vystopovateľné. Existuje záznam kto a kedy ich vymyslel a často
aj príbeh ako sa ten niekto dostal k tak skvelej kombinácii bežných
surovín. Napríklad, keď je príležitosť tak veľmi rada robím
čokoládovú tortu s marhuľovým džemom. Volám to Sacher torta
aj keď mi je jasné, že to rozhodne nie je originálny recept. Ten
naozaj pravý recept, tá pravda o tom čo a v akých pomeroch sa
má dávať do tejto dobroty je strážené tajomstvo. Ale
aspoň viem, že ten originál niekde existuje.
Ale sú jedlá a recepty, ktoré taký rodokmeň nemajú. Určite niekde
nejako vznikli, ale je to zahalené v hmle gastronomických dejín. A
potom si žili vlastným životom. Každý si ich upravoval podľa
vlastných chutí, podľa dostupných surovín, podľa situácie. A tak
má každý ten svoj rodinný recept na Bryndzové halušky alebo na
Francúzske zemiaky.
Práve recept na tie moje Francúzske zemiaky, som uverejnila na
vareche.sk (ako svoj prvý pokus o uverejnenie receptu) a
príjemne ma prekvapilo, koľko variácií sa objavilo v komentároch.
To ma inšpirovalo, a trochu som pátrala...
Väčšina receptov má základné suroviny rovnaké: zemiaky, vajíčka
na tvrdo, klobáska a smotana. Síce sa to zdá, že je to rovnaké ale
nie je to úplne tak. Zemiaky môžu byť varené alebo surové.
Vajíčka sa dávajú na kolieska alebo rozdrobené. Alebo sa ešte
vajíčko dáva na záver do smotany. Čo sa týka klobásky, tam má
každý ten svoj oblúbený druh. Od párkov, cez slaninu, točenú
salámu alebo pravú domácu klobásu asi až po údené tofu
(vegetariánska verzia). No a nakoniec smotana. Kombinácia
sladkej a kyslej, s vajíčkom alebo bez, s múkou alebo bez.
A to ešte nie je všetko. Prichádzajú na rad doplnkové ingrediencie.
Veľmi častý je tvrdý syr (opäť možnosti - pridáva sa strúhaný
alebo na ukladaný na plátky ako samostatná vrstva). Taktiež sa
často pridáva cibuľka (orestovaná), uhorka, hrášok a iné.
No a nakoniec aj spôsob ukladania sa môže líšiť. Buď len do
vymastenej formy, alebo do vymastenej a vysypanej
(strúhankou alebo múkou). Zemiaky sa ukladajú pokrájané na
kolieska, alebo pretlačené "na hranolčeky".
Tých kombinácií je príliš veľa, a tak som nazrela do histórie. V
mojom prípade je to Slovenská ľudová kuchárka pre každý stôl,
sostavila Žela Inovecká, VI. prehliadnuté vydanie, 1944. A našla
som. Citujem:
"138. Zemiaky na francúzsky spôsob
Olúpame uvarené zemiaky a pokrájame na kolieska. Do
vymastenej rajnice dáme vrstvu zemiakov, ktoré trocha
posolíme, na to vrstvu vajec, uvarených na tvrdo a pokrájaných
na kolieska. Na vajíčka položíme vrstvu safaládok, pokrájaných na
kolieska, na to zas vrstvu zemiakov a všetko opakujeme, až
rajnicu naplníme. 2 dl smotany rozmiešame s 2-3 vajíčkami,
trocha posolíme a zalejeme pripravené zemiaky. Vrch polejeme
roztopenou masťou alebo maslom a pečieme do červena."
Jednoduché. Krásne.
Aj keď ja ich robím trochu inak, teraz viem, že ten originál možno
existuje.
p.s.: Ako som tak hľada na internete, našla som facebook stránku
pre milovníkov tohto jedla. Vtipné, nie?
Takže ten názov niekto vymyslel u nás, že sú tu francúzke zemiaky, napr. v susednom Maďarsku sa volajú skladané zemiaky, a ako francúzke ich nikto nepozná.
Keď ovládate Francúzky jazyk, tak si to moje tvrdenie overte tu na nete, a skúste vyhľadať tie naše "francúzke"zemiaky, či vo francúzkych kuchárskych popisoch ich nájdete.
s nazvami jedal podla krajin ...a k tomu si este kazdy recept prisposobime podla zauzivanej domacej tradiciie ;-)
Óha.... ty si sa nám odhalila, no veď v gumákoch by ti bolo príliš teplo, aj keď tie čo ty nosíš sú veľmi sexy!
@morenajea maju parizsky salat, ale oni ho volaju kyjevsky salat pre zmenu a nie je az taky chutny ako nas, lebo nedavaju donho kysle uhorky;-)
@evanaaa recept jednoduchy a pravy na prave gratinovane zemiaky je/ nakrajame si na tenke kolieska osupane zemiaky, najlepsie velkym nozom na drevenej doske, supneme na maslom vymasteny nerezovy hlboky plech, pridame morsku hrubozrnnu sol, nastruhany syr emental, alebo i chedar je este lepsi, najemno nakrajany cesnak, nesetrime, jedna hlavka, alebo dve a muskatovy oriesok, vsetko dobre premiesame a uhladime a este nakrajame na hrubom struhadle syr navrch a zalejeme smotanou tak, ze nam pokryva zemiaky, uzavrieme alobalom a pecieme vo vyhriatej rure na 180°C asi takych 30 - 40 minut
to asi vsetko priamo z Francuzska;-)