Domáce rožky
Domáce rožky

Jednoduché domáce rožky videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 13. apríla 2023

Ľahučké, nadýchané rožky s jemne chrumkavým povrchom a mäkkou striedkou. Jednoduchá príprava s úžasným výsledkom.
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

20 ks
porcií
15-20 minút
na 220 °C
Jednoduché domáce rožky (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
1 kg
3 dl
cca 4 dl
1 dl
42 g
1 PL
1 PL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Múku, cukor a soľ premiešame lyžicou, následne pridáme olej, v mlieku napučané droždie a postupne aj toľko vody, aby sme vypracovali polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Tej vody treba približne 4 dl, treba ju poriadne zapracovať do cesta, múka musí tekutinu dobre vpiť. Nakoniec dáme cesto na 1 hodinu nakysnúť.

  2. 2

    Nakysnuté cesto rozdelíme na 20-22 kúskov, ktoré vymiesime do bochníčkov. Bochníčky zakryjeme a necháme 30 minút znova kysnúť.

  3. 3

    Po uplynutí času bochníček vyvaľkáme do tenkého podlhovastého/ vajcovitého tvaru a zrolujeme do tvaru rožka. Rožky poukladáme na plech s papierom a necháme 15-20 minút podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 220 °C a dáme aj mištičku s vriacou vodou, z ktorej sa nám počas pečenia vlastne parí a dopomáha nám, aby rožky ešte krajšie nakysli.

  4. 4

    Podkysnuté rožky natrieme žĺtkom a posypeme podľa chuti rascou, soľou, alebo inými semienkami. Rožky pečieme na 220 °C cca 15 minút krásne do hnedasta. Treba si to sledovať, u niekoho sa čas môže predĺžiť max aj na 20 minút, ale od toho viac nie.

  5. 5

    Rožky sú výborné, cesto veľmi ľahučké a chutné. Rožky sú zvonka jemne chrumkavé a zvnútra mäkké a nadýchané. Tieto rožky vydržia krásne mäkké aj 3-4 dni. Doma zvyknem napiecť občas väčšie množstvo, aby bolo pečivo na pár dní. Vrelo toto pečivo odporúčam. Prajem dobrú chuť !

    Jednoduché domáce rožky (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

    Jednoduché domáce rožky (videorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

cesminaz
@farbuska (13.4.2023 08:56)

S celozrnnou budú určite tiež velmi dobré, len si musíš prispôsobiť potom tekutinu. Čo sa týka ražnej, tá osamote nejde, tú zvyknem miešať s pšeničnou hladkou. Dávam na pekné nadýchané cesto približne 400g celozrnnej ražnej a 600g hladkej pšeničnej a pravdaže tekutinu si musíš tiež prispôsobiť🙂 Ak máš svoj vlastný pomer múk, tak kludne si upeč podla toho. Ak chceš kukni toto ražné pečivo, tiež je velmi dobré  cesminazuenal.blogspot.com/2022/05/domace-razne-pecivo-zemle.html?...

Pozdravujem🙂


farbuska
@cesminaz (14.4.2023 09:50)

Veľmi pekne ďakujem za rady. Tvoje pečivo je vždy krásne, recepty zrozumiteľné a tak som sa rozhodla, že skúsim spraviť takéto rožky. O tmavé typy múk mi tentoraz nejde ani tak kvôli zdraviu, jednoducho ich mám radšej, ako biele múky. Ešte raz srdečná vďaka.
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Rožky ako maľované.
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Další receptarsky skvost .
Vynikajuce po všetkých stránkach .
Dakujeme za recept!
@cesminaz Mala otázka - aký he rozdiel v používaní oleja vs masla vs masti v kysnutom ceste?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia