Midsommar

hera - fotkahera, 28. júna 2010
Vo Svedsku sa oslavuje najdlhsi den a najkratsia noc a nazyva sa to "midsommar".Zacina sa to na "midsommarafton " kedy ludia stavaju "majky"- drevene krize ,ktore maju spojene ramena s vrcholom a z ramien visia dolu kruhy.

Vsetko to omotaju kvetinami a v sprievode za spievania "majku" postavia.Potom tancuju a spievaju okolo nej. Ludia co sa na to chodia pozerat si pri tom robia piknik.

Niektori oslavuju doma,alebo v spolku kde byvaju alebo sa na to idu pozriet (hlavne cudzinci) do skanzenu alebo maleho mestecka. Tam oslavy pokracuju na druhy den "midsommardagen" ked v starodavnom obleceni ludia predvadzaju svadbu a rozlicne stare zvyky a aktivity ako napr :pecenie chleba,zakuskov,posuchov, vyroba sviecok, kovacske prace, strikovanie,hackovanie,tkanie ,vyroba z dreva a slamy (vsetky vyrobky si mozete hned kupit).

Maju tam aj stanky so vsakovakymi jedlami ako na jarmokoch ale typickym svedskym jedlom na midsommar je nakladany sled s varenymi zemiakmi ,gräddfilom a cerstvym koprom. Nakladane slede su tu vo vsakovakych omackach ale kazducka je sladka. Mne to nechuti tak to nejem. Tiez som nedovercivo pozerala na to typicke jedlo a nechcela som ani ochutnat.Muz kupil slede nakladane v "kyslej" omacke a len trosicku sladke ale ja som dlho odolavala.No nakoniec som si vzala mikro kusok do ust a stal sa "zazrak" bolo to tak dobre ze som si dvakrat nalozila a odvtedy to jedavam aj mimo midsommar.A poucila som sa ze treba ochutnat -lebo clovek nikdy nevie ake to je kym neskusi.
@zareaguj


Diskusia k článku

babidka
o severskych narodoch vieme tak malo ....zaujimave citanie . Minule sa mi dostala do ruk kucharska kniha s typickymi svedskymi jedlami a veru , nevybrala som si bohuzial nic ...:-( Vacsina sice bola z ryb upravenych na rozne sposoby /ani jeden ma neoslovil/ale ani z "nerybacich " jedal som nedostala ziadne chutky si nieco vyskusat . Ono to asi naozaj treba ist tam a ochutnat priamo "original" a mozno by som dopadla ako ty .Mas pravdu - clovek nikdy nevie ake to je , kym neskusi :-)Moja dcera bola raz na veceri kde varili najlepsi kuchari typicke severske jedla a vravela mi , ze bola velmi prekvapena ake chutne jedla to boli . Ved my vlastne okrem svedskych guliek z IKEA svedske jedla nepozname :-))))
hera
no veru je to tak @babidka.Niekedy sa zda ze "to by som nemohla" a nakoniec je z toho bajecne jedlo- ako priklad- chlieb natreny maslom na tom syr a na to marmelada- teraz to uz zjem ale predtym sa mi to zdalo strasne.
evanaaa
Jarná rovnodennosť - bola 21. 6 - deň a noc rovnako dlhé. A po lete je tiež niečo podobné. (jesenná či aká rovnodennosť?).
honestka
Velmi zaujimava informacia, mam rada, ked sa tu dozvieme okrem dobrych receptov aj taketo "miestne" zaujmavosti, o ktorych clovek pocul len nahodne, alebo je to novinkou.
Seversku stravu nepoznam (iba ak sa niekedy ako jednoduche jedlo spomenula v knihach) a nemala som ju moznost ochutnat ani v tunajsich miestnych kluboch, ktore si tiez poriadaju taketo dni slavnosti, ale co by som si dala povedat, je raz si sadnut k stolu s tymi cerstvo nachytanymi rybami a pochutnat si a objavit nieco ako ty Hera, k comu by som sa vracala velmi rada.
Dakujem.
evas13
Zasa som sa dozvedela niečo nové a zaujímave. Po Miškiných slávnostiach v Indii, niečo nove o zvykoch a jedlách zo Švedska, ktoré bolo mojim favoritom v mladom veku. Lákali ma jazerá, stromy, ľudia a som rada, že @hera nám napísala o tradícii "Midsommar". Ďakujem. :)
P.s Ten máslový chlieb so syrom a džemom nemusí byť zlý, ten syr je asi sladší, alebo niečo čo my tu nedostaneme kúpiť.
hera
ahoj @evanaaa no je "to" 4x v roku- dvakrat je den rovnako dlhy ako noc(marec a september) a jedenkrat je den najdlhsi a noc najkratsia (jun)a jedenkrat je den najkratsi a noc najdlhsia( v decembri)
babav
Novy kraj ,novy zvyk! Dufam,ze sa mi este v zivote podari navstivit vsetky tri severske krajiny.V detstve som citavala zaujimave knihy z edicie "Hviezdoslavova kniznica", zo svedskej historie aj sposobu zivota.Uchvatne!Vdaka za obcerstvenie pamati!
hera
no tu je to velmi vidiet -v juni sa ani nezotmie slnko zapada okolo 23 hod a vstava uz o 03 a v dcembri mame svetlo len cca 5 hodin .Ale Svedsko je velke a hlavne dlhe a tak na severe to maju inak ako na juhu (teda ten zapad a vychod slnka v ten isty den)
sandratamer
Ja milujem Švédsko, ale nie kvôli jedlu či nábytku (počas najväčšej krízy som kričala už nikdy viac, ale o dva dni som tam bola opäť:-)), ale preto, že mi dalo tú najúžasnejšiu detskú spisovateľku Astrid Lindgrenovú. Jej Zbojníkova dcéra Ronja ma previedla celým detstvom, a na "tajňáša" si ju občas prečítam aj dnes :-). No a nesmiem zabudnúť na Roxette a Abbu. A úplne nakoniec nesmiem zabudnúť na.... ŠVÉDSKE STOLY!!!! :-)))))))))))))))
stefani11
Je to veľmi krásne,keď sa človek dozvie takto o zvykoch a tradíciach v iných krajinách.Ďakujem za nové informácie.Varecha je veľmi fajn.
honestka
@babidka : (Swedish Meatballs) Kottbullar- su originalne svedske masove gulky, ktore su obycajne miesane z bravcoveho a hovadzieho masa.
evanaaa
Hera, ďakujem, uviedla si to na správnu mieru, ja som si nevedela spomenúť, už teraz viem.
hera
ahojte! @babidka je to tak @honestka ma pravdu köttbullar(citaj sötbular-na "s" pride makcen ale ja ho tu nemam) su skutocne mäsove gulky-podavaju sa s roznymi omackami (najcastejsia vo Svedsku je tzv.hneda omacka)a roznymi prilohami(najcastejsie varenymi zemiakmi).Obmenou su fiskbullar co su gulky s rybacieho masa.
hera
@sandratamer ked nabuduce pojdes tak sa ohlas- niektore veci su tu viac ako zaujimave-ukazem Ti rada...
sandratamer
Švédsko máme na zozname krajín, kde raz musíme ísť, určite sa ohlásim keď na to príde :-)
bozulka
Je to úžasné keď sa takto stretávame vpodstate s celým svetom.Tiež o Švédsku toho veľa neviem,okrem príbehov z literatúry,ale to sú skôr historické príbehy.Spomenula som si - na konci vojny neviem akým spôsobom sa k nám dostal sud nasolených sleďov.Ten smrad bol na začiatku strašný,ale potom teta, mamina sestra zobrala sud k potoku,tam sme si rybky vymáchali vo vode, /vtedy to ešte šlo/prvé sústo bolo hrozné,ale čím viac som ich jedla tým viac mi chutili až musela zakročiť maminka lebo sa bála,že mi bude špatne.Nebolo!!! Mám dojem,že odvtedy som si ryby zamilovala.Keď otec prišiel v 5O - tych rokoch o prácu tak sme mávali často na obed alebo večeru slanečka,varené zemiaky a na kolieska pokrájanú cibuľu.Verte alebo nie -bola to úžasná pochúťka.Len mi je ľúto,že dnes sa už nedostanú kúpiť slané slede.Takže @hera ,veľmi pekne ďakujem za krásny a poučný článok,aj za to,že som si spomenula síce na ťažké chvíle hlavne pre našich rodičov,ale aj krásne spomienky na tu "strašnú-úžasne dobrú" chuť.
hera
@bozulka dakujem velmi pekne- to su fotky z oslav v mestecku (alebo je to skor dedinka) Uddeholm.
jezibabka1
@hera nádhera :))) (aj som si zarýmovala:))) páči sa mi keď varecháči pridávajú takéto zážitky aj spoza hraníc, vidno, že okrem varenia sa vedia aj zabávať a my ostatní sa podozvedáme o supiš tradíciách:)
hera
@bambulka51 dakujem Ti velmi pekne. Ano je taky serial a tu to bezi vzdy v lete.Toto leto bude bezat posledna seria s hercom Johnom Nettlesom ako Tomom Barnabym-potom bude nasledovat ako vysetrovatel jeho fimovy bratranec John Barnaby bude ho hrat Neil Dudgeon. Rada to pozeram niekedy ked to nie je velmi neskoro. Ale ten Midsommar je nazov dedinky a tento midsommar je nazov sviatku leta- ale to Ty vies.
bambulka51
ďakujem ti za odpoveď,milujem ten seriál,mohla by som ho pozerať stále...
svedka
Gräddfilom :DDD Pre tych,co nevedia-to je kysla smotana :D Inak sa dava gräslök,nie kopor a vzdy na nove zemiacky,to sa neporusuje :) A co je najhlavnejsie na Midsommar-kazdy je opity :) A ten stromcek predstavuje muzsky ud :) Ludia okolo tancuju na oslavu ,,pohanskych´´ bohov.



 



TOPlist