Keď sa darí.....

sovka62 - fotkasovka62, 13. septembra 2013
Poznáte to, snažíte sa z celej sily a duše, lebo čakáte niekoho, koho chcete potešiť, ale čím väčšia snaha tým horší výsledok. Už sa tu diskutovalo o Trnavskom jarmoku, sú to vlastne hody, takže sa schádza rodina. K nám chodia dcéry s rodinami, celkom nás je trinásť, takže treba myslieť dopredu, aby bolo všetko a aby bolo dosť. Od rána kmitám ako namydlený blesk, upiecť 8 štrúdlí, naložiť bravčové i hydinové mäso do marinády na popoludňajšie grilovanie, očistiť a nasoliť kačacinu, zamiesiť na pagáče, ktoré sa budú piecť ráno, aby boli čerstvé a rozhodla som sa upiecť i salajkový hamiš krémeš. Pláty som si upiekla už včera, ráno som uvarila mlieko so Zlatými klasmi, cukrom a múkou, aby som to studené mohla pridávať do maslového krému. Potom som si odskočila na výstavu ovocia a zeleniny, ktorú poriadajú naši okresní záhradkári, sľúbila som prísť i s cenou za vystavené exponáty, takže sľub bolo treba dodržať (aj preto som tie pláty piekla včera). Štrúdle upečené, pustila som sa do krémeša. Ušľahala som krém, vytiahla som pláty, že ich budem plniť. Skoro mi oči vypadli! Hneď prvý rozpadnutý na tri kusy. Nevadí, povedala som si, bude stredný, veď ho krém udrží pokope. Vybrala som druhý, a zistila som že aj ten posledný, ktorý mal ísť navrch, je prasknutý, ale držal v kope. Natrela som polovicu krému na spodný plát, celkom vydarene naukladala ten zlámaný, natrela krémom a hneď sa mi ľahšie dýchalo, držalo to v kope. Ďalšia polovica krému, vrchný plát sa mi na ňu podarilo dostať v celku (no nie som ja šikovná?), s úsmevom som ho šla uložiť do chladničky, aby zmäkol. Jednou rukou som otvárala chladničku, na druhej som držala dosku s krémešom a ani teraz neviem ako, krémeš sa po doske zviezol a za to, že celý neskončil na dlážke vďačím otváraným dverám chladničky, do ktorej vletel presne stredom. Tretina na dlážke, dve tretiny na doske (aspoň voľačo ostalo).
Taká som bola na seba najedovaná...... Nemohla som si tie dvere otvoriť vopred a dosku držať v oboch rukách!? Teraz som už múdra, keď sa škoda stala. A naveky si zapamätám, že salajkové pláty sa deň vopred nepečú!!
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
Teda, @abdul , toto mi v tom zhone ani nedocvaklo. Aby som nakoniec bola rada, že som toho nezničila viac.
radost
teeedaa @sovka moja...ked sa zlé z trinásteho piatka sily spoja...a toľko práce..toľko znoja...navnivoč...
ale si oči v slzách nevymoč..!!
dnes je čokolády deň-splň si o maškrte sen...hoc viem-nie je to zákusok slastný-ale niečím pozitívnym začni...:-)
vylož na chvíľu hore nohy...na to máme snád každá vlohy...a právo...zaslúžiš si oddych-veru áno...
veľká budete zajtra rodina-nech spokojná..veselá..šťastná je zajtra vospolok každá hodina...
dobro seješ-nech sa ti ono vráti...dúfam-že toto úslovie stále platí...
dobrý večer..
havino
usmievam sa @sovka , nie nad tvojim zážitkom, ale nad sebou, že čítala som o sebe a podobnom zážitku. Ja si viem neskutočne brať na rohy, ked majú byť takéto ,,hody" , nie tie mestské, ale u nás doma a potom to ide. Aj si myslím,že si viem zorganizovať robotu, ved aj viem, ale ked všetko naraz robím, tak to aj vyzerá. Mali sme doma mať gulášku, z diviny, štyri rodiny s deťmi. Nuž len jedna rodina s tými najmenšími deťmi divinu do úst nedajú, hoc tie tri rodiny prehlasovali, že budú musieť jesť. Mne to nedalo, uvarila im osve hovädzí. No len medzitým koláč sladký, koláč slaný, iné mlsôtky a zabudla aj na hovädzinu v kuchte. Z tej mi zostali len rozvarené vlasy mäsa, koláč sa mi vydul v strede, tak, že ešte rýchlovka tiramisu, pri prenesení do chladničky zviezla sa mi na zem, tiež na podnose bola, nevypadla celá , bola vo forme, ale kakao premiešané zhora s krémom. Takže poznám, poznám, zažívam a viem,že sa nepolepším, ked si toho vždy veľa plánujem, aby každý bol spokojný.
jerica
Milá moja priateľka @sovka , aj tak máš u mňa veľký obdiv. To čo si si naplánovala a spravila, nemôže rozhádzať teba, ktorá perfektne zvláda aj krkolomné hodovanie. Tiež nie je to tak dávno, keď som chcela poslať deťom slivkový osúch, len aby to bolo ako má byť, už som sa videla ako deti budú chváliť, len aby to bolo na jedničku, samozrejme zarobím cesto a ako tak miesim, stále nie je to ono, ochutnám a veru miesto cukru som dala soli, ale to nič, cesto putovalo, no kam, zavrela som oči a šup do koša.Nič sa nedá robiť, skúsila som reparát, zarobím znovu, neviem či to bolo pobosorované, zarobím na druhé cesto, tiež nevydarilo, nie a nie vykysnúť, nuž aj to sa stáva, márna sláva je to v nás, veľa toho chceme postíhať.
@havino , nuž ako skopírované, poznám dôverne :-)
@rados ť, ešte, že ťa máme, hneď sme na tom hore, nie na dne :-)
radost
milá moja @jerica
aj tebe od srdca patrí vdačných mojich slov kytica...
kto počúva tvoje rady-tomu v kuchyni všetko ladí...
aj kvôli tebe-a mnohým dalším-chodím na VARECHU duše pre potechu...
nuž-kde radosť vládne...tam žiadna ľudská dušička nie je nadne...

a že prší a chladno je..??úsmev všetkých zahreje...
=dobrý deň=
hannah22
veru poznám,poznám milá @sovka , mi ženy sme už také, zniesli by sme pre tých svojich modré z neba, občas nám to nevyjde. Snažím sa snažím ale výsledok.... hovorí sa že snaha sa cení a výsledky hodnotia. Niečo podobné sa mi stalo s krémešom ... vnučka Miška miluje krémeš takže som sa snažila ako som vedela aby videla, že babka na nu nezabudla.... ale čo čert nechcel, rúra piekla ako sama chcela, tretina štvorčekov určených na vrch som neustriehla ,pripiekla, hrůza,.... varím plnku a do tej som omylom pridala celozrnú múku, bolo to tmavšie a drsné, mala som nervy na pochode. Bola skoro polnoc tak som koláčik zostavila, naplnila plnkou,pripečené štvorčeky maskovala čokoládou a dala do chladničky. Servírujem a trochu opatrne hovorím že je trošku iný a všetci vraj je lepší ako tie bledule, čo som robila predtým..... Takže nabudúce bude krémeš pripečenejší a plnka tmavšia.... to nič babi celozrnka je zdravšia..... tak som bola rada že je rodina zhovievavá k mojim občasným excesom.... a to nebolo piatok trinásteho...... :))
sovka62
Dievčatá moje zlaté, veľmi pekne ďakujem, hneď mi je lepšie, keď vidím, že v tom nie som sama (to nie je škodoradosť, len úľava, že aj pri najväčšej snahe sa nie vždy všetko vydarí). Dnes už je lepšie, jedna z dcér aj s manželom prišli už večer, takže sme v kuchyni traja. Keďže všetko je nachystané od včera, pomaly nie je do čoho pichnúť, už len sledujeme časy, koštujeme, prisáľame, koreníme...... A krémeš? Zatiaľ odpočíva v pokoji v chladničke, o chvíľu pokrájam to čo z neho ostalo. Koľko bude toľko sa zje, hladný určite nikto nebude.
frezia68
Vieš,@sovka ,až tak veľa sa zasa nestalo.Keď máš toho veľa,nemusí sa všetko vydariť a ako vidíš z príspevkov,máme svoje skúsenosti.Pridám aj ja moju poslednú,keď sme mali rodinné stretnutie.Sme už dosť stará generácia a tak sme dohodli,že môžeme sa stretnúť len tak,bez dôvodu osláv narodením,či sviatkov.Dohodli sme termín u nás,najstarší brat so švagrinou 82 r. (len pre ilustráciu,že nemladneme) a ja v snahe všetko pripraviť čo najlepšie a uctiť si ich,urobila som aj štedrák.Lebo je to vianočný koláč a chcela som tým povedať,že sú pre mňa vianoce,ak sa stretneme.Veď ho mám aj na Vareche a mám prax,ale to neospravedlňuje,ako sa mi vydaril.Akosi zvlnený....aj sa asi dlhšie piekol,no pri krájaní na druhý deň ani mne mimoriadne nechutil a to som im chcela aj nabaliť,lebo je veľmi sýty.Ostatné síce vydarené,ale som spomenula,že aj ten som piekla,tak som chcela zachrániť šľahačkou na vrchu,ale najstarší na otázku,či chutí,len odpovedal:"dá sa",takže balenie z toho koláča nebolo.Ingrediencie drahé,veď to poznáte,čo už? Ale si mi tým krémešom pripomenula moje začiatky na Vareche,lebo to bol môj prvý príspevok,že hľadám recept na Hamiš krémeš a Ty si mi ho poskytla.A zistila som,že tu na Vareche nie je s fotkami,mohla si ho pridať a škoda,že si neodfotila :-))) a bol by zábavný recept.
janealli
Takto a podobne sa človeku "zadarí" hocikedy. Ja som pred 2 mesiacmi piekla na moju oslavu pre cca 50 osôb + výslužka asi 30 druhov zákuskov, keďže bolo horúce leto, tak viac tých suchých a okrem iných aj snehové puserlíky. Keďže som mala zvyšných 15 bielkov, pusiniek bolo požehnane. Trpezlivo som ich posušila, poukladala do krabice a niesla som ich odložiť k ostatným zákuskom. Jednou rukou som si otvárala dvere, druhou držala veľkú otvorenú krabicu s puserlíkmi, krabicou som zavadila o zárubňu a milé puserlíky sa mi takmer všetky ocitli v chodbe na dlažbe domrvené, nepoužiteľné. Len veľa upratovania som potom mala a o dlažbu som sa lepila ešte aj o 2 dni.
babav
@sovka , iste si pouzila poriadne mydlo , tolko toho stihnut za jeden den je obdivuhodne a necudo, ze kremes na to doplatil . Podobne zazitky ma vacsina z nas ....nepriznaj sa hostom , servuj zvysok kremesa ako jednohubky;-) .
domacapani
Ja som niesla tvarohovu trasenu do chladnicky na doske. Od zaciatku ako som chytila dosku som vedela, ze neudrzim, ale isla som. Tesne pred chladnickou som neudrzala..........no a slova, ktore som pouzila boli velmi nevhodne. -;) Stale vsak lepsie ako ti chlapci vo Svajciarsku, kde zhorelo 200 aut. Nikdy nebolo tak zle, aby nemohlo byt este horsie.
domacapani
Ja som niesla tvarohovu trasenu do chladnicky na doske. Od zaciatku ako som chytila dosku som vedela, ze neudrzim, ale isla som. Tesne pred chladnickou som neudrzala..........no a slova, ktore som pouzila boli velmi nevhodne. -;) Stale vsak lepsie ako ti chlapci vo Svajciarsku, kde zhorelo 200 aut. Nikdy nebolo tak zle, aby nemohlo byt este horsie.
beattka
a mne onehdy odfúkol vietor griláž z torty na opel povedľa stojaci a ostal mi len korpus krabičke
margaretka28
No @sovka , u nás boli hody pred týždňom a mne sa tiež "darilo" :-) V nedelu, ked už všetci poodchádzali, som sa rozhodla vyprázdniť a umyť plechy, na každom štvť plechu zákuska, darmo by to len zaberalo miesto v chladničke. Na túto príležitosť som si nedávno kúpila v Kauflande takú peknú červenú tácku, alebo ako to nazvať aj s vekom, ktoré sa zapína po bokoch,a na vrchu to má ešte ucho, má to veľkosť plechu, tak som to tam všetko pekne naložila, zavrela a chcela uložiť do chladničky, no a chytila som to za to ucho, ved na čo tam je no nie ? Ale to som nemala robiť, lebo o chvíľu som už v ruke držala len onen dekel s milej tácky, tá mi spadla na zem a zákusky z nej vyleteli tiež, taká väčšia polovica:-( tak som mala ešte robotu navyše, ale čo už, ked som taká "šikovná " :-))
sovka62
Je to veru na šľaktrafenie, keď snaha vyjde navnivoč, ale keď nejde o život.......Krémeša nakoniec bolo dosť, ešte aj zostalo. Vlastne zostalo všetkého, aj keď som koláče pagáče deťom zabalila, takže od rána kmitám, chladnička, mraznička, komora. Ale plechy sú už namočené, všetko na mieste, o chvíľu sa s manželom vyberieme na jarmok, pohľadať pani Čechovičovú, ktorá pestuje a predáva ručne zberaný mak z Jarnej. Kúpime tu, nemusím manžela hnať autom do Jarnej. A potom odpočívať, odpočívať..........
Mimochodom, takýto jarmok sme ešte nezažili. Jedli sme v jedálni, to sa ešte nestalo odkedy tu bývame. Lenže včera bolo daždivo (to výnimočné nie je, altánok je zastrešený, to nám nevadí), a taká zima, že popoludní a večer sme kúrili v kozube.
joel
vieš sovka ja nie som škodoradostný ale som sa zasmial,no čo tebe všetko s a dari ,ja robim veľa veci podľa teba, pre mňa si takmer dokonala gazdinka tak prečo troška srandy by nemohlo byť. nech sa dari aj nadalej a tešim sa dalšie tvoje rady, ktoré su pre mňa inšpiraciou
stefanm
Vidíte , ženy , aké ste nešikovné ? A pri tom sa rozplývate , že ako vy dokážete robiť viac vecí naraz , aké ste "praktické" . A neviete si ani len jednou rukou chladničku otvoriť a v druhej držať plech s koláčom ?!?! Načo sa púšťate do takých činnosti ??? Toľká škoda a na hody !!! Veď najprv si chladničku otvorím , urobím si v nej primeraný priestor , ak ho tam mám málo tak z nej , samozrejme , odstránim manželovo pivo a až potom tam vkladám plech s koláčom . Koľko krát vám to treba opakovať ???
lyali
Devy a mládenci, veru aj ja čítam vo Vašich riadkoch o sebe a kútiky úst mi dvíha dohora, keď si na všeličo spomeniem :-) Veru, niekedy v tej kuchyni sa potrebujeme otočiť okolo svojej osi aj miliónkrát a veru tak to aj dopadne - ale našťastie len občas, však, aby sme mali na čo spomínať :-) Raz práce hojno a druhý raz ... no predsa pomenej v tej kuchynôčke. Priznávam, ako som začala po niekoľkých mesiacoch znova pracovať, v týždni varievam pomenej. A veru tak to aj dopadne - takýto komentár si napríklad vypočujem. Dovoľte jednu minipríhodu... So 6-ročným synom som sa autom viezla do 17km vzdialeného mesta (bývame na dedine) a na krajíčku lúky pri ceste obrovská srna (takže laň) ma chvíľočku hypnotizovala. Ja za volantom. Ona ešte stááále vedľa cesty. Z očí do očí. Na krajíčku. Namáličku. Ale mi odľahlo, keď nevyskočila z lúky na cestu, ale zvrtla opačným smerom. A môj Romanko mi doma: "Maminka, mohla si tú srnku prejsť, aspoň by sme mali zas niečo na obed." A pritom Romanko je celkom citlivé dieťa... Raz neviem, kde mi v kuchyni hlava stojí (úderné sú tie oslavy a oslavičky) a inokedy mi vlastné dieťa takto pripomenie, že zas treba k sporáku pričuchnúť :-) @stefanm , veru, opakovanie a pripomínanie je matka múdrosti, xi :-)
sovka62
Jáj, @stefan , veď my vieme, že na muža tvojho rangu nemáme! K tebe len s obdivom dvíhame zrak v nádeji, že raz sa ti vyrovnáme. Lenže chyba je aj v tebe. Tróniš si len v tej svojej kuchyni a my sme na všetko samé. Veď sa rozdeľ na viac častí a aspoň pri takýchto výnimočných príležitostiach podaj pomocnú ruku,nech je aj u nás všetko dokonalé.
sovka62
@lyali , dieťaťu sa to ešte dá prepáčiť, horšie je s manželmi. Ten môj napríklad u jednej panej na kuchynskej linke zbadal tanier s fašírkami. Pani (bola som za ňou v pracovnej veci) sa pýtala, čím nás môže ponúknuť. Mala, samozrejme na mysli vodu, kávu, čaj a pod. A ten môj sobášený, ktorý tam bol len ako prísediaci, zahlásil: Ak sa nenahneváte, ja by som si dal tú fašírku, mne to doma nikto nespraví!!!!!
Chápeš? Má za ženu ľafňu, čo mu ani nenavarí. Keby bol povedal pravdu, znelo by to" nikto nenavarí, konkrétne fašírku tri razy za týždeň, lebo keby to bola na ňom, tak by si to želal práve takto. No už s takým chlapom!?
lyali
@sovka62 , ale aj tak je to krásne vymyslené :-) to krásne vzájomné sa dopĺňanie mužíčka žienkou a žienky mužíčkom vo všetkých podobách - čo by robili mužíčkovia bez nás žienok a zas my žienky bez mužíčkov, hoci niekedy poriadnych beťárov :-)))
lyali
@stefanm , jeeej, akú krásnu inšpiráciu si dal aj iným mužíčkom. Chválim ťa za šikovnosť aj osvetu :-)
sovka62
Teda, Štefan, vždy som hovorila, že ak sa ešte raz narodím, chcela by som byť psom u mojej bývalej kolegyne. Teraz mením názor, chcela by som byť gazdinou v tvojej domácnosti, to by sa mi gazdovalo bez roboty!
meda
Vždy keď potrebujem radu pri varení hľadám recept s radou od Sovky! Ďakujem Ti za tvoje múdre rady a tvoj čas, ktorý nám venuješ. Ešte raz vďaku Ti Sovka naša!



 



TOPlist