Francuzske pekarne

budim - fotkabudim, 12. júna 2011
Nuz byt pekarom vo Francuzsku veru nie je lahka robota. Otvorene maju kazdy den, iba niektory den v tyzdni doobeda a od skoreho rana do neskoreho vecera a ak maju to stastie mat pracovnikov nie z rodiny, tak zatvoria, ako vsade, na dve hodiny na obed.

Ked som prvykrat vstupila do takej pekarni, nuz nevedela som si vybrat. Typov chlebov do "aleluja", palacinky v balickoch, 3-4 druhy bagiet, cerstvo upecena brioska, croassanty, jablkove vrecuska a ine dobrotky z listkoveho cesta a potom kolace a torticky (tiez kolace, ale v celku). Pripomenulo mi to casy, ked som bola prvykrat v Padove v Taliansku a tam som citila cerstvu vonu chleba, tak, ako Monty Jack z Chip&Dale za syrom, ja som nuchala za vonou chleba a tam ma to priviedlo k jednej pekarni, kde mali presklenny pult a jedno okienko otvorene ako u nas v noci na benzinke. Tam za tym carovnym okienkom sa ponukalo nieco nevyslovitelne a oci a zmysly drazdiace. Tuzila som zo vsetkeho ochutnat, tolko chlebovitych vyrobkov po kope som v zivote este nevidela, a to ani za velkou mlakou. Nuz ale bol predlhy rad, malo casu a moji talianski priatelia, pre ktorych je to rutina, tak moj sen o ochutnavani rychlo skoncil. Ale raz sa tam vsak este vratim!

Rodina mojho priatela zboznuje iba jeden typ chleba (taka hruba chlebovita palica) a beznu bagetu, takze pokial sme sa neprestahovali, som bola nutena jest tento ich "najlepsi" chlieb v celom Francuzsku. Pravdu povediac, mne tento typ chleba nechuti, ja ho tajne volam papierovy chlieb, keby to oni vedeli, obnovili by pouzivanie gilotini. Nuz ale taka Baguette traditionelle, Pain Campagne, Pain Rond, Pain moule su uz ina kavicka a uplne uspokojuju moje naroky. Mozno preto mi chutia viac, pretoze su kysnute na dva razy a s naocestom a maju vela dierok v sebe a vynikajucu korku. Cerealny chlieb vsak, uprimne povedane, robit nevedia, v tom su ti Nemci nepremozitelni. Niekedy vsak asi pekar pri priprave cesta zaspi s vreckom cukru nad misou a potom je to take este jedle ale nelahodne.

Aby som priblizila ceny (kazda pekaren sa cenami trosku lisi, niekedy je to i 50 centov plus-minus) za bagetu obycajnu clovek zaplati od 92 centov po 98 a tiez nie vsade je to ten povestny meter. za traditionelle od 1,20 eura, za maly bochnicek chleba 1,05 - 1,50 a za chlieb od 1,75 po 3 eura a to vsetci kupuju novy chlieb na druhy den, lebo starsi im nechuti, respektive sa z vecera do rana pretavil na kamen a uz sa neda pouzit. Takze moznoze i pre toto tu pekarne prezivaju, hoci chlieb v supermarketoch je naozaj industrialny a neporovnatelne horsi. Za briosku velku zaplatite 4,50 i viac a ako sa starka niekedy stazuje, v dedine za rohom je ovela lepsia, lebo su stedrejsi s hrozienkami. Malinky kusok kolaca, alebo jedna mini torticka velkostou mensou ako dlan stoja od 1,20 do tych 2,4 eur, tak na zaciatku, ked este ziadna praca nebola, clovek si musel pohladenie jazyka odopriet a teraz naplno vychutnat. Vzdy, ked ochutnam, tak uz mi idu prisady po mysli, ako ochutnavacovi vina, a potom hajde doma raz v tyzdni experimentovat, ci sa podari to iste, alebo este lepsie.

Nuz minule pri spominani La Russe, cize takej obdoby nasho kremesa (fotorecept je tu:  www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/russe1_ill.html...
alebo orieskovy:  cuisine.journaldesfemmes.com/recette/304740-gateau-russe...
) sa ozvalo velke povzdychnutie na situaciu pekarni na Slovensku. Veru, je to prevelka skoda, ze u nas clovek musi lupou taketo pekarnicky hladat, ale vam poviem i my sme si na vine. Tu zajde clovek i dva kilometre, kym si chlieb kupi a to je verny vzdy malej pekarni, i ked ide z nakupu zo supermarketu. My sme teraz taka supermarketova kultura, nuz bolo by dobre sa vratit k tradicnemu a skombinovat oba, ale mna by na Slovensku na to, byt pekarom, nenahovoril nik. ;-)
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
@budim , my veru ideme do supermaketu na nákup, ale nekúpime tam ani chlieb, ani pečivo. Po chlieb si chodíme do stánku, kam ho vozia z neďalekej dediny a rožky kupujeme v Jednote, ktorá má vlastnú pekáreň a podľa mňa pečie jediné jedlé rožky v celej Trnave. Ale dosť často pečiem aj doma, hlavne odkedy som na Vareche, našla som tu recept na sendviče, na bagety, na rôzne chleby a naozaj veľmi dobré. Aj u nás exitujú francúzske pekárne, ale ich výrobky nemusím, pripadajú mi, ako píšeš ty, papierové. Máme tu aj maďarskú pekáreň, ale tiež žiadna sláva, chlieb úplne biely, drobí sa ako piliny, na druhý deň je vyslovene nechutný, zdá sa mi aj málo osolený. Kúpila som tan krásne rožky, až sa na mňa z toho koša smiali, ale kým som prišla domov (cca 6 minút), boli vo vrecku úplne zvlhnuté a spľasnuté, takže som ich rovno dala sušiť na strúhanku. Nuž chlieb náš každodenný, to veru nie jednoduchá vec.
budim
@sovka62 jaaaj ja som zabudla napisat, ze byt pekarom, by ma nikto nenahovoril, i ked skusaju, nuz ten madarsky chlieb vyzera ako jeden, co mamka raz z Ruska priniesla a my nateseni ochutnavame a zaroven vypluvame, bo ziadnu chut to nema a sol chyba, veru dobry pekar je na nezaplatenie

mali by ste si varechaci peciuci chlieb otvorit obchodik, to by bola lahodka i s roznymi jedlami na prihriatie :-D
julica
Staci sa prejst po Bratislave, tu musela prist draha rakuska siet pekarni, aby sme na kupovaliu dobry chlieb (za tri eurace). vsetci stale len tie fornetti zuju... och
babav
@budim ,velmi pekne si to napisala .Francuzi su vo vybere a chuti peciva ,vratane chleba , bez konkurencie!
babav
@budim , velmi pekne si nam to opisala.Francuzi si vo vybere
a chuti peciva,vratane chleba,bez konkurencie!
babav
Sorry, computer mi zastrajkoval ,napisala som to znova.
Prosim ta ,vymaz to;-)
ejta
Ale aj napriek tomu, že tu máme francúzske pekárne, tie bagety, čo pečú tu, sa s tými francúzskymi nedajú ani porovnať. Tá pravá francúzska je pre mňa ako zákusok. Aj keď teda jedno majú spoločné : na druhý deň sú viacmenej nejedlé :-)
babidka
@budim , velmi rada som si to precitala :-) coskoro si to vsetko skusim aj v praxi pretoze tam ideme cela rodina na spolocnu dovolenku ...no a samozrejme sa najviac tesim na to nakupovanie v pekarnickach , obchodikoch a trhoviskach , spolocne varenie a spolocne jedlo . S tymi cenami si ma celkom upokojila , nevyzera to zeby to bolo az take drahe ako som sa obavala :-)
marcy
pečenie chleba je pre mňa rituál,na ktorý sa stále teším...snáď budem niekedy ponúkať dovolenkárom od Bratislavy na raňajky ( domáci džem,sladký koláč,voňavý chlebik,či syr :::) ...keď mi kaviarnička neprejde ...snívam,snívam
evanaaa
No, ja si s kúpou chleba hlavu nelámem, v Bille pravidelne kupujem dva druhy - Čert a Bevit, i keď aj tu záleží na tom, ktorá pekáreň ich pečie, ale ak kúpim čerstvý, tie tri dni mi vydržia. našli by sa tam síce ešte nejaké iné druhy, ale môj muž biele chleby ani pečivo nechce, aj keď mu mnohokrát vysvetľujem, že tmavý chlieb nemusí byť len z tmavej múky ale z farbiva ( karamel, slad). Nie najhorší je aj 100% celozrnný slatinský, len ten sa už, ako to u takých býva, trochu mrví. Aj rožky - celozrnné veľké, ktoré kupujem ( Billa, Kaufland) mám rada. Možno je to tým, ža som neochutnala pravé domáce. Naposledy som ich jedávala, keď som chodievala k starej mame na prázdniny, každý týždeň si dávali piecť chlieb do pekárni z cesta doma zamieseného, jedli ho celý týždeň - kým sa neminul. ale dal sa jesť. Dnes by som už taký asi nezjedla - bol biely.Ale s doma vytopenou masťou a novou cibuľkou, paprikou a paradajkami to bola pochúťka aj bez šunky a salámy, tie sa v tých dobách tak nevyskytovali. Ale je na čase upiecť si niečo, čím by som sa hrdila - môj chlieb, moje rožky.......
lucylee
@budim u nas je taka mala pekarnicka a tam som si minule kupila uzasnu makovu strudlu s visnami, lepsiu som nejedla a plnkou nesetrili, mnam
budim
@lucylee jaaaj makovovisnova strudla, mnamiky mnamiky, mnam

@babidka ja som uz zabudla na tie slovenske ceny, vsak oni tu maju len 5 percentnu dan na potraviny, tak preto tu najdete vela potravin lacnejsich ako doma, napriklad 1kg cukru je tu za 65 centov najlacnejsie a tak
budim
@babav minule som si ich vsimla na stanici autobusovej je jedna, ja vsak uprednostnujem nemecke a talianske chleby, hoci jeden v Parizi, co som jedla bol vynimocny;-)
budim
@marcy tak bon courage!!! nech ide veselo a vsetko nech sa preda, ak nie, treba struhanku do sveta vyvazat, lebo tu sa z tohto chleba neda spravit a ked sa kupi, tak za jeden malicky kartonik clovek 3eurace vysoli a to tak na 10 reznov vystaci
budim
@evanaaa ja by som si taky domacky upeceny chlieb hned vychutnala, este s korkou a pripecenymi drevenymi uhlikmi, jaj
marcy
s pečením domácich chlebíkov prestali dotácie susediným sliepkam...niet čo dať :o))....s príchodom eura skončil cestovný ruch u nás :-((,mne zostali sny....snáď raz....



 



TOPlist