ale aj za našim chotárom. Mala jedinú dcérku a vyvárala a vypekala
podľa chutí jej malého mlsného jazýčka, čo bolo na obdobie pred
viac ako päťdesiatimi rokmi nezvyčajné.
Jedného dňa si malá Karkulka (takto volali spolu s manželom ich
jediný poklad) rozkázala upiecť svetlo a tmu.
Darmo milá teta rozmýšľala, listovala vo svojich kuchárskych
písankách, darmo presviedčala malú Karkulku, že ona veru nevie
upiecť svetlo a tmu. Tá zas tvrdohlavo trvala na tom, že jej svetlo a
tmu predsa už upiekla.
Teta to jednoducho vzdala a rozuzlenie prišlo po jednej náhode, keď
upiekla známy zákusok - deň a noc.
"No vidíš, mamička, prečo si mi klamala, že nevieš upiecť svetlo a
tmu, keď vieš!"
Veru, deti nám často dajú zabrať svojimi milými skomoleninkami
názvov úplne jednoduchých nielen jedál, ale aj vecí. A ako s láskou
sa ku nim po rokoch vraciame.
Moja dcéra sa tak nevedela dočkať "veľkej noci" - ako dlho bude taká noc trvať, či nebude vidno ani mesiačik, aká veľká bude tma .......
O zákusku Deň a noc som počula, myslím, že by sa aj tu našiel, no neviem si naň spomenúť. Ale iste je dobrý.
varecha.pravda.sk/recepty/den-a-noc/313-recept.html...
je to ono?
aj ja som taky kusok zahorak, po tatkovi :)
Týmto pozdravujem rodákov a sympatizantov Záhoria: kraja borovíc, modrákov, štrkovísk a plážového piesku.
Dondzite sa kuknút !
Možno ťa zmýlilo že je tam písané že vrch potrieme džemom, ale to sa myslí vrch bledého cesta a lekvárom sa spojí s kakaovým cestom. A na vrch len pomleté orechy. Ešte raz mrkni !
P.s:Pozdravujem všetkých Záhorákov,veľmi dobre sa čítajú Vaše príhody a príbehy.
viď.@hubata a spol.
Cesto rozdelíme na dva diely,a do jedného pridáme 20 g kakaa + 50 g mletých orechov a dobré zamiešame.
Plech vymastíme a vysýpeme múkou.Bledé cesto vylejeme na plech a naň potom lyžicou kladieme kôpky tmavého cesta.
Upečieme v mierne teplej rúre, a upečený a vychladnutý posýpeme práškovým cukrom.
Chcela som i a svojou troškou prispieť do diskusie.