Kazdemu nieco dozrieva

silvi - fotkasilvi, 25. júna 2014
Tak vam zavidim varechacky moje, ze vam zreju jahody, ceresne, marhule, vsetko co len moze byt. Ja byvam na lazoch, gde mi ani zemiaky vnat nepustili, kupujem ceresne za 3,50 eurkilo a ked citam ako mate plne spajzky ovocia tak vam normalne zavidim. Mne tak akurat dozrievaju vosky na ruzi.
@zareaguj


Diskusia k článku

hubata
Takýto problém som aj ja mala: najprv som si nerozmyslene kvôli deťom predala záhradu, ale čoskoro som zistila že nemám radosť z peňazí, došla som o to čo ma bavilo robiť ako koníčka a zároveň úžitok pre celú rodinu. Toľko som tu na vareche hubovala, až ma poľutovala jedna milá varecháčka a zadarmo, úplne zadarmo mi požičala svoju záhradu, kde som našla raj: niekoľko druhov jabĺk, slivky, broskyne (tie mi vždy niekto ukradne!), pekné kvietky, jahody, maliny, hrozno ...... pre mňa neskutočné poklady. Ak naozaj tak túžiš po záhradke, skús si urobiť umelo teplejšiu záhradu: okolo rastlín urobiť ohradu z plechu, zo skla, z plastových fliaš naplnených pieskom alebo vodou - aby mali rastliny "nohy v teple" - nie je to klasický skleník zatvorený aj zvrchu, ale len zboku sú rastliny chránené. Určite aj niektoré trvalé rastliny by ti urobili radosť ako napr. rebarbora, pažítka, šťavel, bylinky ..... len sa mrkni na internet ako na to. Dá sa aj vo vyšších polohách vypestovať všeličo, len rastliny si musíš vyberať vhodné na pestovanie ktoré znášajú chlad a horšie je to pri stromčekoch, aj tie by mali byť zasadené napr. pri stene ktorá cez deň naakumuluje teplo od slnka a v noci chráni stromček. Alebo aj tu sa dá urobiť teplejšia klíma napr. zo starých okien, z dreva a zbytkov akrylátu, len teda musí byť vyššia. No a samozrejme bez skleníka napr. zo starých okien alebo plastových fliaš sa nezaobídeš na jar a na jeseň. Veľa šťastia ak sa takto rozhodneš.
marianne
@silvi nie je mozne,ked Ti kvitnu ruze v zahrade a tie maju radi teplo a slniecko,musis dopestovat aj ine... a zemiaky uz tym duplom..ja sa tiez tesim,zemiacky mi uz kvitnu,vsetko prospieva a jedna zlata varechacka mi poslala v balicku echt madarske semienka,a take vseliake druhy,ze som ani este take nevidela,sa vytesujem ako deco...:-)
smejkad
mam take tusenie, ze v tomto pripade ide o nieco ine, nie o tamojsiu klimu,
vsade, kde zije clovek, sa da dopestovat aspon nieco
toto bol vykrik, ktory ma v skutocnosti inu pricinu
babidka
My tiez nemame prave idealne klimaticke podmienky - zima prichadza skoro a odchadza az vtedy , ked na juhu uz kvitnu stromy a vsetko je nielen posadene , ale uz aj vybehlo zo zeme . Ale niekedy nestaci ani to najvacsie usilie na to , aby clovek prinutil rastlinky aby rastli a plodili :-) Ale @silvi ma mozno iny problem ...
yana
Neskucat! Ked sme isli do tejto tramtarie, tak mi moja mama s hrozou hovori,"ved to budete mat rovnaku rovnobezku ako Moskva". No a uz som dnes odtrhla tretiu jahodu, mam dve cervene rajciny a kvitne mi hrasok. Vygoogli si "neuveritelna zahrada Igora Liadova" a mozes zacat budovat zvysene hriadky.
pol roka tu hnijem, dva mesiace chovam planty, ktore mi aj tak zdochnu, v priebehu jedneho tyzdna (koniec aprila, zaciatok maja) vsetko vysejem a vysadim a v septembri zase pozbieram. A tento kolotoc sa potom opakuje.
arasid
ahojte, varecháči, po dlhom čase sa vám ozývam. Vraj, čerešne!Už je síce po nich, ale úroda bola bohatá. strom v strede záhrady vyrástol do úctihodnej výšky a šírky, spodné haluze meter nad zemou. Stihli sme pooberať iba spodné haluze, zavarili, lekvár navarili, kopu pojedli a ešte ich bolo plný strom. Čo s nimi? Ponúkala som ich každému, kto šiel okolo... Nikto nechcel, vraj aj my máme a úroda bola tento rok bohatá... výkup nikde... hm... nakoniec som sa pokonala s najbližšími susedmi - našimi drozdami!! Síce kšeft to nebol žiadny, ale spoľahnutie na nich bolo stopercentné !Keď som zašla občas do obchodu - od Billy durch vo všetkých bola cena od 4.99 euro za kilo komplet - stopky a kôstky!!!! Ale predsa o dva týždne cena klesla na 3.69 za kilo !!!!Ironicky povedané - fakt - úroda musela byť veľmi dobráááá, lebo tých čerešní bolo v každom obchode koooooopu, dokonca tam v tých regáloch aj dozreli, až do lekvárovej podoby. na..... čo už !
hubata
Vidíš @silvi aj to je riešenie: na budúci rok pošli e-mail @arasidke a podobným bohatým ľuďom na vareche a môžeš zaváárať a zaváárať .....
silvi
hrozne, ja v hyper nekupujem sezonne ovocie lebo je hnusne



 



TOPlist