Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! fotorecept

alexola - fotkaalexola, okres Partizánske, 9. mája 2011
Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept)
Foto: alexola

bola dnes ku Dňu matiek ako predjedlo a neskôr na studenej mise pre hostí spolu so zeleninou a syrmi. Všetci ju chceli ochutnať, práve pre jej "exotickosť" a pritom žihľavu nájdeme takmer všade... :)

6
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

200 g
3 ks
2 strúčiky
100 g
Plnka:
120 g
50 g
Na obalenie:
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kto by sa chcel striktne držať tohto receptu, je treba cca mesiac vopred vpustiť do záhrady (resp. na určitú plochu) presne 5 kusov oviec. Takto krásne vyselektujú žihľavu :)

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ak nie je možné uskutočniť bod 1, začnite len nazbieraním cca 200g žihľavových vrcholkov (ja som odštipovala po približne 8 lístkoch)

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Žihľavu krátko podusíme.

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmäknutú žihľavu vymixujeme ručným mixérom, pridáme 3 žĺtka, 2 prelisované strúčiky cesnaku a 100g hladkej múky.

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme aj sneh z bielkov, natrieme na papier na pečenie a dáme piecť do rúry na cca 175°C a 15-20 minút (každá rúra pečie inak...) Cesto spolu s papierom po vybratí z rúry zrolujeme, aby sa nelámalo pri točení rolády.

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na plnku použijeme rôzne zvyšky zeleniny, v mojom prípade reďkovky a šalát- rozdrvíme na malé kúsky.

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme podobne podrvený akýkoľvek tvrdý syr alebo podľa chuti aj mäkký (..., tavený a pod...), ja som použila trochu mascarpone, drvený Eidam, trochu soli a domácu zmes červenej mletej papriky. Možno pridať aj maslo..

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vychladnutú roládku naplníme zmesou a dáme trochu zachladiť.

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec som roládu "potiahla" zohriatym a následne rozvaľkaným Eidamom a pripravila na fotenie :) (zelenej nie je nikdy dosť!)

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pohľad na rez, dobrú chuť

    Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Takýmto spôsobom robím špenátovú roládu, ale ten syr na obalenie je pre mňa novinka, takže určite využijem aj tento nápad.