Kremese, kremese, ach tie kremese :-)

budim - fotkabudim, 6. júna 2011
Tak som dnes rano zasla do inej pekarni po ceste, caka ma dlha cesta 6hodinova autom
smer Pariz, tak treba doplnit cukor hned z rana;-). Hoci som to nemala v umysle, ale za tym
presklenym pultikom som uvidela La Russe, co my kremesom nazyvame, a mi nedalo, tak
som si zadovazila a ochutnala.

Tento bol s orechami, ten predchadzajuci z inej pekarni bol bez. Ked som ho tak zula, tak
rozmyslam, ze preco my to volame kremes. Najprv som si myslela, ze je to odvodene od
slova krem, nuz a teraz tu vo Francuzsku sa moja hypoteza zrutila. Vsak, ak to tu volaju La
Russe, cize Ruska, tak to moze byt odvodene od Kremla alebo to bude ukrainsky Krym?
Kedze tu sa nerobi nijaky rozdiel medzi Rusom a Ukrajincom, tak je to najviac
pravdepodobne.

Este jeden objav: francuzsky kremes teda nie je slovenska verzia francuzskzho kremesa.
Cize ho tu robia trosku inak - cesto nie je listkove a ziadna slahacka a taka polovica nasho
kremesa to je. V nutri je plnka, myslim ze slahana pudingova, ale bez masla, ak maslo, tak
len minimum s trochou likeru alebo konaku. Cesto vyzera na taku zvlastnu verziu zmiesania
nasho tortoveho cesta s cestom laskonkovym a je tenke tak 3 - 4 milimetre.

Nuz dufam, ze sa nejak dopatram k tomu receptu a o nejaky mesiac si zajdem do inej
pekarnicky po inu verziu La Russe. ;-)
@zareaguj


Diskusia k článku

23 komentáre k článku
Zaujimavo podane, ja sa vzdy rada dozvedam nove veci, ved vyzisti recept a skus ho upiect a potom ho hod na varechu :) a co ides v Parizi? vylet?
Slovo krémeš je z maďarčiny, myslím, niektorí by ho aj radi prekladali ako krémovník. Mňam, slintám pri predstave francúzskych pekárničiek, to u nác veľmi chýba.
jaaaj, tak ti zavidim tie francuzske pekarnicky!!!! ja som si tam sice nic sladke nekupila, ale aj vselijake slane vecicky boli famozne..., uff hned by som sa tam znovu vybrala....
V slov. krémeši myslím, nie je čistá šľahačka, je tam žľtkový krém a potom varený sneh, no aj tak má viac verzií aj u nás, možno niekto tú šľahačku dáva.
@babidka , súhlasím s tebou.Ale aj ja sa rada nechám poučiť.K nám sa stále ešte nevrátili "skutoční" pekári,chýba pravá hrdosť remesla. A receptúry ktoré používajú dnes - neviem kde ich vzali,ale pre mňa zatial nič moc,tak už nekupujem,ale občas by som rada..
pekárenské výrobky v zahraničí ma fascinujú a najradšej by som ich všetky ochutnala ... milujem tie malé voňavé obchodíky ... :)
Máš šťastie, že si vôbec môžeš v cukrárni kúpiť hotový jedlý zákusok. U nás je to teraz hnus, samá umelina, krémy z margarínu, šľahačka z rastlinného tuku, piškótové cesto ťažké ako pálená tehla... Sestra objednala tortu na dcérinu štyridsiatku. Vyšla ju 30€, "zabudli" na ňu dať čislicu štyridsať, cesto nebolo orechové, ale len svetlý biskvit bez orechov, poleva namiesto marcipánu z akejsi bielej hmoty bez chuti, ani len sladká nebola a namiesto krému bol margarín rozmiešaný s cukrom, ešte škrípal pod zubami. Jednoducho hnus, ale peňazí si vzali toľko, ako keď pri objednávke spočítali všetky jej požiadavky. Trvala som na tom, aby ju na druhý deň išla reklamovať, nechcela, hoci som argumentovala tým, že keď im to prejde, nemajú dôvod nič meniť. Kam sa podeli poctiví cukrári, všetci sú už v zahraničí?
Ten, kto vymyslel krémeš, by si zaslúžil Nóbelovu cenu. A kto vymyslel lístkové cesto - detto.No a teraz mi poraďte, keď ste ma už namaškrtili, čo s tým? Cukráreň je veľmi ďaleko a než by som ho napiekla čerstvý, aj by ma chuť prešla. A ktohovie - možno by sa mi ani taký dobrý nepodaril.
Sovka, ešte že mám dobrú svatku Janku. Keď máme u syna nejaké oslavy, Janka napečie rezy, alebo aj orechovú tortu , fajnovjú, plnú kakaa a čerstvých orechov. A teší ma, že aj moja nevestička je v tomto smere šikovná - dá si toľko roboty, že aj Marlenku napečie sama.A tu já milujem! Teda, nielen Marlenku, ale aj nevestičku.
Sovka, tí praví a poctiví pekári-cukrári vymreli - a to doslova. Bola to generácia, ktorá si svoje remeslo vážila, dnešná ho len znevažuje. Škoda, že ste tú tortu nevrátili aj zo všetkými argumentami proti, to by sa čudovali, možno aj zahanbili. Preto je lepšia domáca výroba, ak sa to dá.
Krémeše a veterníky sú najobľúbenejšie zákusky, možno zato že nie sú také mastné, presladené, môžu ich aj malé deti.
@arasidka , veď stačilo povedať a bola by som ju upiekla ja. A takú akú chcela,. Asi by nebola na výstavu, až tak dokonale zdobiť neviem, ale určite by bola dobrá a orechová, marcipánová, taká akú chceli.
Ja idem dnes piecť tortu tradičnú, ktorú majú naši radi, vnučka mala včera 13 rokov a keď zajtra príde aby bola torta. Kakaové cesto, čokoládový krém (dobre ťažký šľahané vajíčka nad parou, čokoláda a maslo) a poliata čokoládou. Keď sa opýtam akú tortu, odpoveď je našu, čo pečieš vždy, tá je pre nás najlepšia.
@lucylee taky stresovity vylet to bol ;-) bola som vyzdvihnut bratranca na letisku v Beauvais a zas som sa stratila v Rouen, tak som prisla neskoro a vsetky hotely uz boli pozatvarane, tak sme spali v tom malickom aute 3 hodiny a hajde naspat spolu s vyletom do Mont St. Michel a Saint Malo a potom k nam, tak ma chytal miestami mikrospanok, bo slnko svieti a tvari sa, ze bude prsat uz dva tyzdne a nic, tak sa oci rychlo zatvaraju
tak recept zistim, ked budem mat viac casu, teraz nejak nic nestiham a by som len spala:-(

pekarnicky su tu super, esteze v kazdej inak ten chlieb pecu, tak mozem porovnavat, hoci by som ho jest nemala, moj priatel je zavisly na chlebe, ale iba bielom (razny pre neho chlebom nie je) s maslom s morskou solou, na posednie zje pol metra bagety alebo skoro polku toho ich "papieroveho" chleba takej obrovskej tucnej bagety, ktory mne nejak zvlast nechuti, ani len hrianka sa z neho neda spravit, lebo po treni cesnakom, vsetka striedka vypadava

zakusky su tu strasne drahe, zato vsak poctive, lenze ja peciem skoro kazdy tyzden nieco sladke, experimentujem ako vzdy;-), len nestiham fotit pre varechu, pre nasu particku domina so starymi ludmi, teraz hlavne s umelym sladidlom, lebo Jeanne je celkom tazky diabetik, ale raz za tyzden si trochu sladkeho dopraje
najlepsi poctivy chlieb na Slovensku najdete v Detve, alebo v okoli, kam sa vyvaza a to slatinsky zemiakovy alebo dubravsky chlieb, alebo chlieb z Krneho, neprehanam, je taky domacky v kamennych peciach robeny

najlepsi chlieb aj tak robila moja starka, ktoru si zajednavali na svadby zo siroka daleka a na jeden sup v jej kamennej piecke piekla takych 20 chlebov a zopar posuchov pre nas detiska, ale uz nemala sil ma do toho zasvatit, lebo kym som vyrastla, ona uz velmo zostarla a ruky uz taku silu nemali, hoci este stale dojila rucne, len spominala mamina, ze starka miesila chleba v drevenom obrovkom koryte a trvalo to dva dni a podobne ako prava talianska ciabatta sa miesila na dva tri razy. Asi preto som od malicka zboznovala len chlebovu korku, lebo zo starkinho chleba sme miestami este drevene uhliky citili a to tak prijemne vrzdalo pomedzi zuby ;-)
uz nemam ani ja pozitok z cukrarni na Slovensku, kde vsetka poctivost zmizla a rychlo sa chcu zarobit miliony, to iste sa tyka restauracii

vzdy sa napracem kolacov na nejakej rodinnej oslave, lebo mam tety ktore robia poctive venceky, kokosky, truhliky, dobosky,... ako za starych detskych cias;-) ale i tak mam najradsej kysnute kolace, len kupenske nie, lebo nejak nechutia dobre, akoby ich ruky nemiesili, len stroje a nie tak dlho. starka mi vzdy hovorila, ked ma pri mieseni uz svalovka chytala, ze este mies este, kym sa ti cesto od ruk nebude same oddelovat a naozaj je to tak, i ked niekedy clovek o dusu hodinu miesi

@sovka62 ja mam sesternicu, ktora robi uzasne a poctive torty, hoci uz stopla robit na objednavky, lebo to popri robote a dievky sa jej nejako zaoblili, ked vkuse potajomky zo vsetkeho ochutnavali, ale mozno keby ju niekto oslovil, tak by spravila a tych 30 euracov nie je vela, to tak na malu tortu, lebo ked si spocitas tu cenu pravych surovin, tak robota uz v cene nie je zahrnuta...
@budim , ty si iný živel :) ja by som sa veru sama nevybrala autom na letisko, ja nerada šoférujem, ale aspoň ste mali dobrodružstvo :) vyzerá, že sa ti krásne žije vo Francúzsku, tak to má byť, užívať si, jesť a spať a chodiť na výlety, byť s priateľmi...
@evanaaa - dobre si sa opravila: sneh ide do pudingu a šľahačka na vychladnutý pudingový krém, potom cesto a navrch čokoláda. Ide to pomerne rýchlo: cesto sa pečie na obrátenom plechu (kupované je šup-šup), krém je takisto hneď hotový - akurát teraz je problém s chladničkou, lebo sa musí vychladiť kým tam dáš šľahačku. No a najlepšie sú tie odrezky. Mám však problém s krájaním, čokoláda sa mi zle krája, nevyzerá to potom pekne. Skúšala som to aj pilkovým nožom, zasa sa mi z cesta drobilo aj na čokoládu - tiež to nebolo pekne. Neviem to proste tak nakrájať ako profesionál čo mi potom kazí celkový design na tácke. Ale i tak zmiznú vždy so šuhajdami ako prvé.

Pridaj komentár k článku:



TOPlist