Židovská omáčka

petka2708 - fotkapetka2708, 15. septembra 2011
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 ks
1 ks
  surové




Postup

  1. 1

    V hrnci urobíme zápražku z oleja a hladkej múky. Potom pridáme vodu, Nové korenie, 1KL Soli a necháme zovrieť.

  2. 2

    Do vriacej vody rozbijeme celé vajíčka (kusy podľa toho, pre koľko osôb varíme), tak aby sa nespojili a necháme variť na malom plameni asi 10 minút.

  3. 3

    Keď savajíčka uvaria, vyberieme ich a do vody vmiešame Smotanu na šľahanie a necháme vrieť asi 5 minúť.

  4. 4

    Nakoniec dochutíme omáčku octom, cukrom a soľou podľa chuti na sladkokyslo. Vložíme uvarené vajíčka späť do omáčky. Môžeme konzumovať s chlebom, prípadne podľa chuti so zemiakmi.

Diskusia k receptu

evanaaa
Zaujímavé, je to vlastne smotanový bešamel. Ale do tej vody, kde sa vhodia vajíčka by bolo treba pridať trošku octu, nie? Aj tak ho tam potom treba dať ( stratené vajcia), aby sa nerozpadli. Ale nemusí to byť zlé, taká vajíčková omáčka.
dogagador
u nas sa robilo nieco velmi podobne a volalo sa to "vajcova polievka", niekde aj mam este recept :-)
hubata
@evanaaa - na Záhorí sa robí podobná "zapražená polievka" ale bez smotany a octu. Vyskúšame aj túto nie? Jednoduchá, rýchla, vhodná k vareniu aj 3 dni pred výplatou.
evanaaa
Hubata, to je ozaj polievka pre chudobných, bez smotany, potom je to len zahustená ( zapražená) voda? Niečo sa tam asi pridáva na ochutenie, nie? No, vyskúšam, ako hovoríš, ak nebude čo jesť, hihi.
cinkla
My to volame "kysle zemiaky ", lebo tam okrem tych "stratenych vajec " davame (namiesto zaprazky ) zemiaky pokrajane na kocky, ktore tu omacku zahustia. Je to skvele jedlo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia