Som dnes varila!

arasidka - fotkaarasidka, 7. júla 2011
Veď konečne, po viac ako týždni vylihovania, posedávania, posmrkávania a hrmotného kašlaniauž bolo aj načase čos uvariť. Po celý čas ma síce zastupoval môj "dzedko", a poviem vám veru, že furt rovnako kvalitne, ani len špinavé riady po ňom nezostali!Len som nevedela od rána, že čo navarím - veď to poznáte všetci. Občas na vás doľahne takáto otázka ako si namáhate mozog, tak si ho namáhate, neviete sa rozhodnúť.
a ako by to bolo, keby nebolo najlepšie uvariť hneď z toho, čo máme doma v zásobe. A tak som sa rozhodla - na rozbiehanie po chorobe niečo "frišké" a čo by chlapom chutilo.
A už aj to bolo - po dlháááánskej dobe som vysmažila hranolky . Vytiahla som mrazené zelené lusky a poďho - narýchlo som ich na oleji osmažila, jemnučko iba postrašila vodou, pridala trošku mletého korenia a nech si kto chce - čo chce hovorí, jemne poprášila Vegetou. Lusky boli hotové tiež rýchlo, nakoniec som pretlačila do nich 3 strúčiky cesnaku, zamiešala a rýchlo dorobila na "dolkárni" volské oká pre všetkých. Nachystala na tanier, a vtedy som si spomenula, že veď mám ešte balkánsyr, tak som miesto solenia hranoliek a volského oka, tento syr jemne nastrúhala na velikánske slížiska na vrch celej parády. A potom som si spomenula, že veď ešte mám v chladničke aj rajčiny a čerstvú uhorku. Tak som to jemne na kolieska nakrájala na druhú stranu taniera , a dala na stôl. Na prvý pohľad to hralo všetkými farbami, jak týždňový monokel pod okom. A tanerisko bol riadne veľký a ešte k tomu aj oranžový ! Tak! A pustili sme sa do jedenia. Som sa čudovala, tá detva môjho rodu zbaštila všetko a nakoniec skonštatovala, že to môžem urobiť kedykoľvek. A ja som si robila starosť, že budú frflať, čo to je "za skladbu".
A teraz by som sa chcela spýtať niečo Vás.
Počúvajte, zelené lusky sú zelené lusky, ale čo by sa stalo, keby som si zamrazila mladé lusky klasické? Viem, čo s nimi, ale aké by boli, keby som ich pripravila tak isto ako zelené?
Ja si myslím, že by boli tuhšie a nie také "maslové", ako tie zelené.
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
@arasidka , aké normálne lusky máš na mysli? Žlté? Lebo ak áno, nemusíš mať obavy. Osivo, čo sa teraz predáva, je špeciálne šľachtené na to, aby lusky nemali "fúzy" a aby mali jemnú konzistenciu. Za seba môžem povedať, že mi chutia viac ako zelené (asi kvôli farbe), hlavne odrody Unidor, Maxidor, Brittle Vax. Ale aj zelené odrody sú už úplne iné ako za čias nášho detstva, kedy som lusky vyslovene nenávidela. Dnes ich zjem bez problémov a s chuťou a tak ako si popísala ten tvoj tanier, by som si dala hneď, hoci som po večeri.
hubata
@arasidka lusky ti zostanú v takom stave ako ich vložíš do mrazničky. Už tam viac nestvrdnú. Umyješ, odstrániš ocásky, môžeš dať aj vcelku, alebo pokrájaš na aké veľké si zvyknutá. Dáš do mikroténového sáčku alebo do misiek, ako si zvyknutá. A v zime vytiahneš na čo chceš: lusky ako polievka, omáčka, na strúhanke, alebo len podusiť k mäsu ako si to urobila dnes.
arasidka
nuž, Sovka, máš pravdu s tými luskami, aj Hubatá má pravdu, lebo i ja zamrazujem lusky, ale v posledných rokoch už nie, akosi mi vyschli všetky zdroje.Lenže myslela som to tak, či aj tie bledé struky budú také jemnučké, ako zelené. Rozumejte tomu, ženičky, nemala som lusky veľmi v láske, lebo už od detstva v lete vyhrávala prvé miesto luskovica s chlebom, alebo prinajlepšom aj s rožkom, potom handrová omáčka / zv. poacichu doma - že fusaklová!/. Neskôr, keď som už mala svoju domácnosť, robievala som luskovicu trošku ináč, ako ju robievala moja babka - cez prázdniny !
A ten mamin recept bol najsamprvnajlepší. Nič divné sa nedialo, iba sa urestovala cibuľka, na to sa dala červená paprika, zamiešalo sa a pridali sa nakrájané lusky a nakrájané zemiaky na kocky, dobre sa to premiešalo, nechalo oškvrčať, podlialo vodou,pridala sa soľ, mleté korenie a nechalo sa to variť. Anakoniec sa somotana rozhabarkovala s príslušným množstvom vody, naliala do omáčky a pridalo sa kôpru dľa chuti a bolo. A aby to bolo ešte chutnejšie, tak sa navaril guláš, či už bravčový, alebo hovädzí a na prilepšenie sa pridalo k omáčke do stredu taniera.
Posledne, keď som to varila, urobila som guláš a povedala som si, šup s ním do luskovici, zamiešala a mali všetci "vsjo rovno". Mala som tak trochu obavy, ale môj dzedko povedal, že "aš fčul je to luskovica jak má byt". Odvtedy to tak robievam, nezáleží na množstve mäsa, ide o to, aby to chytilo správnu patinu.
hubata
@arasidka - ani ja som nemala moc rada luskovicu a to práve preto, že fazulku mama nechávala narásť, no bola šporovlivá, dovtedy jej bolo ľúto ju trhať. A veru nebola taká chutná keď už v nej boli maličké bobuľky fazule a mala fázy. Ale tieto mladučké sú výborne aj žlté aj zelené. Len neviem či nemáš lusky z tej našej bobovice - tie sú myslím tvrdé už od mlada, tie majú takú trošku hrubšiu kožu a nebudú také chutné ani mrazené - to máš asi pravdu. A robíš aj lusky na strúhanke? To ti je dobrota: umyté lusky nakrájaš na kocky, uvaríš v osolenej vode a pomiešaš s opraženou strúhankou. Paráda !!!
arasidka
Nie, toto som ešte neskúšala, ale skúsim to. Mám doma tú výhodu, že môj muž je veľký gurmán, rád ochutnáva nové veci, experimentárkou som síce ja, on vsádza na vec, ktorú vidí napísanú, nevymýšľa si nové jedlá, ja zase občas niečo vyparatím. Ale poviem ti úprimne, 4O rokov za šporákom unaví aj vola, čím ďalej, tým menej sa mi za ním chce stáť. Niekedy si spolu s mužom vymýšľame šaltové dni, alebo len tak - hrianky s vajcom, alebo vsádzame na polievky, tie má muž rád, tak mu nechám voľnú ruku, ak naozaj chcem dobrú cesnačku. Ale inak polievky sú mojou doménou. Zajtra bude variť on síce polievku - so špikovou kosťou a kopec zeleniny . No a keď tam pridáme aj hovädzie mäsko - stačí na obed - zelenina,polievka a kúsok mäska s chrenom ... Veď nefárme, do roboty ráno nevstávame, netreba žalúdok precpávať. /Ozaj, ak je to s tou Farmou, je z toho niečo, ni ani prd?/
hubata
@arasidka : zabudla som ti povedať, že tú strúhanku ak opražíš nasucho tak potom musíš poliať jedlo maslom. Ale ja šporovlivá, opražím strúhanku na oleji. A akú Farmu myslíš - tú v telke alebo tú moju záhradu čo toľko po nej túžim........
arasidka
a veď v telke, teraz mám z toho mindrák, to si sa ty tam neprihlásila? Či bola to iná z nás? Nepamätám si presne, ale stále som bola v tom, že ty.
marcy
že vraj je tam mama 6 tich detí,aj jedna mladá závisláčka na nakupovaní...sú bez mobilov,bez rádia,bez elektriny,bez čokolády,bez cukru....vraj je to najväčšia droga,ktorá chýba ...teším sa :-)
evanaaa
Arašidka, to bola Hubarka, ja som sa jej aj pýtala, či ju vzali, ale neodpovedala, takže možno ano, ale ak by tam účinkovala, je viazaná ( istý čas ) mlčanlivosťou, tak by nám to ani nepovedala, veď uvidíme.Ale aj Hubata sa mohla prihlásiť, aspoň na čas by si upokojila svoju túžbu po záhradke,haha.












arasidka
uhm, nebola som si istá, ja som zvedavá na toho týpka, čo má tie divé zvery, kurňa, tá , ktorá to uňho vyhraje, má šancu na nový kožuch z tigrích koží :)))) Ak ju nezožerie nejaká šelma.
kuchticka
@arasidka , @sovka , @hubata - citam vase rady na zamrazenie zelenych fazulovych luskov. Ja tiez zamrazujem, ale pred tym ako ich dam do mraznicky vzdy ich najskor hodim do vriacej vody a hned vytiahnem a schladim. Ked ocedim a osusim balim do mraznicky (pokrajane, v celku, ako chcem). Bez tohoto procesu maju fazulky nie dobru chut, lebo sa musia zbavit najskor urcitych prvkov. Pisem preto, ze to tu ziadna z vas nespomina. Ja viem, ze @sovka vie co myslim.
arasidka
kuchtička - aj ja :))))
Tak to robím aj s inou zeleninou, ale priznám sa, že niekedy / ako včera napríklad/ robím tzv ." Záchranu", a to - ak mám zeleninu v chladničke niekoľko dní , tak ju zachraňujem očistením, opláchnutím a dám ju do mrazničky bez prevarenia, pretože - ako napríklad teraz naposledy, viem, že dnes dedko ide variť mäsovú polievku aj so špikovou kosťou, tak som mu to očistila / pre urýchlenie času, lebo o pol desiatej prídu s tou objednanou vinotékou a budeme upravovať v izbe nábytok !!/. A okrem toho, čistila som chladničku.
Medzitým, ako som to včera tu písala, dostala som milé pozvanie do jedného novootvoreného malého podniku reštauračno-kaviarenského, a podľa foto je tam aj pivnička , šak jako ináč u nás v Pezinku! Schválne ju nebudem menovať, aby to nebolo ako reklama, ale určite tí,ktorí poznajú naše mestečko, alebo sú "naši", to budú skôr-či neskôr vedieť. Ponúkajú aj dobré jedlá, tak sa hodím do roly "Áno, šéfe" a pôjdem to tam obzrieť, aj s dzedkem - samosebou:)))
hubarka35
nemala som čas,ked hej tak len na skok, na castingu som bola,bolo nás vela a po tri dni vyberali....no dobre je že som nešla do druheho kola,bo v praci by mi to netolerovali a mala by som padáka....
arasidka
Tak predsa som si ťa zmýlila s Hubatou! A máš recht, že nejdeš do toho, ktohovie ako by sa to vyvrbilo!
svetlana9
@hubarka35 - a bola si na kastingu na TV MArkíza alebo na TV Joj - toto treba rozlišovať. Farma na prežitie je o niečom inom ako Farmár hľadá ženu.
arasidka
Na - horko - nehorko, aj dnes som varila! Je obyčajná sobota, človeku sa ani veľmi teplé jedlo jesť nechce, a dokonca mne sa ani variť nechcelo. A predsa - navarila som šuľance a pre chlapov som upražila do hneda cibuľku a sebe pripravila sladké prézle. No a hotovo, teraz sedím, odpočívam a chystám sa na cestu bicyklom dolu do doliny k mame, božíčku a vonku ani mráčka! Zase budem mokrá jak Rusálka bledá, keď prala na potoku.
sovka62
@kuchti čka, áno, zeleninu treba pred mrazením blanšírovať, len vtedy si zachová svoje chuťové vlastnosti, máš pravdu.
elekra
Lusky milujem, ale v našej rodine nik iný. Tak si navarím z nich poriadnej luskovice a jem ju tri dni. Lusky nemrazím, zaváram. Očistím od fúzov, nakrájam na drobné kúsky, dám do malých pohárikov Omnia, prisypem lyžičku soli, zalejem vodou, uzavriem novým viečkom a dám variť na 1/2 až 3/4 hodiny. Uvarené vyberám, nechám obrátené hore dnom vychladnúť a mám nachystané na rýchlu polievku v zime.
arasidka
Priniesla som si dnes domov 2 kg mladých krásnych fazuľových strukov. Čistím ich už hodinu, trikrát som nad nimi zadriemala a furt a furt neny koneeeeec.......Že prečo som zadriemala? Lebo som skoro ráno vstávala. A kedy je pre mňa skoro ráno? O siedmej - brrrr... takáááá skoráááá rannááá hodinaaa.... Išla som si do mesta čosi povybavovať, a chcela som ísť na RtG pľúc, lebo som sa dala na preventívku. A tam sme sa stretli viaceré a dvaja iného pohlavia ako my ženy. Jedna barličková pani sa tam nahlas rozčuľovala... reku, "bapky" stretli sa u dochtora, tak majú O päť minú dvanásť aj bez Puškárovej...Čakám, čakáme - desať,dvadsať,dvadsaťpäť minút, a upierame dioptrické zraky na dvere - nányšť!Takmer po polhodine sa otvorili a všetci zúčastnení sme tam uvideli tvár obstaróžnej sestričky a vedľa nej ešte jedna persona, bližšie neidentifikovateľná...Jej pohľad hovoril asi totok:"Marišu jeho, tu je národa... čooooo? To šecko chce ísť k nám?"Nech mi prepáči, ak si myslela inšie! Ale nevypadala tak !A tí dvaja chlapi jej podávali svoj zdravotný preukaz a žiadanku na RTG.
"Dooobre a prosím si štyri eurá..."
"Aké štyri eurá?" - spýtali sa obaja nechápavo.
"No lebo je to tak, ako je to tuto napísané..., kto chce RTG do deviatej, musí zaplatiť štyri eurá..."
Ani neviem ako, vyšla zo mňa jedna dlháááá hlááááska:A čo po deviateJ?"
"Po deviatej je to zadarmo!"
Vtedy som pochopila tú rozhnevanú barličkovú pani, a porozumela jej slovám, ktoré hovorila po mojom príchode do čakárni:" A já sem sa jej opýtala, že za čo tý štyri eurá, šak já mám takiú malú penziju a polovičku minem na léky...a víte, čo mi tá sestrička odpovedzela&, Že možná já mám lepšú penziju jako ona plat ! No teda čujte, zlatí komunisti, zlatí komunisti. Šak povedzte, čím sa oni líšili od týchto tu , čo z nás robá žebráku? "
V momente som mala svoj tlak postavený " na vysokej úrovni". Dívala som sa na napísané na stene, ale od jedu som nič nevidela, iba blen a hoškosť v hube: "Tak do deviatej zaplať štyri eurá , a keď odbije deväť, je to zadarmo... akú to má logiku, viete mi niekto na to odpovedať? " Zrazu som sa nabitá jak starý kanoń vzala odtiaľ preč,já vám dám štyri eurá, já vám dám platiť! Nech to všetkým, ktorí o tom rozhodli pánboško vynahradí na ich zdraví,sprepitujem pekne... a už som bola vo výťahu. A tu kde sa vzal, tam sa vzal - stojí predomnou maličký, staručký deduško , jeho nos mi čiahal tak akurát po prsné bradavky.
"Na, akurátne ste mi zlomila prst,tot..." Nechápala som jeho slová, plná zlosti, a mám doteraz pocit, že sa mi len prisnil, že naozaj neexistoval.
Ani neviem ako som mu zlostno-ironicky povedala:"Nič si z toho nerobte, ste na správnom mieste, tu vás ošetria..."
Keď som vyšla z budovy, aj som sa otočila dokola, precitla som, reku, bože, Anča sprostá, ako si to vybavila s tým dedkom. A vôbec, ako si mu ty mohla zlomiť prst , či čo to ten dzedisko hovoril.... Nevidela som ho, ale mám dobrú pamäť na tváre. Iste ho tam stretnem na stredisku aj na budúce a hodím s ním reč. /Len aby ma dedko nespoznal skôr a neušiel kade ľahšie predo mnou...:((( /
P.S. Keď som šla po ulici, stretla som sesterničky a za stolíkom jednej kaviarničky som im to povyprávala. Medzi rečou som spomenula aj vybavovčky okolo opatrovateľského príspevku pre mňa za mamu. Obvodná lekárka musela dať razítko a podpis a v krátkosti napísať maminu diagnózu. Vybavovala to sestrička - pani Anka, zaplatíte za to l7 euro, ale až za týždeň, keď si pre to prídete.
Keď som osobne bola na oddelení ÚPSV a rodiny, veľmi sa tomu čudovali, pretože obvodná nemala právo odomňa na tento účel brať peniaze. Reku - aha , aj potvrdenku mám od sestričky. Nahnevalo ich to, pretože to od tejto lekárky nebolo prvýkrát, už bola na to upozornená, že za takéto úkony Úrad práce platí jej a nie žiadateľ. No a všetko mi to prišlo do tej mojej rozhorúčenej makovici, a odniesol to jeden známy-neznámy dedko, a že som bola plná jedu, ani neviem, ako som tento trestný čin spáchala - už po mně jedou.........
evanaaa
Arašidka, celkom ťa chápem a čo sa týka tej logiky, tiež sa divím: ak by to bolo naopak, že tí, čo skôr vstanú a skôr prídu, to majú zadarmo a ostatní nech platia, veď mohli tiež skôr vstávať, nie? ale takto? To im podruhýkrát prídu pacienti až po deviatej, nech nemusia platiť, potom čo - posunú hodinu na desiatu? Lekári si sami vymýšľajú za čo treba platiť, veď čo ich po nejakom nariadení. Oni majú svoje zákony a tie platia.
arasidka
Evi, chápem nutné zmeny, vidím v akej kríze je svet, a viem, že za všetko môže človek, veď kto iný? Rozčuľuje ma hlavne to, s akou drzosťou a nevinne ťa dokážu oklamať ľudia, ktorých pomoci sa dožaduješ.Jednoducho na teba skúšajú svoje triky, v prípade zaplatenia l7,-euro to nebola taká maličkosť, veď uznáš sama. Nedá sa ani ospravedlniť to, že možno sestrička to nevedela. Nie, sestrička je hybná páka celej ambulancie, ona to musí vedieť. Takisto musí vedieť, že keď zoberie od klienta peniaze, jsí mu dať spätne potvrdenie - účtenku, doklad o zaplatení.Ty sa objednáš na určitú hodinu , zaplatíš "za komfort" a nedostaneš doklad o zaplatení. Niekto len rukou mávne, kašlem na to, veď mi to nikto nepreplatí, ale tu ide o princíp,o tichý výsmech - robenie si z pacienta blázna,cvoka - analfabeta? Spoliehanie sa na to, že pacient si to nechce rozhádzať s doktorom a preto bude ticho . A niet sa čomu čudovať, veď si len porovnajme stav, ako tí, čo zamestnávajú ľudí, dokážu po celé roky klamať štát - Jano dostane istú sumu na páske a potajme do ruky ostatné, lebo.... a potom príde čas o žiadanie dôchodku ... a . Nepomôže mu ani kŕdeľ "anjelov s právomocou pomáhať vo všetkých oblastiach životných potrieb". Jednoducho "nevymodlíš". A ľudia mlčia, nespierajú sa, veď bude ako bude, hádam dobre...
arasidka
P.S. A aby som ako - tak v tejto téme udržala podtón o varení, dodávam:" Nuž, čo si navaríme, to budeme jesť!"
verka1
Milá Arašidka, ja práve kvoli tomuto, čo opisuješ, po doktoroch nechodím. Som si povedala, že už len nohami dopredu ma vynesú. Len tiež nechápem, že ako ľahostajne sa správame a necháme si skákať po hlavách. Niekto voľakedy povedal, že sme holubičí národ, ale ja si myslím, že holuby sú len tí, ktorí majú v rukách moc a tým ostatným je nutné hlavy umývať po ich plkancoch.
A ten obed musel byť super, lebo v bývalej Juhoške, lusky tak pripravujú. No a dostala som lusky a fakt tam už nie sú tie fúzy. Som sa čudovala, ale tešila. Tak veľa zdravia prajem.
arasidka
Verka, začnem tými luskami, pred dvomi rokmi sme boli s manželom vo Fažane - v Chorvátsku. Bola to prvá dovolenka, keď sme sa nechali obsluhovať, nevarili sme si, len sme si užívali mora. A tam som videla a vlastne aj okúsila "na vlastnú hubu", aké dokážu kombinácie so zeleninou robiť. Najviac, čo mi chutilo a sprvu ma prekvapilo, bolo, že sme dostali klasický bravčový rezeň v trojobale, k tomu zemiakové pyré, ale iba trošičku, potom čerstvo uvarené akoby halušky, a ako oblohu pripravený hrášok podobným spôsobom ako tieto zelené struky fazule. Jasnééé, že hrášok bol na rozdiel pd luskov vylúskaný :)))) No vidíš, človek si myslí, že si všetko zapamätá, ale ja už dnes neviem s určitosťou povedať, čo všetko nám naložili na tanier, toto jedlo som si zapamätala hlavne preto, že sme si ho aj vyfotili a mám to kdesi uložené.
Včerajšie lusky som spracovala, ako hovorím - fuk s nimi do mrazničky, lebo to horko je pre mňa číhajúca smrť a varím čo najmenej aj na šporáku. Aj dnes urobím "rychlofku" - uhorkový šalát a pravdepodobne vajcové halušky. Jednak mám na to chuť a potom, keď som kupovala lusky v jednej otvorenej bráne u ľudí, ktorých dobre poznám , kúpila som si od uja aj uhorky, ktoré predával po 5 centov za kus a ešte mi aj nejaké pridal len tak, jakože - "nate". Tak pokým sú vieže, ideme ich sfutašovať a pravdepodobne si polovičku zamrazím, nech mi to v mrazáku trošku pribúda, ľahšie sa potom varí, keď je z čoho.Verka, a keď sa ťa spýtam, či poznáš nejakú "Cinkačku" , čo mi odpovieš? pREPáč,, môže to byť len náhoda, ale akosi silne tuším, že Janka by mohla byť naša spoločná kámoška.
laskotka
Toto je super stránka. Bola som tu už jeden krát ale len som rýchlo našla čo som potrebovala a hneď som letela ďalej. Ale dnes ráno som sa zobudila s neskutočnou chuťou na kakaové kocky obalované v kokose. Tak som sa vrhla k PC a našla som čo ma mátalo :-) v rannom sne - kokosové ježe. A nakoľko mám dnes čas klikám si a zisťujem že sa tu čulo diskutuje na rôzne témy a našla som tu už aj niekoľko praktických rád ktoré sa mi určite zídu. Prekvapilo ma že som tu narazila aj na zmienku o Farme - TV Markíza. Chlieb ktorý si tam súťažiaci pečú je podľa receptu z varechy :-). Robievam ho doma často a o recept ma poprosil produkčný. Tak som zvedavá ako sa im podaril v tých podmienkach.
arasidka
tak to si radi - rady pozrieme. Mohlo by to byť niečo kvalitnejšie, ako bolo hľadanie ženy pre farmára .
Keď spomínaš ježe, tak sa mi vynoril dávny recept mojej mamy. Neviem, kto z vás si pamätá na perníky, ktoré sa predávali. Boli to také dlhé tvrdé bochníky. Niekto ich strúhal, niekto z nich robil ježe, ako moja mama. Ten perník sa ostrým nožom nakrájal na rezy široké dobrý centimeter, a potom sa namáčali do vrelej čokolády, ktorú si mama doma pripravovala , potom sa to vidličkou vytiahlo a namočilo do strúhaného kokosu.Perník sa tou čokoládou dobre napil, bol mäkučký a keď sa malinko pokvapkal rumom ešte pred namočením do kokosu, bol to vynikajúci koláč, voňavý a sama čokolláda.Myslím si, že už sa tieto perníky nevyrábajú, a je to škoda.



 



TOPlist