Foto: dr
Tento šalát je náš rodinný poklad, ktorý nás naučila robiť moja mama a ona ho robila podľa jej švagrinej. Je úplne jednoduchý, neprekombinovaný surovinami, Zobraziť celý popisTento šalát je náš rodinný poklad, ktorý nás naučila robiť moja mama a ona ho robila podľa jej švagrinej. Je úplne jednoduchý, neprekombinovaný surovinami, ale veľmi, veľmi chutný.
príprava
Suroviny
1 kg (rohlíčky) |
|
1 ks väčšia |
|
2 ks |
|
2 ks uvarená |
|
1 KL |
|
1 PL (alebo citrónová šťava) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
100 ml |
|
Na majonézu: | |
3 ks |
|
200-300 ml |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a necháme úplne vychladnúť, aby sa dobre krájali. Prichystáme si ostatné suroviny - nakrájame na drobno cibuľu - šalotku, uhorky a uvarenú mrkvu. Pokrájanú cibuľu dáme do vriacej vody spolu s cukrom, octom a soľou a chvíľku povaríme cca 2 minúty, tento cibuľový nálev potom necháme vychladnúť, je vhodné dávať takto pripravenú cibuľu do šalátu, aby šalát nenafukoval. Keď máme vychladnuté zemiaky pokrájame ich na drobné kocky zhruba do 1 cm.
- 2
Do misy dáme pokrájané zemiaky, pokrájanú mrkvu, pokrájané uhorky, osolíme, okoreníme čiernym mletým korením a pridáme cibuľový nálev. Všetko spolu poriadne premiešame a necháme odležať pokiaľ si pripravíme majonézu.
- 3
Do misky dáme žĺtky a do džbánika si pripravíme olej. Žĺtky trocha osolíme a najskôr poriadne rozmiešame vareškou, až potom najskôr po kvapkách pridávame olej, aby sa nám majonéza nezrazila, neskôr prilievame olej ale opatrne tenkým pramienkom zo džbánika. Keď je majonéza vymiešaná pridáme horčicu, premiešame a pridáme do šalátu. Spolu poriadne premiešame, ale opatrne aby sme si nerozbili zemiaky.
- 4
Hotový šalát ochutnáme, ak treba pridáme soľ prípadne korenie a necháme odležať v chladničke.
- 2
S radosťou.
Treba sa spýtať redakcie Varechy.
PS: Neviem, či len ja mám takú skúsenosť, no je čím ďalej väčší problém zohnať dobré zemiaky. Neznášam, keď kúpim balíček a po uvarení sú niektoré na kašu a iné polosurové. A na druhý deň zistím, že mi pustili tak za šálku vody...
Tu je vysvetlenie: Recepty, ktore su zaradene v tagu Vegetarianske recepty sa na hlavnej stranky Varecha.sk zobrazuju v sekcii Nieco zdravsie.
Tiež som mávala problém kúpiť na šalát dobré zemiaky, ale teraz pred Vianocami vždy máva náš maloobchodník výbornú kvalitu zemiakov "rožkov", ktoré vozí z Maďarska, každý rok ich u neho kupujem pred Vianocami, majú takú ružovú šupku a sú krásne žlté vo vnútri. To sú pravé šalátové zemiaky.
Inak recept na šalát som zaradila do sezónnych receptov - Vianoce, pretože tento šalát okrem Vianoc málokedy robím.
K tým zemiakom: zemiaky s ružovou šupkou uprednostňujem, práve pre ich žlté "srdiečko" a preto, že sa nerozvárajú...no musíš mať dobrého dodávateľa. Ja som naposledy robila šalát zo zemiakov z nemeckého trhu, normálne boli takmer horké. Ale keď spomínaš tie zemiaky-rožky, moja mama je z Nového Mesta nad Váhom a tiež spomínala nejakú odrodu zemiakov, čo im vozili na tržnicu, vraj tie boli skvelé na šalát i na chuť. K nám na sever SK chodievajú z Nových Zámkov predávať ovocie i zeleninu, no zemiaky nemali dobré ani oni, navonok krásne a vo vnútri buď prázdne dutiny alebo čierne fľaky.
Ten pán čo má stánok so zeleninou a ovocím je z juhu blízko maďarských hraníc, aj hovoria s manželkou maďarským prízvukom, majú svoju produkciu, ale veľa ovocia a zeleniny vozia z Maďarska, vždy majú na napísané odkiaľ to pochádza a práve tieto zemiaky rožky a šalotku krásnu veľkú vozia z Maďarska. Som rada, že ich tu na Myjave máme, aj rajčiny a papriku mávajú výbornú.
Myjava aj môj rodný "pelech" aj mojich ďalekých predkov :-). Prajem ti šťastný nový rok, veľa zdravia a pohody.
Tieto rožky zemiaky, ktoré som opísala vyššie mám overené, kupujem ich rok čo rok a sú určené práve na šalát. Príď si kúpiť na Myjavu tento rok, okolo 18. decembra 2017 by už mali byť v predaji :-) :-) :-). Prajem ti šťastný nový rok :-).
recepty.blesk.cz/clanek/vareni/3178/jak-vybrat-brambory-...
rajdelikates.cz/ovoce-zelenina/3604-sadbove-brambory-ke...
Je výborné mít osvědčeného "dvorního dodavatele" /nejen brambor/.
Kdo ho v dnešní době má, je dítě štěstěny.
Ja mávam dobré zemiaky na šalát, ale ak by sklamal ten môj dodávateľ, zrejme by som kúpila v Lídli francúzske zemiaky A šalátové, už som z nich robila šalát a bol dobrý, sú to také žlté zemiaky podlhovasté v sieťke a majú tenkú šupku. Pozri v Lídli a vyskúšaj.
Ale na šalát by som určite zemiaky v tlakovom hrnci nevarila, ja keď varím zemiaky na šalát, aj tie overené rožky, vždy si stopujem čas a skúšam, aby som ich odstavila v tej správnej chvíli.
Zemiaky do mikrovlnky sa mi neosvedčili, raz som ich kúpila na skúšku, nemali ani dobrú chuť, stačilo nám raz. A mamu pouč, šetrí si síce prácu a čas, ale nie veľmi dobrým spôsobom.
No to by ma asi trafilo z takých zemiakov.
Inak ja krájam zemiaky aj všetko do šalátu ručne, mňa to baví a mám z prípravy šalátu na Vianoce rituál, nakrájam, popridávam čo treba, premiešam, nechám odležať. Zatiaľ si uvarím kávu, vypijem, potom ručne vymiešam majonézu (žiaden mixer), dorobím, zavolám manžela vychutnať čo by ešte bolo treba pridať a takto pomaly šalátikujeme :-). Načo sa ponáhľať :-).
Ja na zemiakový šalát používam výlučne varný typ C a ešte som nemal žiadny problém...
Už som s tou VŠ varenia zemiakov do šalátu asi trápna, no stretla sa tu vyberaná skupinka: kde a ako ho skladujete? Ak ho ja strčím do chladničky, pustí mi vodu.
Dorobený strčím do chladničky.
To pustenie vody podľa mňa môže byť zemiakmi, môže to byť použitím veľa nálevu, niekto dokonca používa nálev z uhoriek, ja dávam len cibuľu obvarenú v sladkokyslej vode osolenej a keď mi to vychladne je to takmer husté. Šalát máme v chladničke aj 3 dni a nie je mu nič, stále je bez vody a chutný.
@Luss44 Ojojojojoj, keby som mala komoru...to je podľa mňa ideálny medzistupeň: ani priteplo, ani prichladno. Žiaľ, na starý zelovoc sa už tiež nespolieham, odkedy sme po ich kapuste vychadzovali celý súdok.
Zemiaky väčšinou kupujem šalátové, ale niekedy sú tak mazľavé, že ten šalát z nich nie je bohviečo:-( takže vlastne všetko je dobré okrem múčnych. Poučila som sa, že nekupujem obrovské zemiaky, tie bývajú vnútri skazené, fľakaté, deravé, takže vždy skôr menšie, pravidelného tvaru s tenšou šupkou, u nás sa osvedčili také.
Čas určite nestopujem, keď je šalát, to sú sviatky poväčšine, tak vtedy mám fofry v kuchyni, sledujem ich jedným očkom, aby moc nevreli, len tak jemne a po čase do nich strčím nožom, ak ide ťažšie, ešte minutku varím, v tlakáči iste nie (hov. polievku variť v tlakáči je barbarstvo, @conscientia ;-))
Krájam ich až úplne vychladnuté, vtedy držia viac spolu, lebo sa z nich odparí už všetka voda z varenia. Aj keď sa sem-tam niektorý kúsok rozmága pri následnom miešaní, je tam toho, veď šalát aj tak zjeme, ešte sa nestalo, žeby nechutil:-) Pred podávaním aj po konzumácii zvyšok skladujem na terase (ak dovolí počasie) alebo v chladničke. Nepúšťa mi vodu vôbec, ale videla som to už inde, kde dávali veľa nálevu, ten sa nespojil s majonézou, tak preto potom. Ja preferujem viac majonézy aj keď je to ťažšie na trávenie, ale zjeme z neho radšej menej, tak neuškodí.
K tvojmu komentáru neviem teraz či mám dať smajlíka takto :-))))) alebo takto :-(((((((, ale pobavila si ma.
Ta sedla!!
ja mám smajla od ucha po ucho :-)
Pri podobných komentároch si človek uvedomí, akí sme niekedy zbytočne malicherní. Kiežby sme vždy mali len takéto problémy
Teda, ty sa nevieš vynájsť? Stačilo tam strčiť o 4 chilli papričky viac než obvykle a hneď by tie tvrdé zmäkli, aj za ušami by si sa vyoblizovala.