Zvyšková kuchyňa č. 1 - mäsové guľky

Autor receptu: kltko

Pri varení nám často vznikajú rôzne zvyšky, ktoré sa často dajú výhodne a prekvapivo aj chutne zužitkovať. Pokiaľ ide o mäsové guľky, ich pôvod je v potrebe zužitkovať slepačie mäso z vývaru. Zdôrazňujem, že slepačie, lebo ak je len trochu možnosť, vývar varím z poriadnej, mäsovej sliepky (bez vnútorností má celá aj 3-3,5 kg). S ďalším surovým mäsom vzniknú univerzálne mäsové guľky, podávané s rôznymi omáčkami (paradajková, hubová, kôprová, šošovicová, tekvicová...), zemiakmi na kyslo a podobne.

10
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Uvarenú polovicu sliepky oberieme, oddelíme veľké mäsové časti (prsia, stehná, horné krídla, prípadne krk). Kože, krídelká, rebrá, pľúca, ľadviny a podobne ponúkneme domácemu mäsožravému zverstvu, alebo vyhodíme. Cibuľu očistíme, pokrájame nadrobno a necháme na miernom ohni za občasného premiešania sklovatieť do zlatova. Hydinové srdcia očistíme, v prípade morčacích prekrojíme na veľkosť vhodnú do mlynčeka.
  2. Varené aj surové mäso pomelieme do väčšej misy. Do hmoty pridáme koreniny, cesnak a osmaženú cibuľu aj s tukom. Koreniny môžu byť aj iné, ako uvádzam (čili, mletá paprika, nové korenie, majorán...) - podľa individuálnej chuti Pridáme aj dobrotu (vegetu), pomerne dosť; 2-4 PL. Nie som veľký propagátor tohto dochucovadla, ale je skutočnosťou, že vyvarené mäso prišlo o podstatnú časť svojich bielkovín a chuťových zložiek, tak ich musíme doplniť, aby výsledok nebol len hmotou bez chuti a vône. Prípadne môžeme použiť miesto prášku 2 - 3 kocky suchšieho bujónu (napríklad Karpatský), ktoré do hmoty rozmrvíme. Hmotu ešte raz premelieme (zjemní štruktúru, rozdrví cesnak a pomôže premiešaniu).
  3. Pridáme surové vajíčka (4 ak sú veľké a 6 ak tie detské značky S). Pokiaľ máme zvyšné napríklad bielka (robili sme domácu majonézu len zo žĺtok), pridáme aj tie. Rukami premiešame, podľa potreby zahustíme strúhankou alebo drvinou sójového texturátu. Ochutnáme a podľa potreby ešte dosolíme alebo dokoreníme. Kto nemá odhad na chuť surovej hmoty, alebo nechce dať do úst hmotu so surovým mäsom, môže si pomôcť dvomi trikmi. Malú guľôčku hmoty a) mikrovlní pár sekúnd na plnom výkone b) osmaží na panvici. Po vychladnutí ochutná.
  4. Zapneme rúru na 180 °C. Pripravíme si pekáč s vyššími okrajmi aspoň 5 cm, na uvedené množstvo mi spravidla stačí pekáč cca 30 x 40 cm. Rozpálime na väčšej panvici olej (s výhodou použijem panvicu na ktorej sme predtým smažili cibuľu). Z hmoty vyváľame guľky priemeru 4 - 5 cm. Voľne ich pokladieme na panvicu a krátko osmažíme z viacerých strán. Vychádza mi to tak, že keď mám väčšiu panvicu, začnem voľne ukladať guľky a keď panvicu zaplním, rovno prvé položené otáčam a po 2-3 otočeniach vyberám.
  5. Opečené guľky ukladáme do pekáča. Keby sme ich vopred neopiekli, mali by tendenciu spiecť sa do jedného bloku. Guľky v pekáči podlejeme trochou oleja, ak nie je prepálený, môžeme použiť aj ten z panvice. Pekáč zakryjeme (vrchnákom, alebo alobalom) a dáme piecť na 30 minút pri 180 °C. Podávame s vyššie uvedenými omáčkami alebo prívarkami. Hotové guľky sa dajú úspešne mraziť v porciách požadovanej veľkosti.