Tieto žemle sú veľmi výborné, vždy sa podaria.
porcie
príprava
na 200-220 °C
Postup
-
1
V troške mlieka rozmiešame droždie a necháme odstáť 5 minút. Medzitým v hrnci ohrejeme zbytok mlieka s maslom a cukrom.
- 2
Múku a soľ premiešame, pridáme kvások, mliečnu zmes a vajce. Miešame cca 3-5 minút. Cesto má byť mierne lepivé. Necháme kysnúť 1 hodinu.
- 3
Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú vytvarujeme do malého bochníka. Robíme to tak, že vždy okraj cesta zahneme do stredu, až kým nie je povrch hladký.
- 4
Vykysnuté žemle 3x potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku tak, aby každá predchádzajúca vrstva oschla. Vďaka tomu budú žemle krásne lesklé. Ešte ich posypeme sezamom a môžeme dať piecť. Pečieme pri teplote 200-220 °C cca 15 minút. Po upečení ich vyložíme na mriežku, aby vychladli.
- 5
Výborne chutia napríklad s trhaným bravčovým mäsom.
Tiež Žemle:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu