Svokra je lotra

silvi - fotkasilvi, 29. marca 2013
spomínam si na minuloročnú Veľkú noc, keď som sa spikla s
manželom a poliali sme svokru vedrom zimnej vody. Využili sme jej
moment prekvapenia, keď niesla koáče na stôl a obliali sme ju celým
vedrom. Samozrejme sme si neskoro všimli, že má koláče v ruách a
všetky jej spadli na zem do tej špinavej vody.
Koláče sme zachránili, a keďže môj brat bol chorý a býva blízko pri
mne, odniesli sme mu spomínané koláče aby sa pohostil.
Aby toho nebolo málo, aj svokra ochorela, tak jej treba, keď stále
hovorila že sa zle stravujeme a ona nikdy nebola v nemocnici.
@zareaguj


Diskusia k článku

helika92
Silvi: No neviem, či práve tento príbeh patrí na varechu, ... ale ZŠ máš skončenú, alebo iný problém?
silvi
@helika a ty? ja mám dve stredné školy. Z jednej ma vyhodili tak som šla na druhú.
radost
nuž..ak máš syna-tiež budeš svokra...:-)
helika92
pre hubata a radost: kočky, rozum sa zastavuje (nie kvôli vám :-)) ), ale asi to takto dajako je .... a ja som nervózna, že si naši mladí (VŠ - takže ešte slobodní), neupracú. Existujú teda oveeeľa väčšie "kalamity"!!!
viera1
@helika92 musím sa odhlásiť,lebo...Vyrastala som vo Svite a smiali sme sa,že sme odchovaní na sírouhlíku,no zdá sa,že ten nie je až taký škodlivý...
daniella9
@Silvi
Toto myslíte vážne? O__o
Ak áno, tak vy ste vážne blbá osoba...
A inak ako môžete povedať, že máte dve stredné školy, ked vás z jednej vylúčili? Inteligencia vám asi nebola dopriata, však?:-/
silvi
@daniella prečo sa znižujete na takú úroveň, aby ste osočovali inú osobu v čase sviatkov? Vám asi nebolo dopriate rodinnej pohody však? Okrem toho Vám asi nebolo dopriate spoznať tajomstvo písania mäkčeňa na D
v slove "keď", však?
denyany
nie som veriaca, tieto sviatky ignorujem a najradšej by som aj Vianoce, ale decká sú namotané...ale k veci- sviatky, nesviatky, nikdy by som si nedovolila cudzieho človeka označiť za blbého, aj keď sa mi jeho príspevok nepáči. podľa mňa stupeň inteligencie neurčuje to, či má niekto skončené dve stredné školy, alebo tri vysoké.
silvi
denyany, hovoríš mi zo srdca. Daniella proste len neuvážene skratovo konala, asi jej stačí, že bola iba na jednej strednej škole. Keď sa mi niečo nepáči, tak napíšem, že sa mi to nepáči, ale radšej to ignorujem.
denyany
aj ja mám len jednu strednú školu a bohato mi to stačí... a k tvojmu príspevku som sa radšej nevyjadrila, len ku komentu danielly, trocha ma pobúril.
mkcharmante
No milá @silvi kritizovať vieš jedna radosť, aj či dá niekto mäkčeň v slove ,,keď", ale radšej by som sa na tvojom mieste pozrela na svoj pravopis a až potom kritizovala iných...napr. ,,keď niesla koáče" alebo ,,že má koláče v ruách". Ako píše @daniella9 inteligencia ti asi nebola dopriata.
violeta
@silvi , Daniella je inteligentne dievca a urazaju ju, tak isto ako kazdeho normalneho cloveka taketo hluposti. Mas vraj 5 deti, tak sa radsej viac venuj im.
silvi
@mkcharmante skús popremýšľať, aký je rozdiel medzi slovom preklep, gramatická chyba a neznalosť písania interpunkčných znamienok a diakritiky na počítači. Ja zatiaľ tieto pojmy ovládam, ak potrebuješ, vysvetlím ti jednotlivo, čo je čo. Posledný pojem ti asi nič nehovorí, kedže nie si schopná napísať dolné úvodzovky. Nepoznám ťa, neviem tvoj inteligenčný kvocient (svoj viem, ale nie si hodná toho aby som ti ho prezrádzala) a preto sa nebudem vyjadrovať k tvojej inteligencii, aj keď si myslím svoje. Nepoznáš ma a preto sa radšej staraj o to aby si mala navarené a napečené na sviatky, ovšem ak máš komu variť a piecť a nie o to, či mám v texte preklep alebo či daniella napísala čo napísala. Dík
@violeta Daniellu nepoznám, ani ju nechcem spoznať, keďže na základe 5 riadkoch je schopná urážať človeka, ktorého nepozná. To hovorí za všetko. O mojich 5 detí sa Ty prosím nestaraj, staraj sa o svoje sviatky, o svoje duchovno a o to, aby si mala pokojný harmonický život.
Howgh
silvi
*pradon 5 riadkov. Ospravedlňujem sa za tú chybu, veľmi veľmi ma to mrzí, hlavne to že čo si teraz o mne pomyslíte za takéto nesprávne skloňovanie, to svedčí o tom že som demetná určite :-(
denyany
no práve, že nechápem. a ty si ako prišla na to, že ťa chápem? :-D
silvi
*pardon. Vidíte, opravujem chybu a napíšem ďalšiu. No určite som hlúpa osoba
silvi
Nemyslím ten môj vtipný zážitok ale to že ťa pobúrili unáhlené závery danielly
denyany
už sa len smejem, idem sa pozrieť, ako krásne sneží.....
silvi
NO to si si dala Helika, veľa ľudí odtiaľ sú blaváci a naschvál používam slovo blaváci, lebo tak ako pre nich sú všetci od trnavy na východ východniari tak pre mňa sú to blaváci :-)
janazjarku
@silvi nuž teba by som ozaj chcela za nevestu :-) ver tomu, že by si si užila a určite by si sa aj nasmiala .-) a či ty dievka moja poznáš porekadlo : "Kto druhému jamu kope ?" a ver, že to ani nebude tak dlho trvať .-)
tiginko
no, tak to čo @daniella9 pochopila už po 5 riadoch, je očividne zrejmé už úplne každému po ďalších tvojich komentároch @silvi. Jedným slovom hrôza
arasidka
Čo vám teraz napíšem, sa bude možno zdať mnohým tak trošku divné. Aj ja som mala svokru, aj to dlho trvalo, než sme sa obe "okukali". Mala som to o to horšie, že moja mama a moja svokruška boli od narodenia susedky, spolužiačky, kamarátky a vedeli o sebe navzájom všetko dobré aj zlé. Keď som už patrila " do rodiny", musela som si veľakrát zahryznúť do jazyka, lebo svokrička nebola z tých, čo by si dala od niekoho poradiť. Mnoho vecí a reakcií som vtedy nechápala, až časom, keď som už aj ja mala niečo odžité v manželstve, niektorým veciam som lepšie rozumela. Boli aj také časy, že sme sa spolu neráčili nejaký čas. A znovu sme sa udobrili, skoro vždy to bola práve ona, ktorá ma oslovila a dala všetko na správnu mieru. Mala som ale jedno veľké šťastie, môj Al Rašid situácie chápal, a vždy bol na mojej strane, hoci medzi štyrmi očami mi aj moje chyby vytkol. Ale čas plynul, a moja svokrička jedného marcového dňa zaspala na večnosť. Bolo to také náhle, nečakané, a keď zazvonil telefón a ozval sa v ňom svokrov hlas: Vladko, poď domov, mama zomrela..., nechceli sme tomu veriť. Bola som to ja, ktorá ju pripravovala na poslednú cestu, od umytia, po oblečenie. Celý čas som sa s ňou "rozprávala", neustále, pospomínala som jej celý život :"pamätáte, mama? " Boli mje otázky, na ktoré som už nikdy nedostala odpoveď. Keď naposledy odchádzala z domu, stála som na ullici a na veži neďalekého kostola odbíjala polnoc.
Plakala som, a bolo mi naozaj ľúto všetkého, čo sa medzi nami udialo za tie dlhé roky. Pokým budem žiť, budem o nej hovoriť, že bola dobrá svokra.
No a ako čas plynul, stali sa určité udalosti v rodine, ktoré nás hlboko zasiahli. A ja - akoby som o nich bola dopredu vedela. Prečo? Vždy , niekoľko dní pred tragédiami, moja svokra vo sne prišla ku mne. Hoci som spala, cítila som jej prítomnosť, aj keď sa mi sen prerušil a ja som vnímala, že ležím v posteli vedľa môjho muža, cítila som ich oboch, aj môjho svokra, ako stoja pri mne . Slovami sa to nedá opísať, boli to viacmenej pocity, zvláštne vibrácie a ochabnutosť môjho tela, pri ktorej som nemohla oči otvoriť, vydať zo seba hlásku , ani pohnúť hoci len prstom. Trvalo to vždy iba krátko, zrazu všetko prestalo a ja som sa prebudila.
Keď sa to stalo prvýkrát, ráno som môjmu drahému povedala:Mala som čudný sen, boli tu pri mne obaja tvoji rodičia a niečo mi naznačovali. Bojím sa, lebo akoby ma pripravovali na niečo zlé...
Objal ma okolo pliec a povedal: Bol to len zlý sen, predýchaj to.
Nebol. za osem dní po tejto nočnej príhode môj manžel dostal infarkt a za dva týždne ešte v nemocnici druhý.
Vtedy som zašla na cintorín a ako som sa dívala na ich podobizeň na kameni, prosila som ich, nech mu pomôžu, nech ... Vtedy som si spomenula na náš rozhovor, asi mesiac pred jej smrťou, keď mi povedala: nebude to dlho trvať, dievča, ale o chvíľu budem tam hore na kopčeku voňať fialky pod tým starým dubom.
Prišla znovu jar, a my sme vedľa svokrušky pochovávali aj manželovho otca. Presne do roka a do dňa! A presne taká istá doba uplynula , keď som nasledujúci rok zašla znovu na cintorín.
V strede boli do kruhu uložené biele kamene, na ktoré som vždy položila kvetináč so žltými okatými fialkami . Nemohla som ho vtedy na kamenie položiť, už zdiaľky som videla, že pomedzi to drobné kamenie vyrástli divé fialky, nahusto a s mnohými kvetmi. Nikto ich tam nezasadil , vyrástli iba v strede hrobu - same.
Už niekoľko rokov sa nočné príhody nezopakovali . To ma teší, lebo si hovorím, že je to dobré znamenie.
A pritom som presvedčená, že nepatrím medzi poverčivých.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
@Silvi , viem si tú situáciu predstaviť, mokrá svokra a koláče. :( Kiež by si sa nikdy nedožila toho, že tvoja nevesta, alebo zať ťa budú mať plné zuby nielen za tvojho života, ale ešte dllllho po tom, keď ty už medzi nimi nebudeš.
silvi
@arasidka , veľmi smutný dojemný ale i krásny príbeh.... našťastie moja svokra je vtipná osobka s veľkým zmyslom pre humor a zasmiali sme sa zo všetkého a tak to aj bude snáď ešte dlho trvať... mám s ňou dobrý vzťah, no sem tam ju musím poohovárať, veď je to moja svokra :-)
Prajem Ti požehnané veľkonočné sviatky...
helica
@arasidka , veľmi silný príbeh, akoby stvorený pre tieto sviatočné dni. Pri jeho čítaní som cítila až zimomriavky. Sama mám dve nevesty, z obidvomi si tykám a máme pekné vzťahy, preto si neviem predstaviť, že by sa vytešovali z toho, ako na mňa vyšuchli vedro studenej vody. Ja som presvedčená, že každému, kto druhému vedome ublíži, sa to skôr, či neskôr vráti ako bumerang.
arasidka
@silvi , tak takéto slová beriem a rada!
Náš prvý spor so svokrou začal, keď som bola u nich a ona mi ponúkla polievku s bielej fazule, na kyslo so smotanou a so zemiakmi a na dôvažok aj s kôprom. A ja, mladá nevesta, neskúsená, vravím: Vy takto varíte kyselú fazuľu? To moja mama ju varí ináč.
A moja svokra, ináč veľmi dobrá kuchárka, sa urazila a odpovedala mi:" Já nevím, jak ju varíva tvoja maci, ale já ju varím takto!" A bola nafrčaná celý deň na mňa.
Keď sa môj syn oženil, nevestička Janka u nás jedla lečo. Čudovala sa, že ho máme sladkasté , syn jej povedal, že aby aj ona pridala do leča trošku cukru, keď ho bude doma variť, a predstav si, že Janka sa nafrčala a povedala:" No, to ma nazaujíma, lečo budem variť tak, ako ma to naučila moja mama!" A bola nafrčaná aj ona.
Prešli štyri roky a moja nevestička sa na veky stala mojou EXnevestičkou. Vrátila sa k predchádzajúcemu partnerovi, lebo, ako ja hovorím, stalo sa tak, ako sa stať malo, patrili k sebe. A punk-tunk.
Prišla druhá nevestička, Vierka, a keď sme boli u nich na návšteve, čosi varila a aj sa ma spýtala, čo má do toho dať. A ja som sa zasmiala a odpovedala som jej: Vierka moja, ja by som ti aj poradila, ale najprv sa ťa spýtam, že ako to varieva tvoja mama:)))
Syn sa zasmial a vysvetlil jej, prečo jej svokra - teda ja - taká opatrná.
Dodnes , a je tomu už skoro desať rokov, všetko, čo nevesta navarí, je dobré, a najviac milujem jej koláče.
arasidka
@helica , iste, súhlasím s tebou.
Silvi, to napísala v skratke a keby som to mala prirovnať k receptu, tak je to ako nedokonale napísaný recept, vieme síce o čo ide, ale nevedeli by sme to podľa neho uvariť. A z celého jej textu nám vychádza len jedno - že tá Silvi je ale riadna erdeg.
Takže, @Silvi - píš, ale nezabúdaj aj na nejaké tie slová navyše, aby sme text pochopili dobre . Tak , podávam ti ruku na znak toho, že o 19.49 si celkom úspešne zložila reparát :))))))))
silvi
no to ma teší baby, ste zlaté.... Musíme trošku poohovárať svokry, aby si nezvykali na dobrotu ;-) ale aj tak ich máme rady... Aj keď niekto menej, čo by sme si bez nich počali :-)
arasidka
@silvi - ale ja som hovorila iba za seba :))) A hlavne - nezabudni - recepty, recepty, recepty, dobré nápady = dobrá nálada. Aj keď vonku nasnežilo, ale dobrá správa je, že ma bolia kolená,ramená - a to znamená - mení sa počasie - snáď zajtra uvidíme aj to slniečko :))
silvi
veď jasné :-) najprv sa musím naučiť variť, to že nakrájam zemiaky, do toho dám cestoviny a cibuľu neznamená, že to hneď vyfotím a zavesím na varechu ako novinku- grenadír :-) no tak to je dobrá správa aj keď doktor Iľko tento názor nezdieľa..... Takže si užívajme krásne veľkonočné sviatky (a&lebo vianočné?) :-)
julica
á-ra-šíd-ka!! (toto je futbalový pokrik pre najväčšiu diplomatku, akú poznám)
mirusia
S tými svokrami ma dobre strašíte:/ Jedno mi určite bude môcť vytknúť a to prostorekosť a priamočiarosť. Už od babky som navyknutá si napr. zo smrti robiť srandu. Doteraz mi tvrdí, že ma príde v noci strašiť ak budem umývať riad pod tečúcou vodou zbytočne. Ja jej zase na to poviem, že jej neprídem okopať hrob, iba jej tam položím motyku. Mame zase vravíme, že ju spopolníme a dáme do presýpacích hodín, nech má aspoň po smrti dostatok pohybu, keď už teraz nerada športuje. To je ale úcty čo ;) Neviem, všetko je vec výchovy a netuším ako si mám dávať raz pred svokrou pozor na jazyk. U nás to nikto nerobil.
arasidka
@ , mirusia , človek sa rokmi mení, ono aj také kopance od života človeku menia tak trochu charakter . No vidíš, aj ty si mi pripomenula jednu epizódu zo života, keď moja mama ako pätdesiatročná ovdovela. A že bola baba - šik, mala aj pár nápadníkov, ktorých odmietala, len čo hubu otvorili. Vždy tvrdila, že ona mala dobrého muža a na staré kolená by si nezvykala na druhého, ktorý by bol horší od prvého. A raz - bola na dovolenke a tam jej začal nadbiehať nejaký pánko, ktorému sa blížila osemdesiatka. Bol to pán - elegán, inžinier, titul pred menom - za menom, tlmočník, prekladateľ,literát ...ale inak veľmi sympatický, s úžasne príjemným vystupovaním , a tiež vdovec. Keď sa vrátila domov, prichádzali jej nádherné listy
V jednom bola jeho fotografia v tzv. "inom úbore", stál pod rozkvitnutou čerešňou vo vyťahaných teplákoch, čiernou baretkou na hlave, kockovanej flanelke a opieral sa rukou o "táčky", na druhej strane fotogafie bol krátky text: I takto občas trávim chvíle v mojom sade.
Mama sa nám pochválila, ukázala fotku a moja sestra - vtedy v tvojom veku sa divne zatvárila, urobila úškľabok a s iróniou v hlase poznamenala: "pche, tak on môže tak akurát nacvičovať skok do truhly..." Mama sa zahanbila, zosmutnela, a mňa moja sestra" mrzela aj za ňu".
Dnes má o pár rokov menej ako ja - a život ju veru nešanoval a v mnohom zmenil.
A svokry sa neboj, ba práve že seba poznáš aká si - boj sa sama seba a buď sebe sudcom a katom v jednej osobe , :))))))))))))))Aj ja som sa to učila . Ho hoooo a dosť dlho!
arasidka
@julica - skoro som ohluchla! No a idem teraz haza aludny - bo ráno je tu za pár hodín, a ja som si naplánovala, že už po šiestej mi bude slnko svietiť rovno do postele a inak to ani nesmie byť. Tak dobrú noc, už pozerám jak blázen do makových slížu, čo by som spala.
jody
@arasidka , keby len diplomatka, priam obracacka hriesnikov. Paradne! :-D
arasidka
chichichi ---- a vieš, že v živote sa mi to nejedenkrát nevyplatilo? Nedávno som lúštila krížovku, kde mi vyšla takáto tajnička: Každý človek je tvor omylný, a preto aj ceruzka má na konci gumu ...Dalo by sa to vykladať všelijako, každý v tej myšlienke vidí niečo iné, ale mne sa to páči, a tak trošku sa mi to do tejto témy aj hodí. Joj, keby som vám vyprávala, čo bolo , keď.... To je už za nami, na to si spmíname v úzkom kruhu medzi sebou , priznám sa, dnes sa už na tom aj zasmejeme, ale vtedy!!!!!!!
daniella9
Fíha, akáže diskusia sa tu vytvorila:-)
No tak prispejem aj ja, ale podme na to postupne, oki?;-)
@silvi vyčítate mi mäkčeň na písmenku ,,d', ale to, že nedokážete ani poriadne napísať môj nick už asi nevidíte, však?:-)
Po dalšie, moja reakcia nebola skratová a napísala som ju pri plnom vedomí a zdravom rozume:-)
A prečo som vás označila za blbú? Z jednoduchého dôvodu. Obliať niekoho vedrom ľadovej vody, to čo sa vám možno zdalo ako vynikajúci a zábvný nápad, mne prišlo stupídne a hodné človeka, ktorému chýba elementárna slušnosť a rešpekt voči iným ľudom. Viete, hoci je to svokra a nemusíte medzi sebou udržiavať mierumilovný vzťah, to vám nedáva právo vykydnúť na ňu znenazdajky ľadovú vodu. Možno si to neuvedomujete, ale tej osobe to môže spôsobiť šok, staršej osobe nedajbože infarkt, môže spadnúť na zem a nešťastne sa udrieť, vytknúť si členok a pod., taktiež sa môže vyvynúť prechladnutie alebo dokonca zápal mozgových blán...
Viete skúste si v tej situácii predstaviť seba, ako by ste sa na to pozerali vy, či by aj vám bolo do smiechu.
Ja osobne by som si niečo takéto nedovolila voči nikomu, nech by boli moje antipatie akékoľvek silné.
daniella9
A ešte dodatok k tej škole:-) Ano, mám strednú školu, aj vysokú, ale rozdiel medzi týmto tvrdením a vaším tvrdením, že máte dve stredné školy, je v tom, že ja mám tie svoje ukončené a vás z jednej vyrazili. Preto vaše tvrdenie je zavádzajúce a nepravdivé:-)
ericka
Treba si podľa môjho názoru svokrovcov,rodičov,všetkých starších ľudí vážiť,keď treba,radšej si zahryznúť aj do jazyka,veď takí istí raz budeme aj my!Ale najsmutnejšie je,poviem vám podľa seba, keď už ich dávno niet.Až vtedy,keď ich pomerne mladí ,všetkých stratíte, si uvedomíte,ako strašne chýbajú nielen vám,dospelým,ale hlavne deťom,ktoré sotva stihli spoznať starých rodičov.A potom sa vám spätne nejaké drobné nezhody s nimi,pre úplne taľafatky,zdajú byť úplne smiešne a zbytočné..
gordonko
,,pivo svokra údené najlepšie je studené,, ..... tvrdia zlé jazyky ... mám už druhú svokru ,ale ani na jednu nemôžem povedať krivého slova a nynejší ,,svokre,, rád vždy pomôžem

@daniella9 hanbi sa ....nehovorý sa BLBÁ ,ale menej múdrá
@arasidka ....Ty si poklad ....
@mirusia toto poznám , hovorí sa tomu ,,čierný humor,, ,ale má to niekedy háčik .... musí sa páčiť obom stranám inak to môže zobrať zlé následky
@silvi .... aj ja som chodil na vysokú eletrotechnickú v Bratislave .... betonovali sme tam podlahy ,len ma tak zarazilo - odkedy ženy polievajú iné ženy ???? nemáš to trochu popletené ?????
daniella9
@gordonko
že menej múdra - to mi pripadá ako korektný výraz, aby sa niekto nedajbože neurazil:-), radšej som použila výraz ,,blbá', kedže podľa môjho názoru najviac vystihuje ten príspevok, ktorým @silvi začala tútu diskusiu
arasidka
@gordonko , som si pozrela obe videa, to viac sexy poznám, už nedávno som sa na tom bavila. Ale to s tým autom, to vymyslí iba život.
@daniella9 , ak sa smiem spýtať, ty už máš tiež nejakú svokričku?
silvi
@daniella9 prepáč, že predtým bolo napísané len daniella ale nechcelo sa mi písať tú deviatku, veď ty tu zo seba robíš predsa jedničku a z iných nuly. Pri tvojom vyjadrovaní ani dlho žiadnu svokričku mať nebudeš.
O moje školy sa nestaraj, ani o moju inteligenciu, aby si náhodou nebola prekvapená. Keď si však taká študovaná, mal,a by si vedieť, akú skutkovú podstatu napĺňa verejné označenie inej osoby za blbú a ešte k tomu dodať, že to nebolo skratové ale premyslené konanie. No čo ti poviem, ten dodatok hovorí sám za seba..... A nauč sa prosím rozlíšiť Diskusiu od Zážitku, veď nie si blbá aby si písala, že tu mám začatú diskusiu, keďže toto diskusia nie je....
Ešte ťa poprosím, keď budeš mať čas, napíš prosím ťa nejaký intelektuálny Zážitok, určite si ich zažila veľa tak sa s nami podeľ, snáď si schopná aj niečo napísať, nielen kritizovať
arasidka
Ou, ou, ou, môj príspevok patril Danielle9 - ako odpoveď na moju otázku.
daniella9
@silvi
No, aby sme si to ujasnili, ja sa za jednotku nepovažujem a už vôbec neoznačujem ľudí, ktorí tu prispievajú, za nuly. Premyslené konanie? Takže ja vás tu úmyselne urážam? Ale prosím vás, už sa tu prestaňte zosmiešňovať. Reagovala som na váš zážitok. Ak ste čakali, že zaň zožnete búrlivé ovácie smiechu, tak ste sa tak trochu prerátali a namiesto toho ste zhodili samú seba... Možno by ste si mali ešte raz prečítať príspevok, v ktorom som vám vysvetlila, prečo s vami nesúhlasím.
Váš počiatočný prípevok, t. j. zážitok, diskusiu spustil, tie komenty, čo sú napísané tu dole, sú diskusiou.
A intelektuálny zážitok? Hmmm toto je stránka o varení, takže by som určite prispela niečím, čo s tým súvisí, ale kedže som moju záľubu vo varení objavila len nedávno, výber nie je bohvieaký:-) možno moje zážitky z indickej reštaurácie, kde mi kuchári ukazovali, akým štýlom varia rôzne indické pokrmy, alebo návšteva sushibaru, alebo skvelý prístup v jednom bystre Panda k svojim hosťom, a rôzne iné, od kníh počnúc a reláciami o varení končiac:-) Ale nie som dobrý bloger, takže asi by to nevyznelo, tak ako by som si priala:-)
tassiedevil
@daniellla , máš pravdu toto je stránka o varení, ale čo tým myslíš že výber nie je bohvieaký??? o čom to vlastne hovoríš? kritika slovenskej gastronomie???ako vlastne môžeš porovnávať našu gastronomiu s tou kde ešte aj dnes jedia potkany a myši, a sushi pripravované zo smradľavých surových rýb...???? ja myslím, že to máš trochu pomýlené...ak niekto má vysokoškolské vzdelanie, to neznamená že má aj vyvinuté chuťové bunky....ja som už vyskúšal možno povedať každú medzinárodnú kuchyňu a dovolím si tvrdiť, že tradičná kuchyňa slovenských gazdiniek ťažko nájde pára vo svete a právom môžeme byť na ňu hrdí...
silvi
@daniella9 zakopme vojnové sekery, sčasti samozrejme máš pravdu, s niečím súhlasím a prajem Ti krásne veľkonočné sviatky :-) Btw Tvoje recepty by stáli za hriech :-)
arasidka
Na........... už máte napečené? Už víte, čo budete zajtra jest? Aj uklúdzené? Ket áno - icme svátkovat a tešme saaaaaaaaaa: zase nám tu kolem Karpát napadá štvrtmetra snehu - no neny to radost?
Prisámvačku, já teho velkonočného zajáca pred barákem postavím :)))
tassiedevil
@daniella9 , ospravedlnujem sa, je to moja chyba,neprecital som tvoj komentar dokladne...po mnohych rokoch v cudzine,clovek pomaly zacina zabudat aj svoju rodnu rec....
tassiedevil
@daniella9. dakujem už som to pochopil...ak ťa varenie zaujíma,tak tu na tejto stránke nájdeš všetko potrebné k tomu aby z teba bola exeletná kuchárka....prajem ti mnoho úspechov..:)

arasidka
@daniella9 , predpokladám, že ťa doma volajú Danka, Danča, alebo nejako tak podobne. Ja mám 9 ročnú vnučku, ktorá dostala toto meno, ako máš v nicku, a musím ti prezradiť, že ešte aj oči máte podobné. A tak som si ťa poprezerala, reku, jako len bude vypadat ta moja ňučka, ket bude mat tvoje roky!
No a čo sa tej kuchyni týka - varenia, ja keď som mala tvoje roky, mňa guláš učil môj sobášený, a to som vtedy ešte nevedela, že dokáže navariť všetko a čo dovtedy nevaril, aj tak nepokazí - jednoducho to má v krvi a život - prevít jeden, s ním "zacloumal " tak, že sa veru tým kuchárom, ako jeho dedo Bewdřich predpovedal, nestal.
V tvojom veku som sa naučila nielen rezance zarobiť, ale ich aj celkom vkusne nakrájať, to ma učil môj otec. Ani on nebol kuchár, ale vzhľadom k tomu, že bol v invalidnom dôchodku, naučil sa viesť domácnosť, pokým mama- živiteľ bola v práci.
Jaj, to boli časy - keď sa rezance doma robili, v obchode neboli také samozrejmé rezance " z umelej hmoty", pralo sa na pračkách s keramickým slimákom , my sme mali pračku Perobot, jáj, nie je na svete takého námorníka, ktorý by dokázal také dokonalé uzly, rozmotávala som niekedy dosť dlho, než som mohla máchať v čistej vode. A kde sú tie časy, keď vzadu na dvorčeku v mestskej zástavbe nikomu nesmrdeli svinky, ktoré si každý sused "dopestoval sám". A kde sú tie časy, keď sme mohli sliepky a husi nechať pásť i pod oknami na ulici a nehrozilo, že v okresnom mestečku pod Karpatmi nejakú z tej hrabavej zrazí auto :)))
A kde je tá doba, keď som nemusela ťapkať po vreckách, či som nezabudla mobil vziať so sebou, hoci aj keď som išla vyniesť smetie, alebo - hi hi hi - sadnúť do vybielenej kadibudky tam vzadu, za orgovánmi .A hoci všetky tieto výdobytky techniky sú ozaj "na niečo dobré", aké to bolo fajn, keď nám vtedy nechýbali. A keď sme chceli telefonovať strýkovi do Zvolena, zašli sme si na poštu, tam sme dali číslo a na chodbičke sme čakali na príkaz, do ktorej telefónnej búdky máme vojsť. A iste priznáte všetci, že tá radosť z toho, že tam na druhej strane sa ozval hlas, bola omnoho väčšia, ako keď dnes pozrieme na mobil a vieme, kto nám volá. Že: jááááj, Ferino zase otravuje, čo sce, šak volal fčera..."
No a že je vonku taká nekresťanská kosa, husto sneží, že ani náš Alan nechcel ísť von, tak som si pri kávičke zaspomínala.
ericka
@arasidka ,tak krásne sa v tomto daždivom počasí relaxuje pri tvojich spomienkach,aj sa usmejem,pretože aj mne sa pri nich vracajú spomienky z detstva..Teraz som si práve spomenula na náš prvý,úzkoprofilový, ale zato určite nezničiteľný, čierno-biely televízor ruskej výroby.No a samozrejme,len s jedným kanálom..A akéže diaľkové,či satelit?Boli sme radi,že máme vôbec televízor!Nuž a tiež tie staré reklamy na margarín,žuvačky pedro,pracie prášky,či tabak,tie tiež nemali chybu!Naozaj stojí za to,len tak, nachvíľu sa zastaviť,zaspomínať a už sa len ticho nad tým všetkým pousmiať...
silvi
@hubata lotra je ženský rod od slova lotor tak ako napr. mužský rod od slova jašterica je jašteric. Veď je to logické nie? No neviem ako vy ale ja pri svojich 68 kg živej váhy toho veľa nezjem, ešte Vianoce nemám spálené. Prajem vám na zajtra málo vody :-)
arasidka
@silvi - sa smejem... nepoviem ti prečo, ale určite ti to niekto povie za mňa - schválne !
takže - slonica - slonic,
A zajtra menej vody, aj keď počasie na 10 dní je na zaplakanie.
tetulka
Kmotričko a šeci ostatní, ščaslivé svátky Vám vinšujem. Kmotričko, teda ščúleky sa tu troška pridám, téééda sa rehným na celé kolo a len neverácko krúúúúúcim z hlavu......Ty teda určite budeš vedzet prečo......Veselú šibačku vinšujem.....
silvi
aj vám dzífčence, kmotričky, svokričky krásne svátky prajem. Veľa vody, kúpačov a aj tej pálenočky na zdravíčka :-)
arasidka
Jáááj, kmotra moja milená, ako vieš, že som ťa tu včera večer čakala? A ty nyšt, až tak neskoro v noci, a já sem tu uš nebola. Ná čo si bola de tak dlho? A tolko sem ci teho scela povedzet, a sem si rekla, enem estli to dzifča ešče do tej pošty, kam chodzila ešče chodzí. A jedujem sa na teba prevelyce, ty jedna, čo ci brány f tem, aby si sem došla častejší, šak uš nevím jak žiješ, či ešče "lepíš", maluješ a zbíraš stebélka? A vúbec, henty vajčulky sem už vidzela, scela bych vidzet nové - sú????
No a jak ináč, čo si varila na týto svátky? Já nyšt, varí - hi hi ha - dzedko. Jak ten chlap milýje svátky! Od rána sa papre s maskem, polévečka je už na stole, ešče aj tý slýžiky uvarel a fčul, gerhen jeden mój miluvaný ma načapal jak tu sedzím pri počítači a tlčem do neho, že pot uš je obed. A neskaj mi to veru aj dobre padlo, že varí dzedko, fčera sem do deseci pékla aj calty, aj inšé a krema vanylky sem cícila najvác moje kolená ! No čo už, tak idem, lebo ket dzedko otevre tý dvere druhýkrát, to bude uš horší :))))))
babidka
No , esteze sa to skoncilo takto zmierlivo .-))) Krasne sviatky vsetkym bez ohladu na pocasie , vierovyznanie , stav ,pohlavie ci nazorove rozdiely :-))))
ericka
@silvi , beriem to tak,že si to s tou jaštericou nemyslela vážne,ale si to napísala len preto,aby si nás pobavila a i trocha to tu odľahčila...
A aspoň u mňa to splnilo svoj účel!Prajem pekný zvyšok dňa ....
letisia
@arasidka keby si začala písať knižky o spomienkach, zážitkoch či životných skúsenostiach, tak by som bola medzi prvými kupujúcimi. Stálo by to za to. Máš moju hlbokú úctu.
arasidka
@letisia - teší ma to, pretože sa rada bavím, a rada sa zasmejem. Ak by si chcela, otvor si: navraty.blogspot.com a ak by si sa začítala, tak to začni úplne od prvého príspevku, zvaného:Zvláštny deň. Pravda, nie je to veľmi humorné, ale je to odpoveď na to, čím si začala - spomienky,zážitky...
letisia
@arasidka , určite si tvoj blog postupne prečítam. Mala by si nájsť niekoho, kto ti urobí z tvojich písmeniek knižku. Keď nie pre všetkých tvojich priateľov a rodinu, aspoň jednu pre teba. Dá sa to, urobili sme to pre našu priateľku, ktorá tiež písala svoje zážitky.
arasidka
@letisia , nebudeš mi veriť :), ale môj blog som si založila po tom, ako som dostala ponuku, či viac-menej úvahu o tom, že mi s tou knihou pomôžu, dokonca i pár sponzorov. Ale zase mi do života prišlo toľko prekážok, ktoré mi berú energiu a nezostáva mi čas venovať sa písaniu. Ak budeš moje príbehy čítať, tak ti prezradím, že som ich písala spontánne, bez úpravy, len tak, ako mi slina priniesla na jazyk.
Stále si hovorím, že budem pokračovať, ale... to ALE hovorí za všetko - keď mám trošku času, nemám na to chuť, a keď si ľahnem do posteli a mala by som spať, unavená-neunavená, vedela by som do rána napísať toho mnoho. ALE - ale ráno sa musí vstať a "šturmovať" zase a zase, pokým bude treba. A treba je teraz každý deň, doobeda doma, poobede do večera u mamy a keď padne osem-deväť hdín, múza neprichádza :)) Jednu knižku už mám, na vlastné trovy zošitú a v trnavskej tlačiarni "v semišovom obale s kožou". Bola napísaná a darovaná mame k jej osemdesiatke. Jasné, že som ju rozmnožila toľkokrát, koľko mám bratrancov a sesterníc z maminej strany a keď sme pred siedmimi rokmi mali veľkú stretavku našej rodiny, dostali ju všetci do daru.
akeber
@arasidka skláňam sa hoc aj ja mám nemožnú svokru a dodnes sme si cestu k sebe nenašli, @gordonko video 100 bodové toľko som sa narehotala :-D
nika60
@silvi neviem,ale zastávam názor nerob druhému to čo by sa nepáčilo keby Tebe robili a ešte nechápem poliali ste svokru,koláče popadali do špinavej vody, ale zachránili ste ich a doniesli chorému bratovi ....ako sa to len povie .....
arasidka
@akeber , čo ti poviem, nebolo to ľahké, nie všetko sa dá písať, sú to veci, ktoré patria do "rodinného hrnca", ale vždy všetko zlé akosi vypršalo, ako tá para nad hrncom, nikdy sa problémy neriešili tak, že by taniere lietali, a aby som dodržala pokyny a predpisy Varechy, tak to zakončím takto: Nikdy sa žiadna kaša neje taká horúca, ako sa navarí !
Na, a nech mi niekto skúsi povedať, že nepíšem o varení :)))
jerica
@ arasidka si ma zabila, posledná veta, usmievam sa od ucha k uchu, ešte, že si tu.
Mala som výborný vzťah so svokrovcami,nikdy som nepociťovala rozdiel, bola som "ako ich siedme dieťa"veľmi som si ich vážila.
Škoda, veľmi ten čas ušiel, teraz zostali iba pekné spomienky.
Mali sme nadštandardný vzťah, dokonca aj moji rodičia s nimi.
Ja s mojimi nevestami mám korektný, dokonca kamarátsky vzťah, každá si svoju kašu varí doma, nikdy som nepočula, že by kaša vykypela.
ináč @ .



 



TOPlist