Ako som v Nemecku varila bryndzové halušky

martina0812 - fotkamartina0812, 22. júla 2013
Predchádzajúci článok mi pripomenul takýto môj zážitok. V Nemecku som strávila dva roky u dvoch rôznych rodín, ako aupairka a opatrovateľka. Moja prvá rodina mala reštauráciu, takže doma sa nevarilo. Decká vyrastali na tom, čo jedli v reštike. K druhej rodine som prišla už varená pečená a nažhavená na varenie, pretože šlo o osemdesiatročnú babičku, ktorá potrebovala pomoc v domácnosti. Nejdem písať o tom, aké bolo jej varenie - nemecká kuchyňa mi nikdy celkom nesadla.
A keďže som si nikdy nedávala servítku pred ústa a babička sa na smrť rada vadila a hádala s každým, kto jej prišiel pod ruku, tak som nemeckú kuchyňu patrične ofrfľala, aby sa mala nad čím rozčuľovať. Babička bola mojou národnostnou nelojalitou voči krajine, ktorá ma vtedy živila, riadne vytočená, nazvala ma "slowakische terorišt! " :-D a po hodinovej hádke ( pri ktorej jej oči len tak svietili od radosti, že sa má s kým vadiť - dedko bol hluchý ako poleno a na všetky jej nadávky reagoval "áno, drahá" ) mi nariadila, nech sa teda predvediem a uvarím nejaký ten slovenský blaf.
No čo vás napadne ako typické slovenské jedlo? Bryndzové halušky!
Takže som si pekne zohnala ingrediencie ( to by ste neverili, aké je ťažké v Nemecku kúpiť tú správnu múku, či slaninu! ) a pustila som sa do zháňania bryndze.
A tu som narazila na problém. Bývali sme v Bavorsku, uprostred lesov, kde nič tu nič, päť domov, jeden kostol, dve krčmy a miniatúrne potraviny, kde mali syr, mlieko, pečivo a sedemnásť druhov piva.
Kde vziať bryndzu? Keďže hádku s babkou som nemienila prehrať, požiadala som jej syna, ktorý často cestoval služobne do Mníchova, aby sa mi tam obzrel po bryndzi.
Po troch dňoch sa Erich vrátil z Mníchova, opísal mi strastiplnú cestu po šiestich špecializovaných obchodoch a víťazoslávne predo mňa položil kocku v bielom obale s modrým nápisom.
Pozrela som sa na ten nápis a skoro som skamenela od šoku! Nápis na kocke znel:

BRYNDZA
Speziele slowakische und polnishe Käse
Made ich China

Áno, ten posledný riadok ma dorazil!!!! Netreba hovoriť, že hádku s babou som prehrala, lebo oná kocka bryndzu pripomínala len okrajovo. Odvtedy sa so mnou hádala ešte radšej a varila tie najhoršie blafy, len aby mi pri mojom šomraní mohla vmiesť do tváre:
"Nechutné, áno?! Len si spomeň na tie tvoje čínske hááááluski!!!!"
@zareaguj


Diskusia k článku

hubata
Hihihi .... škoda že sa to nedalo natočiť, dokážem si predstaviť ako ti s nemeckým prízvukom vykrikuje "cinskééé háááluski!!!" Museli ste byť podarená dvojica, len čo je pravda.

Ale tá bryndza ma tiež nasss ....rdila, nech si číňania nechajú svoj wok, éééčkové omáčky a našej poctivej bryndzi dajú pokoj a neprznia ju!!!!!
martina0812
@hubata , veru, často si na tie časy s nostalgiou spomínam. Babka bola svetová, živo sa zaujímala len o tri témy - dinosaury, mimozemšťania a porno :-D . S chuťou komandovala všetkých okolo seba, hlavne dedka, ale ten bol hluchý ako peň. Predo mnou jej ušli tri Poľky a jedna Češka, práve pre jej lásku k hádkam, hrešenie, vulgarizmy a nadávky. Keď vám namiesto dobrého rána zavali: no čo, ty malá p...a, už si vstala?! tak to každý neznesie. Ja som jej hneď v prvý deň vynadala do starých fašistických korytnačiek a odvtedy sme boli najlepšie kamošky :-D . A možno to moje frfľanie na nemeckú kuchyňu je len zvyk, lebo tým som ju vždy spoľahlivo vytočila, ona sa potom odula a zatvorila sa v kuchyni... čo mi len vyhovovalo, lebo mala dobrý zvyk chodiť pri upratovaní všade za mnou a roznášať po umytých dlážkach špinu z koliesok invalidného vozíka. :-D Keď som odchádzala, babka plakala, tak som jej pošepla: keď ma máte tak rada, zahrňte ma do závetu! No hneď som dostala tituly, aké ani pes nechce! Ale po hááááluskách som už nikdy nebola malá p...a, len slowakische terorišt. :-D Babka mala utkvelú predstavu, že Slovensko leží niekde na blízkom východe a všetci sme zarytí moslimovia... :-D
hubata
Mne je ľúto všetkých mladých ľudí ktorí len preto že doma na SK nenájdu prácu, musia robiť operky, utierať zadky a znášať vrtochy nemeckých, rakúskych dôchodcov a pritom sme inteligentnejší, vzdelanejší, vo všetkom šikovnejší ako oni. Hanba takej vláde, že pripravila takúto budúcnosť našim mladým vysokoškolákom a aj stredoškolákom.
martina0812
Veru... to bol aj môj prípad. Našťastie s aktívnou nemčinou som si prácu doma našla pomerne rýchlo a odvtedy som našťastie nezamestnaná nebola... už je to 9 rokov, od vtedy som už zamestnávateľa zmenila 3x, ale nemčina mi veľmi pomohla. :-D Ale nie je to až také zlé. Opatrovateľky sú na slovenské pomery dobre platené a teraz chodia na dvojtýždňové turnusy, takže sa to celkom dá zvládnuť, nie ako ja, keď som za rok prišla domov 2 x na týždeň. :-D Ale ja som vtedy bola slobodná a bezdetná, takže to je trošku o inom. Dnes by som šla, len keby to bolo skutočne s prácou kritické, mám predsa 6 ročnú princeznú, tej by mama chýbala... Mne by sa skôr počítalo čosi ako výmenný pobyt vrámci osvety a jazykového vzdelávania - teda keby aj Nemci posielali svoje dcéry ako aupairky a opatrovateľky k nám na Slovensko a štát by dotoval ich 200 € mesačne, aby na to mali aj tí chudobnejší, nielen elita. :-D Týýýý, vieš si predstaviť nemeckú osemnásťročnú fiflenu, zašitú niekde na vidieku v gazdovskom domčeku bez internetu, bez auta, ako v lodičkách a handrách z outletu kŕmi prasiatka, šklbe husy, podrezáva kurčatá a rúbe drevo babke do kachieľ? A musí pritom lámať slovenčinu?! S chuti by som sa zasmiala!!! Ale aspoň by sa poriadne najedli slovenských halušiek, ktoré o číne jakživ nepočuli... :-D
tiginko
veru to je na tom najsmutnejšie, že naši starí ľudia zomierajú opustení a chorí v hospicoch a domovoch sociálnych služieb a nemá sa o nich kto postarať, lebo ich deti nemajúc prácu doma, musia za ňou cestovať do zahraničia a opatrovať úplne cudzích ľudí. A dane z ich zárobkov idú do iného štátu
sovka62
Dievča moje, čínska či nečínska bryndza, nemyslím, že by si sa babke haluškami zavďačila. Na tie si treba zvyknúť od malička. Mám vyskúšané, že cudzinci, ktorí k nám zavítali z nich boli zhrození (nie že by som im ich ponúkala ja). Mala si babke navariť napríklad lekvárové perky s orechmi, dobrú sviečkovicu s domácou knedľou, vyhovovali by asi aj zemiakové placky a bola by si za hviezdu.
Priateľka takto na striedačku po dvoch týždňoch opatrovala babičku kdesi tam, kde si pôsobila i ty. Varila len ona, klasickú slovenskú kuchyňu, polievky, omáčky, dusené i pečené mäsá, sladké i slané bezmäsité jedlá, dokonca i granadír a babička plakala pri každom striedaní, lebo tá druhá Slovenska variť nevedela.
evanaaa
Pri niektorých starých ľuďoch terba mať trpezlivosť a nielen to. ....ja osobne by som také niečo nedokázala, opatrovať cudzieho človeka, ale ak, tak len ak by som varila, vyvárala by som všeličo, aj sem-tam napiekla,a ešte ak by bola po ruke Varecha, ani nehovorím,-DDD. ale to ostatné čo s opaterou súvisí, už nie. Ale veľmi sa mi páči tvoj humor, aj odvaha čeliť podobným ľuďom a situáciáma aj preto sa mi tvoj príbeh páčil.
kuchticka
@martina , viem si predsIavit ako ti asi bolo, ked miesto praveho slovenskeho vyrobku najdes imitaciu.
Dufam, ze si "vojnu"s babkou vyhrala. Mam podobne zazitky od "nas" .
puntodadino
Haha stacilo hladat v ksefte syr "Liptauer"...a stym nacionalizmom?Hmm,oni predsa vyhrali 3.svetovu! Tu sme ich vyhnali/lepsie sa im stat nemohlo/ a nasackovali si udenacov z Rumunska-na Spis,BS,Kremnicu,Roznavu...Kazdemu svoje.
martina0812
@sovka64 , hanbím sa, ale vtedy som mala 19 rokov a variť som nevedela. Moje pôsobenie v kuchyni sa obmedzovalo na 6 druhov zákuskov a koláčov, pretože som závisláčka na sladkom, kávu a praženicu. Mäsovú polievku, napríklad, som sa naučila variť až po svadbe :-D . Ale to, že na naše jedlo si musíš zvyknúť, je pravda. Nedávno som sledovala v reštike dvoch američanov so slovenskou sprievodkyňou, zrejme s frajerkou jedného z nich. Objednala im knedľu, kapustu a bravčové. Keď to priniesli na stôl, amíci na seba kukli, pokrčili plecami a zostavili si z toho sendvič typu knedľa - kapusta - mäso-kapusta - knedľa :-D . Iný kraj, iný mrav. :-D
@tiginko , je to tak. Namiesto, aby sme opatrovali vlastných rodičov, musíme ísť do zahraničia opatrovať cudzích... Je to smutné, ale našťastie toto nebol môj prípad. Keď som sa naučila nemčinu, dofrčala som pekne domov a prácu som si našla rýchlo, našťastie. :-D
@puntodadino , o Liptaueri som nepočula, v Nemecku som bola pred 9 rokmi, takže je možné, že vtedy to ani nemali. Ale ak mali, bohužiaľ som o tom nevedela.
@kuchticka , s babkou sa vyhrať nedalo! Len ju prekabátiť a to sa mi celkom darilo. Totálne mi pokašľala moju hoch Deutch, po pár mesiacoch hádok som zaťahovala tým istým nárečím, ako ona.
julica
Ach bože, fakt neviem, prečo by sme mali byť šikovnejší či inteligentnejší ako Nemci. Opýtajte sa tých západniarskych babiek, koľko peňazí naodvádzali do dôchodkových fondov... škaredá diskusia
svabel
Nemcom sa neodvďačíš. Ja som bol na dovolenke v Taliansku s rodinou a varil som tam halušky aj pre 7 talianskych kamarátov. Celkom nás bolo 13. Ale ja som sa zabezpečil surovinami pekne z domu. Jediné čo som použil z Talianska bol mriežkovaný rámček úplne nový, ktorý sa používa na redukovanie maliarskeho válčeka. U nás
sú tieto ráčeky s ovormi asi 3x3 cm, ale v Taliansku boli tie otvory 1x1 cm.A poviem Vám nič lepšieho na robenie halušiek som zatiaľ nevyskúšal. Halušky boli jedna ako druhá, perfektné a veľmi rýchlo.
Taliansky kamaráti ešte bryndzu nejedli ,tak museli ochutnať vopred a tá im zachutila riadne. Našťastie som mal 2kg, lebo to ich ochutnanie sa zmenilo na hltanie. Ale halušky som navaril pred ich očami a poviem Vám dve veľké kopcovité misy boli málo.
archaa
Hm, žijem v Mníchove 13 rokov, ale s "Liptauerom" som sa nestretla...Bryndzu si poctivo nosím zo Slovenska na kilá :D...
@Martina0812 : ale si s tou babkou musela mať...uuuf...
gubics
Nie som milovníčka Nemcov, ale zato sa s nimi neporovnávajme. Len si pozrite naše volebné výsledky a hneď budete vidieť aký sme my blbý národ. Tým čo nás klamú a okrádajú dávame vo voľbách svoje hlasy aj naďalej. A o akej 3. svetovej vojne píšeš, tých bolo len 2! Tú síce Nemci prehrali ale so svojou inteligenciou, vytrvalosťou, precizitou sa vypracovali za rovnaké obdobie ako ostatné Európske štáty po vojne na vedúci a najbohatší štát v Európe.
tetrisss
No pocuj a ktori nas neokradali? Tak komu mame dat tie hlasy :) ?
frezia
@julica ,suhlasim s tebou,vidim sama kolko sa tu plati do socialnych fondov. Nemcov vobec nepovazujem za hlupych. Je to najvyspelejsia krajina Europy a som rada ,ze tu zijem. Na Slovensku by som nemala z coho zit,lebo v mojom veku by ma uz nikto nezamestnal. Tu,keby som lekarovi davala uplatok,bola by som trapna. Je tu vsetko organizovane,na uradoch nemusis hodiny cakat,mozes si spravit termin cez internet...spravaju sa tam k tebe slusne. Mam rada Slovensko,pred par dnami sme sa vratili z Tatier,zije tam moja rodina,ale vratit sa nechcem,moja dcera tiez nie. Aj ked skoro polovica z nasis prijmov ide na odvody,hlavne do socialneho a dochodkoveho fondu. Zial,mladi ludia na Slovensku,pokial nemaju bohatsich rodicov nemaju sancu sa osamostatnit,ziskat byt. Tu je bytov dost,netreba ich kupovat. Samozrejme su drahsie,ako u nas ,ale sa aj ovela viac zarobi. Pre tych,co nemaju pracu,urad prace aj ten byt zaplati a dostane este dostatok penazi na zivobytie. Je toto na Slovensku? Stastie maju ti,co su uz na dochodku,dostanu pravidelne peniaze,maju odkupene byty,maju chaty,chalupy,kde sa chodia rekreovat. Mnohi sikovni mladi ludia nemaju sancu najst zamestnanie. @gubics ,suhlasim,vidim,ze mas prehlad. @martina0812 ,esteze si tu ufrflanu babku mala a zarobila si si,ja som kedysi tiez tak zacinala. @archaa Liptauer maju v Aldi,ale vobec to nechuti ako nasa bryndza.
archaa
@frezia : dík za info, do Aldi chodím často, no nevšimla som si...ale keď ho nájdem, už len pre tú srandu ho kúpim ako chutí :D
gubics
@frezia , trochu vidím do toho, lebo som už dávno na dôchodku a mám dosť času sledovať čo sa deje okolo nás. Politické dianie sledujem nielen doma ale v celej V4-ke, ale aj v ostatných štátoch EU lebo ma to zaujíma. Dnes už na internete nájdeš všetko čo ťa zaujíma. Okrem toho každú zimu som u dcéry v Luxemburgu, a keďže odtiaľ je Nemecko na cca 30 km, tak tam chodíme skoro každý týždeň, tak mám trochu prehľad. A dôchodcovia na západe nemajú také minimálne dôchodky ako my tu na Slovensku. V zimných mesiacoch idú napr, do Španielska k moru, lebo v zime to majú za polovičnú cenu. Koľko našich dôchodcov si to môže dovoliť?
iwuska
@gubics a frezia, aspon ze mame aj ludi, ktori pouzivaju aj rozum, nie len "hrdy" pseudonacionalizmus, s ktorym si biju do hrude a budu ospevovat tento narod, aj ked maju denno denne pod nosom, aka sme mi kradnuca sedliacka zgerba. vyznie to paradoxne, ale nemyslim to v zlom. ja mam slovensko velmi rada a velmi rada by som tu aj ostala. studujem medicinu a asi dobra tretina mojich spoluziakov chce vypadnut hned po skole prec, ja by som prave koli laske k vlasti rada ostala. ale predstava, aki sme my inteligentni a sikovni, len na nas vsetci parazituju, tak ta je velmi naivna. ti nasi pani, ktori nam riadia stat, vystupili prave z nasich radov a to, aki su, je len odrazom narodnej mentality. nasa historia nas storocia formovala do podoby rolnickej triedy, ktora je najstastnejsia, ked ma minimalnu zodpovednost za vlastne napady a moze robit cely zivot to iste vo svojej pohodlnej istote. a ani sa netreba pripravovat na to, ze by este vasa, moja, alebo generacia mojich deti zazila Slovensko na urovni, co sa utvaralo starocia sa nezmeni odrazu za 20 rokov.
tetrisss
Mas velmi tvrde hodnotenie na svoj vlastny narod, z ktoreho si vysla a nesies vsetky jeho vlastnosti dalej, to maj na pamati. Vcera vysiel jeden nadherny clanok v novinach Sme o filme Romana Fabiana a myslim, ze vsetci sa tak spravame.
iwuska
@tetrisss clanok je fakt pekny, ma niekolko myslienok, ktore velmi dobre vystihuju nasu naturu. aj ty sam(a) hovoris, aby clovek nezabudal, odkial pochadza. presne tak to je aj so mnou. velmi dobre na sebe vidim mnohe neduhy, ktore uprimne nenavidim na slovenskej spolocnosti a ktore povazujem za to, co netaha dole len cloveka, ale hlavne cely narod, no presne ako aj reziser hovori - zmen sa a stanes sa outsiderom. ja vzdy hovorim, ze treba zmenu zacinat sam od seba, no na druhu stranu, obcas je to taky boj s veternymi mlynmi, ze clovek skratka sklzne spat na cestu vseobecne zauzivanu. ono je to asi v tom, najst si kompromis vo vlastnom konani, taky, vdaka ktoremu clovek prezije, aj sa uplatni a zaroven sa nebude hanbit pozerat sa do zrkadla. preto aj pisem to, ze neverim, ze tu najblizsie generacie zaziju nejaku radikalnu zmenu, pretoze revolucia sa vzdy deje len pomaly, v mysleni spolocnosti ako celku, nie jedneho buditela. ale snad jedneho dna sa aj my posunieme dalej, pokial si ludia v sebe zachovaju urcite hodnoty a budu na nich pracovat aj napriek tomu, ze to nie je vzdy najlahsie a casto okolie zvadza k tomu, aby sa clovek podvolil, ale teda snad toho jedneho dna, sa aj tu bude zit s nepomerne nizsou korupciu, s lepsimi platmi, dostojnejsimi podmienkami, mensou nezamestnanostou, rozumnejsimi politkmi, vzdelanejsi narodom, ktory bude schopny rozhodovat viac sam o sebe, ako sa len prisposobovat a necinne sa pozerat a lutovat sa, ako mu vsetci ublizuju. ale ako som pisala, neverim tomu, ze sa toho dozijem ja, toboz nie moji rodicia.
tetrisss
Nuz, je to smutne, ale v tomto mas pravdu, lenze zit s takym pesimizmom je velmi tazke. Kazdy moze konat svoju misiu aj v malom priestore a snazit sa o lepsie bytie na tomto svete. Celkom nesuhlasim s tym, ze vinny je len narod, kedze tento rad sveta dnes je chory a system plodi obludy, peniaze su povysene nad vsetko a cuduj sa svete ani ti, ktori ich maju nadbytok nie su stastni. Pre koho je dnesna spolocnost? ani ja neviem. Kazdy narod ma svoju inteligenciu, priemernost a aj podpriemernost, ale len vtedy stoji za to, ked aj tych slabych a nie tak sikovnych vychova, samozrejme nestoji za nic, ak si nevie pomoct s tymi, ktori sa na vsetkom prizivuju a tych je coraz viac. Ale ja si myslim, ze to tak neostane, hlavne vy mladi ludia si musite uvedomit, ze nemate v toto systeme aleze ziadnu sancu. Ani v roku 1989 este den pred tzv revoluciou nik neveril, ze by socializmus mohol padnut, dokonca ani sami akteri nhovorili o zruseni tohto zriadenia a predsa to prislo.
iwuska
to ani nie je pesimizmus, skor prijatie reality a nebitie si hlavy o hruby mur ludskej sprostoty, vlastnej sprostoty a detskych idealov o miery, laske a hojnosti. :) a ano, v tom, co pises vidim samu pravdu, az na tu vetu, o zmene. my sme prave postkomunisticky narod a tak ako aj vsetky ostatne v rovnakej pozicii, sme velmi lahko vyuzivatelni tym "zlym" mamonarskym zvyskom sveta. a na druhu stranu, nasi ludia bud chcu vsetko rychlo a zadarmo, alebo sa zmieria s vidinou podpriemeru, len aby mali pokoj a nemuseli byt prilis cinni. to nie je len o "systeme", ale o pristupe mladych ludi ku svojej buducnosti a neuvedomovani si toho, ze co si nespravim a neodmakam sam, to nemam. netvrdim, ze u nas nie je kopa schopnych ludi, ale to su prave ti, co vela krat utecu prec s vedomim, ze inde mozu mat omnoho jednoduchsie podmienky na uplatnenie svojej sikovnosti a vedomosti a hlavne aj na ich rozvoj... ale dost uz reci, toto su temy, na ktore sa da diskutovat velmi, velmi dlho a aj tak nic realne nevyriesit, pretoze to je tak komplexna otazka, na ktoru nie je iba jeden pohlad spravny. filozofovanim toho clovek nedosiahne vela, pokial ho aj neuplatni v realite, preto idem sadnut nad ucebnice, ale este skor pichnem do rury tie krasne napuchnute zaviny, co uz cakaju, ved sme na Vareche, tak sa tesme z prave z nich :))
iwuska
"miery" s tvrdym y ... rovno sa ospravedlnuem za vsetky podobne gramaticke skvosty, ked rychlo pisem a nekontrolujem si po sebe, mam velmi velku tendenciu podobne nadhery vypustat z "ruk" :))
tetrisss
Este jednu poslednu bodku, nie je to o zvysku mamonarskeho sveta, je to o ludskej spolocnosti ako celku a o vrstve vsemocnych napriec vsetkymi narodmi. Tak a este nech sa ti podari to vsetko, co robis :) .
2010
@iwuska , ked sa rozhodnes ze to tam zbalis, tak len taka rada ked chces naozaj daco dosiahnut a byt uspesna v novej krajine, nepocuvaj ziadnych slovenskych emigrantov a nenavstevuj ich spolky a byvaj na druhom konci mesta , tak mi poradil kedysi davno velmi uspesny slovak. ( aj na spolky pride cas ale az po rokoch ). Cheers and good luck
gubics
Milé dámy @tetrisss ,@iwuska ,@frezia , aj ostatné.Nemyslela som si, že jedinou vetou, ktorá ani nepatrí na varechu vyvolám takúto polemiku.
Chcela by som upútať Vašu pozornosť na článok v SME, ktorý som pred chvíľou čítala - je to krásne rozpísané o čo sa tu usiluje inteligencia, a o čom sa tu rozvinula aj debata medzi nami, oplatí sa to prečítať:  komentare.sme.sk/c/6882092/je-cas-dat-tomuto-statu-zmyse...
martina0812
No páni, aká národnostná debata sa nám tu rozvinula! Dámy, to je ako s jedlom. Koľko ľudí, toľko chutí. Ja Nemcov veľmi nemusím, pretože podľa vzorky, ktorú som mala možnosť zblízka študovať, mi pripadajú chladní a od cudzincov si udržujú citeľný odstup. Netvrdím, že Slováci sú najlepší národ na svete - ale sú najlepší pre mňa, pretože je to môj národ a som taká, ako on. A myslím, že tak by to malo byť v každej krajine. Každý má radšej tú svoju mentalitu, ten svoj národ.
klotilda
martina0812 palec hore, napísala si to perfektne. Súhlasím s Tebou.
concord
@martina0812
No s tou tvojou nemčinou by som sa tak nevychvaľoval. Je vidno že máš s gramatikou problémy. Preštuduj si akú má koncovku prídavné meno ak je podstatné meno mnužského rodu v našom prípade je to der Käse. A s tými nadávkami, to tu neskúšaj. Toto si si pekne vymyslela. Ja som žil v Bavorsku ako emigrant, mám štátnu jazykovú skúšku z nemčiny, poznám veľmi dobre nemecký naturel , po páde komunizmu som pracoval vo veľa nemeckých firmách na Slovensku a viem, že Nemci v žiadnej nadávke nepoužívajú ženské prirodzenie.Ich typická nadávka je :Leck mich am Arsch.
martina0812
Concord, netvrdím, že viem nemčinu odpredu odzadu a hlavne čo sa týka gramatiky písmom. Dva roky vonku na dokonalé zvládnutie jazyka určite nestačia, každopádne však stačili na to, aby som sa vedela slušne dohovoriť a našla si po návrate na Slovensko prácu v nemeckej firme. Okrem toho sa kľudne môže stať, že som toho hromadu pozabúdala, som doma už vlastne 10 rokov a z toho 6 som nemčinu vôbec nepoužívala. S tými nadávkami, ver či nie, je to čistá pravda. Leck mich am Arsch samozrejme poznám, a priznávam, že okrem babky som ženské prirodzenie u nijakého iného Nemca nepočula použiť miesto nadávky. No, ja som v podstate poznala jediného takého vulgárneho Nemca a to bola babka. Du kleine Pix, Piks, Pichs, alebo ako sa to píše. Pre tvoju informáciu, to slovo som si nevyložila nesprávne - babka mi totiž ako veľké tajomstvo prezradila, že turecké ženy majú vraj vyholené... a použila to slovo. Tiež pre mužské prirodzenie mala hromadu kadejakých výrazov, ktoré som bližšie neštudovala, takže neviem, ako sa to píše, ale pre tvoju informáciu - Schwanz, Vogel, Bronzer...a mnohé ďalšie, ktoré si už nepamätám.



 



TOPlist