Zvyšková kuchyňa č. 1 - mäsové guľky

kltko - fotkakltko, 13. februára 2014

Pri varení nám často vznikajú rôzne zvyšky, ktoré sa často dajú výhodne a prekvapivo aj chutne zužitkovať. Pokiaľ ide o mäsové guľky, ich pôvod je v potrebe zužitkovať slepačie mäso z vývaru. Zdôrazňujem, že slepačie, lebo ak je len trochu možnosť, vývar varím z poriadnej, mäsovej sliepky (bez vnútorností má celá aj 3-3,5 kg). S ďalším surovým mäsom vzniknú univerzálne mäsové guľky, podávané s rôznymi omáčkami (paradajková, hubová, kôprová, šošovicová, tekvicová...), zemiakmi na kyslo a podobne.

10
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1/2 ks
0,5 kg (morčacie, alebo iné hydinové)
4-6 ks
 (vegeta)
 (alebo drť sójového texturátu)
1 - 2 ks
 (alebo tuk)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uvarenú polovicu sliepky oberieme, oddelíme veľké mäsové časti (prsia, stehná, horné krídla, prípadne krk). Kože, krídelká, rebrá, pľúca, ľadviny a podobne ponúkneme domácemu mäsožravému zverstvu, alebo vyhodíme. Cibuľu očistíme, pokrájame nadrobno a necháme na miernom ohni za občasného premiešania sklovatieť do zlatova. Hydinové srdcia očistíme, v prípade morčacích prekrojíme na veľkosť vhodnú do mlynčeka.

  2. 2

    Varené aj surové mäso pomelieme do väčšej misy. Do hmoty pridáme koreniny, cesnak a osmaženú cibuľu aj s tukom. Koreniny môžu byť aj iné, ako uvádzam (čili, mletá paprika, nové korenie, majorán...) - podľa individuálnej chuti Pridáme aj dobrotu (vegetu), pomerne dosť; 2-4 PL. Nie som veľký propagátor tohto dochucovadla, ale je skutočnosťou, že vyvarené mäso prišlo o podstatnú časť svojich bielkovín a chuťových zložiek, tak ich musíme doplniť, aby výsledok nebol len hmotou bez chuti a vône. Prípadne môžeme použiť miesto prášku 2 - 3 kocky suchšieho bujónu (napríklad Karpatský), ktoré do hmoty rozmrvíme. Hmotu ešte raz premelieme (zjemní štruktúru, rozdrví cesnak a pomôže premiešaniu).

  3. 3

    Pridáme surové vajíčka (4 ak sú veľké a 6 ak tie detské značky S). Pokiaľ máme zvyšné napríklad bielka (robili sme domácu majonézu len zo žĺtok), pridáme aj tie. Rukami premiešame, podľa potreby zahustíme strúhankou alebo drvinou sójového texturátu. Ochutnáme a podľa potreby ešte dosolíme alebo dokoreníme. Kto nemá odhad na chuť surovej hmoty, alebo nechce dať do úst hmotu so surovým mäsom, môže si pomôcť dvomi trikmi. Malú guľôčku hmoty a) mikrovlní pár sekúnd na plnom výkone b) osmaží na panvici. Po vychladnutí ochutná.

  4. 4

    Zapneme rúru na 180 °C. Pripravíme si pekáč s vyššími okrajmi aspoň 5 cm, na uvedené množstvo mi spravidla stačí pekáč cca 30 x 40 cm. Rozpálime na väčšej panvici olej (s výhodou použijem panvicu na ktorej sme predtým smažili cibuľu). Z hmoty vyváľame guľky priemeru 4 - 5 cm. Voľne ich pokladieme na panvicu a krátko osmažíme z viacerých strán. Vychádza mi to tak, že keď mám väčšiu panvicu, začnem voľne ukladať guľky a keď panvicu zaplním, rovno prvé položené otáčam a po 2-3 otočeniach vyberám.

  5. 5

    Opečené guľky ukladáme do pekáča. Keby sme ich vopred neopiekli, mali by tendenciu spiecť sa do jedného bloku. Guľky v pekáči podlejeme trochou oleja, ak nie je prepálený, môžeme použiť aj ten z panvice. Pekáč zakryjeme (vrchnákom, alebo alobalom) a dáme piecť na 30 minút pri 180 °C. Podávame s vyššie uvedenými omáčkami alebo prívarkami. Hotové guľky sa dajú úspešne mraziť v porciách požadovanej veľkosti.

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Veru tak, nič sa nemá vyhadzovať. Naše staré a mamy boli majsterky v dôkladnom využití surovín. V pondelok sme pravidelne mávali prívarky (zemiakový, luskový, chrenový, tekvicový, kôprový a podobne), varené zemiaky a mäso, ktoré sa v nedeľu varilo v polievke. Buď plátky varenej hovädziny, buď hašé z hovädziny, či kuraciny, fašírky, varené mäso krátko podusené na cibuli s červenou paprikou, atď. Vždy to isté a predsa iné, aby sme sa neobjedli.
Nielen mäso, ani iné sa nevyhadzovalo. Varené zemiaky sa opražili do červena na masti, spravila sa k nim omeleta, niekdy sa zužitkovali do zemiakového cesta, niekedy sa hodili na panvičku, k nim klobáska alebo slanina, zaliali rozšľahaným vajcom a bola sedliacka omeleta. Knedle sa zjedli s vajcom, alebo plátky zlepené lekvárom s kakaom ako parené buchty, rezance, fliačky, halušky sa zapiekli na slano, či na sladko, možností donekonečna. Aj voda z varených zemiakov alebo obarkov z cesta sa minula, zväčša na polievku.
Páči sa mi tvoj recept, som rada, že ani mladšia generácia neplytvá.
sovka, pekne si to zhrnula, ono využite surovín nie je len o ušetrených pár centoch - eurách, ale aj o spôsobe prístupu k svetu - aby sa oná sliepka na stole ocitla, bolo treba vynaložiť nejakú námahu, krmivo, energiu a ak z nej veľkú časť vyhodíme, nie je to správne. Náš svet by nemal byť na jedno použitie a pomôcť tomu sa dá aj maličkosčami. Mimochodom, budem ešte pridávať paštétu z pečených hydinových zvyškov.
A áno, slovenská kuchyňa, ako prevažne chudobná kuchyňa, je plná takýchto receptov. K Tvojim pridám ešte granadýr, rozmanité podoby zapekaných zemiakov, hustých kaší typu "čo dom dal"...
Páči sa mi Tvoj postoj....aj u nás sa jedlo spotrebuje ako píše @sovka.V ážim si ľudí,ktorí nevyhadzujú jedlo do koša,ale dokážu ho ,,recyklovať" -:)) Ty si urobil guľky moja svokra robila fašírky.Pekne si sa vyhral.
Hovoríš mi z duše, som poľnohospodár, takže viem všetko o tom, čo treba spraviť kým sa potraviny dostanú na stôl. Kedysi si ľudia dorábali aspoň zeleninu, ovocie, vajcia. sme tam kuriatko, králika a myslím si, že si to viac vážili, mali k tomu iný vzťah.
Zaujímavé je, že u nás sa nikdy nič "nerecyklovalo" už aj preto, že nás bolo veľa a takmer všetko sa zjedlo ( čo sa nezjedlo, dojedol otec), takže ja takéto skúsenosti nemám. A ani sama teraz nezvyknem, nanajvýš knedlu ak ostane, spraviť z vajcom, ale už aj tú dávam do mrazničky. Ale ak niekomu niečo zostane, je dobré ak to vie zužitkovať.

Pridaj komentár k receptu: