Ťahaná štrúdla

lubjak - bez fotkylubjak, 9. septembra 2010
K mojej spomienke ma priviedla poznámka od Tatranky ako bude robiť cez víkend ťahanú štrúdlu.Hneď sa mi vybavilo v pamäti,aké vynikajúce štrúdle piekla moja mamička.Pečenie sa mi spája so začiatkom jesene,keď dozrievali veľké ploské jablká kyslastej chuti.Najprv sa kopa jabĺk načistila,nastrúhala,pomlel mak.Ťahanie cesta sprevádzal rituál.Vytiahol sa veľký károvaný obrus a začal neobyčajný obrad.Najprv jemne rozválkanie cesta a potom kolom dokola naťahovanie sprevádzane tým istým komentárom.Keď sa cesto krásne ťahalo,tak sme mali kvalitnú múku,ak sa nedajbože začalo trhať,to bolo nárekov a hromženia na suchú nedobrú múku.Vtedy som to nevedela pochopiť.Pre mńa bolo blahom byť účastná takéhoto kulinárskeho zážitku.Cesto sa kropilo rozpusteným, voňavým maslom,na to vrstva pomletého maku,porozsýpať nastrúhané jablká,osladiť kryštálovým cukrom,opäť másielko.Pred stočením orezať hrubé kraje.Potom majstrovké narábanie s obrusom.Hotová štrúdla sa preniesla na pekáč,uložila do tvaru podkovy a do stredu sa vložili odrezky cesta.Rúra už rozohriata pohltila túto dobrotu a my sme nedočkavo čakali na prvé jej otvorenie.Prvé sa vyberali upečené kúsky cesta.To bola taká mala útecha pred samotným papaním štrúdle.Tá musela vychladnúť,úhladne sa pokrájať a začali hody.Slinky v puse sa mi zbehli aj teraz,po toľkých rokoch,pri predstave šťavnatej,voňavej,chrumkavej ale hlavne mamičkinej štrúdle.
P.S.Teoreticky perfektne ovládam výrobu cesta,ťahanie aj plnenie.Na praktické využitie som nenabrala odvahy.Nechcem si pokaziť spomienky.Obdivujem všetkých,ktorí dokážu tento zázrak upiecť.
@zareaguj


Diskusia k článku

cajiky
Jáááááj, tak na túto tému sa tu už s nostalgiou niekoľkokrát spomínalo...kockované obrusy...vytečená spečená šťava...netrpezlivé až hysterické čakanie...skvostná chuť a nedôvera vo vlastné schopnosti (takú, akú maminka či starká neupečiem)...naber odvahu a do toho !! :-)))
janger
Krasna atmosfera!!! Aj mne tecu slinky, tak ako aj tebe.
jerica
@lubjak Pekné čítanie tvojho zážitku , opísané ako z mojej duše spomienok , tiež ten opis je identický s mojimi zážitkami , pripomenula si mi , ako som sa sama dala na výrobu ťahaného cesta , pod dohľadom mamičky, ten obrus bol vlastne malá plachta , cesto viselo skoro po zem , to máslo stekalo po štrúdlovom ceste a tá vôňa škorice , je to tá pravá vôňa domova , spomienky na prázdniny spojené so štrúdlou , na to sa nedá zabudnúť. Nedeľné posedenie pri káve po bohoslužbách u babky v Modre , nesmelo byť bez ťahanej štrúdle , aj to boli chvíle rodinnej pohody , ktoré sa pomaly vytrácajú z tohto uponáhľaného sveta.
samanka
u nás to bývalo presne ako u @lubjak tak to moja mama s tou múkou vzdala a robieva sa "gúľaná". Ale chuť a vôňa je rovnaká. Chýba len sporák na pevné palivo. :-)))
sovka62
Veru, aj moja mama bola odborník na štrúdle. Ani jedna oslava v širšej rodine sa nezaobišla bez toho, aby nepriniesla zo dva plechy. Máš pravdu, takú už nikto nikdy neupečie a predstav si, ako decko som štrúdľu veľmi nemusela.
torticka
Lubjak, Ty si bola u nás? Presne tak to bolo, keď moja mama robila štrúdľu. Ale keby si vedela, ako hrešila. My dve so sestrou sme sa smiali, a otec vedel, že keď mama hreší, tak robí štrúdľu. Teraz iba vaľkáme cesto.
veronka8
Presne také isté spomienky mám aj ja na pečenie ťahanej štrúdly.
Robili sme aj kapustovú. Kapusta sa nastrúhala nasolila a nechala
odtiecť, potom sa osmahla a pridal sa kryštálová cukor aby skaramelizovala. Na cesto sa pridala ešte škorica. Túto som mala najradšej.
5107_1283791372 - profilový obrázok
iri
iri
aj moja mamicka robi tak strudle este dnes,a stale lebo co ma kolegine alebo kamaratky vsetci si jej davaju piect.Ja som tiez robila aj mam mojej babicky stary obrus,bola velmi dobra ale predsa chybala tam ta carovnà mamickina surovina.Veru na to sa neda zabudnut ,niekedy bolo vsetko ine ta atmosfera,vone az na ulic................mnam to boli casy????????????"
honestka
@Lubjak : akoby si bola u nas doma... spominam si, ked sa robili svadobne strudle, tak tie sa veru tahali na velkych lanovych plachtach a muzi sa smiali, ze ci nemaju zvesit dole dvere... potom sa dali piect na obrovskych plechoch do velikanskej murovanej pece, (kde sa zmestilo do 100 chlebov) a ta vona bola citit v okoli domov. veru to su spomienky... ja sa k tahanej dostanem obcas -nastastie s cestom nemam problemy, lebo tunajsia muka je ozaj kvalitna- hlavne ak pouzijem specialku na chlieb, ale casto robievam len taku tu rychlo valkanu a tiez nie je na zahodenie; a ked uz ta pohodlnost dosiahne vysoky stupen, tak rozvalkam kremeskove cesto. Ale vsetky typy su pre mna este stale STRUDLA!
kuchticka
Ja som sa k tahanej strudle dostala asi 2x, docela sa podarila, ale v poslednom case mam stale napilno a tak robim narychlo tu valkanu. Tiez nam vsetkym chuti. Ked to ponuknem susedom, vsetci sa mozu s chvalou zavodit. Ale do strudle niesmia chybat orechy. , no a samo - skorica.
kuchticka
Ja som sa k tahanej strudle dostala asi 2x, docela sa podarila, ale v poslednom case mam stale napilno a tak robim narychlo tu valkanu. Tiez nam vsetkym chuti. Ked to ponuknem susedom, vsetci sa mozu s chvalou zavodit. Ale do strudle niesmia chybat orechy. , no a samo - skorica.
kuchticka
Ja som sa k tahanej strudle dostala asi 2x, docela sa podarila, ale v poslednom case mam stale napilno a tak robim narychlo tu valkanu. Tiez nam vsetkym chuti. Ked to ponuknem susedom, vsetci sa mozu s chvalou zavodit. Ale do strudle niesmia chybat orechy. , no a samo - skorica.
kuchticka
Prosim poradte ako mam odstranit zbytocne "kopie". Nechcelo to odoslat tak som klikla viackrat a .... Sorry.
evanaaa
Kuchticka, aj mne sa to často stáva keď musím dlhšie čakať, nemám trpezlivosť, alebo si myslím, že som zle klikla, je mi to síce trápne, ale dúfam, že ostatní pochopia, aj do budúcna.
zuuzkaa
Tak sa vam idem pochvalit...
Dnes som upiekla tahanu makovu strudlu s visnami.
Potesila som sa informacii,ze je dostat "strudlova muka",ale kedze uz bola vypredana a chut na tahanu strudlu velka,upiekla som ju z hladkej muky.Cesto sa mi tahalo vyborne,nelepilo sa ani sa netrhalo.Moj prvy pokus o upecenie nefalsovanej tahanej strudle dopadol nad ocakavanie dobre.
Uz mi nabuduce nebude chybat odvaha,najtazsie je to prvy raz skusit.
lubjak
@zuuzkaa ,gratulujem,viem si predstavit tu radost,ked strudla rozvoniavava a v puse su uz nazbierane sliny na prvy hryz.Nech sa ti dari vsetko, na co v zivote siahnes.dobru chut



 



TOPlist