Kuchárka do postele, vane a za šporák

zemo - fotkazemo, 27. mája 2014
Séria útlych knižiek Poklady slovenskej kuchyne patrí všade, len nie na zabudnuté miesto v knižnici medzi ostatnými kuchárkami ako zvyknem tak po našsky nazývať kuchárske knihy. A veľmi sa mi môj zvyk šikol, keď som si v podtitulku dvojzmyselne zažartoval. Gazdinky, kuchárky! Mea culpa, mea maxima varešná vina! Odpustite, lebo sa budem piecť na pekelnom ohni ako vítané spestrenie tamojšej jednotvárnej stravy.
Prečo som si celú edíciu zamiloval? Lebo to nie je zbierka odpísaných receptov z internetu, ktoré zarámuje vyškerená tvár nejakej tej hviezdičky vychádzajúce alebo hviezdy hasnúcej.

Edícia kníh Poklady slovenskej kuchyne určite stála autorku Silviu Pilkovú roky práce. Mapuje v nej celé územie Slovenska. Prináša recepty, na ktoré by sa nemalo zabudnúť. Ich vznik dokonca siaha do čias, keď padli Turci nielen na Poniky. Keď okrem osmanského geno(fondue) do lôn slovenských žien, nám okrem papriky odovzdali ďalšie gastro odkazy. V každej z tých úchvatných kníh nájdete samozrejme receptúry, ktoré dokazujú ako sa formovala slovenská kuchyňa pod vplyvom ostatných národov Rakúska – Uhorska.

Sú tam tiež kulinárske tajomstvá. Tie skrývajú názvy jedál, o ktorých presne vedia iba rodáci zo spomínaných regiónov. Vybral som si ako príklad jednu z knižiek Silvie Pilkovej, kde nájdete recepty z Kysúc, Oravy, Turca, Liptova a Horehronia. Na skúšku, či viete, ak nepochádzate zo spomínaných regiónov: Čo je turčiansky švankés alebo ich slaný bryndzový bľajoš? Kysucký kravský osúch, strova, zvara či hartovnica? Oravský šmirkas, kacafrc, šarova baba a hoci párnický matrtúch? Aj majstri kuchárskeho remesla zahabkajú, lebo ani oni nemôžu vedieť všetko. Recepty írečitých a výborných jedál neprekvapujú len názvami.

Knihy Silvie Pilkovej Poklady slovenskej kuchyne sú do celého bytu. Dajú sa čítať v posteli či vo vani, keď muži pocítia potrebu vyhladnúť a ženy, keď stratia inšpiráciu čo variť. Urobia báječného spoločníka v kuchyni v čase vreckových suchôt i v čase nadbytočnej hojnosti, kedy neviete čo s peniazmi a do akého jedla ich vraziť. Ak si rôzne recepty z edície Poklady slovenskej kuchyne vyskúšate, sami sa najlepšie presvedčíte, že naši predkovia sa vedeli do sýta najesť za lacný groš, ale aj navariť drahšie a sviatočnejšie.

Čo je však na receptoch najúchvatnejšie, všetky jedlá sú pre hravých mužov s vareškou a rovnako pre gazdinky, ktoré potrebujú rodinu najesť, a už ich jednotvárnosť varenia otravuje.
@zareaguj


Diskusia k článku

gabriele
a či vies, ze o tych regionalnych tajomstvach uz pisala vo svojich knihach pani Rastislava Stoličná Mikolajová?...
sovka62
Tak toto si pohľadám, mám rada staré recepty z pár surovín, čím jednoduchšie, tým lepšie. A asi ťa prekvapím, lebo som rodená Bratislavčanka a v Trnave som vo vyhnanstve od svadby (hehehe), ale niektoré výrazy poznám. Švankés je tlačenka, zvara a hartovnica sú polievky, šmirkás je bryndzová nátierka a pauštik (o tom ty nepíšeš) je bravčový lalok.
zemo
milá gabriele, i veru neviem, len akoby pomimo tuším, pozriem na tú pani :o)
denyany
Vďaka, že si nám dal vedieť, obzriem sa po tých knižkách. Tiež mám rada jednoduché, lacné jedlá, najmä, keď rodinu treba nakŕmiť a mne sa nechce stráviť v kuchyni ani minútu.:-)
gabriele
@zemo urcite na tu pani pozri :)... mnohi z jej studnice cerpaju...moja najoblubenejsia kniha je Slovensky rok...v nej najdes aj ty to, co ini tiez nasli .... :)
gastrofanda
su to super knizky, mam vsetky a su lepsie napisane ako od Stolicnej, nakolko tej tam casto chyba presna gramaz ci postup. A ta ich cerpala z miestnych zdrojov SAV a niezbierala ich po ludoch ako pani Pilkova. Takze vrele odporucam. P.S. vedeli ste mimichodom, ze odborneho garanta robil pani Pilkovej pan Bednarik? Skoda, ze sa pominul.
gabriele
@gastrofanda mas mylne informacie...mnohe recepty su identicke s receptami pani Stoličnej...pri niektorych receptoch su chybne udaje...v niektorych receptoch su pouzite suroviny, o ktorych stari Slovaci ani nesnivali...napr. vegeta, cukina atd. .... pan Bednarik nerobil odborneho garanta...iba sa zucastnil na krste prvych dvoch knih...
gastrofanda
Tekvice a aj dama tekvic cuketa sa do Európy priviezli po Kolumbových objavných cestách, a k ich šíreniu po starom kontinente dochádzalo prekvapujúco rýchlo.
Už šestnásť rokov po objavení Ameriky sa prvé zobrazenie tekvice (divej odrody z Mexického zálivu) objavuje v modlitebnej knižke francúzskej kráľovnej Anny Bretónskej, ktorú ilustrovali v rokoch 1503 až 1508. Najstaršie zobrazenia jedlých tekvíc tvoria girlandy na freskách, ktoré o desať rokov neskôr dokončili v rímskej usadlosti Villa Farnesina. Na Slovensko a do strednej Europy sa dostali neskor. A prvá zmienka o jednom druhu tekvic nazvana v tej dobe cuketa je z 18 storocia, co asi boli stari Slovaci. Nie?
Pani Stolicna tie recepty nevymyslela a hlavne ich opisala zo zdrojov, ktore mala k dispoziicii v ramci prace..a to ovela menej ako ich zozbierala Pilkova. Ta ich ma v knihach 1050. Identicke nebudu, mozno podobne, ale nechcite mi tu tvrdit, ze vas recept na halusky je iny ako moj. A pan Bednarik robil odborneho poradcu, nakolko som sa s nim par krat o tom aj bavil, takze nechapem vasu istotu s ktorou to tvrdite. Vegeta a ine umeliny tam urcite nebudu, jedine nedopatrenim, kedze pani Pilkova vyslovene vravela, ze jej babky take recepty davali a ona to z tade davala prec. Dalsia vec je, ze pani Pilkova ma 40 a vy asi 70 takze, pre nu su stari Slovaci uz aj ludia ako vy. A na zaver by som rad pripomenul, ze sme si spolu nepotykali a vy tu znevazujete pracu niekoho, kto sa cele roky snazil dat nieco z nasej historie dokopy. Je mi z vas smutno a dufam, ze sa aspon trochu hanbite.


zemo
Som rád, že sa opäť potvrdilo, že nie ja rozhádavam Varecháčov, ale vy to máte asi v sebe, kocúri a mačičky v zásterkách :o)
rulik
@zemo dobrá trefa, stránku si otvorím neskôr aby som videl ako sa dohádali
u nás sa švankes hovorilo tlačenke, ktorá bola naplnená v prasačom žalúdku, nie každej tlačenke
evusik
ja mám z tejto edície jednu knižku a zhodou okolností je to práve tá ktorú spomínaš aj ty - Kysuce, Orava, Turiec, Liptov, Horehronie... tiež zvyknem mať, nielen tie nové knižky na nočnom stolíku a po večeroch čítam, listujem nechám sa inšpirovať... mám zopár záložiek napr. na Pstruhy po horehronsky, ale zas taký Párnický matrtúch ja poznám a aj robím pod názvom Meteník
mám ešte jednu obľúbenú knižku "Z kuchyne bohémskej Bratislavy" je to skôr také čítanie ako sa žilo, varilo a jedlo v BA niekedy na prelome 19 a 20 storočia... no a samozrejme je tam aj veľa dobových receptov... je to pekne písané a dobre sa to číta
zemo
Nebohý Peťko Ševčovič, mal som tú česť neiekoľkokrát s ním vínko popíjať, úplne súhlasím, nádherné čítanie a ešte jedna je Z Kuchyne staré Prešporka. Mám pocit, že boli reedície vydania pôvodného v Matici, teraz si to vzal ako inak, keď je niečo úspešné, veľké, toho času už majetok JaT, vydavateľstvo IKAR.
evusik
tá kniha sa volá Z kuchyne prešporských vodníkov tiež som po nej pátrala či sa ešte niekde nedá kúpiť...
bozulka
Som šťastnou majitelkou týchto dvoch kníh z roku 2OO5 a druhá 2006 vydala Matica. Nevedela som že pan Ševčovič odíšiel písať tam hore...:-(
Zaujímavá kniha je aj "S vareškou dvoma ticícročiami".Mám rada kuchárky kde je viac "omáčky okolo" nielen strohé recepty.
A kde sme sa tak dlho túlali @ Zemo ???
zemo
po stráňach, po grúňoch diétu som držal :o)



 



TOPlist