Zemiaky trochu inak

vegetarianka - fotkavegetarianka, 17. apríla 2010

V jednej chvíli sa mi zazdalo, že obyčajné varené zemiaky ako príloha sú trochu obyčajné, a tak som vyhrabala jeden recept, ktorý mi na tanieri vyčaruje zo zemiakov prílohu pikantnejšiu a farebnejšiu.

4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
2 strúčik
100 g
2 PL
1 KL
1 KL
0,5 KL
1 KL
1 KL
2 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na suchej rozpálenej panvici opražíme horčičné semienka (panvicu treba naozaj veľkú). Pridáme olej, nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak a miešame. Keď je cibuľa mäkká, pridáme garam masalu, chilli, rímsku rascu a kurkumu.

  2. 2

    Potom na panvicu hodíme očistené a na kocky pokrájané zemiaky. Miešame, až kým sa nám všetky zemiačiky pekne neobalia koreninami. Ostanú krásne žlté a to mám na tomto recepte asi najradšej. Zalejeme ich vodou, posolíme a prikryjme. Naozaj stačí málo vody. Zemiaky ju absorbujú a nejaká sa odparí, vylievať nebudete nič.

  3. 3

    Asi po 20 minútach pridáme mrazený hrášok. Potom stačí už len 5 minút (stále pod pokrievkou) a voňavá a mierne pikantná príloha je na svete. Ak sa niekomu nechce miešať koreniny, nech skúsi pridať nejaké hotové kari. A kto chce, môže si namiešať nejakú inú verziu, ktorá mu bude vyhovovať viac. Tak dobrú chuť!

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
výborné zemiačky, naozaj, a fantázii sa medze nekladú. sú dobré aj so žampiónmi, čerstvými, pokrájanými na plátky a keď sa zospodu trošičku pripečú....
Tak som ten indický tag pridala :-) Ponúkla som ich aj zástancovi delenej stravy a tiež si ich veľmi pochvaľoval, lebo sa dajú jesť samotné a veľmi chutia. Akurát hrášok som mu povyberala :-)
Garam masala je indická koreniaca zmes, spolu s kari (ktoré tam ale všetci pripravujú vždy ako vlastnú opriginálnu verziu) priam esencia indického kulinárstva :-) Má v ňom byť: koriander, rímska rasca, nové korenie, muškátový orech, čierne korenie, kardamon, klinčeky, fenykel, bobkový list.
Tak ako vraví vcelka. Ja mám dve knižky o koreninách a v každej je trochu iný recept. Zvyknem kupovať hotovú zmes v jedinom bio obchode, ktorý u nás je ... stačilo požiadať majiteľku a začala objednávať koreniny, aké bežne v supermarkete nenájdete. Zlatá pani :-)
My obyčajne celkom drobné zemiačky uvarené v šupke, ošúpeme, pretlačíme cez mriežku a dáme na cibuľku opraženú na oleji. Premiešame, osolíme, posypeme rascou. Po odstavení z ohňa pridáme posekanú petržlenovú vňaťku. Je to dobrá a lacná príloha ku mäsu.

Pridaj komentár k receptu: