Ako sa stravujeme dnes .

stefanm - fotkastefanm, 11. októbra 2013
Pôvodne som mal nápad spracovať pre vás krátky „fejeton“ ( = vtipne spracovaná zaujímavá ale bezvýznamná téma v ktorej autor vychádza z vlastných zážitkov) o význame spoločného rodinného posedenia pri stole , či už pri raňajkách , obede alebo večeri . Ale uvedomil som si , že sa to nedá .

Spoločné , rodinné raňajky sa zmenili na majstrovsky rýchle zhltnutie suchej hrianky v čase do desať sekúnd po pípnutí hriankovača , oznamujucého ukončenie hriankovania a následným zapitim , v mikrovlnej rúre ohriatej vody , ochutenej lyžicou granulovaného čaju , pri kuchynskej linke . Alebo , v lepšom prípade posediačky , s tabletom opretým o čajník a zapnutým na čítanie emailov , rýchlo zjedené ,na polovicu napučané ovsené vločky , poprípade mysli , a cestou k autu obhryzenym jablkom .

Spoločný rodinný obed ? Zabudnite !!Ani v nedeľu nedokážem rodinu dostať v jednom termíne na jedno miesto k jednému stolu . A nieto ešte cez týždeň , keď obedné posedenie v kľude a pohode , vystriedalo objednané jedlo cez internet alebo mobilom , privezené až domov alebo do práce , v plastovom obale s celuloidovým príborom alebo ešte jednoduchšie , obed nahradil malý kúsok papierika , takzvaný stravný lístok , ktorý stačí nechať po dojedení držkovej polievky s rožkom , v bufete na stole a je po obede .

Večera našich predkov , ktorá začínala spoločnou modlitbou a poďakovaním za prežitý deň a zdravie zvierat dostala nový rozmer . S tanierom na utierke , až pod bradou , sedíme v kresle s nohami na taburetke , pred televízorom a nervózne dojedáme párky s horčicou , zapíjame pivom a nadávame ani nevieme na čo . Ale nadávame .

Pôvodne som mal nápad spracovať pre vás krátky „fejeton“ , a vznikla z toho „kritická poznámka“ k dnešným stravovacím návykom . Skôr by sa hodilo napísať , zlozvykom . Nehaňte ma za to . Ja v kútiku mysle verím , že to nie je všade tak ako som si vymyslel . Verím , že si raňajky nosíte vzájomne , na striedačku , do postele , obedujete spoločne a vaše pohľady pri tom delí len vázička s kvetmi na stole a večere si vychutnávate pri sviečkach , ktoré nepúšťajú vosk na sviatočný obrus a s pohárom šampanského , ktoré na ňom nezanechá škvrny ak vám od blaha ukvapne naň slinka !!
!
Ja tomu fakt verím !!! Napíšte mi prosím , vy skúsenejší , dokedy mám tomu veriť ???
@zareaguj


Diskusia k článku

marianne
Ale nemusi to tak byt...napada ma text z jednej ceskej pesnicky od Chinasky: Jaky si to udelas,takovy to mas.....cely svet ma mobily a laptopy a predsa kultura stolovania,nie je vsade rovnaka.....
methi
No u nas vazicka a ranajky do postele nehrozia. Tata vsatava o 5, vypije caj a ide do prace (kde ma ranajky). Ja potom chystam deto do skoly, tie ranajkuju spolu, kym ja este mlieko ohrievam, kontrolujem tasky, ci maju vsetko a mladsej chystam obedar. O pol 1 nosim do skoly obed pre starsiu dcerku, takze obeduje tam a mladsia ide na obed domov.





Olovrant maju pri nejakej kreslenej rozpravke, na co maju tak pol honku-hodinku a potom sa ucia. No a az vecera je taka, ze ja s detmi a tata chodi domov az o 8 niekedy az o 9, takze on vecera neskoro. Aspon neminiem na sviecky a sviatocny obrus :) Nam staci po turecky na zem. Pracovny tyzden je od pondelka do soboty pre deti a manzel pracuje 24x7, takze tak.... sviatocny obrus, vazicka ani sviecky naozaj nehrozia :) Jedine na Vianoce.
methi
Ospravedlnujem sa za preklepy. Rozmyslam asi moc rychlo :)
evusik
tak som sa hlboko zamyslela :-) a vyšlo mi z toho toto: raňajky v posteli nikdy nehrozili a ani nehrozia... no čo už, sama si zato môžem, že som si nezobrala za muža romantika :-(
spoločné raňajky sme zažívali v časoch keď naša dcéra mala asi 8-9 rokov a chytila ju mánia chystania víkendových raňajok... zásadne nato používala príšerný čajový servis, svadobný to dar a ja som sa vytešovala, že sa porozbíja a bude pokoj, márne.... servis zostal a naše spoločné raňajky zmizli v nenávratne....
momentálne raňajkujem sama, muž je už v práci keď ja ešte len vstávam, presne ako píšeš - raňajkujem pri otvorenom notebúku :-(
jediné čo sa mi ale darí je organizovanie spoločných obedov... trochu upodozrievam vlastné deti, že sa nato vlastne tešia, pretože nemusia variť a prídu pekne na hotové, sadnúť, najesť odfúknuť si.... ja sa im zas na oplátku vyhrážam, že nabudúce prídeme zas mi k nim, nech navaria... no zatiaľ je to len v stave vyhrážania.... ale raz!!!
a večere, tak to som rezignovala úplne, tomu môjmu som kúpila peknú, veľkú drevenú tácku z uchami, on si na ňu naloží, odkráča k televízoru a aj keď ho podozrievam, že ani nevie čo do seba tlačí, tak sa od neho dočkám aj, že "ďakujem, dobré to bolo" to vtedy keď nesie prázdnu tácku do kuchyne, ale to len preto aby si naložil nejaké ovocie, keksíky, koláčik skrátka nejaký druhochodový zájedok...

marianne
Je to na kazdom.Nehovorim,ze ranajkujeme,obedujeme,veceriame pri svieckach aj ked na stole je stale a niekedy ju aj zapalim,ale pokial som doma s niekym, tak tieto 3 hlavne jedla sa u nas odohravaju pri stole...a ked zavoni telefon,tak dvihnem a vybavim. Ak som sama,tak je pravdou,ze jedavam pri citani...zlozvyk,ale co uz...
irenaw
nooo, cez týždeň to nie vždy vyjde, ale snažíme sa. ak nie obed, tak večera. víkend to je o inom, pohodička so všetkým, čo k tomu patrí... ale osamote mám zväčša tiež nos zapichnutý do knihy ;-)
stefanm
@methi zaujímave riešenie , nosiť obed do školy . to sa tam najedia a potom sa učia ďalej ???? .... a preklepy mi nevadia . aj ja sa občas pomýlim . minule som jednej kamarátke v debate napísal , že : .... a ten rod vymrel po meči aj po prasnici !!! ...ale prišli sme na to , že mám pravdu , lebo tá cárovná , čo sme sa o nej bavili , bola riadna sviňa :)
marianne
ano jem a pri tom si citam....funguje to,mam to odskusane:-) ci ty najskor citas a potom jes? uz ma neplet:-))
stefanm
dohodnime sa tak : keď ješ pri stole a čítaš , tak čítaš pri jedení . ale keď ješ v posteli a čítaš tak ješ pri čítaní !!!! chápeš ????
methi
Ano, zjedia a ucia sa dalej :) Nemaju v skole jedalen, maju len velke okno, kde odovzdavame obedare tetam, co to rozdelia po triedach. Tam to nalavo je to okno...



stefanm
@methi a nekontroluju vám čo im nosíte ? deti si zvyknú ochutnávať jeden od druhého , určite pamätáš ako sme si na ZDŠ-ke radi odhryzli zo spolužiakovej žemle , neobávaš sa , že zje niečo od niekoho čo môže uškodiť ????
marianne
...verim a k ucte k Tvojim sedinam,dam na Tvoju radu,budem teda citat pri jedeni a mne sa tak dobre jedlo pri citani....nebyt varechy,ani neviem ako to mam robit...:-D
irenaw
to je pre mňa moc zložité, ja mám všetky svetlé ;-) nemohlo by to byť, že jem a čítam, ležím a čítam, kúpem sa a čítam, ležím a spím a chcela som čítať... ;-)))
smejkad
u nas je to podobne ako vo vacsine rodin s detmi - cez tyzden spolu ranajky , ale len cast, lebo drobizg si radsej pospi a potom uz musime sprintovat :-), obed maju mimo domu, veceru uz len decka, lebo ja coskoro pojdem cez dvere len s obuvakom :-) ,no a o vikendoch pekne vsetci spolu rano-naobed aj vecer, take male vianoce :-)
evanaaa
U nás je to ako u cudzích - nejeme v pravidelnom čase, každý si naberie, kedy má chuť, muž "býva" v spálni, tam je, ja zasa pri stole na hranici kuchyne a obývačky, a tiež väčšinou pri tom čítam. Raňajkujeme lieky s čajom, len ja mužovi spravím polku chlebíka so šunkou a syrom ( je diabetik, síce aj ja, ale ja nejem), obed, ako som písala a večeru si tiež každý robí sám, medzitým si ďobneme niečoho čo je poruke a v chladničke. Inak, žiadne sviece, slávnostné prestieranie u nás prestalo byť zvykom aj cez sviatky. Sme len dvaja starí ľudia, bez kúska romantiky.
evanaaa
Inak, ak by som smela podotknúť, krásne tradície v prestieraní aj cez všedné dni si zachováva @tatranka , dúfam, že sa nenahnevá, ale veď to nie je tajomstvo. Za to ju obdivujem a aj jej tak trochu závidím. Ibaže, aj keby som chcela ja, môjmu mužovi na takých veciach nezáleží.
hubata
Hiiii, ráno nejem ale káva v robote mi už stojí na stole keď prídem: kto prvý príde, tak ju za trest varí. Obed nám donesie chlapec, ktorý si objednávame do roboty podľa jedálneho lístka. Máme šťastie že nás má teta kuchárka rada a uvarí nám čo nám na očiach vidí od bryndzových halušiek, cez plnenú papriku až po ražniči. Navečer ma chytí záchvat zdravej výživy a dám si mastný chleba, paradajky, cibuľu, cesnak.....
methi
@stefan jasne, ze deti ochutnavaju. Ale nemyslim si, ze mojim nieco uskodi. Nemaju ziadnu "naboznesku dietu" z mojej strany a co oci nevidia.... poznas to :) Na Slovensku u babicky jedli hovadziu polievku a blesk do nich neudrel, takze... A nie, nekontroluju obedare. Jeden cas pani ucitelka jedna mala pripomienky, ze im nemame balit maso, lebo v triede je vela vegetarianov, ale tak... to su co za pravidla. Rodicia jej to hned zamietli.
paploska
zábavné čítanie :-) od mala som čokoľvek jedla s knihou, časopisom a jednou nohou skrčenou na stoličke /vyloženou/. V sobotu a v nedeľu boli spoločné raňajky a v nedeľu obed. Ak nás babka pozvala na obed, tak sme tam museli byť všetci o 12:00, inak sa hnevala a my sme to akceptovali. A stále na to radi spomíname :-) No a to čítanie mi zostalo, ale na prestieranie si potrpím. a víkendové menu si vychutnáme spolu, ale to asi len vďaka tomu, že nás nie je veľa :-)
gordonko
boli to skvelé časy , ked sme jedávali spoločne ..... v pracovné dni iba večere ale ked prichádzal víkend mali sme spoločné raňajky , obed aj večeru

..... ráno rozvoniavala bielá káva knej dosť často moja praženica - otec vravel že ju viem najlepšie
obedy boli v režii mamy hovädzia polievka s domácími rezancami a druhé .......
po obede sa vätšinou niečo napieklo , buchty , bublanina ...
no a večere boli niekedy aj otcové , tam som sa naučil robiť ,,HAŠE,, z hovädzieho mäsa z polievky ,alebo rybacú pomazánku , šmirkas a podobné

aj mojim snom bolo mať takéto spoločné stravovanie ...ostalo iba pri sne - nebudem vysvetlovať prečo ,,sere ma aj bez toho,,
kuchticka
Jo, nase ranajky su spolocne, ale ten moj drahy musi dost dlho cakat kym ja sa porechadzkujem. On vari kavu (to je jedine co vie uvarit - on to vlastne uvari kavovar), ja chystam ranajky.
Ranajky do postele??? to poznam iba z ropravania. Obedy spolocnwe, vecere takisto - sice na stole s obrusom, ale sviecky nemusime.
kuchticka
@methi , u nas si deti takisto nosia do skoly obedy. Maju tam sice kafeteriu=jedalen, ale podavaju iba take jedla, ktore iba zohreju napr. hamburger, hoddogy=parky, polievku s konzervy. Ovocie a zelenina je dostatok, taktiez mlieko, dzus.
hubata
Ako tu čítam príspevky od @methi a @kuchticky : to deti nemajú v škole niečo na spôsob jedálne, kde uvaria kuchárky teplé jedlo? A čo tie deti ktorých mamy musia byť zamestnané, tie nemajú právo na teplé jedlo počas vyučovania?
Veď to musí byť strašne nehygienické aby si deti nosili jedlo v obedári z domu a o 12.00 hod. sa tlačili pri mikrovlnke aby si ho v tej istej miestnosti kde sa učia zjedli.
To zatiaľ žiadneho biznismena nenapadlo v škole zriadiť školskú jedáleň - tak nech sa príde pozrieť do Vyšnej Dolnej na Slovensko!

Ešte lepšie by bolo keby sa dala doba vrátiť a nazrel by do sprofanovanej socialistickej školskej (závodnej) jedálne s kuchárkami so zdravotným preukazom a varením pod prísnym dohľadom hygienika.
methi
ZIadna mikrovlnka. Vsetky deti maju u nas jedlo cerstve z domu. Okolo 12 chodia riksiaci do domacnosti a zbieraju obedare, ktore hned vezu do skoly. Bud vari obed kazdy den cerstvy mama, babicka alebo pani, ktora im chodi vypomahat. Vsetko je hygienicke a cerstve a ziadny polotovar ani fastfood. Ja chodim tiez pekne na obed s obedarom, mam to kusok, tak neminam na riksiaka, ale pekne pesi.
2010
Aj ked si @hubata stale mysli ze zemegula sa toci okolo socializmu a Malaciek.Ani moje decka nikdy nemali v skolach teply obed, lebo v anglickych krajinach je ina tradicia -vacsie ranajky , lahky obed - sandwich a vacsia vecera dinner = iny kraj iny mrav.
hannah22
už len spomínam na spoločné víkendové obedy a večere, ked sme pracovali stihali sme spolu len večere , pekný obrus a prestieranie, vázičku s kvietkom,košík s ovocím mám rada dodnes, záhradka bola, bolo kam zájst,... rada spomínam na víkendy s vnúčatami, rada som varila a piekla to čo majú radi a bol to príjemný pohlad ked chutilo.... odrástli... ale ranajkujeme a obedujeme spolu s lepšou polovičkou, večerat musíme len zlahka , sviečky na sviatky a výročia , bez šampanského ale máme radi medovinu horku s bylinkami.... každý večer zvyknem zapálit kahanec pre tých čo ma predbehli a už sú na druhej strane , ako pripomienku .....a tak .... :))
marianne
no @hubata ako ktora ta socialisticka skolska jedalen bola....veru niektore jedla to bola katastrofa....doteraz sa nemozem pozriet na zemlovku,rozmocene dukatove buchty alebo ryzovy nakyp,kde ryza druzgala pod zubami....a niektore polievky,take poumyvane hrnce.Moja skusenost,az ked sa nam pomenili pani kucharky a svitlo na lepsie casy...ludsky faktor je dolezity,nie doba.:-))...
elixir
S milým nám to tak zatiaľ funguje, asi ako len u mála, že jedávame vždy spolu každučké jedlo...bolo iba málo výnimiek, pretože sme aj kolegovia. Pri stole čakáme jeden na druhého, kým sa pustíme do jedla... Toto mám už aj od rodičov, mamina sa často snaží nahnať stravníkov k stolu, tak to má byť. :)
Raňajky do postele sme doma skúšali, ale potom to prestalo - človek si tak neužije jedlo, keď stále sleduje, aby omrvinky nepopadali...
Tak @stefanm to čo si napísal, mi našťastie ničím nepripomína stravovacie návyky u nás. :)
mariamka
@stefanm mas pekny styl,, ale preco vsetko negativizujes a zovseobecnujes? takmer do absordizmu,../asi pozeras Panelak:)/ ja co pametam, u nas nikdy neboli rodinne ranajky , z prozaickeho dovodu - kazdy siel do prace v inu dobu, samosebou, ked boli decka male a "vo vyvoji" kazde rano som klusala na teple rozky a Danko :) to milovali, ale postupom casu, ked dostali rozum, dostali kreditky a stravuju sa viac-menej samostatne,, samozrejme, ze sa doma vari a vonia to az z vchodu, na to nedam dopustit, sviecky a tieto serepetinky, z toho sme uz vyrastli, ale kaficko mam do postele kazde rano :)
bozulka
Po dlhých rokoch som sa vrátila k jedlu s knihou,ostala som sama a myslím,že by mi bolo smutno sedieť a jesť len tak...Hoci mám prestreté aj v kuchyni nejedávam tam,radšej v obyvačke s knihou a niekedy aj v spoločnosti televízneho programu...
S manželom sme stolovali,lebo sa mi to páčilo a on to mal rád.Na sviatky sme stolovali s kopou riadu,ale vôbec mi to nevadilo,robila som to rada.
Jedlo v posteli som neznášala,ani neviem prečo.Dokonca aj keď som náhodou bola chorá tak som jedla radšej pri stole.
kuchticka
@hubata , ako napisal @2010 - rovnako je to u nas. K obedu sa je lakhe jedlo, nemusi byt teple, az vecera je dolezita -syta, tepla. Ranajkuje sa bohato, vela.
hubata
hehe .... reagujem síce neskoro - po roku, ale čítam @2010 , @kuchticka o tom aká dôležitá je večera, sýta, teplá a nie obed v opovrhovanej socialistickej jedálni. Takže nadupať sa na večer do postele .... je oveľa zdravšie, ako sýtejší obed keď deti poobede čaká ešte plno povinností a športových aktivít. Samozrejme že kvalita stravy v školskej jedálni závisí od ľudského faktoru, od poctivosti vedúcej jedálne čo je za zostavenie obeda zodpovedná.

Ale asi ma nikto nepresvedčí že jedlo ktoré mama (slúžka, babka, babysitter) uvarí deň vopred, natlačí do polystyrénu, decko to má 4 hodiny v taške a potom si to o 12.00 hod. zohreje v mikrovlnke, pleskne na lavicu a zje v triede kde sa učia žiaci robiť napr. chemické pokusy je zdravšie ako jedlo čerstvo pripravené v školskej jedálni, za dozoru školskej lekárky, učiteľov (lebo aj tí jedávajú v školskej jedálni).

To o čom ma chcete presvedčiť?
megdesign
@hubata :

"Samozrejme že kvalita stravy v školskej jedálni závisí od ľudského faktoru, od poctivosti vedúcej jedálne čo je za zostavenie obeda zodpovedná. "

Pekna sprostost. Jedalnicek /normy nan/ vytvara Ministerstvo skolstva:

 www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/...


"...jedlo čerstvo pripravené v školskej jedálni, za dozoru školskej lekárky, učiteľov (lebo aj tí jedávajú v školskej jedálni). "

Dalsia sprostost. Vid link na dokumenty uverejneny vyssie a suroviny v nich... Nehladiac na to, ze /strelim od pasu/ 75% ucitelov vyuziva donaskovu sluzbu...

To, co pises ty, platilo cca pred 50-timi rokmi /ked si bola na ZS.../



 



TOPlist