Dnešná prepadovka

arasidka - fotkaarasidka, 21. septembra 2012
Tak a je to tu - 21.9. 2o12 - dnes o l7.OO hod. pomazané hlavy na čele s najpomazanejším - primátorom mesta Pezinok - zahájili každoročné tradičné Vinobranie.
Už od štvrtka to bolo "cícít v lufce", ešče aj tý škorce nad vinohradama jakoby cícíli, že uš to začne a tak lítali jak šarkany.
V maminej izbietke bolo dnes od rána fajnovo, trošku sme si zrána urobili "teplúčko" a vyskúšali radiátory, či fungujú. Išli!
A tak mame hovorím: Bapko, cigánska je už naložená, pekne v miske, zaléta mléčkem , čo ci povím, smrdzí od nej celá ladnyčka - samý cesnek...a víš čo? Neskaj zarobím na pár lokšú, nech to para tlačí, dáme si do nosa. "
A teraz to príde - zarobila som, nech mi ctení čitatelia odpustia, ale ja som zarobila pol kila cesta - zemiakového, kúpeného v prášku v obchode, reku "gdo ví, raz sa na néčo zéjde". Cestíčko už bolo vymiesené, platničky rozžeravené, mama si sadla k šporáku, nedalo jej to, že ona mi bude lokše obracať. :)) Vyšlo mi z toho l2 lokší, pre dve babky dosť.
A zrazu telefón:"Ahoj, Ančika, kde si?" Reku vedla šporáka, akurátne valkám lokše!
Volala mi moja "exkolegyňa" z práce, že sú v meste a aby som prišla, keď môžem. No nemôžem!
Tak keď nemôžem ja, oni prídu na kávičku, či im dovolím.
Akoby nie, reku pome, už aj postavím vodu.
Za polhodinku bolo 12 lokší upečených a presne pri poslednom kúsku som už počula veselý smiech na dvore pod oknom.Keď vykračovali po schodoch hore, mala som pocit, že sa k nám valí celý alegorický sprievod.
A tak sme v maminej kuchyni zrazu zaplnili každé voľné miestečko,moje bývalé kolegynky prišli v plnom počte - 6 kusov živej váhy. Do stredu stola postavili fľašu sladkého burčiaku a dva kusy skalických trdelníkov. Čo vám poviem, vyboškávali sme sa, jako keby sa vracali po rokoch zo zajatia, kávička už rozvoniavala a v ináč tichej kuchynke maminho bytíku sa zrazu rozliehal smiech a džavot rozjarených "dievčeniec".
A ja som si uvedomila, že prešli viac ako dva roky, čo som naposledy opustila moje pracovisko a mne stále chýbajú .
Keď po necelých dvoch hodinách odchádzali, bolo mi smutno, naozaj ... a veľmi. Nech si hovorí kto chce, čo chce, tie roky spolu prežité sa nedajú zabudnúť, aj keď nám bolo niekedy ťažko, ale tých veselých spomienok je neúrekom.
Mamina sedela medzi nami, poobedňajšie driemoty zmizli, zabudla na bolesť nôh a nízky tlak a dokonca si dala malý pohárik burčiaku s nami.
Keď sa znovu udomácnilo ticho , mama si zaspomínala, aká oni bola partia vo Vzorodeve, čo navyvádzali , skončiac to smutnými slovami:"No vidzíš, Ančika, a už som ze šeckých zostala len já, šecky sú uš tam..."
Ale potom zo smiechom dodala: "Viš, jak ste mi pripadali? Jako kebych kukala v televízore tú sútaš, čo tam tý robotnýci robá a robá a furt vykrikujú - no víš kerú - no... jak sa to volá... Farma?"
@zareaguj


Diskusia k článku

frezia68
Mala si pekný zážitok a musím podotknúť z vlastnej skúsenosti,že aj plánované stretnutia nemusia tak dobre a srdečne dopadnúť,ako prepadovky.Lebo tie spontánne sú často najkrajšie.
fialka49
Nech ťa takto kolegynky čo najčastejšie prepadajú, prajem ti takéto milé prepady.
Pozdrav maminku a nech jej zdravie slúži naďalej.
arasidka
Dnes som si povedala, že sa idem prejsť ulicami mestečka, veď už druhý deň v ňom zúri to vinobranie. Hádam stretnem niekoho známeho, koho som už dávno nevidela. čerta rohatého, nestretla som nikoho takého, sami cudzí ľudia. Že by rodáci radšej sedeli doma pri lokšoch?
evanaaa
Aj ja som bola včera, hľadala som mojich bývalých spolupracovníkov ale nikoho som v tom dave nevidela.....mimochodom, či by som ich aj po tých rokoch vôbec spoznala, a muž tiež hľadal a nenašiel.
arasidka
zberač už pracuje na plné obrátky, uf, o týždeň už budem pasírovať jak Popoluška!
marcy
veľa zdaru a síl,ešte Ťa aj osmahne slniečko :)))
arasidka
jáááj, to bol pekný deň dnes. Vlastne poobedie! Vzala som batoh, bicykel a psiska a poďho do chotára. Cestou na záhradku som pooberala tie najzrelšie, je ich ale zo päť kíl. Havino duril myši po poli, obaja sme mali svoju robotu.. Na záhrdke som pozbierala ale dvadsať jabĺčok, čosi pozhrabovala a teraz sa chystám na teplý kúpeľ. Voľajako nám z tých južných krajov vietor fúka a riadne. Aj sa zamračilo, hádam v noci spŕchne, čo by nebolo na škodu. Marcy, máš pravdu, veru ma slnko trošku chytilo, veď už som u tej mamy vybledla načisto :)
marcy
presne,poznám podľa pokožky,či moja milovaná švokruša chodí na prechádzky,alebo nie .....čo,dokonca ani na záhradu sa jej nechce a pri tom celkom dobrý čas,neskôr sa vyhovára na mokré chodníky....nejak sa opúšťa a mňa to trápi...inak,minule som pomaly lízala chodník,čo ma zradili podpätky,hoc sú dobré neschodené sú tvrdé a na asfalte z kopca dole hrôza.....potom skončím pri botaskách a na módu kašlem
staja
Bolo to určite milé stretnutie a aké boli tie lokše z prášku? Tiež by nám stačilo takých 12 ks a možno by som ich tiež vyskúšala takto narýchlo.
arasidka
staja, neboli zlé, ale nedajú sa prirovnať k tým klasickým .
jerica
Stretká po rokoch nemajú chybu, hlavne ako sme sa zmenili , jedna širšia ako vyššia,ja zas chrbát ako slížová doska , tvoje zážitky , radosť čítať:-)



 



TOPlist