Keď som pridala múku, bolo mi jasné, že cesto sa vaľkať, ani vykrajovať nedá. Bolo riedke. Skúsila som pridať 50g múky - bolo riedke. Ešte 50g a zdalo sa, že to už pôjde. No, išlo, ale dosť boľavo. Najlepšie bolo, ak som pod vykrojenú piškótu vo formičke podložila ruku, preniesla nad plech a tam ju nechala vypadnúť. Bolo ich skoro štyridsať. Upiekli sa dosť dobre, len niektoré boli mierne zdeformované. Keď ochladli, začali sme ochutnávať. Teda začali - chceli sme, ale piškóty boli úplne tvrdé, hlavne tie, ktoré som vykrajovala až po zmiesení zvyškov po prvom vykrajovaní. Viem, že je to preto, že je v nich veľa múky, ale to pôvodné cesto ozaj nebolo na vykrajovanie. Takže sa mi zase raz niečo nepodarilo, ale nedá mi to pokoj. Nemáte, prosím Vás, niekto dobrý recept na piškóty? Lebo tie, čo sa predávajú sú dosť nepodarené, väčšinou také riedke, že keď ich potrebujem navlhčiť, rozpadnú sa mi v ruke skôr, ako ich dostanem na múčnik.
Keď som pridala múku, bolo mi jasné, že cesto sa vaľkať, ani vykrajovať nedá. Bolo riedke. Skúsila som pridať 50g múky - bolo riedke. Ešte 50g a zdalo sa, že to už pôjde. No, išlo, ale dosť boľavo. Najlepšie bolo, ak som pod vykrojenú piškótu vo formičke podložila ruku, preniesla nad plech a tam ju nechala vypadnúť. Bolo ich skoro štyridsať. Upiekli sa dosť dobre, len niektoré boli mierne zdeformované. Keď ochladli, začali sme ochutnávať. Teda začali - chceli sme, ale piškóty boli úplne tvrdé, hlavne tie, ktoré som vykrajovala až po zmiesení zvyškov po prvom vykrajovaní. Viem, že je to preto, že je v nich veľa múky, ale to pôvodné cesto ozaj nebolo na vykrajovanie. Takže sa mi zase raz niečo nepodarilo, ale nedá mi to pokoj. Nemáte, prosím Vás, niekto dobrý recept na piškóty? Lebo tie, čo sa predávajú sú dosť nepodarené, väčšinou také riedke, že keď ich potrebujem navlhčiť, rozpadnú sa mi v ruke skôr, ako ich dostanem na múčnik.
v jednej z mojich KK je recept na piškóty ale priznám sa nemám ho vyskúšaný
2 vajcia, 10 Dg prášk. cukru, 4 PL vriacej vody, 10 Dg hrubej múky, 1 dl mlieka, 10 g amónia
Celé vajcia miešame s cukrom asi 1/2 hod., pridáme mlieko v ktorom je rozmiešané amónium a múku. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cez noc stáť, ráno ho premiesime, vyvaľkáme asi na hrúbku 1/2 cm, formičkou vykrajujeme piškóty, dáme na vymastený plech a upečieme.
Ak sa preň rozhodneme, želám, aby sa vydaril
Štamperlíkové piškóty
štamprlík = 5 cl, 2 vajíčka 2 štamperlíky práškového cukru 8 štamperlíkov polohrubej múky 1 zarovnaná mokka kávová lyžička Salajky 1 vanilkový cukor
Vajíčka vymiešame s cukrom do penista. Primiešame múku zmiešanú so Salajkou. Vypracujeme tuhé cesto, necháme ho stáť asi 4 - 6 hodín.Potom vyvaľkáme cesto na hrúbku 0,5 cm a štamprlíkom vykrojíme piškóty. Položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme pomocou pierka vlažnou vodou, aby sme odstránili prebytočnú múku z povrchu. Pozor, nesmiete ich veľmi namočiť.Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C asi 5 - 6 minút. Ešte teplé zložíme z plechu a necháme vychladnúť. Nečakajte, že z vrchu zhnednú. Budú jemne hnedasté zo spodu, ale zvrchu budú biele. Sú tvrdšie ako piškóty z obchodu. Sú vhodnejšie potom aj na všelijaké nepečené zákuzky zo smotany.Skladujeme v plechovej nádobe v chlade (nie v chladničke) najviac 5 dní.
Poznámka: nedoporučujem Salajku zamieňať za sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva.
Nabudúce skúsim ten recept čo Ty.
tu je link receptu na piškóty, zabudla som vložiť :)
tortyodmamy.sme.sk/detske-piskoty-vykrajovane...