Ražná múka pre celiakov

bezlepka - bez fotkybezlepka, 30. augusta 2010
Chcem sa podeliť s ľudmi postihnutými celiakiou s mojími skúsenosťami s použitím ražnej múky pri príprave chleba, múčnikov a iných potravím.
Trpím týmto ochorením asi 4 roky, dlho mi trvalo kým som si zvykla na chuť, ale aj spôsob spracovania bezlepkovej múky, ktorú mi predpísal doktor. Môžem sa priznať, že nie jeden krát som si aj poplakala a veľa krát sa mi stalo že som jedlo aj hodila do koša.
Na moje šťastie som sa prihlásila na UTV - Poľnohospodársku univerzitu v Prešove, už na prvej prednáške sme preberali obilniny. Tam som sa dozvela, že raž je bezlepková obilnina. Nikde predtým som sa o tom nedočítala. (možno na základnej škole)
Skúsila som si upiecť chlieb podľa receptu ako z pšeničnej múky, bol dobrý ale troška suchý. Druhý už bol na nerozoznanie od chleba, ktorý som jedla celý život.
Palacinky sú podstatne ľahšie od tých z normálej múky. O zemiakových plackách môžem povedať že nikdy neboli také jemné ako tieto z ražnej múky. Celá rodina sa zhodla na tom že aj piškóta, pizza, halušky ......, proste všetky jedlá kde je potrebá múka sú na nerozoznanie, ak nie lepšie od tých v ktorých je pšeničná múka.
Nie je potrebné ani špeciálne recepty, múku používam všade v takom množstve ako je potrebné v receptoch z bežnej múky, iba pri pečení chleba je potrebné pridať troška viac vody. Ražnú múku kupujem v potravinách za 0.75€, dostať ju aj v Raciolkach ale podstatne drahšiu.
Pridávam aspoň recept na chlieb:
500 g ražnej múky, 4 dcl vlažnej vody, 1PL octu, 1/2 PL soli, trošku kmínu, 1PL olivového oleja, 1 sušené droždie Dr. Otker
všetky ingrediencie dôkladne vymiešam ručným šlahačom, nechám vykysnúť a pečiem pri teplote 220 st.C asi 45 minút.
@zareaguj


Diskusia k článku

evanaaa
Nie som celiatička, ale cukrovkárka, no máme tu ešte s podobným ochorením aj iné varecháčky, kupujú extra múku, je drahšia, ale nespomínali múku ražnú, akú používaš ty, Bezlepka, tak som veľmi zvedavá na ich reakcie, lebo by určite spomenuli aj túto múku, a nekupovali tú drahú.
bezlepka
Bezlepková múka je podstatne drahšia ako ražná a horšie sa mi
s ňou aj pracovalo. Stalo sa mi viac krát, že keď som prerušila miesenie cesta na chvíľu tak sa mi úplne rozlialo, s touto múkov mám iba dobré skúsenosti. Vrelo môžem doporučiť.
mikat
Ďakujem za užitočnú informáciu. Ja síce nie som celiatička, ale kamarátke ju práve diagnostikovali. A ona je teda poriadny labužník, čo sa jedla týka, takže myslím, že táto informácia jej padne vhod! :) Ešte raz vďaka, posúvam ďalej aj s receptíkom!
dobizu
Ja neviem, ale hneď som bežela prelistovať všetky odborné knihy, ktoré mám o celiakii aj na internete som googlila a všade je informácia (na odborných stránkach, nie v diskusiách), že zakázané sú: pšeničná, ražná, jačmenná múka a ovsené vločky a výrobky z nich. Aj o ovsených vločkách som čítala nejaké príspevky, že sú bezlepkové, ale odborné publikácie to zatiaľ nepotvrdzujú a neodporúčajú pre celiatikov. Takže ozaj neviem?! Musím sa na to spýtať mojej lekárky, či o tom niečo nepočula.
evanaaa
Rada by som si prečítala názor Dobizu a Elisticky, čo ony na to, možno si toto prečítajú a okomentujú.
dobizu
@evanaaa - no, môj názor je taký, že včera som bola na kontrole po dvoch mesiacoch bezlepkovej diéty a čuduj sa svete - moje výsledky sa akoby zázrakom zlepšili a závratnou rýchlosťou sa blížim k normálnym hodnotám - konečne som nepočula ako pol roka predtým stále dookola, že je to horšie a horšie!!! Takže ja by som asi neriskovala a budem sa pridŕžať rád mojej lekárky. I keď ma tento príspevok a informácia o ražnej múke zaujali a určite budem pátrať. Bola by som rada, keby to bolo pravdivé (pred bezlepkovou diétou som sa stravovala bio... a zdravo a sama som si pekávala chlebík a pečivo, ktoré bolo z ražnej celozrnnej a špaldovej múky a ovsené vločky som jedla na kvantá!!!) - tým nechcem tvrdiť, že @bezlepka nemá pravdu (to božechráň, asi ich na tej škole neklamú, veď je to odborná poľnohospodárska škola), len odborná medicínska literatúra pre celiatikov to nepotvrdila, naopak raž uvádza ako zakázanú potravinu.
elisticka
@evanaaa no ja tomu nejak neverim !!!!ja sa budem držať len toho čo je na 100% isté že je bezlepkové!!!!ja viem že je tá ich múka draha ale máte istotu že to je naozaj dobré.ale ved ked je múka na recept tak sa to nie je už taká drahé ako volnopredajné.a spracovateľnosť sa dá naučiť.dnes som robila roládu z Mantlerky ta je najlacnejsia a bola vynikajuca len s lekvárom a posypana pr. cukrom ale bolas ako pierko.takze neverim nech sa na mna nehnevaju ale nebudem to riskovať.!!!!
janger
Tiez nie som celiaticka, ale nieco som sa o tom docitala. Tu, v Holandsku je razna muka na liste ""zakazanych"" produktov pre celiatikov. Ovos je tu podla najnovsich vyskumov povoleny, ale len ten, ktory je specialne pestovany a nie je kontaminovany (napriklad pri preprave, skladovani) zvyskami inych obilnin. Ovos, ktory obsahuje lepku menej ako 20mg/kg l je oznacovany ako bezlepkovy. Toto plati vo vacsine europskych statov. Tu v Holandsku sa uz bezlepkovy ovos pestuje a dovaza sa tusim aj z Finska. Ak chces, precitaj si tento clanok, vela sa tam docitas  eur-lex.europa.eu/LexUriServ...
/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:016:0003:0005:SK:PDF
janger
A este pre @dobizu , strasne sa tesim, ze sa ti zlepsili vysledky!!!! Super!!!
evanaaa
Dobizu, teší to aj mňa, určite je to dobrý pocit keď sa takýto stav vylepšuje, u mňa je to horšie, lieky ešte neberiem ( na cukrovku ), mám si to udržať diétou,ale ja veľmi málo jem a dávam si pozor,a aj tak mám vyššie hodnoty cukru. Len s abojím, aby som nemusela prejsť na inzulín. A najbližšiu kontrolu mám až vo februári na bud. rok
dobizu
@janger , @evanaaa - ďakujem, ste zlaté. @evanaaa - neboj sa, určite sa to upraví, len to chce čas a trpezlivosť. Neviem, či u teba nie je problém v tom malom množstve jedla, ako píšeš. Táto diagnóza si vyžaduje pravidelný prísun kvalitnej potravy äryža - natural, ovsené vločky, surová zelenina...) s obmedzením cukrov. A čo viem, priam zázračné účinky má púpava - z jari konzumovať šalát z listov a stoniek a piť čaj z púpavy. Viem, že aj kyslá kapusta upravuje cukor v krvi. Ale ty už máš určite množstvo receptov, ktorými sa dá podporiť liečenie cukrovky. A ešte jedna vec - najhoršie na cukrovku je STRES!!! Takže hlavu hore, úsmev a hromadu trpezlivosti a optimizmu. Drž sa, myslíme na teba!!! :-)
bezlepka
Dakujem za komentáre, na balení múky, ktorú ja používam je napísané úpozornenie že neopsahuje lepok, preto je potrebné pri jej spracovaní použiť pšeničnú múku (pre zdravých ľudí). Ono je to naozaj na zváženie, ale ja sa po konzumácii chleba, ... z tejto múky cítim dobre. dobizu držín palce, aby sa naozaj tie výsledky zlepšovali. Ale mám aj ja takúto skúsenosť. Absolvovala som alternatívnu liečbu pomocou biorezonancie a výsledky boli úplne úžasne, žiadna celiakia, asi po 2 mesiacoch som skúsila zjesť niečo zakázane ale za krátky čas som začala mať ešte väčšie problémy ako predtým. Mám pocit že sa mi pridali ďalšie alergény. Držím všetkým palce.
evanaaa
Dobizu, oneskorene, ale aj tak ti ďakujem za rady. Veľa toho nemám, ale nasávam všetko, čo s ao cukrovke dozviem.
marianne
Tak som mu teda neodolala.Dala som len pol vrecka sus.drozdia,nenarastol sice tak,ale chutovo je vyborny.So 4 dl vody opatrne,cesto som mala trosku pririedke...dakujem





 



TOPlist