Zemiakový majonézový šalát (fotorecept)

Autor receptu: dr

Tento šalát je náš rodinný poklad, ktorý nás naučila robiť moja mama a ona ho robila podľa jej švagrinej. Je úplne jednoduchý, neprekombinovaný surovinami, ale veľmi, veľmi chutný.

120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a necháme úplne vychladnúť, aby sa dobre krájali. Prichystáme si ostatné suroviny - nakrájame na drobno cibuľu - šalotku, uhorky a uvarenú mrkvu. Pokrájanú cibuľu dáme do vriacej vody spolu s cukrom, octom a soľou a chvíľku povaríme cca 2 minúty, tento cibuľový nálev potom necháme vychladnúť, je vhodné dávať takto pripravenú cibuľu do šalátu, aby šalát nenafukoval. Keď máme vychladnuté zemiaky pokrájame ich na drobné kocky zhruba do 1 cm.
  2. Do misy dáme pokrájané zemiaky, pokrájanú mrkvu, pokrájané uhorky, osolíme, okoreníme čiernym mletým korením a pridáme cibuľový nálev. Všetko spolu poriadne premiešame a necháme odležať pokiaľ si pripravíme majonézu.
  3. Do misky dáme žĺtky a do džbánika si pripravíme olej. Žĺtky trocha osolíme a najskôr poriadne rozmiešame vareškou, až potom najskôr po kvapkách pridávame olej, aby sa nám majonéza nezrazila, neskôr prilievame olej ale opatrne tenkým pramienkom zo džbánika. Keď je majonéza vymiešaná pridáme horčicu, premiešame a pridáme do šalátu. Spolu poriadne premiešame, ale opatrne aby sme si nerozbili zemiaky.
  4. Hotový šalát ochutnáme, ak treba pridáme soľ prípadne korenie a necháme odležať v chladničke.