Neny cesnek jako cesnek

arasidka - fotkaarasidka, 17. januára 2012
Nebudete mi veriť, pred pár dňami môj dzedko varil huspeninu. Šak klasina - ne? Venku mrzne, už aj na snech došlo, tak škoda neuvarit,ne?
Osem papŕč, jedno koleno, nejaké tý košky a kus brafčovéého z lopatky.
A uš to frfoce, uš to žblnkoce, ešče chvílku vydržat, neš sa ten brafčový ozon zmený na vonavejší a bude dobre...
Konečne, šecko sa zrichtovalo jak sa malo, plechy sa natrely čerstvo pretlačeným cesnekem,aby to porádne vonalo.
No čo vám povím, ket sme si na druhý den išli pošmáknut, mali sme šeci pocit, že zme na ringu medzi šátormi našich šikmookých spoluopčanu.. "vonalo to" direk jak tam.
A bolo po radosci aj po chuci.
Tak sme zebrali hrnčisko, šecko zme to tam dali spátky, a ešče prettým zme zabehli pohledat cesnek, ale opravdický slovenský. A pomohlo to!Ket to ešče hodzinku odbublalo, operácija s cesnekem sa zopakovala.
Tak uš víme, že ket huspenyna, tak len s cesnekem slovenským. To je radost vonat! A ten čínsky je najlepší, ket ho pekne zapleteme do dlhého copu a zavesíme na okrasu vedla kredenca.
@zareaguj


Diskusia k článku

zdezda
:-) preeeeeesne tak, ako píšeš, čínsky je dobrý akurát na ozdobu, je pekne vytvarovaný, rovnako veľký, bielo zvonka vyzerajúci, no to je všetko, čoby, je aj lacnejší, no zanič nestojí !
julica
Veru, horšie je, že supermarkety iný ani nepredávajú - chvála všetkým babičkám na tržnici a mojej najmilšej pestovateľke maminke.
marianne69
...no to je ostuda jak bic.Na Slovensku sa slovensky cesnak neda kupit.Ten cinsky cesnak je na zaplakanie.Mam rovnaku skusenost@arasidka ,dodrbcila som si s nim prepacenim cely hrniec kapusty.Ospravedlnujem sa za ten vyraz,ale trefnejsi ma nenapada:-( Ale usmialo sa na mna stastie a dostala som nedavno veniec nasehooo.:-))
arasidka
Poteším vás, včera sme boli v Rači v Kauflande, okrem akciového ovocia tam mali , si sadnite - aj slovenský cesnak. Len urobili chybu - he he , dali slovenský vedľa čínskeho, ešte ten náš nasmradne od neho.
Ale zase, malo to svoju výhodu - vzali sme hlavičku jedného aj druhého , zaťali sme nechtom do oboch a privoniavali. Echtovný rozdiel - neodškriepiteľný - zlatý slovenský výrobok! Huspeninka je zjedená, ako sa "popravila", nemala dlhú životnosť, iba ešte pár cenťákov štvorcových je u mamy v chladničke - si ho šanuje :)) Som ho dnes vytiahla, poviem vám, dobre jej mrazí chladnička - huspenina bola ako kocka ľadu. Som zvedavá, čo sa s ňou stane, keď ju dá von a ona sa rozmrazí !.
frezia68
@ara šidka:nemalo by sa nič stať,hoci niekto vraví,že ak bude tekutá,treba znova prevariť a ztuhne.Ja som mala mrazenú a aj potom bola ako prv-výborná.A Tvoja sa varila už dvakrát,iste bude fajnová :-))) Raz som robila paprikovú slaninu s čínskym cesnakom a ten o chvíľu ozelenel....nikdy viac :-(
hubata
Z hyperbordelov nie je dobré nič: potraviny nasvietené silnými neónkami, aby ovocie, zelenina a mäso malo "sviežu" farbu, ale keď to prinesiete domov tak zelenina a ovocie splesnivie na rozdiel od domácej ktorá zvädne. O napichanom, vodovom mäse ani nehovorím.
sladkacokolada
bóóóže , slovenský cesnek, tak by som ho strašne chcela, ale stále je len ten čínsky, na tú chuť si už iba spomínam!
matata1
Ja mám s čínskym cesnakom podobnú skúsenosť. Varili sme revúcke guľky, poviem vám, natrepali sme do nich cesnaku ako nikdy predtým a vôbec ho pri jedení nebolo cítiť. To že tam bol, som zistila až po jedle, keď mi začalo byť zle ako koňovi!
marcy
mám svoj cesnak,sú to iné grády :-) jednak šťavička je hustá, lepkavá,pri suchých hriankách som si to všimla,chuť a aróma je úžasná,na pečenom sa " bijeme " :o)))
svokruša sa mi priznala,že minule jedla najdrahšiu papriku ( odvážila,omylom stisla tlačítko cesnak,doma na to prišla pri odbaľovaní z igelitu s etiketou )
arasidka
Hubatá, to všetko, čo píšeš, beriem. Ale i tak sme si z Kauflandu niesli náš rodný cesnak ako poklad domov a privoniavali sme ho ako ten najlepší - he he "štvorchvezdyčkový" parfém. A takéto skúsenosti mám aj s kapustou, ak je dovezená kdesi až hen z druhej strany glóbusu, či skade, tak ju síce pekne krájaš, ale šťava z listov medzi tým jej cestovaním vyprchla, je ako z kameňa a bez chute. Hubatá, len si vy tam na Záhorí šanujte kapustičku, nedajte na ňu dopustiť, záhorácka kapusta - hotový poklad! A vraj aj jeden rok ju zakopávali - do zeme, bo to ekonomicky tak dopadlo :))))))))))))
frezia68
Cesnakom som sa zásobila na trhu a tak budem robiť furt.Ale keď sa mi pred rokom minul,objavila som v Tescu síce bio a drahý na peňaženky dôchodcov,ale fajný a tak 2-3 hlávky som vzala.Veď nefajčím.... nepijem (len sem-tam) a taká hrianka s dobrým cesnakom je niekedy lepšia,ako rezeň.Aj teraz rozvoniava v kuchyni,lebo pečiem hriešne dobrý bôčik,tak prerastanýýýýý...Lebo potrebujem likvidovať mrazák,tak vyberám zásoby postupne a šetrím peňaženku :-)))A prepáč @ara šidka,že som sa tu rozkecala na Tvojej diskusii,kapusta sa dusí k bôčiku,to už na zajtra,lebo mám vybavovačky úradné,tak si tu sedím a strážim zajtrajší obed pri laptope.......veď aj oddych treba,nie?
frezia68
@marci :To som zvedavá,kde mala predavčka oči,že okradla svokrušu?Teraz by mala nakúpiť opačne...kúpiť cesnak a označiť papriku a až na to príde pokladníčka,tak povedať :-( že kde sa kukala minule?
arasidka
frezia, že aké vykecávanie? Tak to má byť, od toho je každé "kecfórum", aj keď je to o varení. Podobne ako ty, aj ja vyprázdňujem mrazák a aj malý mrazáčik v chladničke. Mám tam ešte tri litre šípkového pretlaku, na ktorý som zabudla, tak ho vytiahnem a budem variť lekvár, lebo zásoby v komore sa už natoľko stenčili, že ho o chvíľočku nebude. A tri litre som zaniesla dnes aj mame, aj ona bude variť lekvár pre seba a pre sestru. A ešte tam mám nejaké zásoby, tak do obchodu chodíme len chlieb kupovať, zatiaľ mi doma nič nechýba. Vlastne chýba - keby som si tak mohla sadnúť na balkón a bolo by príjemne teplo, no ale aj to bude - o pár týždňov... ešte aj horúco, že budeme z toho balkóna cez deň utekať :)))
hubata
Preto vás gazdinky vyzývam: bojkotujte hyperbordely, veď my sme tie ktorým by malo najviac záležať na zdraví našich najbližších. Nájdite si "svojho farmára" od ktorého budete brať ovocie, zeleninu, mäsko, mäsové výrobky. Zabezpečíme tak nielen zdravé potraviny pre svoje rodiny, ale aj pracovné príležitosti sebe, deťom, manželom, nepotrebujeme dovážať drahé, nekvalitné potraviny po diaľniciach a tým si ničiť naše životné prostredie. Nepotrebujeme budovať zahraničné ekonomiky, veď jeme denne - potraviny potrebujeme denne, tak začnime konečne pre to niečo robiť, aby sme len nenadávali ale aj konali. Je to veľmi jednoduché !
sovka62
Až mi je do plaču od jedu nad takýmto čítaním! Roky sa pohybujem okolo zeleninárstva z rôznych strán, ale kým nenastal tento bordel nemohlo sa stať, že by cesnak na Slovensku chýbal! Veď sa ho urodí celá kopa aj na malom kúsku! Družstvá ho síce nepestovali, uzatvárali sme zmluvy s drobnopestovateľmi a tí sa predbiehali, aby sa im zmluva ušla. Neraz sa mi v kancelárii snažili natlačiť obálku s úplatkom, len aby zmluvu získali. Tí šikovnejší za tri roky na cesnaku zarobili aj na auto.
Ale je to naša chyba, to my sme dopustili, aby tu vládli takéto pomery, zo začiatku bolo v hyperbordeloch (ďakujem @hubat á, je to trefné) všetko lacné a národ začal tvrdiť, že sa nič pestovať neoplatí. Dnes už je všetko drahé, už by sa oplatilo, ale národ zlenivel, nechce sa mu zohýnať chrbát nad hriadkami, radšej poje všetok odpad z Európy.
marcy
nemecký gazda je hrdý na slamu spod čižiem,u nás je to hanba....gymnázia budú chrliť absolventov,vysoké školy tiež,no uplatnenie žiadné... je to daň za preťaté puto s pôdou....bludný kruh sa uzavrel,lebo skvelo odoberáme prebytky iných....nie sme sebestační,tým trpí aj ekonomika :-(
frezia68
Všimnite si len také banány! Polievané vodou a skoro každý má pleseň na konci a ja pri výbere ukazujem kupujúcim a vrátim.Ale sú zlacnené,tak kupujú....nevadí im? Nie.Sú zdravé a verím.Ale v krajine,kde dozreli. Aj jablká by som chcela naše a nie polozrelé,ale na trhu do zásoby nemôžem kúpiť,lebo nemám pivnicu na uskladnenie.Nemám farmára....áno,potrebujeme farmárov.@hubat á-múdro vravíš,len ťažšie v dennom živote realizovateľné.Aj by som sa rada zohýbala nad hriadkami,ale nemám kde :-(
amelie
drahé spolutrpiace, keď som sa v Malej čínskej krajčíročke dočítala, ako sa v Číne pestuje cesnak, prešla mi naň chuť doživotne. Aj tak sa mi vždy hnusil. Ale čo už, naše vlády dávajú dotácie veľkopestovateľom tabaku, nie cesnaku. A naše obchody platia slovenským pestovateľom minimum, zato maržu si vytiahnu do oblačných výšin. Takže tak akosi ...
baculata
Tak ako píše sovka, ludia si vedeli zarobit pri pestovaní zeleniny, moja kamarátka nie auto, ale velký poschodový dom postqavila a vždy hovorí, cesnakový dom.Sovka píšeš o zmluvách, bolo to tak som stará zeleninárka,družstvá a majetky,ktoré sa špecializovali na zelen.výrobu mali zakontrahované druhy,množstvá, vedeli čo maju pestovat.Dnes sa robí aj to málo čo zostalo len živelne, ked sa urodí o pár kíl viac, hned stojí uhorka 10 centov za kilo a je to dookola každý rok, ludia by velmi radi robili , keby ich namáhavá práca bola zaplatená. Zijeme vo svete, kde vládnu len peniaze, všetko ostatné ide bokom, myslím na retazce, ktoré v záujme v boji o zákazníka nakupuju najlacnejšie tovary aby boli cenovo najvýhodnejší.
amelie
Francúzsko a isto aj iné civilizované štáty dotujú pestovanie domácich biopotravín, u nás sa nič také nedeje, zato náklady na ich pestovanie stúpajú. A ruku na srdce: môžu si občania s mizernými príjmami dovoliť kupovať kvalitné potraviny? Aspoň že sa konečne aj u nás dá predávať "z dvora", teda z farmy. Pestovatelia však až na malé výnimky hospodária na malých plochách a majú problémy s odbytom. V okolí Bratislavy funguje niekoľko naozaj skvelých fariem a nemajú núdzu o zákazníkov. Lenže to asi nebude prípad na osamelých hospodárstvach v iných častiach Slovenska. Možno by sa oplatilo zmapovať ich, urobiť databázu a ponúknuť im pomoc na webstránkach, aby si ich záujemci našli a mohli si k nim zájsť.
arasidka
A to sa o Slovensku kedysi hovorilo - že agrárna republika, ktorá zabezpečovala mlieko,vajcia, mäso,obilie .... atď....Dnes zabezpečujeme na úrodných poliach veľkosklady s ešte väčšími parkovacími miestami , n e v y r á b a m e - hrdíme sa tým, aký tovar je dostať z celej zemegule - v krásnom balení, ktoré je niekedy drahšie ako sám tovar v ňom - minule som kupovala úspornú žiarivku - a bola zabalená v luxusnom balení, že som si ho mohla dať pod pazuchu ako veľkú knihu. A pozrite sa do svojích poštových schránok - tam je ale toho niekedy bohato nahádzané, čo? A všetky tie reklamné papiere si zaplatíme, sú zarátané do ceny tovaru.
A predstavte si, že na poslednom voľnom place za našim lmestom pod Karpatmi sa snaží skupinka "dobre to mysliacich s obyvateľmi nášho mesta" - vybudovať na šírej lúke golfové ihrisko - vraj aby mali kde rodičia s deťmi tráviť voľný čas. Takže slovo "chotár" sa onedlho dostane do archívu - pretože už ani toho chotára nebude, keď sa domky šplhajú až k hore.
marcy
@amelie trafila si do čierneho.....tu na severe by som si kúpila pozemok,veď ľudia za prenájom dostávajú smiešne sumy.Páčilo by sa mi chovať prasiatka a predať nielen mäso,ale aj výrobky vo svojom obchode,zemiaky,vlastné džemy .....nemám na SBS -ku,ktorá by strážila úrodu.Je to ďalší veľký problém...
amelie
Nepomôže ani plot nabitý elektrinou, akým sa v slušnom svete chráni pasúci dobytok, aby neušiel alebo nevbehol na cestu... Žiaľ, @marcy , políciu si platíme z našich daní, aby ochraňovala majetky tých, čo sú zaregistrovaní v daňových rajoch:-( Ale kdesi som čítala, že tam, kde je vôľa, je aj cesta, tak možno motyka vystrelí a trafí nejaký dobrý nápadˇ:-)
sovka62
@baculata , presne to čo si popisovala, bolo mojou náplňou práce. Uzatvárala som zmluvy, aby bolo jasné, ktoré družstvo koľko čoho dopestuje, celú vegetačnú sezónu som porasty sledovala, robila predpoklady úrody, aby bolo jasné koľko sa vyrobí, ak bolo málo, hľadala som v iných častiach Slovenska, ak veľa, ponúkala som inde. V čase zberu fungoval 24-hodinový dispečing, aby bolo celé Slovensko zásobené rovnomerne, zabezpečovalo sa skladovanie zásob na zimu a dovolím si tvrdiť, že vtedy sme jedli najzdravšie, pretože sme jedli to, čo sa urodilo v našom okolí. Netvrdím, že všetko bolo ideálne, ale na zeleninu a ovocie platili normy a kontrovalo sa, či im tovar zodpovedá, kontroloval sa obsah nežiadúcich látok, napr. dusičnanov. Žiaľ, normy boli jednou z prvých vecí, ktoré sa zrušili a tak sa dnes môže na pultoch na pultoch ponúkať hocičo. A ľudia to kúpia, veď je ľahšie siahnuť do regála, ako sa oháňat motykou.
hubata
@sovka62 a to hovoríš o spracovaní zeleniny a ovocia veľkými podnikmi ktoré zásobovali aj konzervárne, mraziarne.... ale ešte koľko zeleniny a ovocia sa dopestovalo v záhradkárskych osadách! Bol taký záujem o ne že Zväz záhradkárov nepridelil viac ako 4 áre, vznikali tam kde veľké podniky sa nedostali traktormi, kombajnami. Ale čo na tých 4 ároch dokázali ľudia urobiť sa mi dnes zdá neskutočným: tento kúsok pôdy stačil zásobiť 4 člennú rodinu ovocím, zeleninou a niekedy aj vajcami a zajacmi po celý rok. V celej SR bola pôda obrobená, pásli sa kravy, ovce, boli sme bez buriny. Ľudia si v ZO postavili vkusné chaty, trávili tam víkendy kde sa večery trávili pri táborákoch. Tak to mali moji rodičia a pamätám si že sa vymieňali planty, ak sa niekomu niečo neurodilo tak sused daroval, veď o rok to mohlo byť naopak. Doma sa tiež mrazilo, zaváralo. Ale aj záhrady pri domoch sa obrábali, myslím že preto nebolo toľko buriny, alergií, nepotrebovali sme žiadne dotácie, nekupovali sa semená ale sa odkladali a o rok použili. Nikto ma nepresvedčí o tom, že niekto nezodpovedný veľmi dobre zarába na nekvalitných potravinách v hyperbordeloch a doplácajú na to mladé rodiny s deťmi.
mariadra
Aj ja som sa potešila, že som v Bille dostala kúpiť slovenský cesnak, je výborný až na tú cenu. Všimli ste si, že je tam uvedená cena nie za kg ale za počet ks?
douglas
Pred niekoľkými rokmi premŕzlo jednému veľkému obchodnému reťazcu niekoľko kontajnerov s jabĺkami, preto túto dodávku jabĺk ponúkli poľovníkom pre lesnú zver. Poľovníkom sa jablká pozdávali, s poďakovaním ich prevzali a pretože darované jabĺčka boli krásne červené, veľké, naleštené neváhali a vymenili ich za jabĺčka z vlastných zásob. Domáce i darované priniesli zvery. Za čas sa vrátili s novou dávkou a čuduj sa, všetky domáce jabká boli fuč, zato veľké, krásne a naleštené ležali nepovšimnuté...a potom kto "žerie" odpadky...
marcy
@douglas ,mám skúsenosť s prikrmovaním :-( týmto príspevkom nechcem do nikoho zapárať ,ale skutočne sa stalo u nás....v januári boli na mieste najväčšieho pohybu lesnej zvery nahádzané uhorky v IGELITOVÝCH obaloch,taktiež paradajky,že vraj prikrmovanie :-( bolo to sprosté nalákanie kvôli ľahšiemu odstrelu....a keby aj nie,neľudské konanie dospelých ľudí s vodičákmi
arasidka
mariadra,
stačí si pozrieť letáčiky, reklamné plagátiky, tie ceny sú ohromné chytáky. Tovar je zobrazený, k tomu cena, človek zvyknutý na miery pri nákupe - pol kila, či kilo, ľahko prehliadne, že tovar za tú cenu váži iba 4OO g, alebo35O g, pretože si viac všíma obrázok, ako to, čo je dolu napísané. Pokladám tie váhy - 35O, 4OO, 6OO gramov za pokus o oklamanie zákazníka. Ale stačí sa raz-dva razy tak pomýliť, každý si začne lepšie všímať nielen váhu, ale aj ostatné veci, ktoré sú na obale napísané. Jedine pri čínskom cesnaku to nepotrebuješ - he he - stačí si ho vziať k nosu a vieš.
hubata
Po Záhorí sa rozširujú nebezpečené invázne rastliny pretože sa pôda neobrába. Začínajú prenikať už aj do lesov, zapĺňajú dná rybníkov, potokov a štrkovísk na ktoré je tento kút mimoriadne bohatý. Zmenšuje sa zdravá vodná plocha: povedzte čo budeme o 10-15 rokov piť a jesť? Takže mizne nielen orná pôda, ale aj zdroje pitnej vody a zmenšujú sa životné podmienky pre ryby, raky, vtáky, ale aj chrobákov. Ak si niekto pamätá tohto roku bolo mimoriadne veľa slimákov - ale nie našich s domčekmi, ale slizniakov a to svedčí o tom, že sa začína nerovnováha v prírode: škodlivé druhy prevažujú nad užitočnými čím vzniká aj pre človeka nebezpečie šírenia chorôb.
dorisa
...teraz je v hypernove slovensky cesnak .....však sme ho včera zabudli kupiť.
frezia68
Susedka v bloku má hovoriaceho papagája,na počudovanie veľa rozpráva,už ho chceli viacerí odkúpiť,aj veterinár...jasné,že bez výsledku.Je to jej miláčik.Vždy mu zbiera obľúbenú trávu a ponúkla som jej šalát z Kauflandu.So smiechom odmietla,že on je múdry a toho sa nedotkne.Ale keď kúpi na trhu náš,to má rád.Zvieratá majú lepší inštink pre zdravé veci,ako my a to som včera kúpila hlávku :-(((
rigocka
Milá sovka62,trochu si dovolím Ti oponovať v tom,že ľudia zleniveli a nechce sa im hrbiť sa nad hriadkami.Bývam na dedine,mám veliikánsku záhradu a predtým som aj ja pestovala,aj na trh som chodila,ale nezlenivela som,nie preto nechodím už,ale preto,lebo všetko je také drahé,že ľudom sa neoplatí pestovať na predaj,len pre vlastnú potrebu.Vypestovať je drahé a odkúpiť od Vás chcú dobreže nie zadarmo.Aspoň ja mám také skúsenosti.
salinka
Nedá mi, aby som sa nepripojila k tejto diskusii. Nedávno som varila cesnakovú polievku a veľmi ma prekvapila tá "necesnaková" vôňa a chuť. Pokazila mi celú polievku. Nevedela som, ze aj cesnak sme odkázaní dovážať. Ale človeka už asi naozaj nič neprekvapí. Veď keď čítam na etiketách: fazuľa dovezená z Bangladéža, sušené slivky z Thajska, mak si už ani nepamätam...,tak mi je z toho smutno. Už je naozaj najvyšší čas, aby sa nadtým kompetentní zamysleli.
amelie
Najhoršie je, že aj na Miletičke sa predáva to isté ovocie a zelenina ako v hypermatketoch:-( Ešteže aspoň stupavská kapusta tam zostala...
baculata
Amelia, ani tá kapusta nebude dlho zo slov.urody. Uroda z jesene 2011 leží este u nasich pestovatelov nepredaná, iba tíško čaká, kedy sa minie, alebo len náhodne zachýba tá importovaná a ked nie, tak si zhnije. Potom na čo pestovat?
marcy
@rigocka máš pravdu :) mal som prebytok krásne strapce červených ríbezlí ako hrozno veľkých a za kilo som chcela 70 centov,blokárom od vedľa sa videlo veľa .....potom predávali v Lídli 250 g za 1,2 Eura až vtedy sa oči otvorili....no,nie nepredala som za 70 centov...zamrazila som a kysnutý s posýpkou si urobíme ako v lete :)) čo nezjeme rozdám susedom či rodine,tak veru
arasidka
Dnes som bola v Kauchlande v Rači, rovnou cestou som zamierila k cesnakom - slovenský nemali, všade iba sama Čína. V jednom regáli bol španielsky, ovoňala som ho, zdá sa mi dobrý, tak ho skúsime pri najbližšej udalosti - hádam zajtra, varím francúzske zemiaky a urobím uhorkový šalát , tak som zvedavá, či som dobre kúpila.
vitalek
PISTE, ZIADAJTE ODPOVEDE OD KOMPETENTNYCH ZASTUPCOV OBCHODNYCH REATZCOV ! KAZDY z nich ma WEB s kontaktmi, zakaznicke centra. MATE SA KDE STAZOVAT. KED SA BOJITE O SVOJU OSOBU, zriadte si niekde anonymny mail a piste v jeho mene. ALE PISTE!!! KED ICH ZAPLAVIA KOPY NESPOKOJNYCH ZAKAZNIKOV, BUDU NAD TYM ASPON UVAZOVAT A TO JE UZ ZACIATOK USPECHU. V zapadnych krajinach to tak funguje, nekeca sa len na forach ALE AJ TAM KDE TO MA ZMYSEL. Do kelu (cinskeho)!!!
2010
Cinsky cesnak nie je na vine ale vasi nakupcovia co kupia najlacnejsiu haraburdu uz ste videli cinsky fialovy - ovela ostrejsi ako slovensky :-)





 



TOPlist