Restauracie.

mardo - fotkamardo, 24. januára 2012

Diskusia k článku

mardo
Nemam dobre zazitky z restauracii v Brezne. Vazne nie. Najoblubenejsim korenim je v Brezne a okoli, struhanka. ;-)
marianne69
:-DDD.Celkovo je na SVK dobrych restauracii ako safranu.Preto som ich prestala navsevovat,ale cest vynimkam.V Bytci bola jedna restika pod kastielom,neviem ci este funguje a je to pravda, ale pred 6 rokmi sa tam dalo vyborne najest,obsluha tiez dobra a obsluhovali v dobovych kostymoch.Musim sa tam ist pozriet,ci sa nepopsuli.:-)
mardo
heh! Mal som rad restauracie. Restauracie su skvelym miestom. Ale to co je u nas... no nechaj tak! a este sa tvaria ze viiime varit!!!
zuzliak
Niekedy mam pocit, ze kultura a uroven restauracii a jedla v nich ponukanych je priamoumerna gastronomickej urovni jej majitela alebo prinajmensom jej zamestnancov. Co vy tu na to?
mardo
no koli tomuto som sem dal tuto temu. som nasraty na slovenske restauracie. klamu a nevedia varit, samozrejme cest vymimkam. takto to vidim ja. skuste si dat carbonaru na slovensku. vsade vam to daju zo smotanou....
katrolo
no tak mas pravdu, ze v Brezne je to dost biedne s restauraciami...naposledy som dala "zeleninovy vyvar s domacimi rezancami" v jednej nemenovanej "stodole."....no nezvladla som tu bujonovu brecku s rozvarenymi rezancami z Polska ani dojest....hanba slovenskym restauraciam...a nielen breznianskym;)
frezia68
Keby každý jedlo vrátil a kritizoval,museli by hľadať cestu.Je to priamoúmerné aj spotrebiteľom,ak zaplatia...
marianne69
Este ma napadla pizzeria v Ziline,kde robia bozsku pizzu.Neda sa zjest, taka je velka.Robia aj mensie,ale oci by jedli a potom sa uz nevladze:-))).Robia ju pred zakaznikom,podla objednavky a pecu v peci tiez pred zakaznikom.
sovka62
Chcela som napísať, že som pred týždňom jedla božskú pizzu, naozaj najlepšiu akú som kedy ochutnala (chutila mi viac ako originál v Taliansku), ale uvedomila som si, že toto je o slovenských reštauráciách a ja som bola v Prahe. A s carbonara máš pravdu, keď tam vidím tú smotanovú omáčku v nej kúsky lacnej šunky (kde je prerastená slanina!?) namiesto parmezánu Eidam, je mi do plaču. A takúto ti donesú od Tatier k Dunaju. Čítala som tvoj recept, ja robím ešte trochu inak ako ty, používam aj dobré biele vínko.
pivonka
Viem, že reklama je na Vareche zakázaná, ale myslím, že ak poskytnete informáciu, kde presne sa dá dobre najesť, že to nie je reklama, veď vy tie podniky nevlastníte. Už tu v niektorých iných diskusiách boli menované lokality, kde je kvalitná ponuka. Takže:
@mariane69 , v ktorej pizzerii?
@sovka , predsa si si po čase pozrela Prahu? Ja som taká namaškrtená na ňu, že ju sa chystám opäť za krajšieho počasia navštíviť. Nasmeruješ ma na tú pizzu?
marianne69
@pivonka pizzeria pri novom Tescu,ako na potvoru si neviem spomenut na nazov,ale nemozes ju tam minut.Zistim,dopisem:-)
mardo
Ale áno. Myslím že dobrá reštaurácia je dnes pojem, aspoň pre mna, som uz ôsmy rok v zahraničí, mám vprehlad v jedlach, pretože ma to baví, ale tie reštaurácie doma, hmm. Casnici ako sa vyspia, jedlo nic moc, názvy sa nezhoduju s tým čo dostane človek na tanier a väčšina mrazene maso a mikrovlnka. Kombinácia obľúbená. Ked uz si v Nitre v talianskej reštaurácii, vraj vlastnenej talianom dáte carbonare a donesu Vám ich samozrejme so smotanou a posypane petrzlenovou vnatou tak vieme kde sme. Brezno, vychyrena reštaurácia, že steak z mrazeneho masa a casnik Vám povie že to je s čerstvého. Nula bodov. Ale sak nakoniec, stačí si pozrieť pár časti Zideka a človek vidí v akom stave je slovenska reštaurácia.
janger
Veru, je to bieda! A skoro vzdy vsetko vlazne...:-(.
2010
Velmi zlozita tema,
Ako moj kamarat povedal ( ma vela restauracii ):
Kvalita restauracie umerne klesa ako sa zvysuje kvalita vasho domaceho varenia...
Tazko udrzat kvalitu restauracie v krize kde naklady idu stale hore ale kupna sila ide dole.
mardo
Nie je to zložitá téma. Zložity je systém reštaurácii. Zjavne väčšina nevie o čo ide, vidia v tom len veľký zárobok. To nie je len môj názor. Určite, je kríza, sito. Ale fakt je ten, že 80% je na prt a 20% je dobrých.
2010
Super , Good luck, otvor si.

evusik
toto je téma ktorá nič nerieši, len ventiluje negatívne postoje...keď mám zlú skúsenosť nebudem hádzať všetkých do jedného vreca, možno by pomohlo konkrétne menovať a nie len všeobecne obkecávať. Ja tomu hovorím krčmové reči... kopu rečí a žiadne riešenie....
@mardo ak si niekdo otvorí reštauráciu a očakáva veľký zisk tak je blázon. Na druhej strane čo má robiť reštauratér keď si hostia žiadajú vysmážaný syr s tatarkou a podľa hosťa je dobré jedlo také, keď má na tanieri mäso, šunku a na vrchu kopec zapečeného syra a veľká zeleninová obloha nesmie chýbať :-) čo má robiť? keď chce prežiť tak to tomu hosťovi dá :-(
ako raz jeden mladý muž z odporom v tvári povedal, že on neje lososa! on je iba pangasia a to je vraj najlepšia ryba.... keď som to počula padla mi sánka a bolo mi do plaču, ale bohužiaľ aj takáto je realita a čo s tým má spraviť nejaký reštauratér?
renulienka
...mardo,mozno,ked ta to v tom svete omrzi , sa vratis domov a otvoris nejaku super restauraciu...pridem na kostovku medzi prvymi...;-)
mardo
@evusik
bol som konkretny. v Nitre a v Brezne. hovorim ze podla mna je 20% restauracii kvalitnych a 80% nie je. Nehnevajte sa na mna, ale vzdy ked pridem domov na slovensko a idem do odporucanej restauracie dopadne to zle. viem ze situacia je zla, ale pokial chce niekto kvalitu tak si ju zalpati. ja nepojdem na syr, na maso sunku a zapeceny syr.
chcem sa len dobre najest. a za to samozrejme zaplatim. ale pokial mi niekto da steak z mrazeneho masa... sorry.... tak nech to nerobia....
mardo
@2010
no reakcia hodna 18 rocneho chalana, s prepacenim. pozeral som aj tvoje recepty a su dobre. takze predpokladam ze ocakavas od restauracie viac ako syr a hranolky. a tvoj kamarat to povedal dobre, lenze on v tom pripade musi nastavit latku este vysie.
place p.Zidek ze nema ludi ked je kriza??? Nemyslim.
mardo
servus holka, co este nespis? dakujem
mardo
;-) teraz som dosiel z prace... f
renulienka
..vyhadzuje mi to nejake kraviny,tak skusim zajtra,idem uz chrapkat..dobru...pozadovana stranka sa neda najst,ci co to tam pisalo..(
2010
ako @evusik napisala aka tema taka odpoved pri pive,
a sorry @mardo ako clovek starne osprostieva hlavne ked je v brandzi vyse 20 rokov.
Inac zajtra ideme na aukciu liquidatora tiez takeho snilka co si myslel ze ked bude dobre varit ze to staci, ale ludia su zvyknuti z domu na Vegetu...Bad luck.
sovka62
@marianne69 , bola to pizzeria Grosseto v Dejviciach. Bol piatok večer a vtedy si tam bolo treba objednať stôl a skutočne tam mali stále plno, jedni odišli, druhí prišli. Dala som Quatro formaggi, bola výborná, cesto voňalo maslom, neviem, či ním natreli okraje alebo bolo v ceste. Syry boli kvalitné, voňavé, skrátka zážitok.
Prahu sme si naozaj užili. Bývali sme v hoteli Savoy, je vlastne priamo na Hradčanoch, na námestí pod ním je Loreta. Mali sme síce hnusné počasie ale nedali sme sa odradiť. Vychutnali sme si Nerudovu ulicu, naposledy som bola v r. 1985, tak som teraz len zízala, všetky domy opravené, nádhera. Prešli sme staré mesto, Malú Stranu, Karlov most, objavili sme reštauráciu u Medvídkú ( v prevádzke cca od r. 1460), zaujímvá, ale jedlo pod psa. Bolo by to nadlho, veď neváhaj a vyber sa tam, určite sa ti bude páčiť.
pivonka
Ďakujem, @sovka. Pri poslednom výlete sme boli v Dejvickom divadle na ich hit "Muž bez minulosti" a Dejvice sa mi veľmi páčili. Čistá, upravená štvrť so širokými triedami. Dúfam, že sa aj tam zavadíme a okrem mňa ti bude povďačná aj vnučka, lebo tá pizzu zbožňuje. Mňa Praha vždy dostane, veľmi sa mi páči, ako je zrenovovaná. Rada by som si prečítala aj viac z tvojich dojmov.
pivonka
Teraz som si zistila na internete, že Grosseto je vlastne taká malá sieť pizzerií v Prahe, takže určite tvoju informáciu využijeme. Ešte raz vďaka.
letisia
@mardo napísal si, že zlé reštiky sú v Nitre. To akože všetky? Pokiaľ viem spomenul si tu iba jednu pizzeriu. Prešiel si snáď všetky reštaurácie v NR? Jasne, že sú tu aj horšie, aj lepšie. To je ako vo všetkom. Máš možnosť kúpiť si oblečenie u "číňanov" alebo v luxusnom butiku. Aj ten kto má nízky príjem, alebo je nezamestnaný sa chce obliecť. Ale ten si môže dovoliť len tie lacnejšie obchody. A rovnako je to aj s reštauráciami. Musia existovať aj tie lacnejšie a samozrejme, že v takých sa varí inak a z iných surovín (aj mrazených). Ale predsa ťa nikto do nich nenúti ísť. Niektorí ich však potrebujú, lebo na tie lepšie nemajú peniažky.
mardo
No, myslim ze sa toto ludom zle cita. v Nitre som myslel jednu v ktorej som bol. oproti csob. bol som v paladiu, ta je dobra. hoffer, tak to sa nebudem ani vyjadrovat. fenix, cina, tak ta je skvela. pod zoborom. klucik, dobra, toscana, dobra. ostatne... priemer.
mardo
bola mi odporucena kucharom, kamaratom co pracuje v zahranici. tak som tam siel a objednal si carbonara. no so smotanou samozrejme.
mardo
ale Nitra ako celok je na tom dobre, neboj. Skor ked sa pozries na uvod, som myslel rodny kraj. a slovensko potom ako celok.
letisia
@mardo koľko ľudí, toľko chutí a názorov. Pre mňa a mojich známych Paladium a Fenix nemusí byť. Podľa teba ostatné je priemer. Ale čo ostatné? Snáď aj napríklad Mikado a Ambarella? A určite aj v iných mestách. Príliš negatívne globalizuješ.
45678
..po vzhliadnutí zopár relácií s Polreichom mi odpadla chuť od ktorejkoľvek reštaurácie /špina a pokazené, či dlho mraZENé POLOTOVARY..
blackwidow68
V Bratislave je jeden super sushi bar vola sa fou zoo a je tam fakt bozsky...ale samozrejme aj jedlo je tam dost drahsie...nuz ale sem tam si treba spestrit aj ten zivot :)
mardo
@letisia
este raz. som uz skoro desat rokov vonku a rozdiel je viditelny a neporovnatelny. takze viac sa k tomu nebudem viadrovat.
@45678
napriklad. aj o tom hovorim....
mardo
blackwidow68
no vidis. Viem ze sa da najst dobra restauracia. Ale tazko sa hlada.
mardo
este raz, prosim ludi, precitajte si moj prvy komentar na tuto temu. o tom je tato tema. a restauracia nie je len jedlo. je to prostredie, obsluha, styl, suroviny, show...
Dakujem
ailuj82
Keď idem do NR, Hoffer to istí. Deťom sa tam veľmi páči a jedlo aj cena sú výborné :). Bola sa v Kľúčiku len raz na kávu a stačilo mi - pokazená šľahačka :(.
A ešte rada chodím do Chynorian - príjemná obsluha, prostredie, jedlo....
babidka
Myslim , ze toto nie je iba slovensky problem :-( Uz mam cosi "odjedene" aj mimo Slovenska a tak mozem porovnavat ...
Samozrejme , ze sa najdu horsie aj lepsie restauracie a jedlo je len jedna z podmienok , aby sa clovek citil v restauracii dobre . Aj ked jedlo je asi najdolezitejsie . U nas "doma" nechodievame do restauracii prilis casto lebo v blizkom okoli nepoznam ziadnu restauraciu kde by varili aspon primerane cenam . Ponuka byva taka aka je - aj restaurater je iba podnikatel a nemoze ist do minusu a tak sa prisposobi poziadavkam stravnikov .Narocky vravim stravnikov a nie hosti - lebo ako host sa citim malokde a malokedy . Ked je mila obsluha - moze byt spinavy obrus ci nanic jedlo . Alebo super kvalitne jedlo , cisto , mile prostredie ale casnik/cka zazera na hosta ako kat , hodia jedlo na stol "kde padlo tam sadlo" , nezaujima ho ze chcem cistu nechladenu vodu a donesie mi ochutenu mineralku aj s ladom , kavu mi donesie este pred polievkou ....to sa mi bezne stava - a nielen na Slovensku . Myslim , ze rozumiem tomu co chces povedat - ze ked ides do slusnej restauracie /nie do fastfoodu/ tak tam ocakavas okrem kvalitneho a poctiveho jedla aj slusne prostredie , ochotny personal a pocit ze si ocakavany a vitany host .
V jednom ma @frezia pravdu - citujem : "Keby každý jedlo vrátil a kritizoval,museli by hľadať cestu."
Uz som jedlo vratila , uz som aj odmietla zaplatit ....ale zjavne to nepomohlo .
Dokonca sa mi stalo , ze ked som jedlo vratila s vysvetlenim ze to ani zdaleka nie je to co to malo byt a poziadala o ine jedlo - zauctovali mi obe jedla ! A bolo to na inom kontinente , vo vychyrenej a poriadne drahej restauracii ....
palokuchki
@mardo , chcela som si precitat tvoj uvodny prispevok a uz tam nie je. Tak len podla komentarov som si domyslela o co ide. Ja som uz v zahranici tiez par rokov. V Sydney som aj robila v kuchyny, mala to byt uz taka lepsia restauracia. No robilo sa tam vselico aby sa setrilo s potravinami a nemuseli sa len tak lacno vyhadzovat. Moje skusenosti su podobne ako @babidkine. Ci na Slovensku, alebo vonku vsade najdes dobre aj menej dobre restauracie. Netreba tak hanit tie slovenske. Zalezi to naozaj len od majitelov. Na mojej poslednej navsteve na Slovensku som bola par razy u Hoffera v Nitre. Nedala som si tam Spagety carbonarra, no ostatne jedla co som tam mala mozem len pochvalit a restauraciu doporucit.
2010
Moj mladsi syn je food blogger a prave sa vratil po pol roku z ciest 45 miest a stovky restauracii. Mal narodeniny tak nech si on vyberie kde ideme.U nas v meste je registrovanych vyse 900 restauracii, vybral cislo 450 v rebricku ??? Jedlo bolo neuveritelne dobre.Len to som chcel povedat ze najst dobru restauraciu je dakedy velmi tazke lebo nie vsetci sa predvadzaju po televizii a reklamuju sa , ale len varia dobre chutne jedla.
mardo
Asi nemam šťastie. U hoffera som bol pár krát. Teda dva krát. Prvý krát som si dal jelena a v omacke som našiel plast, výrobný stitok, no a druhý krát sme čakali hodinu na jedlo. To nebola restika plna ani z polovice. Takze hoffer ne
mardo
@2010
Prajem všetko dobre synovi. Pripájam sa k názoru.
jurovic6
uz som zdelil vase komentare kucharom Hoffera a Paladia...lenze uz tam ani jeden z nich nerobi tak sme si robili srandu ze ako to tam bez nich pada teda u hoffera podla marda :D
45678
@mardo , stotožňujem sa s tvojou skúsenosťou u Hoffera...mne to pripadá, akoby tam chceli nakrmiť polovicu Nitry, no s gurmánstvom to z môjho pohľadu nemá nič spoločné. Objednali sme si slávnostné menu, bol nás pri stole 8 a priniesli nám jedlo na tri krát s odstupom 15-20 minút, pritom sme boli dohodnutí, že je to spoločný sviatočný obed...o kvalite jedál sa nebudem vyjadrovať, každý môže mať iný pohľad a chuť..pre mňa katastrofa!
mardo
Tak to máš informácie z prvej ruky, takze so mnou suhlasis. @45678 , myslím že u hoffera je to uz len o peniazoch. A to hovori samé za seba.
45678
@mardo veru súhlasím, nemám vo zvyku preberať názory iných, hovorím vždy o svojich pocitoch. Čo sa týka tých mega-vývarovní typu Hoffer je to vždy len o zaplnení žalúdka stravníkov a peňaženky prevádzkovateľov. Škoda, že neviem nájsť serióznu reštauráciu, kde majú snahu urobiť aj príjemnú atmosféru pre stolovníkov, bez rozdielu objemu objednávky, tak, ako v blízkom zahraničí a pritom obslujujú tiež pôvodom Slováci.



 



TOPlist