Prvy kucharsky omyl.

83martin - bez fotky83martin, 21. októbra 2010
ked som mal asi trinast rokov,prisiel za mnou moj sused s objavom,ze francuzi kupuju od nas slimakou za velke peniaze.rozhodli sme sa,ze ich skusime uvarit.snazil som sa zohnat recept od kamarata,ktory mal bratranca,a jeho otec bol sefkucharom nejakej restauracie,kde slimaky pripravovali.po dvoch tyzdnoch cakania sa ku mne ten recept dostal a ihned som to oznamil susedovi,ktory mal za ulohu zohnat slimakou.netrvalo dlho a prisiel s igelitkou plnou cerstvo nachytanich slizkich hajzlikou zo zeleznej studnicky.podla receptu som ich musel nechat tri dni v bednicke bez akehokolvek pristupu stravy, aby sa "vycistili"..inimi slovami,aby sa dobre vykakali.takze tri dni som sa so slinami v ustach chodil pozerat na balkon a poctivo cistil noviny a tuzobne ocakaval ten cas,ked ich ochutnam.po 72 hodinach som ich zobral,a nahadzal do vriacej vody s troskou vina,a par koreninami.asi po pol hodine varenia zacal z toho hrnaca vychadzat dost neprijemny zapach,ktory som sa snazil prebit vsetkymi moznymi koreniami,ktore som mal k dispozicii.ale akosi to nepomahalo..naopak..zapach bol cim dalej tym vacsy.po 45 minutach varenia,ma prvykrat z toho zapachu naplo,ale nevzdaval som to.chcel som dokoncit svoje dielo.po chvili sa u mna objavil sused,a ked zacitil ten zavan,v sekunde sa otocil,a od tej doby u nas uz nikdy nic nejedol.(nechapem preco).po hodine varenia som pocul,ako sa otvaraju dvere na byte do ktorych vstupila moja mama,ktora sa okamzite dala do placu,pretoze si myslela,ze sa nam opat pokazila mraznicka a vsetko maso v nej zhnilo.ja som ju hned upokojil,ze to tak nie je..ze to iba ja varim.na to nastvana vbehla do kuchyne, chytila hrniec,obsah vyliala do zachodu a mna ihned poslala s tym hrncom von do smeti..bohuzial som svoje dielo nedokoncil,ale bol som velmi blizko.nabuduce sa mi to snad podari..a moznoze ich necham radsej v tej bednicke trosku dlhsie,a aj ten zavan z toho hrnca bude iny...
@zareaguj


Diskusia k článku

sandratamer
skoro som dostala kŕč od smiechu, parádna príhoda, ty musíš byť číslo :-)))))))))))))))))
pivonka
Pre nás zážitok veselý, pre tvoju mamu asi nie. Páči sa mi tvoja vytrvalosť. :-)
Ochutnala som slimákov vo Francúzsku. Môj dojem - nič moc. Kúsok tuhého mäsa s chuťou cesnaku. (Cesnakovo-bylinkovou pastou boli tie ulity uzavreté). Ale mnohí ľudia to považujú za delikatesu
evanaaa
No, mám dojem, že tie slimáky sa pred varením musia najprv upraviť. Tuším sa dajú do slanej vody, aby vyšli z ulity, tie sa musia dobre vyumývať, až potom sa slimáky dajú variť a ďalej upravovať, ale nie som si celkom istá, mohol by poradiť nejaký " odborník".
evusik
dobre som sa pobavila aj keď pre mňa nič nové.... moja staršia sestra pred takými 40-timi rokmi mala rovnaký nápad ako ty, lenže ona tých slimákov nahádzala do vody hneď ako ich priniesla zo záhrady. Nevieš si predstaviť ten smrad. Ešte dnes mám pred očami zelenú penu ktorá kypela z hrnca. Našťastie všetko zlikvidovala ešte pred príchodom mamy, aj vyvetrať sme stihli. Len mama ešte dlho hľadala hrniec, ktorý záhadne zmizol :-)
kuchticka
Pri predstave slimaka v kuchyni mam hned hosu kozu. neznasam tieto slizke potvorky a pri tom ich mam vsade na zahrade a konzumuju vsetko najlepsie. Staci ak sa omylom dotknem toho tvora, ihned idem drhnut ruky, tak vemi sa ich stitim. Ale co sa tyka francuskej slimakovej delikatesy, tak tie slimaky nemozu byt akekolvek. Konzumuju iba tie bananove.
jezibabka1
teda, je skoro ráno a ja už plačem od smiechu:))))) Prepáč, ale je to super príbeh, dobre som sa pobavila:))) Teším sa na Tvoje ďalšie zážitky:)))
sjuz
no, Martin, my si bežne robíme slimáky z našej záhrady:), ale ten smrad - to je fakt katastrofa! Všetky okná a dvere pootvárané, a ani ocot vo vode nepomohol....Ale zato keď ich už pečiem na cesnakovom masle...hmm!, to je pochúťka!
sjuz
inak, je dobre ich dať do vedra a nalámať im surové špagety - keď bude zo slimákov vychádzať už biele "hovienko", sú čistí..:))
sjuz
ešte - kuchtička - a veru že sa môžu konzumovať aj záhradné, len ide o to - kedy ich zbierať:) Mám to od jedného taliana, ktorý ma naučil ich aj pripravovať.
morenajea
tiež sme to kedysi skúšali. síce museli "vysmradnúť" v sklepe, ale tá chuť ... mňamka
babidka
smiala som sa , az mi zabehlo :-) ja by som veruze nemala odvahu varit slimakov ...
sovka62
Ani doteraz som nemávala chuť na slimáky, hoci brat kupoval v Tuzexe akési konzervy, ku ktorým boli pribalené aj čisté ulity a velice sa zalizoval a mňa presviedčal, aby som ochutnala. Ale po tomto zážitku a komentároch som si definitívne istá, že naozaj nemusím mať všetko. Ale pobavila som sa skvele.
verka1
Slimáky, prvý krát som sa s touto delikatesom skoro zoznámila v roku 1978 na školení v Patinciach. Jeden kolega sa chválil ,ako ich vie pripraviť, tak sme sa vybali na ne do okolia. Nazbierali sme ich dosť ale dosť bolo aj alkoholu, takže kuchár si riadne uhol a slimákov hodil z tašiek do studenej vody. My sme nevedeli, ako sa to robí, tak sme zohnali vajíčka a všetko ostatné, čo nakázal a nakoniec sme mali len praženicu bez slimákov, lebo boli plné stravy a teda nejedlé. Druhý krát sme si nazbierali my v lese, no a ten smrad bol neznesiteľný a chuť otrasná, len hlinu sme cítili. No a naposledy sme si dali v reštike a aj keď boli správne urobené tak to boli len cesnakovo-bylinkové húžvy. Takže stačilo slimáčikov.
zitar
Ale som sa nasmiala, milý príbeh.
altyn
@83martin dobrý úvod! Z chuti som sa zasmial. Dúfam že pridáš aj viac takých príbehov. A vitaj medzi nami! :-)))))))
sracz
Vďaka za bomba zážitok vážený a milý #83 Martin! Ochutnal a dokonca aj uvaril som už toho naozaj veľa. Nebudem rozpisovať detaily, aby som si voči sebe nepopudil naše "Varešky"! K slimákom som sa žiaľ nedostal, aj keď návnadu na ne nám (teda celej našej rodine v r. 1964 ešte kompletnej) hodil super kamarát a zároveň každoročný spolupacient môjho otca z Novej Polianky vo Vysokých Tatrách, Vicente Muñós. Španiel, majúci u nás azyl kvôli gen. Francovi. Bol to vynikajúci záhradkár, kuchár a zabávač, aj keď slovenčinu ovládal až do smrti - ehmmmm - sporadicky. Ja v tom čase 17 - 19 ročný som sa s nadšením zúčastňoval na jeho varení a rozprávaní. Sjuz_ik už naznačila, že slimákov je potrebné pred ich finálnou úpravou nechať očistiť aj z "vnútra"! Vincko to komentoval: Plaško pošúvaj! Velký zlimaky so zagrada, daš to grabise ot margarin s véééla muka. Safrieš a šakaš! Šetyry den, pet den ide zozlimak škáreto seleny, setem den ide ešče seleny, desat den ide mazlobiely a ket, tvanac četrinac den ide biely, zlimaky je chotovy dovarena! Dostali sme sa iba ku kŕčom v brušných svaloch, ale nikdy nie ďalej. Mamka, babička, otec a napokon aj Vincko pomreli a ja som nikdy slimákov nejedol. Uvariť si ich sám, to som sa, na rozdiel od Teba, nikdy neodvážil. Po prvý raz som ich jedol až tu v Des Moines (franc reštika La mie) v roku 2006 a musím povedať, že to bolo celkom fajn. Ale na Vincka nezabudnem do smrti. Časom pridám do "pľacu" aj ja nejaký ten zážitok; určite aj s Vinckom Muñósom! Hej! A tiež Ťa srdečne vítam medzi nami!
alexola
zaujímavý príbeh, muselo to pekne smrdieť :) asi 10ročná som sa so susedom-kamarátom dohodla, že ak nájdem určitý počet slimákov, upečieme(!) si ich na ohni- tak znela susedova ponuka.. našla som ich oveľa viac, ale sľúbená večera sa nekonala, vraj by som ich aj tak nezjedla...:( :)))
vcelka
Ja som ako dievča kdesi čítala, že zeleninová voda robí dobre rastlinám v kvetináčoch. No a keďže sa im u nás vďaka suchému vzduchu príliš nedarilo, poliala som ich kelovou vodou. Ten smrad, ktorý u nás "prekvital" s kvetinkami minimálne týždeň...
evanaaa
Sracz, ja som sa ale zasa dobre zasmiala na tom tvojom, vlastne Vinceo rozprávaní, dobre si to podal. Veľmi rada počúvam cudzincov u nás žijúcich, ktorí vyprávajú lámanou slovenčiou, priam sa v tom vyžívam, ale ich aj obdivujem, lebo neviem, ako by som ja " lámala " v cudzine reč, to by iste dopadlo horšie a ani by som sa nedivila, keby sa mi smiali.
83martin
aj ked "trosku" neskoro,ale predsa.velmi pekne dakujem za mile privitanie a vase komentare ku mojmu pribehu.prajem vsetkim najchutnejsy novy rok,a nech vam to vari..ked ma opat kopne chut na pisanie,rad sem pridam dalsiu miliardu mojich jedinecnich gramatickich chyb,ktore mi snad odpustite.prajem vsetko dobre..



 



TOPlist