Domáce rožky

Jednoduché domáce rožky (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Ľahučké, nadýchané rožky s jemne chrumkavým povrchom a mäkkou striedkou. Jednoduchá príprava s úžasným výsledkom.

20 ks
porcií
15-20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, cukor a soľ premiešame lyžicou, následne pridáme olej, v mlieku napučané droždie a postupne aj toľko vody, aby sme vypracovali polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Tej vody treba približne 4 dl, treba ju poriadne zapracovať do cesta, múka musí tekutinu dobre vpiť. Nakoniec dáme cesto na 1 hodinu nakysnúť.
  2. Nakysnuté cesto rozdelíme na 20-22 kúskov, ktoré vymiesime do bochníčkov. Bochníčky zakryjeme a necháme 30 minút znova kysnúť.
  3. Po uplynutí času bochníček vyvaľkáme do tenkého podlhovastého/ vajcovitého tvaru a zrolujeme do tvaru rožka. Rožky poukladáme na plech s papierom a necháme 15-20 minút podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 220 °C a dáme aj mištičku s vriacou vodou, z ktorej sa nám počas pečenia vlastne parí a dopomáha nám, aby rožky ešte krajšie nakysli.
  4. Podkysnuté rožky natrieme žĺtkom a posypeme podľa chuti rascou, soľou, alebo inými semienkami. Rožky pečieme na 220 °C cca 15 minút krásne do hnedasta. Treba si to sledovať, u niekoho sa čas môže predĺžiť max aj na 20 minút, ale od toho viac nie.
  5. Rožky sú výborné, cesto veľmi ľahučké a chutné. Rožky sú zvonka jemne chrumkavé a zvnútra mäkké a nadýchané. Tieto rožky vydržia krásne mäkké aj 3-4 dni. Doma zvyknem napiecť občas väčšie množstvo, aby bolo pečivo na pár dní. Vrelo toto pečivo odporúčam. Prajem dobrú chuť !
  6. Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube