Žemle

Žemle na hamburgery

Autor receptu: jozinkojojko

Tieto žemle sú veľmi výborné, vždy sa podaria.

4
porcie
45 minút
príprava
15 minút
na 200-220 °C

Suroviny

Postup

  1. V troške mlieka rozmiešame droždie a necháme odstáť 5 minút. Medzitým v hrnci ohrejeme zbytok mlieka s maslom a cukrom.
  2. Múku a soľ premiešame, pridáme kvások, mliečnu zmes a vajce. Miešame cca 3-5 minút. Cesto má byť mierne lepivé. Necháme kysnúť 1 hodinu.
  3. Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú vytvarujeme do malého bochníka. Robíme to tak, že vždy okraj cesta zahneme do stredu, až kým nie je povrch hladký.
  4. Vykysnuté žemle 3x potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku tak, aby každá predchádzajúca vrstva oschla. Vďaka tomu budú žemle krásne lesklé. Ešte ich posypeme sezamom a môžeme dať piecť. Pečieme pri teplote 200-220 °C cca 15 minút. Po upečení ich vyložíme na mriežku, aby vychladli.
  5. Výborne chutia napríklad s trhaným bravčovým mäsom.