Veľkonočná hrudka

kecupicek - bez fotkykecupicek, 29. marca 2018
Ako malá som rada chodievala k svojej ujčinke, kde sme pred Veľkou nocou, na Zelený štvrtok so sesternicou rozbíjali vajíčka na veľkonočnú hrudku. Volali sme ju aj syrek. Vo veľkom hrnci sa na peci zohrievalo mlieko a našou úlohou bolo rozbiť aspoň 60 vajíčok. To bolo radosti! Niektoré sme rozbili, niektoré vyfúkli a potom maľovali voskovkami. Tie maľované sme volali pisanky, lebo sme namáčali špendlík do roztopeného vosku a ťahali po vajíčku, ako keby sme písali. Natvrdo uvarené vajíčka sa namáčali vo farbe získanej z uvarených cibuľových šupiek. Mali všelijaké zlatisto- hnedasté odtiene. Na tie sme vytvárali vzor vyškrabkávaním ihlou zastoknutou v drevenej rúčke, alebo ostrým nožíkom. Rozbité vajíčka sa rozšľahali a pomaličky vliali do teplého mlieka. Za stáleho miešania sa pomaličky začali zrážať. Trvalo to strašne dlho, tak sme museli dávať pozor aby syrek neprihorel. Pre lepšiu chuť sa pridala lyžička soli a dve lyžičky cukru na desať vajíčok a liter mlieka. Keď bola srvátka už priesvitná, preložila sa vaječná zrazenina do gázy, vytvarovala sa hrudka a tá sa zavesila v komore, aby odtiekla. Hotová bola až popoludní, kedy sa preložila do prúteného košíka a spolu s klobáskami, šunkou a inými dobrotami sa niesla pred kostol. Tam ju pán farár posvätil a po príchode domov sa mohli všetky dobroty konečne ochutnať. Často sa stávalo, že sa syrek zjedol, a tak sa musel v sobotu uvariť nový. Ani jedna Veľká noc sa v našej rodine neobišla bez tejto veľkonočnej hrudky. Keď mal môj syn asi desať rokov, poslala som ho pred Veľkou nocou s otcom do obchodu kúpiť vajíčka. Veľmi sa tešil, že mi ich pomôže rozbíjať. Otec vyložil nákup pred dvere a synovi kázal držať na rukách vajíčka. Jednou rukou držal vajíčka a druhou chcel zazvoniť na zvonček. Ako sa opieral o stenu, uvoľnili sa vedľa neho dvierka na rozvodnej skrinke elektriny. Padali tak nešťastne, že trafili vajíčka a než som stihla otvoriť dvere, bolo všetkých 60 vajec na koberčeku pred dverami. Zachránili sa len tri. To bolo na syrek málo. Otec nestihol ani zaparkovať. Keď prišiel pred dvere, nevedel či sa má smiať, alebo hnevať, tak zostal len v úžase stáť. My sme sa smiali, veď taký pohľad sa len tak nenaskytne. Rozbíjanie vajíčok sa skutočne vydarilo, bolo to na jednu šupu. Dodnes si na túto príhodu vždy pred Veľkou nocou so smiechom spomenieme, veď čo môže byť krajšie ako spoločné rodinné posedenia a zážitky.
Obaja sadli do auta a išli kúpiť nové vajíčka.
@zareaguj


Diskusia k článku

marta5
Pozdravujem a želám príjemnú Veľkú Noc. Váš komentár ma rozosmial a privodil skvelú náladu.Tie zážitky sú milé.Zajtra budem robiť hrudku a veľkonočnú plnku.Zákusky sú už napečené-opitý Izidor a pomarančová roláda. Verím,že počasie vydrží počas svätenia pásky.
kecupicek
Pri varení hrudky ma vždy rozladilo, že napriek tomu ako sa starostlivo miešala, vždy niekde vajíčka aspoň trošku prihoreli. Tak som vymyslela svoj vlastný zlepšovák. Varím hrudku len z litra mlieka a 10 vajíčok, a preto to robím v hrnci s dvojitým dnom na preváranie mlieka. Mám záruku, že nič neprihorí a hrudka je rýchlo hotová. Keď je v lete veľa vajíčok a nájde sa aj chutná klobáska uvarím hrudku hocikedy. Cvikly zavarím v jeseni toľko, že máme na celý rok. Prajem taktiež všetkým príjemnú Veľkú noc a radosť z prípravy veľkonočných dobrôt.
sracz
Tvoj nádherný príbeh, ktorý vyvolal nostalgické spomienky aj na našeVeľké noci, aj s rozbitými a veruže aj s pripálenými vajíčkami! He-he! Nič sa nevyhodilo! Vtedy sme mali "pepito" syrek a šmakoval tiež prenáramne. Ja mám radšej "na slano", s mladou žihľavou (úprivou) a lístkami čerstvej púpavy s "mladozelenou" farbou! Krásne a požehnané sviatky Veľkej Noci aj Vám!


kecupicek
Som zvedavá, ako sa taká mladá žihľava pripravuje. Robila som ju len raz a potom som ju tri dni jedla tiež sama. Napíš prosím ako to pripravuješ, alebo je hlavný šéf tvoja pani? Vďaka.@Sracz (31.3.2018 22:33)




 



TOPlist