Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept)

Autor receptu: alexola

bola dnes ku Dňu matiek ako predjedlo a neskôr na studenej mise pre hostí spolu so zeleninou a syrmi. Všetci ju chceli ochutnať, práve pre jej "exotickosť" a pritom žihľavu nájdeme takmer všade... :)

6
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Kto by sa chcel striktne držať tohto receptu, je treba cca mesiac vopred vpustiť do záhrady (resp. na určitú plochu) presne 5 kusov oviec. Takto krásne vyselektujú žihľavu :)
  2. Ak nie je možné uskutočniť bod 1, začnite len nazbieraním cca 200g žihľavových vrcholkov (ja som odštipovala po približne 8 lístkoch)
  3. Žihľavu krátko podusíme.
  4. Zmäknutú žihľavu vymixujeme ručným mixérom, pridáme 3 žĺtka, 2 prelisované strúčiky cesnaku a 100g hladkej múky.
  5. Pridáme aj sneh z bielkov, natrieme na papier na pečenie a dáme piecť do rúry na cca 175°C a 15-20 minút (každá rúra pečie inak...) Cesto spolu s papierom po vybratí z rúry zrolujeme, aby sa nelámalo pri točení rolády.
  6. Na plnku použijeme rôzne zvyšky zeleniny, v mojom prípade reďkovky a šalát- rozdrvíme na malé kúsky.
  7. Pridáme podobne podrvený akýkoľvek tvrdý syr alebo podľa chuti aj mäkký (..., tavený a pod...), ja som použila trochu mascarpone, drvený Eidam, trochu soli a domácu zmes červenej mletej papriky. Možno pridať aj maslo..
  8. Vychladnutú roládku naplníme zmesou a dáme trochu zachladiť.
  9. Nakoniec som roládu "potiahla" zohriatym a následne rozvaľkaným Eidamom a pripravila na fotenie :) (zelenej nie je nikdy dosť!)
  10. pohľad na rez, dobrú chuť