článku

honestka
Sovka mila, veru teraz mozete s usmevom spominat na taku polievacku, ale vtedy iste nebolo svagrovi jedno. Iba ak sa vratil naspat a dal si usit novy oblek. Esteze ste boli doma a nevytopili susedov, hoci to upratovanie ostalo na roky pamatne...

Ja si vybavujem moje oblievacky na dedine, kde sa to nezaobilso bez naplnenych vedier az pokial rucicka hodin nepresla ku 3 popoludni. potom uz mama nedovolila polievat, lebo vela z chalanov boli uz pod parou a kamaratke tak skoro aj vybili oko ked chlapcovi vyletel hrncek priamo do oka a musela na operaciu.
Mam rada tieto spomienky okolo nasich zvykov na sviatky a bludim po webeke si tieto ozivit, pretoze tu take nepestujeme. Nie vsetci maju aj volno z prace aj ked u nas je sviatok v Piatok a Pondelok je zase len pracovny.
U nasich vnukov sa snazime v malom udrziavat nase tradicie a musia nas prist vykupat aj s dobrou vonavkou, lebo v dnesnej dobe sme nejako haklivi aj na tieto "pachy".

Navrhla si dobru temu, dufam, ze sa tu zasmejem na "biede" inych ako to vzdy byva kedze na dobrom sa nezasmeje tak lahko ako na zlom.
Uzite si krasnu dovolenku a pohodu pri sviatkoch. hugs.
hubata
No to je teda radosť!
Moju mamu naháňal malý cca 5 ročný sused korbáčom na Veľkú noc a ona ako chcela ukázať že sa ho "príšerne" boji aby mu urobila radosť, vletela do kúpeľne a rýchlo zamkla za sebou dvere. Ale kľúč sa nejako zasekol, otec šibal po rodine s bratmi a mamu nemal kto vyslobodiť. Tak tam na Veľkú noc tvrdla až sa potrundžený otec vrátil okolo 15 hodiny domov, ale nie a nie trafiť šperhákom a mamu vyslobodiť. Ako tak sa s tými dverami naťahoval, rozbil horné sklo, mama si stúpla na kýbel a nejako sme ju vytiahli. Ona uzimená, deti hladné, ožratý muž, rozbité sklo - no poviem vám, že mala veselú Veľkú noc!
abdul
Niet nad zaužívané "ľudové" zvyky : igelitka s výslužkou, korbáč, vedro, studená voda a kúpači naložení v liehu . Čo dom, to iná pálenka a žalúdok tiež nevydrží všetko. I napriek tomu je dobre, že podobné vystrájame.
babav
@sovka ,nejako mi pri predstave tej pohromy nie je do smiechu.Iste ste mali pokazene sviatky ,ale spomienky ostavaju a s odstupom casu sa v nich najdu aj zartovne momenty ,ako napr. pohlad na tvojho svagra v tom zrazenom drahom obleku ;-)
frezia68
Ojoj,@sovka ,to teda bol zážitok! Pri predstave,že aká milá návšteva a tá potopa....pracovný elán-upratovanie pred sviatkami a potom znova celé schodište v bytovke,veď to sú ako verejno-prospešné práce,len zadarmo :-( Ešte že ste boli mladí,vtedy sa podobné zvládne v kolektíve rodiny možná aj s nadhľadom.Pri predstave,že by som to mala teraz zažiť,tak to už radšej kýbel vody,ktorý s duše neznášam :-)
1x anan
arasidka
Nič horšie nemôže byť, ako šibačkoví vinšovníci - šibačku a pajšel na smetane nemosííííííííííím.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sovka62
Veru tak, teraz sa už na tom zasmejeme, to len vtedy sme mali zuby zaťaté a jazyk za nimi, nebudeme predsa kaziť sviatky.
Šibačku nemusím ani ja (ani pajšeľ), neznášali to ani naše dcéry, takže veľkonočný pondelok je už desaťročia deň, kedy nie sme doma, kedysi výlety do prírody, postupne viacdňové a trebárs aj v zahraničí, len nech sa vyhneme šibačke.
arasidka
@sovka62 , aby som to upresnila, nenávidím tie - úprimne povedané - primitívne - zvyky - korbáč,voda,alkohol ... akési je to domotané s týmto sviatkom, skombinované jedno cez druhé... ...
Akoby sme my ženy-dievčatá, babičky mohli za to, čo sa udialo pred viac ako dvetisíc rokmi !!!!!!!!!!!
radost
..ja skôr pajšel ako šibačku...:-)
...a ked chodia chalani cudzí-a hlavne pýtajú "do vačku"...!!
preto nie sme doma...ale-páči sa mi-že stretne sa rodina..a na všeličo sa spomína..inokedy času niet..ulietaný je tento svet..
veľkonočné sviatky začínajú vlastne dnes:
zelený štvrtok-veľký piatok-biela sobota-nedeľa = Vzkriesenie....to sú kresťanské..podľa viery...
a šibačkový pondelok je prebratý z pohanských zvykov vítania jari...
tak či tak-prežime sviatky v radosti a zdraví...
nech nás život baví...:-))
misa1
ja si spominam na jednu oblievacku z cias davno minulych. teda niekolko desiatok rokov. :-) to som este chodila na strednu skolu a moji mili kamarati sa rozhodli, ze teda sa patri, aby ma prisli riadne pooblievat. kedze sme byvali v panelaku, tak napad s plnym vedrom vody nebol velmi vhodny.....ked otec otvoril dvere a zbadal chlapcov s tym plnym kyblom, tak ma pre istotu vystrcil na chodbu pred byt, aby chlapci nevyrobili potopu v byte.....a ked to cele prebehlo a ja som tam stala uplne mokra a voda stekala po schodoch tak pribehla moja mama a oblievaci nafasovali handry a pekne krasne utierali schody. :-))....to bol taky krasny pohlad. to som netusila, ze chlapov s handrou v ruke umyvajucich dlazku uz viac neuvidim. :-))
sovka62
Je to veru čudný zvyk, občas vidím v telke, ako na strednom či východnom Slovensku zlejú krojované dievčatá rovno vedrom vody z potoka. Až mi vlasy dupkom vstávajú, či to dievčička v zdraví prežije a hlavne, čo potom, preboha, s tým krojom!? Jedn som vlastnoručne vyšila, tak mi je jasné, že do práčky ani sušičky sa strčiť nedá.
martamm
Ja hreším ako pohan, keď vidím v telke tie výjavy, ako chlapci polievajú dievčatá vodou z potoka, hovorím, že to mohli vymyslieť len choré mozgy. A ešte ich za to hostiť? No určite!!!
U nás sú na Veľkú noc dvere pre takýchto magorov zatvorené a je mi srdečne jedno, čo si o mne myslia, nebudem robiť debilka niekomu, kto sa na mne odbavuje, s prepáčením za výraz.
mariamka
ja Vam tu zienky nerozumiem :) mam par rockov za sebou a tiez z duse neznasam Velku Noc, ale ju v zasade nespochybnujem, myslim ze to jarne kupanie malo svoju mozno len pomyselnu ale overenu obycaj, ved aby sme zdrave boli ako ta vodicka z potoka!! Mozete to nejakemu chlapovi zazlievat ked Vam toto praje??? :) ja ten symbolicky poharik vlaznej vody "pre dobro v rodine" kazdy rok znesiem :) aspon dnes nech je tu mier :)
ericka
Súhlasím s @mariamkou ,ja tiež samotnú Veľkú noc moc nemusím,ale pripomína mi,že už po dlhej zime prichádza zase jar a s ňou aj slniečko a dobrá nálada.A preto mám rada všetko okolo nej.Teším sa aj na jarné upratovanie, veľkonočnú výzdobu,písanie pohľadníc,pečenie,varenie zdravých,ale aj tých nezdravých jedál a všetkého,ktoré k nej,tak akosi, samozrejme patrí!Ale najväčšiu radosť mám z toho,že budeme zase celá rodinka spolu.A s ostatnými sa na chvíľku zastavíme a aspoň na diaľku si poprajeme krásne sviatky.No a ten malý pohárik vlažnej vody nikomu neublíži a za toto všetko Veľká noc určite stojí...
viera1
Hej žienky,lenže vy tu píšete o poháriku vlažnej vody a realita na východe sú kýble ľadovej vody z potoka.Susedova dcéra z toho dostala zápal pľúc. Tradícia sem,tradícia tam,keď chýba zdravý rozum.
mariamka
@viera1 ked niekomu "prepne" s tym nic nespravime, tiez ma to mrzi za vsetky obete, a keby som mala dievku, poslem vsetkych takychto kvazi machrov do prdele,, nejde o to dokazovat si svoje ego, kto nechape o com je podstata tejto tradicie, je mi ho luto, nastastie nas sa to netyka :)
martamm
marianka, symbolický pohár vody znesiem aj ja, ale odkedy ma poliali vedrom ľadovej vody, ďakujem, nemusím ani ten pohár...
martamm
súhlasím s vierou1, všetko musí mať svoje hranice a zdravý rozum by mal byť na prvom mieste, keď sa to chlapom tak veľmi pozdáva, môžu sa polievať navzájom
mariamka
suhlas @martamm ,, ja som tiez parkrat schytala a dostojne predychavala toto nezmyselne ozdravovanie / lmzno len pretp ze sa to "patrilo" a aby som sa mohla v kostole na omsi chvalit poctom oblievacov, , ale co bolo-bolo , tradicie si vazme a ctime ved pomaly vykapu, ale v unosnej - symbolickej miere.. ved uz ani chlapcov to tak nebavi ako volakedy :)
ericka
@viera 1 a ostatné žienky,viem,že aj na Liptove to niekedy možno na niektorých dedinách takto drasticky vyzeralo,ale našťastie,mňa sa to nikdy v meste priamo nedotklo,pretože nemám dcéry a moji dvaja synovia chodili po kúpaní.A to vždy len s voňavkou a korbáčom,bez vody,pretože veľmi dobre vedeli,že keď to vadí mne,vadilo by to aj iným ženám,či dievčatám..
sovka62
Ďakujem Vám, dievčence, za komentáre. Odpovedáme neskoro, neboli sme doma. Dúfam, že ste každá dostali toľko vody a švihov korbáčov, koľko ste si priali, aby sa vám Veľká noc rátala, ale aby ste netrpeli.
arasidka
Dnes som pozerala správy a veľmi ma pobavili názory američanov, vraj u nich by volali ihneď políciu, keby ich niekto tak zrlichtoval ako u nás chlapi ženy.Ale americkí chlapi by veru brali také zvyky, konečne by vraj mohli vyplátať ženské a dobre ich pooblievať beztrestne a oni by ich za to nakŕmili a dali vypiť.
turistka
Boli sme tráviť veľkú noc na chate - mladí ľudia a vzala som so sebou i môjho otca. Bol veľmi rád. Ráno keď sa brieždilo, mládenci ešte odfukovali, keď môj otec prišiel s veľkou kandličkou, plnou studenej vody zo studničky a v druhej ruke naberačku. Prišiel ku posteli dievčiny, nadvihol perinu a šuch varešku vody. Nuž poskákali sme na nohy a bolo chichi, pišťanie, vrieskanie, lebo potom to začalo. Prebrali sa mládenci a bola poriadna kúpačka, potom sa nám sušili veci na tyči, nad pecou. Bola to veselá Veľká noc. No myslím, že najväčšiu radosť v ten deň mal môj otec, že mohol také "čvíkoty" pooblievať :-)
sovka62
Nás otec neoblieval, ani nešibal. Tieto zvyky sa ho akosi netýkali. Narodil sa a vyrástol v Chorvátsku, možno tam boli zvyky iné, nikdy mi nenapadlo pýtať sa ho. Ale ráno nás budieval. Prvú Veľkú noc po vydaji (to som bola podľa neho už dospelá, hoci plnoletá som bola už viac rokov, to sa nerátalo, až svadba) sme s manželom spali u našich. Ráno sa otec dostavil s táckou, na ktorej bolo naliatych toľko kalíškov tvrdého, koľko bolo dospelých členov domácnosti,zobudil nás a podal po kalíšku. Manželovi skoro oči vypadli, také ešte nezažil. Otec tomu hovoril "pálinkás jó reggelt".
njdevil
@sovka62 , tak to si ma dostala, moj nebohy tatik, nech odpociva v pokoji, robil to iste, zobudil nas tym istym sposobom pri kazdych sviatkoch aj s " palinkas jo reggelt " aj s cersto napecenymi skvarkovymi pagacami...:-)ja sa snazim zachovavat tatikovu tradiciu pri kazdej sviatocnej prilezitosti, az na tie pagace, take ake ich piekol on uz nikto v mojom zivote nenapecie...:-( krasny vykend, dufam ze sa u vas pocasie umudrilo...
sovka62
@njdevil , aj my sme tomu nášmu hovorili tatík, pekná spomienka. Počasie je dnes zachmúrené, ale už nemrzne ni nesneží. Víkend bude perfektný, bez ohľadu na to, či slniečko zasvieti, alebo nie, prídu všetky tri dcéry s rodinami, posedíme, pojeme, popijeme, podebatujeme, pohodičkaaaa...
sovka62
A zabudla som napísať, že aj škvarkové pagáče budú, už sú zamiesené, trikrát preložené a čakajú vo vajlingu v chladničke na ráno. Potom ich vyvaľkám, povykrajujem a upečiem. Dúfam, že to dobre dopadne, takto som ešte neskúšala, ale nedá sa nič robiť, ráno toho budem mať veľa, miesiť a prekladať by som nestíhala.



 



TOPlist