Makovo-jablkový koláč

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 14. decembra 2018     Dĺžka videa: 2 minúty 43 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Recept na chutný šťavnatý koláč s makom a jablkami, ktorý si určite zamilujete.

Makový koláč, ku ktorému nás inšpiroval recept od Varecháčky Mojaradost, a priznávame papať tento koláč bola naozaj naša radosť. Originál receptu nájdete na www.varecha.sk/69167, ak ste tento recept ešte neskúšali a máte radi kombináciu jablká-mak, tak si tento koláč zamilujete!

Suroviny

Cesto:
500 g
250 g
200 g
1 kus
2 kusy
Maková plnka:
250 g
2 PL
1 kus
Jablková plnka:
750 g
1 kus
podľa chuti
podľa chuti

Postup

  1. 1

    Cesto: Do misy preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridáme cukor, vajíčka a maslo. Môže sa použiť aj Hera, Palmarin. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. Zatiaľ si pripravíme plnky.

  2. 2

    Maková plnka: Mletý mak zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom.

  3. 3

    Jablková plnka: Jablká očistíme a postrúhame nahrubšie, pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa chuti, škoricu a premiešame.

  4. 4

    Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na polovicu. Jednu časť rozvaľkáme na veľkosť plechu, rozmer 30 x 40 cm, ktorý vymastíme a posypeme múkou. Pomocou valčeka prenesieme rozvaľkané cesto, môže siahať aj na boky. Na cesto navrstvíme makovú plnku a na makovú plnku jablkovú. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a položíme na jablkovú plnku. Popicháme vidličkou a upečieme. Teplota 180 °C 30 minút. Údaje sú orientačné. Keď sa cesto oddeľuje od plechu, obyčajne je už koláčik upečený.

  5. 5

    Povrch posypeme práškovým cukrom, necháme vychladnúť. Šťava z jabĺk prejde do makovej plnky, ktorá tak nebude suchá, ale výborná šťavnatá. Dobrú chuť!




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu