Raz v decembri sme sa po koncerte s babami zastavili v reštaurácii a priateľka spustila jeden zo svojich príbehov, samozrejme, o jedle. Zrazu jednej z nás napadla skvelá myšlienka - zorganizovať kurz varenia. Naša kuchárka totiž ovláda kadejaké recepty z celého sveta. Občas ma to stále prekvapí, nakoľko o anglickej kuchyni nemám veľmi vysokú mienku. Jej domácou však bola Talianka, a tak pestrosť kuchyne v spomínanej domácnosti nie je vôbec prekvapením.
Prvé sedenie sme zorganizovali začiatkom februára. Na programe boli steaky z hovädzieho mäsa, rukolový šalát s hruškou, plesnivým syrom a orechami, obrátený jablkový koláč. Recepty časom určite dodám :)
Keďže nás bolo desať a niektoré sme sa dlhšie nevideli, škola varenia sa prevalila do jedného obrovského klábosenia. Ako pozorná hostiteľka som sa starala o pohodu mojich hostí a jedným očkom sledovala, čo sa deje na kuchynskom pulte. Zaujímavé suroviny, ktoré nechávali tušiť, že výsledok dopadne viac než dobre, ma nesmierne priťahovali a nevedela som sa dočkať, kedy už konečne zasadneme k stolu.
Menu bolo priam famózne: syrové sufflé ako predjedlo, rukolový šalát so steakom ako hlavné jedlo a ako dezert sa podával obrátený jablkovo-karamelový koláč. Jedna lepšia pochúťka než druhá.
Neverili by ste, ale konečne bolo v našom dome aspoň na chvíľočku ticho. :) Občas bolo počuť pochvalné zamľaskanie a sem-tam nastala bitka o posledné kúsky. Aj keď takmer všetky moje priateľky sú obrovské gurmánky (žiadne ledabolo šaláty a jogurty a neustále diéty), nikdy by som neverila, koľko sú ženy schopné toho zjesť. Neostalo absolútne nič. A to som priateľovi sľúbila ochutnávku.
Prešiel už nejaký ten čas, a dostávam stále viac e-mailov s otázkou: Kedy opäť? A keďže som pochopila, že počiatočný zámer naučiť tieto dievčatá variť nové, zaujímavé jedlá zlyhal, organizujeme najbližšiu párty s jasným cieľom - jednoducho si vychutnať skvelé jedlo. Na čo ich stresovať varením? Veď kto bude chcieť niečo vedieť, opýta sa. Alebo navštívi túto skvelú stránkku.
O pár týždňov teda hostím znovu. Aj keď je to trochu mimo sezóny (vhodnejší čas je koncom leta), organizujeme Cheese&Wine Party. A keďže mám výborného dodávateľa talianských vín, bude sa na čo tešiť. A keďže je hlavnou témou syr, určite upečieme cheescake a recept budem hľadať práve tu.
Diskusia k článku