Žihľavový prívarok

Žihľavový prívarok (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Veľmi zdravá rastlinka, ktorá sa výborne hodí nielen na čaj, ale aj ako skvelé, veľmi chutné a rýchle jedlo.*👍 Ja ju pripravujem v podobe prívarku, niečo na spôsob špenátu. U nás doma je žihľava každoročne na stole a máme ju veľmi radi.

5
porcií

Suroviny

Postup

  1. Žihľavu si v prvom rade nazbierame, najlepšie v prírode, rastie najmä pri potokoch. Zbiera sa mladá, najlepšie len vrchná polovica rastliny. Treba dávať pozor, lebo pichá, radšej si dajte rukavice. Ja osobne zbieram bez rukavíc a aj ju krájam ako vidno aj vo videu len holými rukami😅 Mňa skoro vôbec nepichá👍👍 Nakoniec nazbieranú žihľavu opláchneme.
  2. Žihľavu pokrájame, cibuľu nakrájame na kocky, cesnak očistíme. Čo sa týka podliatia, ja robievam väčšinou tento prívarok čisto s vodou, ale keď niekto chce, tak môže časť vody nahradiť mliekom, alebo zjemniť prívarok ku koncu smotanou na varenie🙂 Je to celkom na vás.
  3. V hrnci na oleji zosklovatíme cibuľu, dáme na to žihľavu, trocha ju osolíme a necháme dusiť za občasného miešania, aby zmenšila trocha svoj objem. Následne ju podlejeme vodou, tej môžete dať aj od oka. Dáme soľ, mleté korenie a nastrúhame cesnak. Zakryjeme a necháme variť do mäkka, to je asi zo 15 minút👍
  4. Uvarenú žihľavu rozmixujeme, poprášime 1 PL kukuričnej múky, ktorá sa pridáva na zahustenie, kvôli konzistencii nech prívarok nie je taký vodový 🙂 Dobre rozmiešame a necháme variť 10 minút. Treba zakryť pokrievkou, lebo to fŕka😅
  5. Hotový prívarok podávame napríklad s volským okom, pečeným párkom, fašírkou, so zemiakmi, s chlebom atď...🙂 My sme mali volské oko. Prajem dobrú chuť!
  6. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube