Ako sa mi nedarilo

sovka62 - fotkasovka62, 23. februára 2010
Pred pár dňami som v domácich potrebách kúpila formičku na vykrajovanie piškót. Bola som si istá, že mám doma starý recept, tak som sa tešila, ako si ich napečiem a použijem na tiramisu, iné múčniky s piškótami, prípadne ich len zjeme. Recept som našla a bol naozaj jednoduchý - 3 vajcia, 250g cukru, 250g hladkej múky. Bielky vyšľahať, pridať cukor, došľahať do tuha, pridať žĺtky a múku, na dobre pomúčenej doske rozvaľkať, vykrájať a upiecť.
Keď som pridala múku, bolo mi jasné, že cesto sa vaľkať, ani vykrajovať nedá. Bolo riedke. Skúsila som pridať 50g múky - bolo riedke. Ešte 50g a zdalo sa, že to už pôjde. No, išlo, ale dosť boľavo. Najlepšie bolo, ak som pod vykrojenú piškótu vo formičke podložila ruku, preniesla nad plech a tam ju nechala vypadnúť. Bolo ich skoro štyridsať. Upiekli sa dosť dobre, len niektoré boli mierne zdeformované. Keď ochladli, začali sme ochutnávať. Teda začali - chceli sme, ale piškóty boli úplne tvrdé, hlavne tie, ktoré som vykrajovala až po zmiesení zvyškov po prvom vykrajovaní. Viem, že je to preto, že je v nich veľa múky, ale to pôvodné cesto ozaj nebolo na vykrajovanie. Takže sa mi zase raz niečo nepodarilo, ale nedá mi to pokoj. Nemáte, prosím Vás, niekto dobrý recept na piškóty? Lebo tie, čo sa predávajú sú dosť nepodarené, väčšinou také riedke, že keď ich potrebujem navlhčiť, rozpadnú sa mi v ruke skôr, ako ich dostanem na múčnik.
@zareaguj


Diskusia k článku

sjuz
To mi teda ešte nenapadlo - piškóty kupujem, ale veľmi sa poteším domácemu receptu:), aj pre deti.
sovka62
Ja som bola na domáce piškóty zvyknutá z detstva. Pekávali ich cukrárky a to dvojaké - hustejšie, menej sladké, tým sa hovorilo detské a naozaj sa dávali aj maličkým deťom do ruky na cmúľanie a cukrárske, tie boli vnútri redšie, ale mali tvrdšiu kôrku, takú, že sa až leskla. Aj preto som si asi pre tridsiatimi rokmi vystrihla ten recept, ale zas som nemala formičku. Celé tie roky som si myslela, že keď budem mať formičku, budem piecť, nuž ale asi nebudem. Iba ak by nejaká dobrá duša pridala recept.
hannah22
je mi ľúto recept nemám, ale na tiramisu kupujem podlhovasté piškoty u nás dostať talianske a tie su tak ako píšeš tvrdé a lesklé, dúfam že niekto recept má. ...:))
cistinka
Sovka, ja nejaký recept mám, ale len taký, čo sa strieka cez cukrárske vrecko....to ti nepomôžem, a ani som doteraz nevedela, že existujú na to formičky...
sovka62
Skús ho pridať, možno to zvládnem. Pamätám si, že mama v kuchárskej knihe recept na také piškóty a tam tiež bola treba formička, lebo plech sa vymazal, vysypal a formičkou sa vyznačili obrysy piškót, asi preto, aby boli rovnaké.
bozulka
Sovka ja som tiež robievala piškoty len striekané ,ale je pravda,že neboli všetky rovnaké.Chce to asi viacej praxe.O formičke na piškoty som nepočula.Možno poradí niektorá varecháčka alebo cukrár varecháč?
kuchticka
Sovka, ja by som sa nikdy nesnazila piect piskoty z vykrajovaneho cesta. Ved piskotove cesto sa musi iba liat na plech, do formy. Mam chut spravit tiez tiramisovu tortu, ale piskot si upeciem naliaty na plech a potom budem vykrajovat. Este neviem aky budem mat uspech. Tak vela uspechu v dalsej snahe pikotovej.
evas13
Sovka má pravdu, tie kupované piškoty su naozaj velmi krehké a kuchárka musí si dávať veľký pozor, keď ich namáča. Kedysi boli piškota chutnejšie. Sovka, keď budeš mať ten recept na vykrajované piškoty hoď to na varech, aj s formičkou.
sovka62
Ja sa ešte chcem pohrabať v starých kuchárskch knihách, možno tam niečo nájdem, ale zatiaľ nestíham. Možno dnes večer. Ak niečo nájdem, určite pošlem a dúfam, že aj s obrázkom vydarených piškót.
veronika353
Já mám taky 2 recepty na dětské piškoty, ale také jsou stříkané na plech,ale tam se píše, že se na plechu mají nechat zaschnout,posypat přes sítko pískovým cukrem, nechat chvíli stát a když cukr vsákne,upéct.Ještě jsem to nezkoušela, ale možná se při tomto postupu vytvoří na povrchu ta tvrdší vrstva.Ten druhý recept je se škrobovou moučkou.
sovka62
No taký recept som ešte nevidela. Tak ho skús pridať, prosím ťa, možno sa mi podaria.
veronika353
Recept jsem ti přidala, vyzkoušej a napiš, jak se ti podařily.Já je vyzkoušené nemám, je to z jedné staré kuchařské knihy.Čau.
kuchtik
milá pani sovka62,
v jednej z mojich KK je recept na piškóty ale priznám sa nemám ho vyskúšaný
2 vajcia, 10 Dg prášk. cukru, 4 PL vriacej vody, 10 Dg hrubej múky, 1 dl mlieka, 10 g amónia
Celé vajcia miešame s cukrom asi 1/2 hod., pridáme mlieko v ktorom je rozmiešané amónium a múku. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cez noc stáť, ráno ho premiesime, vyvaľkáme asi na hrúbku 1/2 cm, formičkou vykrajujeme piškóty, dáme na vymastený plech a upečieme.
Ak sa preň rozhodneme, želám, aby sa vydaril
sovka62
Veľmi pekne Vám ďakujem, na Vareche sú zlatí ľudia, ochotní pomáhať. Medzitým som vyhrabala najstaršiu kuchársku knihu akú mám a tam som našla veľmi podobný recept, tiež s amóniom a tiež sa cesto chystá deň dopredu. Som presvedčená, že tieto dva recepty budú správne, s amóniom mám skúsenosti. A v mojom recepte je ešte napísané, že sa majú nechať zmäknúť na chladnom mieste a to mám tiež vyskúšané, že to funguje. Ešte raz Vám veľmi ďakujem.
kuchtik
a ešte 1 podobný
Štamperlíkové piškóty
štamprlík = 5 cl, 2 vajíčka 2 štamperlíky práškového cukru 8 štamperlíkov polohrubej múky 1 zarovnaná mokka kávová lyžička Salajky 1 vanilkový cukor
Vajíčka vymiešame s cukrom do penista. Primiešame múku zmiešanú so Salajkou. Vypracujeme tuhé cesto, necháme ho stáť asi 4 - 6 hodín.Potom vyvaľkáme cesto na hrúbku 0,5 cm a štamprlíkom vykrojíme piškóty. Položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme pomocou pierka vlažnou vodou, aby sme odstránili prebytočnú múku z povrchu. Pozor, nesmiete ich veľmi namočiť.Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C asi 5 - 6 minút. Ešte teplé zložíme z plechu a necháme vychladnúť. Nečakajte, že z vrchu zhnednú. Budú jemne hnedasté zo spodu, ale zvrchu budú biele. Sú tvrdšie ako piškóty z obchodu. Sú vhodnejšie potom aj na všelijaké nepečené zákuzky zo smotany.Skladujeme v plechovej nádobe v chlade (nie v chladničke) najviac 5 dní.
Poznámka: nedoporučujem Salajku zamieňať za sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva.


sovka62
Aj toto je veľmi zaujímavý recept. Asi ich postupne vyskúšam všetky. Ďakujem.
ama00terka
Táto diskusia má už poriadne dlhú bradu, ale skúsim sa opýtať - ako dopadla skúška receptov na piškóty? Hľadala som na nete recepty na ne a tak som zablúdila aj sem... ďakujem
sovka62
Vyskúšala som recept, od @kuchtik , ten prvý, s amóniom. Po upečení sú piškóty tvrdšie, ale po dvoch dňoch v chladnej miestnosti zmäknú. Sú dobré aj samé a hodia sa aj do múčnikov.
ama00terka
sovka62 ďakujem za rýchlu odpoveď. Ja som neskôr večer našla recept na vykrajované piškóty, včera ráno som zamiesila z 2 dávok. Piekla som aj cesto na iné rezy a tak keď bola rúra vyhriata, nevydržala som, cesto na piškóty odpočívalo v chladničke len 5 a pol hod. Domiesiť sa mi dalo len 850g múky (spolu 1350g). Moje vyzerajú trošku inak ako autorkine, jej narástli do oblúčika a mne sa zdvihli celé, podobne ako zázvorníky. Že by cesto málo odpočívalo? Chuťove sú menej sladké, čerstvé boli zvrchu mierne chrumkavé, dala som ich do krabíc a dnes sú už zmäknuté. Okrojky som premiesila s kakaom (suchým, čo sa veľmi nepodarilo, sú „dúhové“), toto cesto bolo už pružnejšie tak som ho len radielkom pokrájala. Formičku na piškóty si ešte len kúpim, vykrajovala som malé kvietky (250ks+60ks s kakaom). Teraz rozmýšľam, na čo ich využijem ďalej, ako ich dosladím "zvrchu". Plniť sa budú ťažko kvôli tvaru - sú malé a vysoké. Ale doma chutia aj takéto :).
Nabudúce skúsim ten recept čo Ty.
sovka62
Ďakujem z recept, uložila som si ho medzi recepty. Myslím, že to tvoje cesto malo stáť. Salajku používam dosť často, ale okrem cesta, ktré sa pečie v plátoch (ale tie sa hneď naplnia a do druhého dňa stoja naplnené, teda zmäknú), je vo všetkých receptoch uvedené, že cesto sa má jeden deň zamiesiť a na druhý deň spracovať. Niekedy odpočíva cesto tak, ako sa zamiesilo, v niektorých receptoch sa z neho vykrájajú tvary a ukladajú na plech a obracajú sa tak, že strana, ktorá bola pri vaľkaní na doske sa otočí hore. Takže aj taká maličkosť je asi dôležitá. Tak hádam skús ešte raz a vydrž, mali by byť v poriadku.
ama00terka
@sovka62 ďakujem za rady. Niekedy sa nám nakopí toho trošku viac, ale zrejme sa neoplatí šetriť čas práve pri príprave koláčov. Určite ešte vyskúšam z polovičnej dávky a skúsim ich aj s pridaním cukru navyše. Potom dám vedieť.



 



TOPlist