Pred chvíľou sa ma mamina opýtala, že čo je to lák. Ja, roky verná čitateľka Nejlepších receptů by som okrem keldlubny a chřestu mala vedieť preložiť aj tento,,zapeklitý" gastronomický výraz. Nenapadlo mi nič lepšie, než marináda, hoci viem, že šťava z nakladačiek nie je zas až taká marináda, ale to, čo sa leje na kotlety pred grilovaním, je.
Dnes som sa s nevinnosťou v hlase opýtala babi, že ako varila detskú výživu. Ona mi prezradila postup a hneď šla do záhrady pre pár ukážkových jabĺk, aby som si trochu načistila a uvarila. Tak ako v prípade minule spomenutého pyté, na výživu sa dajú spotrebovať rôzne akosti, tvary, odrody. Výborná je z nedozretých, malých potvoriek, ktorých čistenie trvá a trvá ako chuť žuvačky z reklamy.....................
Výsledný produkt bol extrémne hustý (vďaka dostatku pektínu a zásahu ponorného mixéra), voňavý a sladký.............prišla som dokonca na spôsob, ako ho ochucovať.
Zároveň mi došlo, aký je konzervárenský priemysel super biznis.......malý pohárik jabĺk pochybného pôvodu (mama tam zamladi brigádovala) za pekných pár centov.......pfffff.
P.S. Prosímvás, ak tu je niekto zamestnaný v takejto továrni, obujte sa do mňa, povedzte, že to nie je pravda, inak sa utvrdím v presvedčení, že som roky jedla sterilizovanú hnilobu vhodnú od 4.mesiaca veku.......
Diskusia k článku