Moje prvé varenie.

janozmyjavy - fotkajanozmyjavy, 11. mája 2010
V minulosti som robil mojej mame robota na miešanie cesta na rôzne koláče a torty. Preto pečeniu a vareniu cesta rozumiem, ale asi ma to už nikdy baviť nebude. Kdežto mäso môžem. Prvý guľáš so robil ako 14 ročný. Mäso som vytiahol vtedy z pod námrazníku, opláchol som ho pod vodou a nakrájal aj s neviditeľným papierom. Podľa kuchárskej knihy som vytvoril jedlo skoro ako guľáš. Mäso bolo vynikajúce. Len vo vývare niečo plávalo. Bol to ten papier. Skôr než prišiel otec z práce ma mama zachránila. Mäso vytiahla, vývar precedila. Otec nechcel veriť, že so to varil ja. Aj také bývali prázdniny. Teraz už používam do vývarov iné techniky.
@zareaguj


Diskusia k článku

sandratamer
Moja prvá karfiolová polievka bola aj s muškami, mala som tuším jedenásť rokov. Nikto mi nepovedal že karfiol treba pred varením aj umyť :-)))
tinca
Janíčko, ale vráť sa k pečeniu, veď teraz sú už roboty, šľahače už sa toľko nenadrieš.
cistinka
Janko, keby som mala vymenovať všetky začiatočnícke nepodarky, bol by z toho román...ale si mi sympatický tým, čo máš uvedené vo svojom profile :-)
jezibabka1
@janozmyjavy moja prvá kuracia polievka, bol vývar aj s igelitom, čo v ňom boli pribalené drobky:)))))))) chcela som doma prekvapiť, umyla som sliepku aj vypláchla zdnu, ale ten protivný igelit som si nevšimla:))))) bolo to veľmi dávno, ale aj teraz sa mi niekedy "podarí" vyčarovať hovadinu:))) a to už nejaký rok varím:)
jezibabka1
a k Tvojmu profilu sa pripájam:) ja poznám aj zdravé jedlá, ale mám rada jedlá nezdravé a chutné:)))
alexdidi
ja sa snažím čo najviac variť zdravo, ale aby to bolo aj chutné...nuž avšak čo sa dá robiť, keď najchutnejšie sú práve tie nezdravé...tak môžeme ich nejesť?!
evas13
Prvý krát, keď som išla vyprážať karfiol obalila som ho surový, vypražila a bol tvrdý. Rozmýšlali sme so sestrou, ako to mama robí a zistili sme, že to najprv obvára a potom vypráža. Pekne krásne sme karfiol očistili od trojobalu, dali sme ho variť a potom znovu obalili a vypražili. Keď sme sa mame priznali, ako sme to robili, tak nám povedala, že človek niekedy musí niečo pokaziť, aby sa to naučil.
sjuz
my sme raz so sestrou robili lokše - že si urobíme, ako robí naša mama, ale boli také tvrdé ako podošva, nedali sa ani preložiť:))
evusik
@jezibabka presne to isté sa stalo aj mne keď som prvý krát varila slepačiu polievku, ja som si veru ani nevšimla že je tam nejaký sáčok z drobami, len keď som polievku precedila a vybrala mäso zazrela som igelit a až mi zle ostalo jak som sa ľakla že budem musieť celú polievku vyhodiť, nakoniec som igelit vyhodila, droby nakrájala do polievky a nikdo nič nezistil. No a priznám sa že toť nedávno si môj muž zmyslel že chce slepačiu polievku a to hneď, lenže sliepka zmrazená, tak som ju šupla aj s drobami aj s igelitom do papiňáku a taká polievka bola jak almázia, len môj muž sa smial že mal igelitovú polievku.
jezibabka1
@evusik :))))))))))))))))) čo dodať? kuchyňa je asi najlepšia zásobáreň milých príhod:) spomínam si, ako pani Feldeková poprosila manžela, aby precedil polievku a ten dal cedák do drezu a..............polievku precedil:)))))))
kucharronald
Môj prvý guláš nebol s mäsom, ale bol s párkamy :) robil som sám v malom kotlíku :) bol to pred 2 rokmi :) Mne sa nič zlého nestalo :)
janozmyjavy
Bože nemôžem naraz na všetko odpovedať. Dajte mi na to čas v noci. Čo sa týka jedál nezdravých podľa mňa, sú to tie, ktoré mi nechutia. Lebo odborní psychiatri hovoria, že čo si človek odoprie na zrdraví sa to ukáže. Mám( teoreticky50) bodov v živote. Treba ich minúť ako ja chcem. Nechcem si ich minúť nechutnými jedlami. Je to len môj názor. Nemusíte sa ním riadiť. Prajem Vám dlhý spokojný a chutný život.
hkbarbie
ha ha, tak zaciatky su vzdy take :-) ja som si ako osemrocna robila cez prazdniny na obed palacinky, ale neboli take ako mamine. Tak hutam hutam, ako to, ze mamine maju na vrchu cierne bodky a su opecene a tie moje su len biele hladke? Tak sup rovno do kosa, potom isla aj druha, aj tretia a az ked sa ta tretia v kosi obratila a ja som zistila, ze aj tie moje maju cierne bodky a su opecene som zistila, ze ich treba na panvici OBRATIT a este opiect aj druhu stranu. Odvtedy to uz viem! :-)
tinca
Ja mám tiež pekný zážitok, mala som asi 13 okov, bolo to cez prázdniny a chcela som maminu prekvapiť fazuľovou polievkou. Dala som ju variť a zbehla do susedov za kamoškou. Ocino spal po nočnej a zobudil sa na strašný dym, myslel že horí celý byt. Nakoniec som musela vyhodiť aj hrniec, samozrejme oco ma nezradil, horšie bolo, že mamina hľadala 3 roky ten kastról.
evusik
táto debata mi pripomenula ako moja staršia sestra varila slimákov, na záhrade nachytala slimákov (mama nebola doma) hodila ich do hrnca a uvarila, neviete si predstaviť aký bol doma smrad, dodnes si nato spomínam, hoci som mala vtedy nejakých 10 rokov a ten zelený hnus v hrnci .... až potom si niekde prečítala že slimáci sa majú nechať vyhladovať. No hrniec skončil na smetisku a mama márne zisťovala čo to doma tak strašne smrdí, sestra sa jej až po rokoch priznala čože to doma varila.
kucharronald
@jezibabka1 no chvalabohu :) Veľa vecí sa mi pokazilo, ale ešte viacej vyšlo :) Prvé palacinky v mojom živote. Cesto som spravil výborne, len som nezobral tú správnu panvicu, a všetko mi pripieklo :) Nakoniec som ich upiekol, a spravil som z nich trhance :) Viete, aké dobré bolo s lekvárom a s kakaom??? A mame som povedal, mama, dnes som spravil trhance :) Akoby som pôvodne chcel spraviť trhance :D na toto nikdy nezabudnem! :)
honestka
moj prvy neuspech sa premenil na uspech tym, ze karfiol som dala varit do kuchty (moc som o tom hrnci nevedala, len som videla mamu ho pouzivat) a chcela som ho vyprazit.
nuz prekvapenie- zostala z neho kasa, tak som ho precedila, dala do zapekacej misy, urobila rumoladu navrstvila syr a teraz cele roky ho mavame ako prilohu. Ja vhodny aj ako samostetne jedlo so zemiacikmi a slaltikom;
nuz vsetci sme nejako zacinali,ale hlavne sa nevzdali a sme dnes tu medzi tolkymi schopnymi kucharmi, kde sa nadalej mozeme zdokonalovat. Krasa!
babidka
samozrejme , ze kazdy kuchar nieco obcas pokazi .ale ten sikovnejsi z toho este aj vytazi . Rony - velmi pekne si sa vynasiel :-))))))) mas moje uznanie ! Mne sa obcas nieco pripieklo a tak som to pripecene davala na tanier sebe . Detom som tvrdila , ze to preto , lebo to presne tak mam rada :-) moje deti si cele detstvo pytali " to cierne" lebo toto je najsamlepsie :-)
kucharronald
:-) jedlo by sme namali vyhodiť do koša (myslím na také, s čím sa dá ešte niečo majstrovať :D Nemyslím na pripečené alebo zhorené jedlá) a keď niečo začneme majstrovať, možno, že nám výjde nejaký super nový recept :) Ja mám z týchto receptov 3 :) Ako mi ešte čistinka napísala: (citujem) Tieto recepty chráň! A ja si myslím, že sú to úplne ľahké a nevydarené recepty :)
bozulka
Pekné príhody.Ja som síce igelit nevarila,ale ostudu som si uvarila už ako manželka s karfiolom.Varila som zeleninovú polievku s karfiolom.Všetko som riadne očistila umyla,zapražila a naliala do tanierov.Náhodou som nemala zelenú vňaťku ,ale na povrchu polievky sa zelenalo.Skoro som sa prepadla keď som zistila čo to manžel na tanieri študuje.Odhadujete správne hoci som karfiol umyla,nevšimla som si v medzierkach tie malé zelené potvorky-húseničky.I keď sme sa presviedčali,že sú to proteiny a dokonca hygienicky ošetrené nielen umyté ale aj sterilované, ajtak polievka odplávala do Váhu.



 



TOPlist