Péééééro

spetkasoli - fotkaspetkasoli, 23. marca 2013
Dnes keď som kupovala maso, spomenula som si na moje
začiatky života v Prahe. Je to veru už zopár rokov, čo sa mi táto
hroza prihodila. Bola som ešte mladá a pekná, čerstvá mladá
panička, ktorá sa začínala učiť žiť v "matičke" Prahe. To viete
neskúsené mladé dievča z malého mestečka na Považí a rovno
do "stovežatej". No moje nervy, aké nástrahy na mňa všade
čakali. Čo deň, to trapas. No nič, chystala som sa, že niečo
dobrého svojmu novomanželovi uvarím, ale čo? Samozrejme, že
niečo z masíčka. Tak som sa vybrala priamo na "Václavák",
tam som sa nemohla stratiť, tam odtiaľ som na metro trafila,
lebo maso-údeniny bolo od obchodu asi pať minút. Vojdem do
predajne a predomnou malá fronta, samá babička, ale ten
masiar - vedúci to bol, to vám ale bol fešák, taký skoro ako
Talián mi
pripadal. Veru som na ňom mohla oči nechať, ale však aj on na
mne:)), veď som bola pekná, ale to bolo vtedy, dnes už by to
bolo o ničom:((. No nič.
Stojím si ja v tej frontičke a čakám až prídem na radu. Medzitým
som premýšlala, čo kúpim za masko. To bolo ešte za totáča a
veľký výber nebol a moje skúsenosti aké maso sa kde používa
tiež nič moc. Babky skúsené si vyberali, "to mi dejte, a kousek
toho a ještě řebro na polévku a taky kus toho péra na
rajskou"...a dva "taliány" to bolo také ako špekačky len v bielom
črievku a ja som to
videla prvý raz v živote aj to, že sa to volá taliány. No babky mali
nakúpené a prišla rada na mňa. Pán vedúci sa na mňa milo
usmial, pozdravil a vraj "co si mladá pani přeje". Ľudia moji, ja
som zostala ako nemá naraz som nevedela, čo mám kúpiť a
snažila som sa všetko pekne po česky, aby pán vedúci rozumel.
Tak som spustila" Já bych prosila dva Italy..pán sa usmial a
povedal, že to sú taliáni, že sa to tak volá. Já mu na to, že
Taliáni sú po slovensky a po česky Italové, no o zábavu bolo
postarané a babky sa len obšmietali po prdajni, lebo čakali ešte
na "holku" ich kámošku, čo stála za mnou a bavili sa na mojej
češtine. No nič, "taliány či italy už som mala zabalené a prý co
si ještě budu přát.. a já na to tou svojou češtinou, že bych chtěla
taky to péééééro, čo kupovali babky a slušně som sa opýtala, že
na čo sa to hodí a pán masiar /on bol vedúci/ mi povedal
s milým úsmevom, že abych prišla večer, že mi to
vysvetlí. No ako by hrom do mňa uhodil. Cítila som červeň na
tvári a hádam aj pod kombiné a myslela som, že hanbou zhorím.
A tu jedna babka na to
tej svojej kámoške, že vraj "Blážo, vidíš a nám neřekne, přijďte
večer a taky jsme chtěli péro...holky zlaté, to vám bol taký
trapas, že naň do smrti
nezabudnem. Netušila som, čo je péro, ale skúsené babky -
kuchárky pýtali, tak som pýtala aj ja, len som to péééééééro
pekne natiahla tak po česky. A do toho obchodu som potom už
nikdy
nešla, hanbila som sa, ale pravdu vám poviem, že ten masiar by
stál za hriech... Doma mi svokra vysvetlila, čo vlastne je to péro
a že je to predné masko dobré na omáčku, koprovku, polievku aj
rajskú..a
dobre sa pobavila aj na tých taliánoch. No však bych mohla
napísať knihu trapasov:)) Tak vám prajem pekný deň
@zareaguj


Diskusia k článku

mijaita
Tak casne rano a tak od srdce, jsem se dlouho nezasmala! :-) :-) :-) A jeste se smeju az slzim! Myslim, ze "Italove" se prave zaradily do slovniku a ze to pouziju u reznika, o tom zadna, alespon se zasmejem . No ovsem peeeero se ti opravdu povedlo! Koupilas ho nakonec, nebo ses sla jen vecer "podivat" ? :-) :-) Uzij sobotu, at ti zacne tak hezky a zvesela, jako mne!
sovka62
Smejem sa z plného hrdla, takto nalačno. Zážitok na celý život! A prečo vlastne si tam viac nešla? Veď vtedy sa mäso nekupovalo, ale zháňalo a som presvedčená, že u pána vedúceho by si po tomto zážitku mala takú protekciu, že by ti bez problémov odložil aj hovädziu sviečkovú.
alena45
Dokonca aj ja sa smejem, a najmä preto, že na Tvojom mieste by som dopadla presne rovnako. Čím sústredenejšie sa pripravuješ niečo povedať, tým väčšiu hovadinu zo seba vypustíš. Tak to proste je. Super zážitok !
jerica
Pekné víkendové ránko, je dopečené,kapusta očistená,čajík naliaty,tatíčko sa ešte v sníčkoch preberá,nuž tak sa ja po tej rannej šichte potichúčky prikrádam k tomuto môjmu priateľovi,ale aj zlodejovi,otvorím si mojuú/ho (miláčika) varechu,verte,že ten môj žiarli na ňu, tú varechu,nuž ale to som nechcela, doporučujem si prečítať krásny a milý zážitok našej @sladkejcocko , hned mám lepšiu náladu,hoc mi žalúdok hraje cimbalovku:-)Samozrejme rádio "ertévés" nesmie pri tom čítaní chýbať:-)Pekný víkend čo to budú čítať, pozdravujem na do mnou naše kočeny , čo pridali pochvalu s úsmevom na tvári.
babidka
A preco si vlastne vecer neprisla pozriet sa na to peeeeero??? Mozno to nebolo to , co si kazdy mysli ?
pusta
veru nebolo, @babidka
pééééro sa volá aj kus dobrej flákoty z hovädzieho mäsa aj dnes
nielen to
ale pekný spomioenkový klam, nie? :D
babidka
Samozrejme , za obidvoma vetami mal byt smajlik:-)Ani by ma nenapadlo ze by si sla v ten vecer na instruktaz :-))))
pusta
@babidka moja, mňa tiež nie :-)))))
ked mäso, tak mäso chcem...fešný mäsiar sem alebo tam :D
spetkasoli
ahoj dievčatká a díky za komentíky, práve sme sa vrátili zo strihania našich chlpatých miláčikov a reku dám si kávičku a juknem sem ku kámoškám. No veru ja som vtedy bola dost zarazená a nevedela som, čo robiť, lebo som netušila, čo tým pán řezník myslí.Dnes už bych milé @diev čatka neváhala a ani by mi dvakrát nemusel pripomínať, lebo to bol naozaj fešák a myslím, aj mal volaaké tie "italské" korene v rode, lebo bol taký trošku prihnedlý. Verte mi, že aj banujem a masko som veru mohla mať kedykolvek. No tak to je mladá a blbá. Veru milá @mijaita , tchýni som vtedy dobre pobavila, ale to bolo skoro každý deň. To mi raz vraví, hele Marci, skoč do zeleniny a přines mi hlávku zelí...ochotne som vybehla, obchod za rohom, ale tá doba, než som sa vrátila.. "prosím si hlávku kapusty" a pani mi podala kel. Ale já chcem kapustu a pani predavačka že je to kapusta, ale vy ste mi dala do ruky kel a paní, že vraj neví co je to kel, ale že to, čo som chcela je kapusta. O můj Bóóže, dlhé handrkovanie, ona nepochopila mňa a ja zase ju. Tak mi dajte to aj to a bolo, lebo ľudia vo fronte za mnou už dosť nadávali. A svokra? Vraj tebe už raději nikam nepošlu,prý je lepší ma poslať pre smrť , ale vraj aj tú bych doniesla dvojmo a mala z toho srandu a doma bolo veselo:) No a máte pravdu to pééééro sa predáva dodnes, aj taliáni a aké sú chutnučké uvarené, len ten fešák masiar je fuč aj moje mládí je fuč, už som ostala len pekná:)))pekný dník a vela slniečka všetkým.
spetkasoli
áno, máš pravdu@alenka45 , čím viac sa človek sústredí, tým vačšiu blbosť vyvedie. Boli sme ešte deti, keď ma cez prázdniny poslal starší brácha a jeho kámoši do obchodu pre cigarety, lebo tajne fajčili a im by predavačka nedala, tak poslali mňa. Desať rokov som mala, no to bol nápad:)) Dali mi do ruky 1,60kčs a vraj kúp nám 10 Bystríc, ale nepopleť to a povedz, že je to pre uja. Já že vraj neboj a cupitám si to do konzumu k paní Myškayovej, to bola naša pani predavačka a ja som jej chodila "pomáhať" sypať múku do sáčkov, čo vážila po kile. To ma bavilo, ona ma mala rada, lebo sa odomňa dozvedela všetko možné, lebo ja som už vtedy bola v "obraze" a nič mi neutieklo, čo sa kde dialo. No nič. Bežím do obchodu splnit doležitý úkol a abych nezabudla, celú cestu si opakujem 10 bystríc, 10 bystríc.... a už som v obchode a predomnou jedna babka ukecaná ako hrom a veľký nákup k tomu. Tak ja čakám a tu mi oči padli na zasklený pultík a tam všeliajé dobroty, júj to bych si dala a naraz len počujem no Majka, čo to bude dnes za maškrtku? no teta Myškayová, kačacie mydlo si prosím, aj to ružové aj to hnedé mi dajte. Slušne som poďakovala, ešte mi aj pridala naviac, lebo že jej pomáham a ja natešená hybaj domov a chrumkám si to dobré sladké mýdielko. Len tu mi zaraz pri dome trklo, ale už bolo neskoro a už ani nechcite vedieť, čo som si vypočula...
hubata
Tak som sa dnes dozvedela že nie je pero ako péééro a talián a Ital nie je jedno a to isté.... cháááá!
Krásny, vtipný zážitok, síce vtedy by človek najradšej chodil kanálmi, ale prežila si to.
Ja som tiež dlho nerozoznala pliecko od stehna, a mladšie hovädzie od bravčového. Tak som len ukazovala: kilo z tohto a potom ešte kilo z tohto. No a vyhanbila som sa - lebo to isté mäso mali rozložené na dvoch táckach .......
baculata
Velmi si ma pobavila@spetkasoli , mám rada ludí, ktorým nie je cudzí humor na vlastný učet, správne a jedným hltom som prečítala všetky Tvoje príbehy.Kazdý utorokna CT1 idu 3 príbehy s Miroslavom Donutilom,za Tvoje témy zo života by Ti bol vdačný.Zelám Ti pekný večer a víkend.
sovka62
@spetka soli, jeden zážitok lepší ako druhý. Ja by som cigarety kúpila bez problémov, lebo tak ako si ty trávila čas v potravinách, mojím obľúbeným miestom bola trafika. Bola tesne vedľa detského ihriska, kde som "oficiálne" trávila čas, v skutočnosti som bola v trafike, lebo krásne voňala, teta vedúca mi dovolila otvárať krabičky s cigarkami, ktoré si chlapi chodili kupovať po kusoch a podávať zákazníkom noviny, časopisy a krabičky cigariet, ona len inkasovala. Ako päťročná som si tam už čítala Roháč, hlavne Ditu a Jožinka, dieťa svojich rodičov. Keď nebol Roháč (lebo chodil len raz týždenne) čítala som Pravdu. Skrátka láska a nielen detská, na celý život, lebo doteraz mi trafiky voňajú (ako ináč, keď v nich majú cigarety, bez ktorých sa doteraz nezaobídem) a Pravdu mám predplatenú celý život, pekne papierovú, žiadny internet, potrebujem ju držať v ruke. Veru tak.
spetkasoli
Dievčatká, ďakujem vám za milé a aj vtipné komentíky, @sovka máš pravdu, aj mne cigarety a novinový papier dobre voňali, aj ked som nefajčiar, milujem voňu čertvo zapálenej cigaretky a neviem, či nie som niečím "načatá", ale neskutočne mi vonia smrádek z naštartovaného auta, no povedzte mi, som ja normálna? Majte sa mi pekne a verte mi, že rodné Slovensko mi veľmi chýba:(
spetkasoli
Dievčatká, ďakujem vám za milé a aj vtipné komentíky, @sovka máš pravdu, aj mne cigarety a novinový papier dobre voňali, aj ked som nefajčiar, milujem voňu čertvo zapálenej cigaretky a neviem, či nie som niečím "načatá", ale neskutočne mi vonia smrádek z naštartovaného auta, no povedzte mi, som ja normálna? Majte sa mi pekne a verte mi, že rodné Slovensko mi veľmi chýba:(
rea1
ja som zamlada mala na mäsiarov príma fintu. no, v podstate na všetkých predavačov, od ktorých som chcela vymámiť nedostatkový tovar, ale musel to byť mužský, najlepšie tak stredného veku, na ženské to nezaberalo. vošla som do mäsiarne, trochu som sa pookúňala, vystriehla chvíľu, keď tam bolo čo najmenej ľudí, s pohľadom, ktorému dodnes hovorím teľacie oči som sa obrátila na predavača a začala som mlieť - ale v kuse a bez prestania: viete, pán mäsiar, ja by som chcela variť to a to a hento ale neviem, aké mäso na to potrebujem, viete, ja sa v tom vôbec ale naozaj vôbec nevyznám, nepoznám ktoré mäso je ktoré (a to bola bohapustá lož), ja tak nanajvýš viem, že toto je asi karé (ukazujem na krkovicu) a keby ste mi mohli poradiť a ... a ... a viete ... blablabla. keď sa chudák spamätal z prvého šoku a začal ma vôbec počúvať, už som mala za sebou aj 5-minútové extempore. babuchy moje, ja som týmto spôsobom nosila domov hocikedy aj sviečkovicu, krásne stehno alebo teľacie. len keď som s jasotom a nadšením nahlas volala, ako tú hruď naplním, najprv som mu musela pekne povedať, že: ale povedzte mi, že si tú kapsu vyrezať neviete, no len to priznajte, že to neviete spraviť! čo som mu pekne a zreteľne priznala, veď keď to bolo to jediné, čo odomňa chcel výmenou za teľaciu hruď na plnenie už aj s kuchynskou úpravou, ktorú spravil rovno na pulte predomnou, prečo by som mu to nepovedala, ješitovi, no nie? bola som mladá a vychcaná a systém Ó, aký ste úúúžasný na chlapov akéhokoľvek druhu super fungoval. a keď ma teta príliš otravovala, odkiaľ mám také krásne mäso a nedala pokoj a nedala a aj mne kup, tak som jej povedala, že tr....kám s mäsiarovým synom. ona sa urazila a ja som mala pokoj. no, čo už. :-))
pusta
za mlada som mala jednoduchú fintu na mäsiara. milo som sa na neho usmiala a povedala: "prosím si také krásne mäsko ako ste Vy sám, mladý pán."
a zabralo to vždy, dokonca aj v neskoršom veku...naklonil sa a tichučko sa spýtal: "čo by to malo byť?", a dostala som aj podpultový tovar, presne ten kus, čo som chcela...a ozaj kvalitu :-)
jakamaka
:):):) Tak si ma rozosmiala, že som nevedela prestať kašlať...Bola som trocha nakapatá a teraz som si skoro pľúca vykašlala.. :):):):) Si číslo... ozaj smiech je najlepší lekár :):):):)
njdevil
@spetkasoli , pripomenula si mi moje zaciatky v Amerike, prisla som tu bez toho, aby som vedela co len beknut po anglicky, ale asi tak po roku som sa zacala otukavat a zacalo sa na mna aj nieco z tej angliny lepit, a tak asi po roku som si trufla ist sama do deli na kavu a jablkovy paj... a tak som si nacapovala kavu, tvarila sa ako 10-dolarova bankovka, a ked prisla rada na mna, tak som si s velkou samozrejmostou poprosila apple pe, miesto apple paj...predavacka na mna vytrestila oci, zbledla, potom sa jej tvar scervenala ako cvikla, nakolko som si este raz, uz so zvysenym tonom vyziadala ten prekliaty apple pe... neobsluzila ma, vraj si z nej robim zarty a jablkovy moc si mam zaobstarat niekde inde...mne sa to totiz poplietlo, miesto jablkoveho kolaca som si pytala jablkovy moc :-) pie-kolac, pe-moc...teraz si uz z toho robim zarty, ale vtedy mi do smiechu veru nebolo, viac som sa do toho deli nevratila, odvtedy chodim do deli so samoobsluhou...
spetkasoli
@rea1 , teda aj ty si ma dobre pobavila, no veď já keď bych bola prijala pozvanie na večer, tak by som dopadla ako tvoja posledná vete v komentíku@pusta , to je výborný nápad
spetkasoli
prepáčte mi, akosi mi ušiel nedopísaný text, chcela som napísať@pusta , že táto super by ma nenapadla, vidíš? Polichotiť a máš, čo chceš, čo potrebuješ@njdevil , pekne som sa zasmiala:), no však ja som zo začiatku tých trapasov narobila, ale občas sa k tomu človek pri najakej príležitosti vráti a dobre sa pobaví, aspoň je život vešelší a ako sa hovorí, veselá mysel- pol zdravia, určite bych nemala problém dať dohromadu knihu trapasov. Prajem krásny zajtrajší deň všetkým veselo naladeným varecháčkam a varecháčom
pusta
znovu si to čítam a smejem sa...pri tom mi napadol jeden pekný zážitok mojej mamičky a nedá mi ho nespomenúť. vydávala sa po vojne a prišla do veľkej bratislavy. bol lístkový systém a už komunistický režim, aj výbava sa čerstvo vydatým mladomanželkám dávala na prídel, teda na lístky. doma už túto tortúru raz úspešne absolvovala, ale všetkého bol vtedy veľký nedostatok, tak sa odhodlala pre repete aj v bratislave. dievčatko z dediny sa postavilo do fronty čakateliek na Národnom výbore. bola hlboko veriaca, dobre vychovaná slušná mladá žena a zdalo sa jej neúctivé a nedostatočné oslovenie "súdruh". ked prišla na rad, oslovila preto dotyčného úradníka so svojou prosbou o výbavu: "pán súdruh"...mama bola veľmi krásna žena a polichotený "pán súdruh" sa na ňu zo široka a milo usmial, podal jej dostatočný počet lístkov a mama si išla s lístkami vyfasovať do obchodu výbavu po druhýkrát. nielen že sa jej toto oslovenie za komoušov prepieklo, ale mala aj vytúženú výbavu dvojmo :D
rea1
@pusta , chichi, pán súdruh - ten chlap na to musel do smrti spomínať s príjemným pocitom. hoci - keby to bola sviňa v ľudskej koži, mohol tvojej mamke podkúriť, pamätám na pár ľudí, a to som tvoja generácia, nie tvojej mamičky, ktorí by sa boli odbavili na tom, že je to "urážka a zneváženie oslovenia súdruh, buržujské ponižovanie pracujúceho človeka socialistickej republiky, ... a pani, nie ste vy nejaký imperialistický špión"? ľudia sú rôzni, či vtedy, či dnes. ja som jednu predavačku v Tuzexe v tichosti oslovovala "milostivá pani". ona mohla mať tak niečo cez 50, ja od nej o 30 menej, vždy som si vystriehla, keď nebolo nikoho v blízkosti, naklonila som sa cez pult a: milostivá pani, nemáte náhodou..., viete, bonov mám veľa, od babičky, ale nechcem ich minúť len tak ... a blablabla. bola to napohľad pani, ktorá si pamätala aj iné, oveľa lepšie časy a oslovenia, upravená, vycipkaná, nikdy ani nezvýšila hlas, hoci jej kolegyne si semo-tamo riadne zavrieskali, veď predavačka v Tuzexe bola o riadne dve kategórie vznešenejšia ako v obyčajnom obchode. keď som jej tak povedala prvýkrát, mierne omdlela, a potom ma na oplátku titulovala mladá pani. vytvoril sa medzi nami časom taký zvláštny vzťah - ja jej: rukybozkávam a ďakujem, ona mne: samozrejme, mladá pani, keď budete niečo chcieť, povedzte, odložím, nechajte mi telefónne číslo a zavolám. a dokonca mi volala do práce, keď dostali porcelán, ktorý bol aj u nich prudko nedostatkový: len rýchlo prídite, ja som si to kúpila pre seba a keď skončím v práci, musím to odniesť!!! neuveriteľné. a v tých časoch úplne neuveriteľné. čo všeličo robilo slušné oslovenie. ale ten pán súdruh nemá chybu. :-))
zinnajdha
ja som sem iba náhodou zablúdila, ale ďakujem za krásnu chvíľu, všetkým nám tečú slzy od smiechu. Rodinná pohoda.



 



TOPlist