smer Pariz, tak treba doplnit cukor hned z rana;-). Hoci som to nemala v umysle, ale za tym
presklenym pultikom som uvidela La Russe, co my kremesom nazyvame, a mi nedalo, tak
som si zadovazila a ochutnala.
Tento bol s orechami, ten predchadzajuci z inej pekarni bol bez. Ked som ho tak zula, tak
rozmyslam, ze preco my to volame kremes. Najprv som si myslela, ze je to odvodene od
slova krem, nuz a teraz tu vo Francuzsku sa moja hypoteza zrutila. Vsak, ak to tu volaju La
Russe, cize Ruska, tak to moze byt odvodene od Kremla alebo to bude ukrainsky Krym?
Kedze tu sa nerobi nijaky rozdiel medzi Rusom a Ukrajincom, tak je to najviac
pravdepodobne.
Este jeden objav: francuzsky kremes teda nie je slovenska verzia francuzskzho kremesa.
Cize ho tu robia trosku inak - cesto nie je listkove a ziadna slahacka a taka polovica nasho
kremesa to je. V nutri je plnka, myslim ze slahana pudingova, ale bez masla, ak maslo, tak
len minimum s trochou likeru alebo konaku. Cesto vyzera na taku zvlastnu verziu zmiesania
nasho tortoveho cesta s cestom laskonkovym a je tenke tak 3 - 4 milimetre.
Nuz dufam, ze sa nejak dopatram k tomu receptu a o nejaky mesiac si zajdem do inej
pekarnicky po inu verziu La Russe. ;-)
. To co popisujes ty je asi skor Napoleon - a ma tiez vela verzii:-) Budeme spolocne patrat :-)))))))
pekarnicky su tu super, esteze v kazdej inak ten chlieb pecu, tak mozem porovnavat, hoci by som ho jest nemala, moj priatel je zavisly na chlebe, ale iba bielom (razny pre neho chlebom nie je) s maslom s morskou solou, na posednie zje pol metra bagety alebo skoro polku toho ich "papieroveho" chleba takej obrovskej tucnej bagety, ktory mne nejak zvlast nechuti, ani len hrianka sa z neho neda spravit, lebo po treni cesnakom, vsetka striedka vypadava
zakusky su tu strasne drahe, zato vsak poctive, lenze ja peciem skoro kazdy tyzden nieco sladke, experimentujem ako vzdy;-), len nestiham fotit pre varechu, pre nasu particku domina so starymi ludmi, teraz hlavne s umelym sladidlom, lebo Jeanne je celkom tazky diabetik, ale raz za tyzden si trochu sladkeho dopraje
najlepsi chlieb aj tak robila moja starka, ktoru si zajednavali na svadby zo siroka daleka a na jeden sup v jej kamennej piecke piekla takych 20 chlebov a zopar posuchov pre nas detiska, ale uz nemala sil ma do toho zasvatit, lebo kym som vyrastla, ona uz velmo zostarla a ruky uz taku silu nemali, hoci este stale dojila rucne, len spominala mamina, ze starka miesila chleba v drevenom obrovkom koryte a trvalo to dva dni a podobne ako prava talianska ciabatta sa miesila na dva tri razy. Asi preto som od malicka zboznovala len chlebovu korku, lebo zo starkinho chleba sme miestami este drevene uhliky citili a to tak prijemne vrzdalo pomedzi zuby ;-)
vzdy sa napracem kolacov na nejakej rodinnej oslave, lebo mam tety ktore robia poctive venceky, kokosky, truhliky, dobosky,... ako za starych detskych cias;-) ale i tak mam najradsej kysnute kolace, len kupenske nie, lebo nejak nechutia dobre, akoby ich ruky nemiesili, len stroje a nie tak dlho. starka mi vzdy hovorila, ked ma pri mieseni uz svalovka chytala, ze este mies este, kym sa ti cesto od ruk nebude same oddelovat a naozaj je to tak, i ked niekedy clovek o dusu hodinu miesi
@sovka62 ja mam sesternicu, ktora robi uzasne a poctive torty, hoci uz stopla robit na objednavky, lebo to popri robote a dievky sa jej nejako zaoblili, ked vkuse potajomky zo vsetkeho ochutnavali, ale mozno keby ju niekto oslovil, tak by spravila a tych 30 euracov nie je vela, to tak na malu tortu, lebo ked si spocitas tu cenu pravych surovin, tak robota uz v cene nie je zahrnuta...