Žemle na hamburgery

jozinkojojko - bez fotkyjozinkojojko, 28. marca 2020

Tieto žemle sú veľmi výborné, vždy sa podaria.

4
porcie
45 minút
príprava
15 minút
na 200-220 °C

Suroviny

280 g
1 ks
1 PL
1 ČL
1,5 ČL
30 g
125 ml
Na vymastenie plechu:
Na potretie:
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    V troške mlieka rozmiešame droždie a necháme odstáť 5 minút. Medzitým v hrnci ohrejeme zbytok mlieka s maslom a cukrom.

  2. 2

    Múku a soľ premiešame, pridáme kvások, mliečnu zmes a vajce. Miešame cca 3-5 minút. Cesto má byť mierne lepivé. Necháme kysnúť 1 hodinu.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú vytvarujeme do malého bochníka. Robíme to tak, že vždy okraj cesta zahneme do stredu, až kým nie je povrch hladký.

  4. 4

    Vykysnuté žemle 3x potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku tak, aby každá predchádzajúca vrstva oschla. Vďaka tomu budú žemle krásne lesklé. Ešte ich posypeme sezamom a môžeme dať piecť. Pečieme pri teplote 200-220 °C cca 15 minút. Po upečení ich vyložíme na mriežku, aby vychladli.

  5. 5

    Výborne chutia napríklad s trhaným bravčovým mäsom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia