Škola varenia alebo babinec?

tajnickas - fotkatajnickas, 29. apríla 2010
Mám priateľku, ktorá 6 rokov pracovala ako kuchárka na anglickom panstve. Rada počúvam jej zážitky. Vie priam čarovne opísať prípravu každého jedla, až mi vždy slinky tečú a mám pocit, akoby som bola priamo tam, v obrovskej kuchyni, kde vám do nosa vrážajú exotické vône a oči sa nevedia odtrhnúť od lákavých potravín.
Raz v decembri sme sa po koncerte s babami zastavili v reštaurácii a priateľka spustila jeden zo svojich príbehov, samozrejme, o jedle. Zrazu jednej z nás napadla skvelá myšlienka - zorganizovať kurz varenia. Naša kuchárka totiž ovláda kadejaké recepty z celého sveta. Občas ma to stále prekvapí, nakoľko o anglickej kuchyni nemám veľmi vysokú mienku. Jej domácou však bola Talianka, a tak pestrosť kuchyne v spomínanej domácnosti nie je vôbec prekvapením.
Prvé sedenie sme zorganizovali začiatkom februára. Na programe boli steaky z hovädzieho mäsa, rukolový šalát s hruškou, plesnivým syrom a orechami, obrátený jablkový koláč. Recepty časom určite dodám :)
Keďže nás bolo desať a niektoré sme sa dlhšie nevideli, škola varenia sa prevalila do jedného obrovského klábosenia. Ako pozorná hostiteľka som sa starala o pohodu mojich hostí a jedným očkom sledovala, čo sa deje na kuchynskom pulte. Zaujímavé suroviny, ktoré nechávali tušiť, že výsledok dopadne viac než dobre, ma nesmierne priťahovali a nevedela som sa dočkať, kedy už konečne zasadneme k stolu.
Menu bolo priam famózne: syrové sufflé ako predjedlo, rukolový šalát so steakom ako hlavné jedlo a ako dezert sa podával obrátený jablkovo-karamelový koláč. Jedna lepšia pochúťka než druhá.
Neverili by ste, ale konečne bolo v našom dome aspoň na chvíľočku ticho. :) Občas bolo počuť pochvalné zamľaskanie a sem-tam nastala bitka o posledné kúsky. Aj keď takmer všetky moje priateľky sú obrovské gurmánky (žiadne ledabolo šaláty a jogurty a neustále diéty), nikdy by som neverila, koľko sú ženy schopné toho zjesť. Neostalo absolútne nič. A to som priateľovi sľúbila ochutnávku.
Prešiel už nejaký ten čas, a dostávam stále viac e-mailov s otázkou: Kedy opäť? A keďže som pochopila, že počiatočný zámer naučiť tieto dievčatá variť nové, zaujímavé jedlá zlyhal, organizujeme najbližšiu párty s jasným cieľom - jednoducho si vychutnať skvelé jedlo. Na čo ich stresovať varením? Veď kto bude chcieť niečo vedieť, opýta sa. Alebo navštívi túto skvelú stránkku.
O pár týždňov teda hostím znovu. Aj keď je to trochu mimo sezóny (vhodnejší čas je koncom leta), organizujeme Cheese&Wine Party. A keďže mám výborného dodávateľa talianských vín, bude sa na čo tešiť. A keďže je hlavnou témou syr, určite upečieme cheescake a recept budem hľadať práve tu.
@zareaguj


Diskusia k článku

sjuz
Jééj, až sa mi slinky zbiehali, ako som si to predstavovala...:)
evas13
@tajnickas takýto príbeh sa mi páči, hlavne tá súdržnosť priateliek, šikovnosť kuchárky a pohostinosť hostiteľky. Krásne si to napísala, prečítala som to jedným dychom a teším sa na nové recepty, ako aj nové príbehy. Dúfam, že vám to takto zostane nadlho.
cistinka
Keby som mala priestory, hneď by som dačo také zorganizovala aj ja :-)
honestka
veru pri takej vinovo-syrovej party nesmie chybat dobry peceny alebo nepeceny cheescake a tych receptov je zase len mnozstvo a zelezi na chuti jednotlivcov, dufam ze si vyberied dobry a Zelam uspech!
gittka
na také niečo,by som sa z radostou dala nahovorit aj ja.musí to byt super poklábosit si s blyzkymi a popritom ešte aj dobré jedlo.super
jezibabka1
@tajnickas to musela byť skvelá párty až na chudáka priateľa:)))) Teraz mu musíš odložiť skôr, ako príde babinec:)))
tajnickas
@evas13 dakujem velmi pekne, bolo nam naozaj vyborne a chlapi len zavideli :) aj teraz sa uz ozyvaju, ze preco zase bez nich. ale urcite kazda zena pochopi, ake je fajn mat len taky babinec
tajnickas
@cistinka nasa obyvacko-kuchyna je malilinka, ale uz zvladla 15 ludi!! ked oslavoval priatel narodky :) nie nadarmo sa vravi, dobrych ludi sa vsade vela zmesti. A aj do tohto male priestoru som si vydupala obrovsky 220cm roztahovaci stol a vtedy s priatelkami sme ho prvy skusali, strasne som sa tesila, ze uz len nepostavame, ale ze 10 ludi spolu aj krasne stoluje.
58vlasta
No a pri takom výbornom posedení, v dobrom duchu a pri dobrom jedle a apetíte sa ľahko zabúda aj na kalórie, dobrá nálada a smiech všetko odoženie do kúta...Ale smiech od srdca je ako dobrá rozcvička...



 



TOPlist