Ako mama zavárala a kolegyne závideli

martina0812 - fotkamartina0812, 16. júna 2014
Tak už som dávno nepridala nijaký zážitok, ale predchádzajúce zážitky ma navnadili, aby som nejaký vyhrabala. Môj vlastný je skôr tak napoly, väčina patrí mamine.

Ono je to tak. Mamina odišla do dôchodku a ja som po materskej nastúpila do tej istej firmy. Väčšina pracovníkov je tu už od ukončenia strednej školy a pomaly sa odoberajú do dôchodku, takže zo svojich detských čias z návštev u maminy v práci som ich všetkých poznala.

Viete si predstaviť, 25 rokov volať niekoho "teta Helenka" a zrazu sa preorientovať na "pani riaditeľka"? Alebo ešte, "teta P.....ová" a zrazu je to Katka a tykať jej? Zmena ako hrom!!! No ale, to, že ono osadenstvo sa v našej firme začalo meniť až posledný rok, znamená, že takmer všetci poznajú maminu a sem tam mi šplechnú nejaký zážitok o nej. A k nim patrí aj tento.

Minulú sezónu prišla kolegyňa ( moja aj mamina ) do práce a víťazoslávne zahlásila:
"18 pohárov marhúľ som včera zavarila!!!"
Prišla šéfová a kontrovala:
"Ja 27!!!!"
A vzápätí si tretia kolegyňa vzdychla.
"To Milka bola preborník v zaváraní, tá keď prišla, tak za víkend mala aj 160 pohárov!"

Vtedy všetky pozreli na mňa, či potvrdím mamino hrdinstvo, a mne nezostávalo nič iné, len prikývnuť. A ešte sa čudovať, čím sa preboha chvália, úbohými osemnástimi pohármi? Až potom mi to docvaklo a musela som sa maminmu chvastaniu smiať. Kolegyne totiž zavárajú samy a väčšinou na sporáku v polievkovom hrnci. U nás z toho mama urobila rodinnú manufaktúru.

V stredu zvolala otca, mňa aj sestru a rozhodným veliteľským tónom, ktorý by robil česť každému generálovi, vyhlásila:
"Na sobotu si nerobte plány, zavárame!"

V sobotu ráno o šiestej už sestra drhla poháre a viečka vo vani v práčovni, ja som lozila po strome a oberala marhule do 20 litrového kýbla, kým ich neboli plné tri bedne. Skončili sme asi tak zároveň. Ak niektorá skončila prvá, pomohla tej druhej.

Otec medzitým inštaloval na dvore horák a plynovú bombu pod vysokánsky zavárací hrniec, do ktorého vošlo naraz 14 pohárov.

Medzitým vstala mamina, zišla dolu, všetci sme si vypili kávičku a poďho štikať a odkôstkovávať!

Mamina chvíľu pomáhala, potom odišla uvariť nálev. Priebežne sme naštikané marhule pchali do pohárov a obracali hore dnom, aby odtiekla voda. Kým sa nálev chladil, kontrolovala mamina uloženie marhúľ v pohári, kritizovala našu prácu a prípadne tiež štikala a plnila poháre, "aby aspoň niečo bolo poriadne urobené"...

Napokon ich slávnostne zaliala nálevom, otec zaviečkoval poháre a my sme ich poukladali do hrnca. Potom naši sadli do altánku na kávu a cigaretku, sem tam hodili okom na teplomer v hrnci a regulovali oheň, a kým sa marhule zavárali, ségra umývala ďalšie poháre a ja som oberala ďalšie marhule. O siedmej večer padla a na druhý deň- nedeľa, nenedeľa, celá tá kalvária sa zopakovala.

Mamina potom prišla do práce a zavalila:

"Dievčatá, 160 pohárov som zavarila!"
A kolegyne závideli a kukali s padnutou sánkou, aká je tá Milka len neskutočne pracovitá!!!! Ani jedna netušila, že na výrobe toho slušného čísla sa podieľala komplet celá rodina. A pre mňa zasa bolo šokom, keď som zistila, že to tak nechodí vo všetkých rodinách.

Čo dodať? Maminu som neprezradila. A minulú sezónu som sa s podobným číslom vytasila aj ja. Nech závidia!!!! :-D
@zareaguj


Diskusia k článku

rea1
kolegyniam vždy treba pohnúť žlčou, aby nevyšli z cviku. a veď nech vidia, že šikovnosť sa u vás dedí z gazdinej na gazdinú, no nie? :-))) báječne som sa zabavila.
abdul
Tento jedinečný systém platí aj na ostatné ? Napr. výdavky na dovolenku, oblečenie asi nie, to sa dá skontrolovať, študijné výsledky potomstva, manželov zárobok, dedičstvo po strýkovi atď... .
Ja s mojimi 36 pohármi marhúľ za sezónu som amatér.
Odteraz počuté delím 10 a vlastný výkon násobím len 3x.
sovka62
Ajáj, ako u kedysi u nás. Len čerešní bývalo 150 pohárov, ale to som zamestnala všetky tri dcéry a nerobili sme to v jeden víkend. Teraz už kompóty nezaváram, varím len džemy, kompóty nemá kto jesť (asi sa všetci objedli v tých dávnych časoch, lebo k obedu sa otvárali aj tri poháre).
kuchticka
@martina0812 - teda! - klobuk dolu pred vasim vykonom. Nic taketo som nikdy nerobila. Zamlada som zavarala pre rodinu - par jahod z nasej zhrady, hrusky, slivky, borierky (cucoriedky?) z lesa . Teraz si kupim cerstve ovocie (u nas k dostaniu po cely rok) a nemusime jest zbytocne ten Cukor v kompotoch. Nikto to ani nechce. Ale davnejsie doma bol o kompot skutocne zaujem a zavarali sme vtedy vsetci - susedia, rodina a taktiez sa gazdinky chvalily ktora-kolko.
martina0812
@rea , som veľmi rada, že sa zážitok páčil. Hádam ešte nejaké vyhrabem....
@abdul , len si nenadávaj do amatérov! Až keď som začala sama robiť lekvár, uvedomila som si, aká je to sakramentská pomoc, keď okolo jednej veci skáče jeden človek, namiesto aby skákal okolo desiatich naraz! 36 pohárov je myslím dobrý výkon - my tie čísla delíme troma, lebo zaváraniny sú pre tri rodiny, našich, moju a sestrinu. Okrem toho máme "šialenú Maru", čo je marhuľa, ktorá má pocit, že je orech a do takej veľkosti aj dorástla - a čo to ovocie necháš zhniť????
@sovka , čerešne sa u nás zavárania nikdy nedočkali. Jednak nemáme čerešňový strom a jednak, keď mama privliekla za bedňu čerešieň od známych, pustili sme sa do nich ako kobylky - dodnes moje najobľúbenejšie ovocie. :-D
@kuchticka , aj u nás o zaváraniny pomaly klesá záujem, lebo si cestu na stôl vydobyli zeleninové šaláty, ale napriek tomu - ovocia je veľa, tak čo s ním? Posledný rok som padnuté zbierala aj do suda, známy si to dal vypáliť a doniesol mi 5 litrov kocúra/ vyskoču, alebo kto už ako volá ten prvý závadný alkohol. Ja v ňom máčam kostihoj, takže som marhule využila aj takto...
medulienka122
super mama - hotový generál, mne sa už dlhšie nedarí takto "organizovať" prácu, všetko si robím sama, takže chlapi nemajú nárok na žiadne extrémne množstvá , len tak poskromne :)
gordonko
160 : 3 = 53 ....... takže každý víkend 1 pohár ....kedy ste jedli tie ostatné ?????
sovka62
Nuž, @gordonko , neviem ako kde, ale u nás sa jedol kompót aj s ničím, len tak večer ako maškrta, hlavne čerešne, broskyne, hrušky. Pri veľkej rodine sa nestačíš diviť, ako sa police menia, zrazu samé prázdne poháre...
martina0812
Veru, hlavne môj manžel je ten typ, čo si otvorí zaváraninu večer pri telke. Ale priznávam, vždy nám pozostávalo dosť veľa, ale to je dobre, pretože Šialená Mara jeden rok zarodí nadmerne, a inokedy ledva na zjedenie, takže takto príšerne sme marhule nezavárali každý boží rok. Zato v záhrade máme ešte broskyne, dva druhy sliviek, hrušky.... :-D Zaváranie nás neminulo.
rea1
keď ešte starší syn býval so mnou, vždy som vedela, kam ísť hľadať polievkové lyžice, záhadne sa strácajúce z kredenca. uňho v izbe na písacom stole pekne vedľa seba jeden prázdny zavárací pohár vedľa druhého a v každom postavená polievková lyžica. a v niektorých ešte pekne zložený a zastrčený sáčok od piškót. tak asi v každom druhom. to sa tak dokrmoval po večeri. alebo pred večerou. alebo aj, aj. takže aké problémy s desiatkami fliaš kompótov? :-))
kuchticka
@martina0812 - s tym marhulovym alkoholom je to dobry napad!!!. Marhulovica sa vraj rovna tej slavnej slivovoci, ktoru I lekari doporucuju ako liek, ked je ovsem spravne vypalena (odborne a pod kontrolou).
Prave sme mali u nas navstevu z Ceskej republiky - z Valasska. Tam sa slivovica pije, ale iba vraj pre zdravie a rozpravali nam ako je vyborna I ta merunkovica (marhulovica). Tak nabuduce nechaj vypalit z tych prebytkov ovocia LIEK. Ja som ikdy nemala moznost mat dostatok marhul, iba kupenych v obchodoch. Naramne milujem MARHULE!!!
martina0812
Ja doma alkohol bohužiaľ držať nemôžem. Prečo, napíšem ďalší zážitok...
zolik
@rea1 Tak toto poznam velmi doverne, len pohare neboli na stole, ale pod postelou a miesto piskotovych obalov, obaly od hocicoho co nasiel. Co som sa ja najedovala a nakricala! Uz byva tiez sam a co je k neuvereniu: ZAVARA a pohare uz neodklada pod postel. Aspon akytaky vychovny uspech.
zizazi
vtipný zážitok, zasmiala som sa. No, ja som cez víkend zavarila 100 pohárov čerešní a veru sama....priateľova dcéra síce prišla pomôcť ale bola tak "unavená", že ešte som sa točila aj okolo nej, tak pri ďalšom zaváraní už radšej nič vopred nepoviem ved aj tak som to robila sama
babidka
Vyborne som sa zasmiala lebo mi to pripominalo dianie u nas doma :-)Moja mamicka bola posadnuta obavami z hladu /vojnove dedicstvo/ a tak sa u nas zavaralo vsetko - zahradne aj lesne ovocie , nakladala sa zelenina , robili sa masove konzervy a pomazanky , varili dzemy a lekvare ....nemalo to konca kraja . V jeseni s hrdostou otvarala pred kazdou navstevou spajzu a ukazovala tie nekonecne zastupy flias . Ako deti sme nadavali lebo sme museli vzdy pomahat -tak ako ty so sestrou . Dusovali sme sa , ze u nas tak nebude a vsetko si kupime :-) Certa stareho - mam 60 rokov a uz 40 rokov robim to iste -zaciname s jahodami a koncime susenim jablcok a hrusiek:-) Tak isto sestra aj brat ....
U nas sa "zavaranim" vedel chvailt moj najdrahsi ....On zvacsa dovliekol mnozstvo ovocia ci zeleninu/nasu ci rozne nakupenu od kamaratov/ja som pripravila ovocie ,umyla flase aj viecka , podavala do flias atd . a potom prisla jeho chvila : zavieckoval flase , nalozil do toho pekelneho hrnca a vylozil na sporak .Ja som sledovala teplotu , strazila cas a zavolala ho ked trebalo hrniec zlozit zo sporaka . Obcas mi to pomahal aj vyberat . Ale vzdy vravieval kamaratom aj navstevam : "zavaril som":-))))
hannah22
dievčatá spomínam s Vami s úsmevom a úlavou, už nezaváram, len sem tam nejakú drobnost , suším bylinky a paradajky..... :)



 



TOPlist